Senatorul PNL Florin Citu avertizeaza Guvernul ca are de gand sa sesizeze Comisia Europeana daca Executivul va introduce contributia asiguratoare de munca, cunoscuta drept "taxa de solidaritate".
"In opinia mea, aplicarea acestei taxe in forma pe care ati prezentat-o aduce grave prejudicii mediului de afaceri din Romania. In plus, va atentionez si de faptul ca aceasta taxa incalca directive europene pe care Romania le-a transpus in legislatie si le respecta. Aceasta taxa a fost introdusa prin legea 200/2006 ca urmare a directivelor Consiliului European nr.80/987/CEE si nr.2002/74/CE.
Pe intelesul dumneavoastra regimul si destinatia acestori bani sunt fixate de UE. Iata de ce, sub pretextul acestei taxe nu puteti sa colectati bani pe care sa-i folositi pentru alimentarea bugetului de stat. Este interzis!!", a scris Florin Citu pe Facebook.
In cazul in care Guvernul va introduce aceasta taxa in forma prezentata de Executiv, Citu spune ca va sesiza Comisia Europeana.
"In concluzie, eu, Florin Citu, senatorul PNL, va avertizez ca voi sesiza Comisia Europeana in cazul in care veti introduce aceasta taxa in forma pe care ati prezentat-o.
Daca nu tineti seama de avertismentul meu, inseamna ca ramaneti consecvent obiectivului dumneavoastra de a scoate Romania din UE. (...) Romania nu este terenul de joaca al duetului Dragnea-Valcov", a incheiat senatorul.
Amintim ca ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus recent ca taxa de solidaritate anuntata in cadrul unei... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 10:18
Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania vor suferi in 2018 din cauza introducerii taxei de solidaritate si cere Guvernului sa explice introducerea acesteia si destinatia banilor.
De asemenea, Platforma Romania 100, fondata de Dacian Ciolos, sustine ca directiva UE invocata de ministrul Finantelor ca argument in favoarea acestei taxe nu exista.
"Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania (microintreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societati medii si mari) vor suferi in 2018 din cauza 'solidarizarii' fortate propuse de Guvernul Mihai Tudose II. Guvernul trebuie sa justifice de ce introduce aceasta taxa si ce destinatie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minima cerinta de transparenta si respect din partea guvernului fata de contribuabili.
De asemenea, mentionam ca nu exista o directiva Europeana care sa oblige Romania sa introduca o asemenea taxa, asa cum in mod mincinos a afirmat ministrul Finantelor", sustin reprezentantii Platformei Romania 100.
Ei califica drept "haotic, intempestiv si lacunar" modul in care a fost transmisa informatia referitoare la aceasta taxa, fara a se preciza la ce anume se refera procentul de 2% mentionat.
"Aceasta taxa descurajeaza investitiile realizate de antreprenorii romani si de potentialii investitori straini care tatoneaza Romania ca destinatie pentru a-si plasa proiectele greenfield. Asigurarea stabilitatii si predictibilitatii fiscale este un principiu... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 21:46
Dintre cele aproximativ 65.000 de persoane care au incasat un salariu lunar net de 10.000 de lei, in luna mai 2017, 16% lucreaza la stat, arata ANAF.
"Numarul de persoane pentru care suma incasata a fost mai mare sau egala cu 10.000 de lei in luna mai 2017 a fost de 64.648. Numarul de persoane pentru care suma incasata a fost mai mare sau egala cu 10.000 de lei in luna mai 2017 in institutiile publice a fost de 10.402. La restul angajatorilor, numarul de persoane pentru care suma incasata a fost mai mare sau egala cu 10.000 lei in luna mai 2017 a fost de 54.246", arata Agentiei Nationale de Administratie Fiscala intr-un raspuns la o solicitare Mediafax.
Executivul intentiona sa introduca o taxa de solidaritate pentru toti cei ce incaseaza salarii nete de 10.000 de lei pe luna.
Premierul Mihai Tudose a anuntat insa recent ca se va renunta la aceasta taxa, care este prevazuta si in programul de guvernare, fiindca in urma simularilor facute s-a constatat ca "Era prea putin pentru a face ceva si prea mare deranjul".
Citeste si:
Reprezentantii "Big Four" din Romania avertizeaza: Taxa de solidaritate va alunga IT-istii din tara
Tudose spune ca impozitul pe cifra de afaceri e subiect incheiat. Se lucreaza la taxa de solidaritate: Cine castiga mult sa plateasca in plus
Ministrul de Finante anunta cine va plati taxa de solidaritate
Programul de guvernare al lui Tudose deja se prabuseste: Masuri la care s-a renuntat dupa doar 10 zile ...citeste mai departe... mai mult
Luni, 31 Iulie 2017, ora 14:22
Prim-ministrul Mihai Tudose a precizat, marti, ca taxa de solidaritate nu va mai fi introdusa de Guvern.
Intrebat de jurnalisti care este concluzia in urma analizei privitoare la introducerea taxei de solidaritate, Tudose a raspuns: "Concluzia este ca putem sa o trecem la discutate si uitate".
"Nu vom avea nicio masura care sa apese pe bugetul populatiei. (...) Era prea mare deranjul. Deocamdata, nu avem alte masuri in ce priveste taxe si impozite pentru populatie", a precizat premierul.
Iata ce spunea premierul acum o saptamana despre acest subiect: Se lucreaza la taxa de solidaritate. Cine castiga mult sa plateasca in plus
Pe de alta parte, premierul a anuntat ca Guvernul nu mai are de gand sa faca nici modificarile mult dezbatute referitoare la trecerea contributiilor la sanatate si pensii de la angajator la angajat nici in 2017, nici in 2018.
Intrebat despre faptul ca CAS si CASS ar putea fi platite de catre angajati, premierul a raspuns enervat: "Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta. Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra?....Nu, ele vor ramane pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi platite de angajator. Si acum, si la anul".
Ziare.com a atras atentia ca Legea salarizarii, la pachet cu aceasta trecere a contributiilor platite de angajator in sarcina angajatului, va duce in unele cazuri chiar la scaderi de salarii sau, in cazurile mai fericite, la cresteri de doar cateva zeci de lei.
Cresterile... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 11:45
Premierul Mihai Tudose a afirmat marti ca, deocamdata, taxa de solidaritate nu mai este avuta in vedere spre implementare, in contextul in care simularile realizate de institutiile de linie nu au iesit "foarte fericite".
"Nu, nicio alta taxa, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdata, fiindca si acolo simularile inteleg ca nu au iesit foarte fericite. Si atunci (...) facem ca pe vechiul principiu: decat sa omor un nevinovat, mai bine ma abtin", a declarat Mihai Tudose pentru Antena 3.
Guvernul Mihai Tudose a anuntat inca de la audierile din Parlament ca are de gand sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare actualizat de PSD dupa ce a dat jos Guvernul Grindeanu.
Ministrul de Finante, Ionut Misa, a explicat ca taxa se va aplica salariilor brute mai mari de 14.500 de lei si ca va fi un procent fix din venit, fara a preciza o cifra.
In aceeasi zi, premierul Tudose spunea ca "intr-o luna, doua, ANAF-ul va face analize, simulari despre dimensiunea acestei taxe, unde va fi aplicata". Se pare insa ca analizele au fost destul de concludente in doar doua saptamani.
Intrebat tot atunci de ce este nevoie de aceasta taxa, Tudose a mentionat: "As raspunde simplu: pentru solidaritate".
De asemenea, intrebat de ce pana acum nu s-a anuntat aceasta taxa, Tudose a replicat: "N-am stiut ca sunteti aici sa vorbim despre acest lucru. Vorbim despre acest lucru de astazi, de cand acest program nou a fost votat", adaugand ca "tot pachetul... mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 07:12
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si premierul desemnat Mihai Tudose au vorbit, joi, despre taxa de solidaritate, inclusa in programul de guvernare.
Intrebat de jurnalisti despre aceasta taxa, Dragnea a raspuns ironic, cedand responsabilitatea ministrului desemnat al Finantelor, Ionut Misa: "Asta o sa va explice ministrul de Finante, dupa ce iese din euforia acestei zile si o sa fie atent atunci cand primeste 10 intrebari deodata".
La randul sau, premierul desemnat a spus ca, "intr-o luna, doua, ANAF-ul va face analize, simulari despre dimensiunea acestei taxe, unde va fi aplicata".
"In programul de guvernare scrie ca va fi aplicata de la 1 ianuarie 2018", a precizat Tudose.
Intrebat de ce este nevoie de aceasta taxa, acesta a mentionat: "As raspunde simplu: pentru solidaritate".
"Anumite cifre financiar-fiscale ne arata ca in anumite zone exista anumite derapaje. Voi iesi cu toate explicatiile dupa ce se face acea simulare", a mai spus premierul desemnat.
De asemenea, intrebat de ce pana acum nu s-a anuntat aceasta taxa, Tudose a replicat: "N-am stiut ca sunteti aici sa vorbim despre acest lucru. Vorbim despre acest lucru de astazi, de cand acest program nou a fost votat", adaugand ca "tot pachetul fiscal va fi pus in dezbatere publica".
Amintim ca Guvernul Mihai Tudose urmeaza sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare recent actualizat de PSD, iar ministrul propus pentru Finante a explicat joi in ce cazuri se va... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 20:09
Guvernul condus de Mihai Tudose a depus juramantul joi seara, la Palatul Cotroceni. Dupa ce fiecare ministru a depus juramantul, noul guvern si reprezentantii prezenti ai coalitiei de guvernare PSD-ALDE (Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu) au trebuit sa faca fata unui discurs extrem de dur al presedintelui Klaus Iohannis.
Acesta i-a acuzat ca au dus tara in criza, i-a avertizat sa termine cu topaiala fiscala si sa se apuce sa isi faca treaba.
Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT ceremonia de depunere a juramantului:
19:43 - "Fie ca aceasta a doua incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima. Eu mi-o doresc, romanii si-o doresc si pot doar sa sper foarte tare ca si dumneavoastra va doriti acelasi lucru. In acest sens, inca o data, succes!", a incheiat seful statului.
19:42 - "Domnule premier, onorati membri ai Guvernului, va rog sa faceti tot ce e necesar pentru a arata partenerilor nostri din NATO, din UE, aliatilor nostri ca suntem oameni seriosi, suntem o tara serioasa, cu toate sincopele politice si ca stim sa ne respectam angajamentele", a punctat Iohannis. El le-a spus ministrilor sa dovedeasca ca stiu sa respecte angajamentul de 2% pentru aparare, "asa cum am promis aliatilor din NATO". "Dovediti ca suntem capabili sa tinem deficitul sub control, sa promovam investitii publice si private, sa avem in continuare crestere economica, asa cum ne-am angajat fata de partenerii din UE", a mai spus Iohannis.
19:39 - "Va solicit sa... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 19:43
Guvernul Mihai Tudose urmeaza sa introduca o taxa de solidaritate, masura prevazuta in programul de guvernare recent actualizat de PSD, iar ministrul propus pentru Finante, Ionut Misa, a explicat joi in ce cazuri se va aplica.
Misa a spus, in cadrul audierilor din comisii, ca taxa se va aplica salariilor brute mai mari de 14.500 de lei.
"Avem in dezbatere acest subiect, al taxei de solidaritate. Luam in calcul plafonul de 14.500 de lei", a spus ministrul propus.
La iesirea de la audieri, Misa a fost rugat sa dea detalii si a spus ca ia in calcul un procent fix din venit, fara a preciza o cifra.
Ministrul propus a explicat ca asteapta intai definitivarea analizei privind aceasta masura.
"Incercam sa o implementam in anul 2017, probabil ea va fi in anul 2018. Asteptam sa vedem, dupa ce primesc toate datele centralizate, vedem care este impactul.
Numarul persoanelor, din analiza de astazi, este destul de mic, el se situeaza pana in 10 procente" din numarul total de romani cu venituri, a spus Ionut Misa.
Taxa poarta numele de contributie de solidaritate, insa Guvernul nu explica concret in programul de guvernare si ce inseamna asta.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD
Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante anunta cine va plati taxa de... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 14:33
Reducerea TVA nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 ianuarie 2019, potrivit noului program de guvernare. Alte masuri fiscale si economice urmeaza a fi implementate de Guvernul Mihai Tudose, printre care si taxa de solidaritate.
1. Nu mai scade TVA in 2018
"Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusa cota din UE, dupa Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018", se arata in programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini.
De asemenea, se mai precizeaza ca, de la 1 septembrie, ar urma sa se introduca "un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarat si neplatit in prezent".
2. Impozit pe cifra de afaceri
PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018. Acesta va inlocui impozitul pe profit. In plus, vor fi impozitate suplimentar profiturile din extractia de resurse naturale.
"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 12:44
1