Administratia presedintelui american Donald Trump a impus taxe vamale in valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri provenite din tarile Uniunii Europene, care afecteaza, in principal, Spania, Germania, Franta si Marea Britanie.
Conform Departamentului pentru Comert Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat in vigoare vineri, la ora locala 00:01 (4:01 GMT), relateaza agentia EFE.
Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde de dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.
UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contramasuri similare.
Cele mai afectate patru tari sunt Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.
Conform OMC, cele patru tari cel mai afectate au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente si mai avansate.
Lista produselor supuse unor taxe aditionale de import de 25% "ad valorem" se... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 10:45
Guvernul austriac a aprobat instituirea unui impozit asupra activitatilor marilor corporatii din sectorul digital, cu obiectivul de a colecta astfel la buget circa 200 de milioane de euro anual, informeaza agentia EFE.
Seful executivului de la Viena, cancelarul Sebastian Kurz, a declarat dupa o sedinta de guvern ca noua taxa este menita sa "inchida marea bresa (fiscala) nejustificata" care exista intre economia digitala si cea conventionala.
"Avem nevoie de reguli in acest sector, la fel ca in altele", a semnalat cancelarul austriac, dupa ce a mentionat clar ca acest impozit nu este o masura impotriva modelului de afaceri al companiilor din sectorul online.
Pachetul de masuri prevede un impozit de 5% pe incasarile din publicitate ale companiilor din acest sector care la nivel mondial au o cifra de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro, din care cel putin 25 de milioane provin din Austria.
Prin noua lege, care mai trebuie aprobata si de parlament, guvernul de la Viena spera sa aduca la buget circa 200 de milioane de euro in fiecare an, din care aproximativ 15 milioane vor fi alocate modernizarii afacerilor digitale ale societatilor din sectorul mass-media.
Amintind de recentul esec al tarilor comunitare de a introduce un impozit asupra activitatilor marilor companii din sectorul internetului la nivelul intregii Uniunii Europene, Kurz a apreciat ca acum tara sa este "pioniera in UE" la acest capitol.
Insa nu toata lumea ii impartaseste opinia, cum... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:46
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut guvernelor sa colaboreze pentru a depasi obstacolele legale in vederea modificarii reglementarilor fiscale, informeaza publicatia britanica The Guardian.
Oficialul FMI se alatura astfel cererilor de a taxa suplimentar Google, Apple, Facebook si Amazon (asa-numita taxa GAFA), ca parte a unei revizuiri mai ample a impozitarii corporatiilor pe plan global.
Guvernele trebuie sa reactioneze in fata temerilor in crestere ca firmele digitale platesc prea putine taxe in majoritatea tarilor in care opereaza, ceea ce priveaza ministerele de finante de fondurile vitale necesare serviciilor publice si asistentei sociale. O regandire este necesara dupa publicarea unor rapoarte, inclusiv de la FMI, care arata ca sistemul de impozitare a corporatiilor nu a reusit sa reflecte schimbarile din economia mondiala, a afirmat Christine Lagarde intr-un discurs rostit luni la Washington.
Fara a nominaliza firmele individuale, oficialul FMI a declarat: "Un impuls pentru regandirea sistemului de impozitare a corporatiilor pe plan global trebuie sa vina in urma cresterii modelelor de afaceri extrem de profitabile din domeniul tehnologic".
Analizele FMI arata ca cele mai sarace state pierd venituri de miliarde de dolari din cauza tehnicilor de optimizare fiscala utilizate de multinationale, a explicat Lagarde. Conform datelor FMI publicate luna aceasta, 150 dintre cele mai sarace state pierd anuale venituri... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:08
Comisia Europeana se pregateste sa introduca "taxa digitala" pe veniturile realizate in Uniunea Europeana de marile companii americane din sectorul tehnologiei, cum sunt Google, Facebook si Apple, estimarile indicand ca aceasta noua taxa va genera venituri anuale de aproximativ cinci miliarde de euro.
Potrivit unui proiect legislativ consultat de Financial Times, Comisia Europeana va anunta saptamana viitoare noua taxa digitala care va viza veniturile si nu profiturile companiilor, dupa ce liderii din Franta, Germania si Marea Britanie au cerut o abordare mai ferma fata de practicile de evitare a platii taxelor de catre companiile din sectorul tehnologiei.
Potrivit FT, noua taxa, care cel mai probabil va fi de 3%, se va aplica companiilor din tehnologie cu peste 100.000 de utilizatori in Europa si va acoperi o gama larga, de la veniturile din publicitate ale Google si Facebook, la comisioanele platite de utilizatori si abonati pentru serviciile furnizate de Apple sau Spotify sau veniturile generate de companii care vand date catre terte parti.
Comisia a calculat sumele stranse de pe urma noii taxe daca aceasta ar fi fixata intre 1 si 5%. Cele mai mari sume, aproximativ 7,8 miliarde euro pe an, ar fi generate daca noua taxa ar fi fixata la 5%.
Un oficial european a declarat pentru FT ca, desi discutiile continua in interiorul Comisiei, cel mai probabil saptamana viitoare Bruxelles-ul va propune o taxa de 3%, care ar genera venituri estimate la 4,8 miliarde euro... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 11:08
Apple a lansat oficial, luni, un conflict juridic cu Comisia Europeana, care a ordonat Irlandei, in august, sa recupereze de la gigantul IT taxe retroactive de 13 miliarde de euro.
Producatorul iPhone a anuntat ca a facut oficial apel la decizia UE, la Curtea Generala din Luxemburg, in timp ce Comisia Europeana si Irlanda au publicat separat detalii privind argumentele proprii in acest caz, relateaza Reuters.
UE sustine ca Irlanda a acordat Apple conditii preferentiale prin intermediul unui acord care a redus semnificativ taxele datorate de compania americana.
Comisia Europeana cere Apple sa plateasca 13 miliarde de euro. Gigantul IT ameninta ca va suferi intreaga UE
Trezoreria Statelor Unite a apreciat ca UE se erijeaza "intr-o autoritate fiscala supranationala", ceea ce poate pune in pericol eforturile ...citeste mai departe despre "Apple ataca in justitie amenda de 13 miliarde de euro impusa de UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 16:40