Marea Britanie isi mentine intentia de a introduce o taxa pentru marile companii din sectorul digital, o masura care ar urma sa intre in vigoare in luna aprilie, a declarat miercuri la Davos ministrul britanic de Finante, Sajid Javid in pofida avertismentelor cu represaliile venite de la omologul american, Steven Mnuchin, informeaza AFP.
Mai multe stat europene analizeaza posibilitatea introducerii unor taxe speciale care sa vizeze motoarele de cautare online, platformele de social media si cele de vanzari online, ceea ce a generat critici din partea Washingtonului care sustine ca astfel de taxe vizeaza in mod incorect firmele americane.
"Intentionam sa punem in practica taxa noastra pentru serviciile digitale in luna aprilie. Este o taxa proportionata si este conceputa in mod deliberat ca o taxa temporara astfel ca o vom elimina imediat ce se va ajunge la o solutie internationala", a declarat Sajid Javid la un panel organizat cu ocazia Fondului Economic Mondial (WEF) de la Davos.
In replica, Steven Mnuchin, prezent la acelasi panel, a spus ca o astfel de masura din partea Marii Britanii va declansa o riposta din partea Washingtonului via introducerea de tarife vamale."Aspectele ce tin de taxele internationale sunt foarte complicate si necesita foarte mult timp pentru a fi analizate. Daca cineva pune in mod arbitrar taxe pentru companiile noastre digitale, vom analiza posibilitatea de a introduce, arbitrar, taxe pentru companiile constructoare de automobile", a... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 16:29
Administratia Trump ameninta sa impuna taxe vamale suplimentare, ajungand pana la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari de produse franceze ca raspuns la introducerea in Franta a unei taxe pe veniturile realizate de gigantii americani din domeniul Internetului, relateaza AFP.
Acest anunt este urmare a unei anchete deschise in iulie de reprezentantul american pentru Comert (USTR) care a ajuns la concluzia ca legislatia franceza numita GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook si Apple) aduce prejudicii firmelor americane.
In plus, USTR a facut cunoscut intr-un comunicat ca intentioneaza sa deschida o ancheta impotriva Austriei, Italiei si Turciei pentru a stabili daca taxele din domeniul digital ameninta firmele americane.
Franta nu da inapoi
Franta nu intentioneaza sa revina asupra deciziei de a introduce o taxa pe veniturile realizate de marile companii din domeniul Internetului, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul francez al Economiei, Agnes Pannier-Runacher, dupa ce Washingtonul a amenintat ca va riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru o serie de produse franceze, transmite AFP.
"Este foarte clar ca nu trebuie sa dam inapoi in acest dosar care din punct de vedere economic are sens si care tine de justitia fiscala", a spus Agnes Pannier-Runacher pentru postul Sud Radio, facand referire la taxa digitala introdusa de Franta. "Trebuie sa fim combativi cu privire la acest subiect", a mai spus Agnes... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 11:11
Ministrii de Finante din grupul statelor puternic industrializate (G7) au ajuns joi la un consens cu privire la taxarea gigantilor Internetului, precum Facebook si Google, ceea ce deschide calea pentru un acord international in acest dosar, a anuntat joi presedintia franceza a G7 la finalul reuniunii de la Chantilly, la nord de Paris, informeaza AFP.
"Ministrii au cazut de acord ca un nivel minim de taxare ar contribui la asigurarea ca aceste companii platesc taxe corecte", se arata intr-un comunicat al presedintiei franceze a G7. Un oficial francez care a dorit sa isi pastreze anonimatul a spus ca nivelul taxei urmeaza sa fie convenit in viitor.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a explicat ca este pentru prima data cand statele membre G7 s-au pus de acord asupra taxarii activitatilor fara prezenta fizica, in special a activitatilor digitale.
Consensul la care au ajuns ministrii de Finante din G7 da un impuls negocierilor care au loc in prezent in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) pentru a se ajunge la un acord international cu privire la taxare gigantilor din domeniul digital.
Tot la reuniunea de la Chantilly, Ministrii de Finante din G7 au cazut de acord ca monedele virtuale precum proiectul Libra al retelei sociale Facebook trebuie sa respecte cele mai ridicate standarde de reglementare pentru a garanta ca nu sunt utilizate pentru spalarea banilor iar utilizatorii sunt protejati.
"Ministrii au cazut de acord... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:19
Opozitia mai multor state membre ale UE a impiedicat adoptarea unui acord european ce ar fi permis taxarea marilor societati din sectorul digital, propunere initiata de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, esecul demersului provocand o reactie energica din partea ministrului francez de Finante, Bruno Le Maire.
Ministrii europeni de Finante, reuniti la Sofia, au dezbatut pentru prima data acest proiect, prezentat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii martie si care prevede instituirea rapida a unei taxe in UE pe cifra de afaceri a gigantilor Internetului, precum Facebook si Amazon, transmit agentiile AFP si EFE.
Insa unele tari, printre ele Malta, Irlanda si Luxemburg, acestea din urma fiind de altfel si cele acuzate ca profita de pe urma conditiilor fiscale avantajoase pe care le ofera unor asemenea societati, si-au manifestat rezervele fata de initiativa Frantei.
La fel au procedat Suedia, Danemarca, Finlanda, Lituania, precum si Marea Britanie, care inainte se declarase favorabila proiectului.
"Trebuie sa discutam cu americanii, pentru ca, daca UE actioneaza singura, aceasta taxa va fi foarte ineficienta si daunatoare pentru economia europeana", a indicat ministrul luxemburghez de Finante, Pierre Gramegna.
El a vorbit si despre riscul inrautatirii relatiilor cu SUA, deja tensionate pe plan comercial dupa ce presedintele Donald Trump a amenintat ca de la 1 mai va aplica si blocului comunitar taxele instituite pe importurile de otel si aluminiu.
"Nu... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 17:48