Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, este pregatit sa adopte o taxa pe tranzactiile financiare la nivel national, daca alte tari nu sunt dispuse sa o introduca, a anuntat publicatia Der Spiegel, transmite Reuters.
Germania si alte state membre ale UE incearca sa ajunga la un acord privind o taxa pe tranzactiile financiare, iar saptamana trecuta Scholz a declarat ca se asteapta la progrese in introducerea unui astfel de impozit in cel putin noua tari din UE pana in trimestrul trei din 2019.
Daca nu se va realiza acest obiectiv, sustine Spiegel, atunci Scholz este pregatit sa introduca totusi taxa in Germania deoarece vrea sa finanteze o pensie de baza pentru angajatii cu venituri scazute, o reglementare pe care vor sa o adopte reprezentantii din guvern ai social-democratilor (SPD), partid din care face parte si ministrul de Finante.
"Daca nu se va ajunge la un acord privind introducerea taxei pe tranzactiile financiare la nivel international, atunci Germania trebuie sa mearga mai departe", a declarat o sursa oficiala pentru Der Spiegel.
Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a declarat, referindu-se la taxa pe tranzactiile financiare: "Activitatile legate de aceasta reglementare continua la nivel european. Asteptam sa vedem ce se va decide". mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 10:54
Comisia Europeana a adoptat joi o propunere ce include detaliile taxei pe tranzactiile financiare (TTF), care ar urma sa genereze venituri de 30-35 miliarde de euro pe an.
Asa cum au solicitat cele 11 state membre care vor aplica aceasta taxa, directiva propusa reia domeniul de aplicare si obiectivele propunerii initiale privind TTF prezentate de Comisie in septembrie 2011. Abordarea care consta in taxarea tuturor tranzactiilor care au o legatura cu zona de aplicare a TTF este mentinuta, la fel ca ratele de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru instrumente financiare derivate.
Odata aplicata de cele 11 state membre (Franta, Germania, Belgia, Austria, Slovenia, Portugalia, Grecia, Slovacia, Italia, Spania, Estonia), aceasta taxa pe tranzactiile financiare ar trebui sa genereze venituri de 30-35 miliarde de euro pe an.
Propunerea de TTF adoptata contine unele modificari in comparatie cu cea initiala, pentru a tine cont de faptul ca taxa va fi implementata pe o scara geografica mai restransa decat se prevazuse initial. Aceste modificari au in principal scopul de a asigura claritatea juridica si de a consolida dispozitiile in materie de combatere a evaziunii si a abuzurilor.
Taxa pe tranzactii are trei obiective fundamentale
Propunerea vine in urma acordului de luna trecuta al ministrilor de finante din UE de a le permite celor 11 state membre sa introduca o TTF in cadrul cooperarii consolidate.
TTF are trei obiective fundamentale. In primul... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 10:55
Cele mai mari economii ale zonei euro vor colecta intre 30 si 35 de miliarde de euro din taxa pe tranzactii financiare, conform planurilor Comisiei Europene.
Institutiile europene si guvernele a 11 tari, inclusiv Franta si Germania, incearca sa ajunga la un acord cu privire la modul in care se va institui asa numita "taxa Tobin" pe tranzactiile cu actiuni, obligatiuni si instrumente derivate, scrie Financial Times.
Taxa este numita dupa economistul James Tobin, care in anii 1970 a propus o taxa globala pe tranzactiile valutare.
Aceasta taxa europeana a creat diferende ireconciliabile intre membrii UE, ceea ce a dus la aparitia unui bloc mai mic de state din zona euro, sustinatoare a acestei taxe, care ignora astfel opozitia Marii Britanii si Suediei.
Taxa va cuprinde astfel doua treimi din output-ul economiei UE, excluzand-o pe cea a Marii Britanii.
Proiectul pentru instituirea acestei taxe este pregatit de comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, si adauga mai multe masuri care sa previna evitarea acestei taxe de catre companii prin migratia catre paradisuri fiscale.
Cuantumul taxei va fi de 0,1% la tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si de 0,01 la tranzactiile cu instrumente derivate, pentru toate tranzactiile in care cel putin una din parti va avea sediul in tara care a introdus taxa sau tranzactioneaza in numele unui client dintr-o astfel de tara.
O alta posibilitate pentru a preveni evitarea acestei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 13:00
Neadoptarea de catre Romania a propunerii Comisiei Europene privind introducerea unei taxe pe tranzactii financiare reprezinta un lucru bun, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Mihaela Mitroi, tax partner al companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
"In ceea ce priveste taxa pe tranzactiile financiare, este important de spus ca Romania a declarat, prin vocea lui Claudiu Doltu (secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, n.r.), in ianuarie, ca nu intentioneaza sa introduca aceasta taxa, ceea ce este un lucru bun", a afirmat Mitroi.
Pe de alta parte, consultantul PwC Romania a apreciat faptul ca "introducerea coplatii in sanatate, cu o contributie neplafonata, trece orice limita" in conditiile in care "Romania are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale contributiilor sociale din Uniunea Europeana, de 44,5%".
Propunerea CE de adoptare a unei taxe pe tranzactiile financiare (TTF) a generat numeroase discutii publice si politice si numai trei dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene o sustin clar, releva un sondaj al KPMG publicat la inceputul anului trecut.
Conform estimarilor initiale ale Comisiei Europene, taxa pe tranzactii financiare ar putea genera venituri de aproximativ 57 miliarde de euro anual la nivelul UE. In pofida acestor beneficii preconizate, forul european a estimat un impact negativ asupra Produsului Intern Brut, ce ar urma sa se situeze intre 0,53% si 1,76%.
Proiectul de... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 13:45
Taxa pe tranzactii financiare ar putea genera peste 10 miliarde de euro, a declarat, marti, ministrul pentru Afaceri Europene din Franta, Bernard Cazeneuve.
Pana in prezent, 11 state UE s-au angajat sa introduca o taxa pe tranzactii financiare insa "trebuie sa convenim nivelul si baza de taxare", a spus Cazeneuve.
Comisia Europeana vrea sa introduca o propunere pentru cooperare mai stransa la reuniunea din 13 noiembrie a ministrilor de Finante din UE si spera ca un acord sa fie incheiat pana la sfarsitul anului, scrie AFP, preluat de Mediafax.
"Daca taxa s-ar aplica in toate cele 27 de state, fondurile obtinute, pe baza planurilor Comisiei, s-ar situa la 57 de miliarde de euro", a spsus ministrul francez.
Propunerea executivului comunitar, initiata in septembrie anul trecut, vizeaza taxarea tututor tranzactiilor intre institutiile financiare (banci, burse, companii de investitii, companii de asigurari, fonduri de hedging).
Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele care vizeaza contracte derivate cu 0,01%.
Taxa se va aplica daca cel putin una dintre institutiile financiare implicate are sediul in UE, chiar daca tranzactia se desfasoara in afara spatiului comunitar. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:46
Cel putin 15 state membre UE ar putea depune, pana la sfarsitul acestui an, o cerere catre Comisia Europeana privind implementarea anticipata a Taxei pe Tranzactii Financiare (TTF), se arata intr-un comunicat Deloitte Romania.
Taxa ar urma sa fie aplicata tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare efectuate intre institutii financiare in care cel putin una dintre parti este stabilita in UE.
Schimbul de actiuni si obligatiuni ar fi taxat cu o cota de 0,1%, iar tranzactiile cu derivative cu o cota de 0,01%. Locul taxarii va fi statul membru unde institutia financiara implicata in tranzactie este stabilita.
"Romania pare sa fie in favoarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dar cu anumite conditii, cum ar fi introducerea acestei taxe la nivelul intregii Uniuni Europene", precizeaza comunicatul.
Propunerea legislativa pentru introducerea TTF in UE a fost adoptata de Comisia Europeana pe 28 septembrie 2011, obiectivul final fiind aplicarea acestei taxe de catre toate cele 27 de state membre. In cazul in care proiectul urma sa fie aprobat, propunerea ar intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014.
Consiliul European si Consiliul Ministrilor Economiei si Finantelor (ECOFIN) au recunoscut ca mai multe state membre doresc sa lanseze o cerere pentru Procedura de Cooperare Consolidata (PCC) in scopul adoptarii acesteia pana la sfarsitul anului 2012.
PCC este o procedura legislativa care se utilizeaza in cazul in care nu se obtine unanimitatea in randul... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 17:40
Tarile participante la summitul UE au viziuni diferite legate de uniunea bancara. Marea Britanie si Romania sustin aceasta masura, fara insa sa adere la ea, in timp ce Franta, Austrai, Belgia si Ciprul sa fie instaurate doua niveluri ale acesteia.
In contextul in care liderii europeni se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de vara, premierul britanic David Cameron isi va focaliza o mare parte din atentie asupra unei parti mici, dar vitale din punct de vedere economic, a capitalei tarii, Londra.
Ministrii britanici se tem ca Londra, cel mai mare centru financiar din Europa, ar putea pierde in fata Parisului si Frankfurtului, atunci cand viitoare norme vor decide daca cei 17 membri ai zonei euro actioneaza ca o intrunire preelectorala (caucus), dupa crearea uniunii bancare, noteaza cotidianul britanic The Independent in editia de joi.
Marea Britanie si Romania sunt in favoarea uniunii bancara, dar fara sa adere la ea
Miercuri s-a constatat ca cele 27 de state membre UE sunt profund divizate cu privire la cum va functiona integrarea bancara. Marea Britanie si Romania sunt in favoarea unei uniuni bancare, dar nu vor adera la ea, potrivit ziarului britanic.
Franta, Austria, Belgia si Ciprul doresc doua niveluri - unul pentru zona euro si unul pentru cele 27 de tari membre ale UE.
Alte tari, printre care Luxemburgul, vor sprijini proiectul cu conditia ca toti cei 27 de membri sa adere, in timp ce Republica Ceha, Danemarca, Finlanda,... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:16
Uniunea Europeana nu va institui o taxa pe tranzactiile financiare aplicabila in toate cele 27 de state membre, au concluzionat vineri la Luxemburg, in cadrul Consiliului ECOFIN, ministrii europeni de finante.
Oficialii europeni nu au ajuns la un acord pe acest subiect, dar au deschis calea adoptarii unei asemenea taxe de un numar restrans de state UE, printre care Franta si Germania, transmit agentiile AFP si EFE.
"Taxa pe tranzactiile financiare propusa de Comisie nu a primit sprijinul unanim al statelor, asa cum este obligatoriu", a declarat ministrul danez al finantelor, Margrethe Vestager, care a prezidat reuniunea. "Am constatat ca un numar important de state si-au exprimat sprijinul pentru o cooperare consolidata in aceasta problema", a adaugat ministrul danez.
O cooperare consolidata necesita participarea a cel putin noua state din UE, dar la reuniunea de vineri numai sase si-au exprimat in mod clar intentia de a aplica o asemenea taxa: Germania si Franta, principalele promotoare ale initiativei, plus Austria, Belgia, Portugalia si Slovenia. Grecia, Slovacia si Estonia s-au declarat "deschise" acestei posibilitati, iar Finlanda, care a sustinut initial ideea, a anuntat ca mai trebuie sa se gandeasca.
In schimb, Marea Britanie, Suedia, Olanda si Irlanda s-au opus categoric, mai ales daca taxa nu se va aplica si pe alte piete financiare din lume, cum ar fi cele din Asia sau SUA.
Spania si Italia, care la reuniunea ECOFIN au cerut sa mai reflecteze... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 11:28
Comisia Europeana va propune introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, la nivelul UE, si inghetarea cheltuieilor agricole, din 2014, in proiectul de buget pe termen lung al blocului comunitar, potrivit Mediafax.Taxa pe tranzactiile financiare are rolul sa aduca la bugetul UE venituri anuale de 50 miliarde euro, dar opozitia Marii Britanii si Germaniei face ca transformarea propunerii in lege sa fie extrem de improbabila.
"Este clar sa exista o opozitie ideologica puternica fata de proiect, din partea mai multor tari, intre care si Marea Britanie", a spus una dintre sursele apropiate situatiei.
Cheltuielile agricole anuale, care reprezinta in prezent cea mai mare parte a bugetului UE, vor fi inghetate la nivelul din 2013, potrivit propunerii, care prevede un buget total de circa 370 miliarde de euro destinat acestui sector, pentru perioada 2014-2020, au aratat sursele diplomatice. mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 14:26