Banca Centrala Europeana s-a oferit sa participe la o revizuire a asa-numitei "taxe Robin Hood" pe tranzactiile financiare, pentru a evita un eventual impact negativ asupra stabilitatii financiare, gestul institutiei indicand temerile oficialilor privind efectul aplicarii masurii, potrivit FT.
Un grup de 11 state din zona euro au propus implementarea unei taxe asupra tranzactiilor cu obligatiuni, actiuni si derivate financiare, pentru a reduce riscurile din sistem, masura contestata ferm de industria financiara, care a avertizat ca o astfel de taxa ar ingheta activitatea pe pietele financiare, ar creste semnificativ costurile investitorilor si ar reduce profiturile bancilor.
BCE a refuzat sa se afiseze public in favoarea vreunei parti, indicand ca mandatul institutiei nu acopera astfel de chestiuni.
Banca s-a oferti insa sa "participe in mod constructiv" la elaborarea proiectului, ceea ce sugereaza ca, in interior, oficialii BCE au rezerve in privinta impactului taxei asupra pietelor financiare si economiei reale, noteaza Financial Times (FT).
"Suntem dispusi sa colaboram in mod constructiv, impreua cu guvernele si Comisia Europeana, pentru a ne asigura ca taxa nu va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare", a declarat pentru FT Benoit mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 12:47
Conceptul unei taxe pe tranzactii financiare, dezvoltat de economistul american James Tobin in anii 1970, a capatat, in anii recenti, pe fondul crizei economice si financiare prelungite, o amploare uriasa la nivel global, fiind tot mai aproape de a deveni o realitate.
Taxa pe tranzactii financiare, preluata cu numele generic de taxa Robin Hood, a fost promovata intens, initial de numeroase organizatii ale societatii civile, fiind sustinuta de peste 1.000 de economisti, printre care Jeffery Sachs, Joseph Stiglitz si Paul Krugman.
In 2011, Comisia Europeana a formulat o propunere pentru implementarea taxei la nivelul Uniunii Europene.
Propunerea a vizat taxarea tranzactiilor financiare cu 0,01% si a tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1% din valoarea lor.
Desigur, taxa nu se refera la retragerile de numerar de la ATM sau plata cu cardul pentru bunuri si servicii, ci are in vedere pariurile de miliarde de dolari pe fluctuatiile cursului valutar, CDS-urilor si altor derivate, derulate pe pietele financiare
Dupa un an si jumatate de dezbateri, proiectul de rezolutie privind introducerea unei taxe pe tranzactii financiare a fost adoptat de curand, cu o larga majoritate, de Parlamentul European.
Conform estimarilor Comisiei, taxa ar putea aduce venituri suplimentare de pana la 57 de miliarde de euro anual la bugetul Uniunii Europene, iar contributiile statelor membre ar putea scadea cu pana la 50%.
Citeste mai multe despre Taxa Robin Hood pentru... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 08:52
Propunerea de introducere a unei taxe pe tranzactii financiare a fost intoarsa pe toate partile in ultimii ani de statele UE. Ce impact ar avea asupra economiei Romaniei?
Guvernul ungar a anuntat, saptamana trecuta, ca va impune o taxa pe tranzactii financiare, incepand cu anul viitor. Astfel, incasarile la buget pot creste cu pana la 335 milioane de euro. Taxa face parte dintr-un program de convergenta ce include o serie de masuri ce au ca scop reducerea deficitului bugetar.
Dupa cum sugereaza si numele, prin aplicarea acestei taxe s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Ideea a fost preluata si de miscarea "Occupy", dar si de personalitati din lumea business, precum Bill Gates.
Desi in unele state membre exista diverse forme ale taxei pe tranzactiile financiare, Comisia noteaza ca o taxa la nivelul UE ar fi mai eficienta. Initiativa UE este primul pas spre aplicarea unei taxe pe tranzactii financiare la nivel global.
Comisia propune ca nivelul taxei sa fie stabilit de fiecare stat membru, cu o rata minima armonizata de 0,1% din valoarea taxabila a tuturor tranzactiilor, cu exceptia tranzactiilor cu derivate, pentru care rata ar fi de 0,01%. Taxa ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.
Potrivit estimarilor Comisiei Europene, publicate la sfarsitul lunii trecute, aplicarea taxei pe tranzactii financiare la nivelul Uniunii Europene ar reduce contributia Romaniei la bugetul comunitar cu peste 600 milioane de euro... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 07:59
Germania a propus o varianta care sa inlocuiasca taxa pe tranzactiile financiare, in cadrul unei intalniri neoficiale care a avut loc in acest weekend, la Copenhaga.
Taxa de timbru, practicata de Marea Britanie, a fost primita cu interes si urmeaza sa intre pe agenda UE cel tarziu in luna iunie, scrie EuObserver.
Ministrii de finante europeni au explorat in acest weekend o serie de alternative la taxa pe tranzactii financiare, cunoscuta sub numele de "Taxa Robin Hood". Noua propunere venita din partea Germaniei a starnit chiar si interesul Suediei, care era destul de reticienta la aceasta taxa pana acum.
"Colegii au expus diferite idei pentru o taxa pe activitate. O alta propunere ar fi sa ne inspiram din taxa britanica 'stamp duty' si sa vedem daca ar putea functiona. Cred ca pe masura ce procesam propunerile, ideile vor continua sa apara", a declarat ministrul danez de afaceri externe, Margarethe Vestager, sambata, dupa doua zile de intalniri informale intre ministrii europeni de finante.
Ea sustine ca este nevoie de noi idei pentru ca "pozitiile tarilor europene nu s-au schimbat" de la discutiile anterioare pe aceasta tema, in luna noiembrie.
Prin aplicarea taxei "Robin Hood" s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Insa taxarea tranzactiilor nu ar ajuta la combaterea crizei financiare, ci ar goni afacerile in afara zonelor in care ar fi fost aplicata, spun specialistii.
Inca de la inceput, state precum Marea... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 13:50
Planul Uniunii Europene de a taxa in plus tranzactiile financiare, asa-numita "taxa Robin Hood", este pe moarte. Ar fi putut aceasta masura sa ne scoata din criza?
Dupa cum sugereaza si numele, prin aplicarea acestei taxe s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Ideea a fost preluata si de miscarea "Occupy", dar si de personalitati din lumea business, precum Bill Gates, relateaza mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 18:27
Natiunile dezvoltate trebuie sa asigure ajutor statelor sarace. De aceea, cea mai buna solutie o reprezinta taxa pe tranzactiile financiare, a declarat co-fondatorul MIcrosoft, Bill Gates.
In opinia acestuia, saracia din lumea afecteaza statele la nivel mondial, cu toate ca in prima instanta pare prea putin importanta, potrivit Huffington Post.
Nepasarea privind situatia din aceste tari ar afecta dramatic viitorul nostru economic, crede Gates.
Facand o referire la importanta ajutorului strain, co-fondatorul Microsoft a subliniat mai multe moduri in care saracii pot fi integrati in economia mondiala.
Una dintre propunerile sale cele mai populare pare sa fie adoptarea unui impozit pe tranzactiile de actiuni, obligatiuni si derivate, cunoscut sub numele de taxa Robin Hood.
"O mica taxa pe tranzactiile financiare ar duce la strangerea a 48 de miliarde de dolari care sa ajute la combaterea saraciei", le-a explicat Gates liderilor lumii.
Acesta sustine ca o astfel de taxa nu ar ajuta numai la reducerea deficitului bugetar, insa ar avea avantajul suplimentar de a descuraja anumite tipuri de tranzactionare, cunoscute pentru cresterea volatilitatii pietei.
Gates, care recent s-a alaturat ideilor lui Warren Buffett, potrivit carora bogatii ar trebui sa plateasca impozite mai mari, se confrunta cu o opozitie semnificativa privind taxa Robin Hood in SUA, principalul opozant fiind chiar administratia Obama.
Reactiile marilor puteri sunt diferite. Presedintele... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:38