In ultima luna, Ungaria a devenit tara cu cei mai ieftini carburanti din Uniunea Europeana, "suflandu-i" Romaniei acest titlu. Primele semnale arata ca cererea si evolutia cursului valutar au fost principalii factori care au determinat ieftinirea benzinei si motorinei intr-o proportie mai mare la vecini decat la noi.
Cele mai recente date publicate de Comisia Europeana in raportul Oil Bulletin, valabile pentru 6 aprilie, arata ca un litru de benzina costa in Ungaria, in medie, 0,804 euro, iar un litru de motorina - 0,916 euro.
In niciun alt stat membru din UE nu gasim benzina mai ieftina.
In Polonia, preturile erau de 0,901 euro/litru, respectiv 0,934 euro/litru, in Bulgaria - 0,910 euro/litru, respectiv 0,909 euro/litru, in Romania - 0,933 euro/litru, respectiv - 0,968 euro/litru, iar Luxemburg se remarca la diesel - 0,902 euro/litru.
Astfel, pozitia Ungariei in acest top e putin atipica, avand in vedere ca, in ultimii ani, in Romania, Bulgaria si Polonia erau de obicei cele mai mici preturi (si Luxemburg la motorina).
In fapt, noi am pierdut acest "titlu" de curand, avand in vedere ca pe 16 martie, aveam cei mai ieftini carburanti din UE.
De ce Ungaria are preturi mai mici la carburanti ca noi?
In contextul scaderii cererii la nivel mondial pentru benzina si motorina, pe fondul restrictiilor de circulatie impuse in contextul COVID-19 si razboiului de pe piata petrolului (incheiat de curand), preturile carburantilor au scazut semnificativ in ultimele... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 11:51
Benzina si motorina s-au ieftinit, in ianuarie 2020, dupa eliminarea supraaccizei, comparativ cu luna anterioara, dar preturile sunt mai mari fata de inceputul anului 2019.
Scumpirea petrolului si aprecierea dolarului au avut, astfel, un cuvant de spus.
Potrivit datelor Oil Bulletin publicate de Comisia Europeana pe 21 ianuarie 2020, un litru de benzina costa, in medie, in tara noastra 1,093 euro, pretul fiind cel mai mic din statele membre UE.
La aceeasi data, un litru de motorina costa 1,135 euro si aveam al doilea cel mai ieftin carburant diesel din blocul comunitar, dupa Bulgaria (1,118 euro).
Pe 16 decembrie 2019, situatia arata astfel:
benzina: 1,145 euro/litrumotorina: 1,179 euro/litru
Prin urmare, eliminarea supraaccizei a avut efectul scontat si anume ieftinirea carburantilor.
Dar daca ne uitam la preturile din 21 ianuarie 2019, observam ca benzina era mai ieftina si motorina era doar putin mai scumpa:
benzina: 1,066 euro/litrumotorina: 1,154 euro/litru
Scumpirea barilului de petrol si aprecierea dolarului
La nivelul intregii UE, carburantii s-au scumpit in ultimul an.
Luna aceasta, media la benzina era de 1,437 euro/litru, iar la motorina - 1,370 euro/litru. Acum un an, media UE era de 1,337 de euro/litrul de benzina si 1,305 euro/litrul de motorina.
Prin urmare, si Romania se aliniaza la acest trend. Asta pentru ca, desi am scapat de supraacciza, pretul carburantilor depinde si de alte elemente in afara de taxe si impozite.... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 07:11
De cativa ani incoace, motorina este mai scumpa decat benzina in Romania. Acesta situatie nu se regaseste insa in toate tarile Uniunii Europene, Spania fiind una dintre ele.
Am ales statul iberic pentru comparatie pentru ca acolo am observat, in timpul unei vizite recente, ca situatia preturilor carburantilor este inversa celei de la noi.
Astfel, potrivit statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana, "momentul de cotitura" pentru diesel a fost la inceputul lui martie 2017. Atunci, in tara noastra, motorina a devenit mai scumpa decat benzina (1,060 vs. 1,056 euro/litru).
Trendul s-a mentinut pana in prezent. Pe 14 octombrie 2019, un litru de motorina costa, in medie, in tara noastra, 1,203 euro, fata de 1,158 euro - un litru de benzina.
"Tendinta de scumpire a motorinei reprezinta un trend vizibil in ultimii ani, in raport cu benzina. Motivul are legatura, in principal, cu orientarea politicilor publice: daca la inceput motorina era vazuta ca un mod de alimentare mai eficienta a motoarelor, accentul fiind pus pe consumul mai redus si pe stimularea industriei de autocamioane, ulterior, si in special dupa scandalul emisiilor poluante, atentia publica s-a orientat pe efectele negative asupra mediului mai mari ale motorinei in raport cu cele ale benzinei", explica Claudiu Cazacu, analist-sef la XTB Romania, intr-o declaratie pentru Ziare.com. El mai spune ca un alt motiv pentru scumpirea motorinei este cresterea taxarii acestui carburant, la nivelul... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 08:13
Pretul benzinei si al motorinei ne arde la buzunare: avem cea mai mare scumpire dintre statele membre UE, in ultimul an. O combinatie intre haosul din sistemul fiscal, supraacciza reintrodusa in toamna lui 2017, devalorizarea leului in fata principalelor monede si scumpirea barilului de petrol ne-a adus in aceasta situatie.
Ziare.com a consultat datele publicate de Comisia Europeana pentru a vedea cati bani dam in plus atunci cand mergem sa ne alimentam masinile.
Benzina s-a scumpit de doua ori mai rapid ca media la nivelul UE
Pret benzina 27 august 2018: 1,235 euro pe litru
Pret benzina 28 august 2017: 1,009 euro pe litru
Scumpirea este de peste 18% intr-un an! Adica pretul benzinei a crescut in Romania, in aceste 12 luni, de aproape doua ori mai repede ca media UE. In aceasta perioada, carburantul s-a scumpit cu 10% la nivelul intregului bloc comunitar.
Sursa date: Comisia Europeana / Oil Bulletin
Statistica europeana arata ca suntem pe locul al patrulea in randul statelor membre cu cea mai ieftina benzina, la finalul acestei luni. Astfel, cu 1,235 euro pe litru, ne aflam dupa Bulgaria (1,139 euro/litru), Polonia (1,194 euro/litru) si Ungaria (1,232 euro/litru) . In aceste tari pretul a crescut intr-un ritm mai scazut decat in cazul nostru, respectiv cu 11,67%, 12,3% si 8,27% in ultimul an.
Austria are un pret al benzinei apropiat de al nostru (1,297 euro/litru), la fel si Luxemburg (1,278 euro/litru) . In aceste state, insa, salariul mediu este... mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2018, ora 00:00
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa amane pentru 2018 cateva reduceri de taxe si impozite care ar fi trebuit sa se aplice din 2017, cu toate ca erau incluse in Codul Fiscal aprobat de Cabinetul Ponta. Insa motivele invocate de seful social-democratilor pentru aceasta amanare nu au, de fapt, o baza reala.
Dragnea a declarat ca a vorbit cu Ciolos si i-a explicat faptul ca PSD are de gand sa urmeze ad litteram programul de guvernare prezentat in campanie, asa ca i-a cerut urmatoarele:
sa amane reducerea TVA la 19% in 2017: PSD vrea sa o mentina la 20% in urmatoarele 12 luni si sa o reduca direct la 18% in 2018;sa amane eliminarea supraaccizei la carburanti, implementata de Guvernul Ponta, tot pentru 2018;sa pastreze impozitul pe constructii speciale - asa-numita "taxa pe stalp" - introdus de Ponta;sa nu aprobe plafonarea CASS.
4 neadevaruri in mai putin de 20 de secunde
Dar unele declaratii facute de Liviu Dragnea au atras atentia in mod ...citeste mai departe despre "PSD vrea sa amane reducerile unor taxe importante: Dragnea a spus 4 neadevaruri in 20 de secunde" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 09:06
PSD e la un pas sa elimine timbrul de mediu, iar Ministerul Mediului ia in calcul sa-l bage in pretul combustibilului. Asta ar insemna inca un bir la pompa, in conditiile in care taxele reprezinta aproape 60% din banii dati de soferi atunci cand alimenteaza.
Avem salarii mici in comparatie cu restul statelor Uniunii Europene, insa carburantul e mai scump ca in Luxemburg.
Ba mai mult, sansele ca pretul la pompa sa se micsoreze considerabil sunt destul de mici. Asta pentru ca statul tot adauga biruri peste biruri la pompa.
Cea mai noua propunere in acest sens vine din partea ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer, care ia in calcul sa introduca taxa auto in pretul carburantilor. In acest fel s-ar inlocui timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea de Justitie a UE, care ar putea fi eliminat in curand daca un proiect al PSD va trece de Parlament si de presedinte.
Suprataxarea de la pompa
Insa ce ar insemna introducerea taxei auto in pretul carburantului? Aproximativ 2 ...citeste mai departe despre "Cu toate ca taxele reprezinta aproape 60% din pretul benzinei, statul ar mai putea aplica un bir" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 07:03
Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea de Justitie Europeana, ar putea fi inlocuit de o taxa inclusa in pretul carburantilor.
Ce efecte ar putea avea aceasta masura, luata in calcul de Ministerul Mediului? Ar fi utila, acceptabila pentru soferi, echitabila si nediscriminatorie, astfel incat sa nu mai fie respinsa de UE?
Propunerea e urmatoarea: orice plin de benzina sau motorina sa fie taxat suplimentar cu maximum doi lei (aproximativ 5 bani pe fiecare litru de combustibil).
Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a explicat ca aceasta e una dintre variantele luate in calcul in cadrul unui grup de lucru constituit la minister.
In context, ministrul Mediului a admis ca timbrul de mediu va fi eliminat deoarece nu reprezinta o taxa corecta, insa a explicat ca este necesar sa fie pus ceva in loc, deoarece, altfel, s-ar pierde multi bani la buget.
In ceea ce priveste timbrul de mediu, situatia e destul de complicata, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-o ...citeste mai departe despre "Doi lei la fiecare plin de benzina - propunerea pentru noua taxa auto. Cat de echitabila e si ce impact va avea?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 17:34
Timbrul de mediu, declarat ilegal de Comisia Europeana, ar putea fi inlocuit cu o taxa pe combustibil. Cel putin asta isi doreste ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.
"Una din variantele pe care noi am luat-o in calcul a fost o taxare a consumului de combustibil. Un pachet in doi piloni.
Pe de o parte, o taxare a combustibilului cu o suma mica de fapt, care s-ar fi regasit intr-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzina pe luna si un pilon de impozitare diferentiata, pentru ca in clipa de fata noi nu impozitam in mod diferentiat in functie de norma de poluare a motorului", a declarat, joi, Cristiana Pasca Palmer.
Ministrul Mediului admite ca actuala taxa de inmatriculare nu este una corecta.
Insa nu vrea nici ca timbrul de mediu sa dispara pur si simplu, ci sa fie inlocuit cu o noua formula de taxare, pentru ca aduce venituri substantiale la Fondul de Mediu (45%), din care se sustin programele Rabla si Casa Verde.
"Poate ati vazut in ultimele zile aceasta ...citeste mai departe despre "Ministrul Mediului vrea sa puna taxa pe benzina, in locul timbrului de mediu. Iata de ce" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 07:29
Peste jumatate din pretul la pompa al carburantilor reprezinta taxe si accize, iar scaderea din urma cu cateva luni a venit din partea producatorului si a distribuitorului, taxele ramanand neschimbate, a declarat, marti, vicepresedintele operational al KMG International, Catalin Dumitru.
"Atat la benzina, cat si la motorina, peste 52 la suta din pretul la pompa este reprezentat de taxe si accize. Sigur ca procentele difera la benzina si motorina, dar sunt peste 50 la suta. In perioada in care titeiul a scazut brusc, nu putem sa ignoram faptul ca a avut loc si o scadere a pretului la pompa, e drept, intr-un procent mult mai mic.
Dar daca facem un calcul vom vedea ca a scazut, practic, pretul la pompa din partea producatorului si a distribuitorului, in conditiile in care tot ce a insemnat acciza, taxa a ramas constant, lucru care se constata si la ora actuala", a afirmat Catalin Dumitru.
Solutia sa avem benzina mai ieftina si cum scapa firmele de amenzile uriase in instanta - ...citeste mai departe despre "De ce nu se ieftinesc carburantii? Benzinarii arunca pisica la Guvern" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 21:40