Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, se razgandeste de la o zi la alta. Dupa ce luni, la finalul sedintei CEx, a anuntat ca pentru pensiile speciale care depasesc 10 mii de lei se va aplica o taxa de solidaritate, azi a spus altceva.
Asadar, taxa va fi pentru toate pensiile mari (nu numai cele speciale), pentru ca altfel vor exista probleme de constitutionalitate. Totodata, urmeaza sa se stabileasca ce inseamna pensii mari si la ce suma va fi plafonul, dar si procentul taxei de solidaritate.
"Tot ce inseamna pensii, pentru ca trebuie sa fie constitutionala. Discutam plafonul si procentul, sunt la pachet", a spus marti Teodorovici, pentru HotNews.
El se afla la Strasbourg, la Parlamentul European, impreuna cu premierul Viorica Dancila si alti ministri, unde participa la prezentarea bilantului presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat luni ca social-democratii au discutat, in cadrul Comitetului Executiv National, o serie de masuri economice ce vor fi adoptate odata cu rectificarea bugetara programata pentru finalul lunii.
Teodorovici a dat doar doua exemple de masuri, prima fiind un plafon de impozitare pentru pensiile speciale la 10.000 de lei, iar pentru ceea ce se depaseste sa fie achitata o taxa de solidaritate.
Ministrul de Finante nu a precizat cat va fi aceasta taxa de solidaritate, dar a spus ca prin aceasta masura se vor indrepta foarte multe lucruri.
"A fost o discutie despre... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 16:25
Social democratii au discutat, luni, in cadrul Comitetului Executiv National o serie de masuri economice propuse de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, ce vor fi adoptate odata cu rectificarea bugetara programata pentru finalul lunii.
Teodorovici a dat doar doua exemple de masuri, prima fiind plafonarea pensiilor speciale la 10.000 de lei, iar pentru ceea ce se depaseste sa fie achitata o taxa de solidaritate.
Ministrul de Finante nu a precizat cat va fi aceasta taxa de solidaritate, dar a spus ca prin aceasta masura se vor indrepta foarte multe lucruri.
"A fost o discutie despre modul in care va fi facuta rectificarea. Peste 2 zile va fi o discutie cu toate structurile asociative. Va dau exemplu de doua masuri: e vorba de ceea ce romanii solicita, pensiile speciale, credem ca o varianta normala ar fi sa plafonam la 10 mii de lei, iar pentru ce depaseste sa fie aplicata o taxa de solidaritate. Credem ca asa se indreapta foarte multe lucruri, e o abordare corecta, normala. Proiectul va ajunge in Parlament si Parlamentul va decide", a explicat Teodorovici.
In ceea ce priveste cea de a doua masura, aceasta vizeaza gratuitatea pe tren pentru studenti. Aici nu este insa clar cum se va proceda, ministrul afirmand ca ori se va limita numarul de calatorii gratuite, ori va fi o limita de varsta, ori de gratuitate vor beneficia doar studentii cu rezultate bune la invatatura.
"A doua propunere este legata de gratuitatea pe calea ferata, inspirandu-ne din alte tari... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:38
Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania vor suferi in 2018 din cauza introducerii taxei de solidaritate si cere Guvernului sa explice introducerea acesteia si destinatia banilor.
De asemenea, Platforma Romania 100, fondata de Dacian Ciolos, sustine ca directiva UE invocata de ministrul Finantelor ca argument in favoarea acestei taxe nu exista.
"Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania (microintreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societati medii si mari) vor suferi in 2018 din cauza 'solidarizarii' fortate propuse de Guvernul Mihai Tudose II. Guvernul trebuie sa justifice de ce introduce aceasta taxa si ce destinatie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minima cerinta de transparenta si respect din partea guvernului fata de contribuabili.
De asemenea, mentionam ca nu exista o directiva Europeana care sa oblige Romania sa introduca o asemenea taxa, asa cum in mod mincinos a afirmat ministrul Finantelor", sustin reprezentantii Platformei Romania 100.
Ei califica drept "haotic, intempestiv si lacunar" modul in care a fost transmisa informatia referitoare la aceasta taxa, fara a se preciza la ce anume se refera procentul de 2% mentionat.
"Aceasta taxa descurajeaza investitiile realizate de antreprenorii romani si de potentialii investitori straini care tatoneaza Romania ca destinatie pentru a-si plasa proiectele greenfield. Asigurarea stabilitatii si predictibilitatii fiscale este un principiu... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 21:46
Taxa de solidaritate aplicata firmelor, cea mai noua gaselnita a Guvernului, si modul haotic in care a fost prezentanta in doua zile consecutive de ministrul Ionut Misa, au starnit reactii vehemente in randul economistilor si mediului de afaceri.
Specialistii in fiscalitate sustin ca cele mai recente decizii ale guvernantilor vor avea un efect devastator asupra economiei, mai ales asupra mediului privat, care este obligat sa scoata bani din piatra seaca pentru a sprijini acum financiar bugetul statului, care nu are cum sa faca altfel fata promisiunilor electorale ale Puterii.
Daca vom continua asa, nu numai ca cresterea noastra economica de care tot aminteste Guvernul nu se va resimti in buzunare, dar fiecaruia dintre noi ii va merge mai prost si, la un moment dat, statul nu va mai avea de unde sa stoarca bani, daca si mediul privat va saraci.
Dar iata ce spun analistii:
Incompetenta devastatoare
Florin Citu, economist si vicepresedinte PNL, sustine ca declaratiile lui Misa arata ca ministrul de Finante nu stie cum se plateste salariul in Romania.
"Incompetenta ministrului Ionut Misa devine devastatoare pentru economie. A spus atat de multe lucruri care nu sunt adevarate si ar trebui sa le demontam pe toate. Angajatorul, astazi, contribuie foarte mult la bugetul de stat si este solidar cu angajatul, pentru ca plateste 23% din acele contributii (...). Ionut Misa nu stie cum se plateste salariul in Romania", a declarat Citu la RFI Romania.
"In acelasi... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 15:06
Dintre cele aproximativ 65.000 de persoane care au incasat un salariu lunar net de 10.000 de lei, in luna mai 2017, 16% lucreaza la stat, arata ANAF.
"Numarul de persoane pentru care suma incasata a fost mai mare sau egala cu 10.000 de lei in luna mai 2017 a fost de 64.648. Numarul de persoane pentru care suma incasata a fost mai mare sau egala cu 10.000 de lei in luna mai 2017 in institutiile publice a fost de 10.402. La restul angajatorilor, numarul de persoane pentru care suma incasata a fost mai mare sau egala cu 10.000 lei in luna mai 2017 a fost de 54.246", arata Agentiei Nationale de Administratie Fiscala intr-un raspuns la o solicitare Mediafax.
Executivul intentiona sa introduca o taxa de solidaritate pentru toti cei ce incaseaza salarii nete de 10.000 de lei pe luna.
Premierul Mihai Tudose a anuntat insa recent ca se va renunta la aceasta taxa, care este prevazuta si in programul de guvernare, fiindca in urma simularilor facute s-a constatat ca "Era prea putin pentru a face ceva si prea mare deranjul".
Citeste si:
Reprezentantii "Big Four" din Romania avertizeaza: Taxa de solidaritate va alunga IT-istii din tara
Tudose spune ca impozitul pe cifra de afaceri e subiect incheiat. Se lucreaza la taxa de solidaritate: Cine castiga mult sa plateasca in plus
Ministrul de Finante anunta cine va plati taxa de solidaritate
Programul de guvernare al lui Tudose deja se prabuseste: Masuri la care s-a renuntat dupa doar 10 zile ...citeste mai departe... mai mult
Luni, 31 Iulie 2017, ora 14:22
Prim-ministrul Mihai Tudose a precizat, marti, ca taxa de solidaritate nu va mai fi introdusa de Guvern.
Intrebat de jurnalisti care este concluzia in urma analizei privitoare la introducerea taxei de solidaritate, Tudose a raspuns: "Concluzia este ca putem sa o trecem la discutate si uitate".
"Nu vom avea nicio masura care sa apese pe bugetul populatiei. (...) Era prea mare deranjul. Deocamdata, nu avem alte masuri in ce priveste taxe si impozite pentru populatie", a precizat premierul.
Iata ce spunea premierul acum o saptamana despre acest subiect: Se lucreaza la taxa de solidaritate. Cine castiga mult sa plateasca in plus
Pe de alta parte, premierul a anuntat ca Guvernul nu mai are de gand sa faca nici modificarile mult dezbatute referitoare la trecerea contributiilor la sanatate si pensii de la angajator la angajat nici in 2017, nici in 2018.
Intrebat despre faptul ca CAS si CASS ar putea fi platite de catre angajati, premierul a raspuns enervat: "Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta. Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra?....Nu, ele vor ramane pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi platite de angajator. Si acum, si la anul".
Ziare.com a atras atentia ca Legea salarizarii, la pachet cu aceasta trecere a contributiilor platite de angajator in sarcina angajatului, va duce in unele cazuri chiar la scaderi de salarii sau, in cazurile mai fericite, la cresteri de doar cateva zeci de lei.
Cresterile... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 11:45
O supraimpozitare a salariilor este nelalocul ei in Romania, spune deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru de Finante, referindu-se la posibila introducere a taxei de solidaritate. In Romania, din salariu nu te imbogatesti si o astfel de taxa nu exista nicaieri in Europa, spune Vosganian, care il contrazice astfel pe premierul Mihai Tudose.
Prim-ministrul spunea, luni, ca inca se fac simulari privind taxa de solidaritate si ca nu s-a stabilit daca aceasta va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018.
"Nu am stabilit un prag, va fi aplicata doar persoanelor fizice care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea - sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani", a spus Tudose.
Vosganian nu este insa de acord:
"In legatura acum cu taxa de solidaritate, ea n-ar fi o contributie catre stat, pentru ca daca ar fi catre stat, n-ar fi de solidaritate, ar trebui sa fie solidaritate cu cei care sunt la nevoie. Pentru acestia, statul a creat o seama de parghii, cum ar fi de pilda ajutoarele sociale. Acum, in privinta asta, eu am o opinie pe care colegii mei din ALDE o impartasesc: nu se poate pune in discutie faptul ca munca salariala te imbogateste.
In Romania, din munca salariala nu te imbogatesti. Probabil, cu rarisime exemple, cum ar fi, eu stiu, presedinti de banci, munca salariala nu... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 21:10
Actuala guvernare PSD-ALDE muta povara de la bogati la clasa mijlocie, prin eliminarea impozitului pe dividende si introducerea taxei de solidaritate, afirma consultantul fiscal Gabriel Biris, precizand totodata ca impozitul pe cifra de afaceri ar incalca legislatia europeana si exprimandu-si opinia ca Guvernul nu si-a luat definitiv gandul de la banii din Pilonul II de pensii.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul de Finante in timpul guvernarii Ciolos, vorbeste si despre problema actiunilor la purtator, invocate in cazul anchetei Rise Project cu privire la averea lui Liviu Dragnea, sustinand ca procurorii impreuna cu alte institutii, printre care si ANAF, pot "lua urma banilor", insa doar daca vor cu adevarat.
De asemenea, Gabriel Biris subliniaza faptul ca masurile economice anuntate si apoi retrase de Guvernul Tudose au debusolat investitorii, iar daca "sarabanda de masuri de crestere a cheltuielilor si de reducere a veniturilor" nu se opreste, exista "un risc major si iminent" ca Romania sa intre iar in criza.
Spuneti-ne mai intai ce sa inteleaga un cetatean de rand despre intentia Guvernului Tudose de a introduce taxa de solitaritate? Care este scopul urmarit? Ne va merge mai bine datorita ei?
In primul rand, haideti sa ii spunem pe nume - impozit progresiv. Pentru ca nu exista conceptul de taxa de solidaritate in legislatia moderna. E un impozit progresiv. Practic, ce vrea sa faca Guvernul este sa... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 18:48
Guvernul Mihai Tudose urmeaza sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare recent actualizat de PSD, iar ministrul propus pentru Finante, Ionut Misa, a explicat joi in ce cazuri se va aplica.
Misa a spus, in cadrul audierilor din comisii, ca taxa se va aplica salariilor brute mai mari de 14.500 de lei.
"Avem in dezbatere acest subiect, al taxei de solidaritate. Luam in calcul plafonul de 14.500 de lei", a spus ministrul propus.
La iesirea de la audieri, Misa a fost rugat sa dea detalii si a spus ca ia in calcul un procent fix din venit, fara a preciza o cifra.
Ministrul propus a explicat ca asteapta intai definitivarea analizei privind aceasta masura.
"Incercam sa o implementam in anul 2017, probabil ea va fi in anul 2018. Asteptam sa vedem, dupa ce primesc toate datele centralizate, vedem care este impactul.
Numarul persoanelor, din analiza de astazi, este destul de mic, el se situeaza pana in 10 procente" din numarul total de romani cu venituri, a spus Ionut Misa.
Taxa poarta numele de contributie de solidaritate, insa Guvernul nu explica concret in programul de guvernare si ce inseamna asta.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD
Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante anunta cine va plati taxa de... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 14:33