Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, este pregatit sa adopte o taxa pe tranzactiile financiare la nivel national, daca alte tari nu sunt dispuse sa o introduca, a anuntat publicatia Der Spiegel, transmite Reuters.
Germania si alte state membre ale UE incearca sa ajunga la un acord privind o taxa pe tranzactiile financiare, iar saptamana trecuta Scholz a declarat ca se asteapta la progrese in introducerea unui astfel de impozit in cel putin noua tari din UE pana in trimestrul trei din 2019.
Daca nu se va realiza acest obiectiv, sustine Spiegel, atunci Scholz este pregatit sa introduca totusi taxa in Germania deoarece vrea sa finanteze o pensie de baza pentru angajatii cu venituri scazute, o reglementare pe care vor sa o adopte reprezentantii din guvern ai social-democratilor (SPD), partid din care face parte si ministrul de Finante.
"Daca nu se va ajunge la un acord privind introducerea taxei pe tranzactiile financiare la nivel international, atunci Germania trebuie sa mearga mai departe", a declarat o sursa oficiala pentru Der Spiegel.
Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a declarat, referindu-se la taxa pe tranzactiile financiare: "Activitatile legate de aceasta reglementare continua la nivel european. Asteptam sa vedem ce se va decide". mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 10:54
Ministrii Finantelor din zona euro pregatesc proiectul taxei pe tranzactii financiare cu actiuni si instrumente derivate, pentru a fi introdusa incepand din 2016 in cele 11 tari europene care au sprijinit propunerea, printre care Germania, Franta, Italia si Spania.
Ministrul francez al Finantelor, Michel Sapin, a declarat ca detaliile ar putea fi prezentate pana la sfarsitul acestui an, iar noua taxa ar putea intra in vigoare la inceputul lui 2016.
"O masa critica" s-a dezvoltat cu sprijinul mai multor tari, printre care Franta, Germania, Italia si Spania, a afirmat Sapin la Bruxelles, dupa sedinta de luni a ministrilor Finantelor din zona euro, potrivit Bloomberg.
Proiectul este sprijinit de 11 tari euro
Oficialii europeni lucreaza de mai mult de un an la taxa pe tranzactii financiare, propunere sprijinita de 11 state din zona euro, desi proiectul a picat la nivelul intregii Uniuni Europene.
Pana in prezent, cele 11 tari participante au continuat sa-si afirme angajamentul pentru introducerea unei astfel de taxe, fara a reusi insa sa cada de acord asupra modului in care va functiona.
Principalele divergente vizeaza modul de taxare a derivatelor financiare - daca vor fi taxate toate tranzactiile derivate, numai cele pe actiuni sau daca aceste instrumente nu vor fi vizate. De asemenea, statele participante nu au reusit sa se puna de acord in privinta jurisdictiei unde va fi colectata taxa - tara unde firma de trading are sediul central sau statul unde are... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 14:58
Banca Centrala Europeana s-a oferit sa participe la o revizuire a asa-numitei "taxe Robin Hood" pe tranzactiile financiare, pentru a evita un eventual impact negativ asupra stabilitatii financiare, gestul institutiei indicand temerile oficialilor privind efectul aplicarii masurii, potrivit FT.
Un grup de 11 state din zona euro au propus implementarea unei taxe asupra tranzactiilor cu obligatiuni, actiuni si derivate financiare, pentru a reduce riscurile din sistem, masura contestata ferm de industria financiara, care a avertizat ca o astfel de taxa ar ingheta activitatea pe pietele financiare, ar creste semnificativ costurile investitorilor si ar reduce profiturile bancilor.
BCE a refuzat sa se afiseze public in favoarea vreunei parti, indicand ca mandatul institutiei nu acopera astfel de chestiuni.
Banca s-a oferti insa sa "participe in mod constructiv" la elaborarea proiectului, ceea ce sugereaza ca, in interior, oficialii BCE au rezerve in privinta impactului taxei asupra pietelor financiare si economiei reale, noteaza Financial Times (FT).
"Suntem dispusi sa colaboram in mod constructiv, impreua cu guvernele si Comisia Europeana, pentru a ne asigura ca taxa nu va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare", a declarat pentru FT Benoit mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 12:47
Comisia Europeana a adoptat propunerea prin care s-a stabilit modul in care urmeaza sa fie implementata sistemul de taxare al tranzactiilor financiare in 11 state europene.
Taxa, supranumita si taxa Tobin, nu va fi insa aplicata in Romania, desi tara noastra s-ar putea alatura pe viitor acestui grup.
Zona de aplicare a taxei pentru tranzactiile financiare (TTF) este mentinuta in propunerea adoptata, precum este cazul si ratelor de 0,1% pentru tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si respectiv 0,01% pentru tranzactiile cu instrumente financiare derivate, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Comisiei.
Modificarile din documentul actual sunt legate de faptul ca taxa va fi implementata pe o scara geografica mai restransa decat se prevazuse initial. Astfel, Comisia Europeana doreste sa se asigure de o mai mare claritate juridica si sa combata evaziunea si a abuzurile.
"Taxa propusa este, fara indoiala, echitabila si solida din punct de vedere tehnic si va permite intarirea pietei noastre unice si moderarea practicilor de tranzactionare iresponsabile", a declarat Algirdas Semeta, comisarul responsabil de impozitare.
"Unsprezece state membre au cerut sa se elaboreze prezenta propunere, pentru a putea aplica TTF in cadrul unei cooperari consolidate. Invit acum aceleasi state membre sa isi continue demersul cu ambitie, deschizand calea pentru adoptarea si concretizarea primei TTF regionale din lume", a mai adaugat acesta.
Romania, neimportanta in... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 15:36
Comisia Europeana a adoptat joi o propunere ce include detaliile taxei pe tranzactiile financiare (TTF), care ar urma sa genereze venituri de 30-35 miliarde de euro pe an.
Asa cum au solicitat cele 11 state membre care vor aplica aceasta taxa, directiva propusa reia domeniul de aplicare si obiectivele propunerii initiale privind TTF prezentate de Comisie in septembrie 2011. Abordarea care consta in taxarea tuturor tranzactiilor care au o legatura cu zona de aplicare a TTF este mentinuta, la fel ca ratele de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru instrumente financiare derivate.
Odata aplicata de cele 11 state membre (Franta, Germania, Belgia, Austria, Slovenia, Portugalia, Grecia, Slovacia, Italia, Spania, Estonia), aceasta taxa pe tranzactiile financiare ar trebui sa genereze venituri de 30-35 miliarde de euro pe an.
Propunerea de TTF adoptata contine unele modificari in comparatie cu cea initiala, pentru a tine cont de faptul ca taxa va fi implementata pe o scara geografica mai restransa decat se prevazuse initial. Aceste modificari au in principal scopul de a asigura claritatea juridica si de a consolida dispozitiile in materie de combatere a evaziunii si a abuzurilor.
Taxa pe tranzactii are trei obiective fundamentale
Propunerea vine in urma acordului de luna trecuta al ministrilor de finante din UE de a le permite celor 11 state membre sa introduca o TTF in cadrul cooperarii consolidate.
TTF are trei obiective fundamentale. In primul... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 10:55
Cele mai mari economii ale zonei euro vor colecta intre 30 si 35 de miliarde de euro din taxa pe tranzactii financiare, conform planurilor Comisiei Europene.
Institutiile europene si guvernele a 11 tari, inclusiv Franta si Germania, incearca sa ajunga la un acord cu privire la modul in care se va institui asa numita "taxa Tobin" pe tranzactiile cu actiuni, obligatiuni si instrumente derivate, scrie Financial Times.
Taxa este numita dupa economistul James Tobin, care in anii 1970 a propus o taxa globala pe tranzactiile valutare.
Aceasta taxa europeana a creat diferende ireconciliabile intre membrii UE, ceea ce a dus la aparitia unui bloc mai mic de state din zona euro, sustinatoare a acestei taxe, care ignora astfel opozitia Marii Britanii si Suediei.
Taxa va cuprinde astfel doua treimi din output-ul economiei UE, excluzand-o pe cea a Marii Britanii.
Proiectul pentru instituirea acestei taxe este pregatit de comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, si adauga mai multe masuri care sa previna evitarea acestei taxe de catre companii prin migratia catre paradisuri fiscale.
Cuantumul taxei va fi de 0,1% la tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si de 0,01 la tranzactiile cu instrumente derivate, pentru toate tranzactiile in care cel putin una din parti va avea sediul in tara care a introdus taxa sau tranzactioneaza in numele unui client dintr-o astfel de tara.
O alta posibilitate pentru a preveni evitarea acestei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 13:00
Romania nu va introduce o taxa pe tranzactiile financiare, dar nu se opune initiativei tarilor din UE care doresc si sustin acest lucru, a declarat secretarul de stat Claudiu Doltu, reprezentantul Romaniei la reuniunea Ecofin, de la Bruxelles.
"Si acum, dar si anul trecut, Romania si-a sustinut in cadrul Consiliului Ecofin punctul de vedere, plecand de la faptul ca, pe de o parte, intelegem interesul si argumentele partenerilor nostri din UE care au initiat acest demers, dar, pe de alta parte, conditiile noastre specifice ne conduc spre o abordare prudenta si pragmatica in sensul neparticiparii la extinderea aplicarii taxei pe tranzactii financiare", a afirmat Doltu.
In acest moment, insa, orice potentiala crestere a costurilor de tranzactie pentru clientii sistemului financiar ar putea afecta semnificativ mediul economic din Romania, care este inca fragil, a aratat secretarul de stat.
Evaluarile facute de expertii romani arata ca, in situatia reducerii intermedierii financiare, ar fi afectate nu doar potentialele venituri ale unei asemenea taxe, dar, mai mult, taxa pe tranzactii financiare ar putea afecta negativ dezvoltarea sistemului financiar.
"Continuam sa evaluam potentialul impact al introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare, conform intentiei Comisiei Europene. Dar, in acest moment, nu este iminenta introducerea ei", a mai afirmat Claudiu Doltu
Domnia sa a precizat ca Romania are convingerea ca in viitor, indiferent de evolutiile care vor... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 08:43
Introducerea taxei pe tranzactii financiare va descuraja operatiunile din Romania al caror volum se afla, oricum, sub media europeana si va alunga investitorii catre tari cu jurisdictie mai profitabila, sunt de parere analistii consultati de Business24.
Taxa pe tranzactii financiare a fost acceptata deja de 11 tari membre, iar Comisia Europeana se ambitioneaza sa obtina un acord din partea tuturor celor 27 de tari din Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului.
Romania nu s-a exprimat inca in privinta propunerii care prevede introducerea taxei pentru tranzactiile dintre institutiile financiare. Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1%, iar cele care vizeaza contracte derivate, cu 0,01%.
Taxa pe tranzactii financiare poate genera venituri de 10 mld. euro pentru UE
"Nu ne mai dorim si alte taxe pe tranzactiile financiare. In Romania, volumul tranzactiilor bursiere este destul de redus, nu ar ajuta la nimic sa introducem o noua taxa", a declarat brokerul Razvan Pasol, pentru Business24. Mai exact, in 2011, media zilnica a tranzactiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti s-a ridicat la doar 9,2 milioane de euro, valoare infima fata de sutele de milioane de pe alte burse europene, potrivit site-ului oficial al Bursei.
Introducerea unei astfel de taxe ar produce efectul fiscalitatii ridicate, considera analistul Aurelian Dochia:
"Aceasta decizie este determinata politic si are niste riscuri. Acolo unde e fiscalitate ridicata, exista... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:02
Cel putin 15 state membre UE ar putea depune, pana la sfarsitul acestui an, o cerere catre Comisia Europeana privind implementarea anticipata a Taxei pe Tranzactii Financiare (TTF), se arata intr-un comunicat Deloitte Romania.
Taxa ar urma sa fie aplicata tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare efectuate intre institutii financiare in care cel putin una dintre parti este stabilita in UE.
Schimbul de actiuni si obligatiuni ar fi taxat cu o cota de 0,1%, iar tranzactiile cu derivative cu o cota de 0,01%. Locul taxarii va fi statul membru unde institutia financiara implicata in tranzactie este stabilita.
"Romania pare sa fie in favoarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dar cu anumite conditii, cum ar fi introducerea acestei taxe la nivelul intregii Uniuni Europene", precizeaza comunicatul.
Propunerea legislativa pentru introducerea TTF in UE a fost adoptata de Comisia Europeana pe 28 septembrie 2011, obiectivul final fiind aplicarea acestei taxe de catre toate cele 27 de state membre. In cazul in care proiectul urma sa fie aprobat, propunerea ar intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014.
Consiliul European si Consiliul Ministrilor Economiei si Finantelor (ECOFIN) au recunoscut ca mai multe state membre doresc sa lanseze o cerere pentru Procedura de Cooperare Consolidata (PCC) in scopul adoptarii acesteia pana la sfarsitul anului 2012.
PCC este o procedura legislativa care se utilizeaza in cazul in care nu se obtine unanimitatea in randul... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 17:40