Deputatul USR, Iulian Bulai, a scris, pe Facebook, ca finalizarea dosarului Directivei privind drepturile de autor pe piata unica digitala, anuntata de ministrul Culturii, este "o solutie de compromis" din care au de pierdut jurnalistii, difuzorii si distribuitorii de film.
"S-au depus toate eforturili, tovarasi. In buna traditie a urmasilor Partidului Comunist, ministrul Breaz raporteaza cincinalul in patru ani si jumatate: se lauda ca in curand "va finaliza dosarul "Directivei privind drepturile de autor pe piata unica digitala, fara sa mai conteze si ce-o sa cuprinda directiva in cauza: filtre de continut care vor cenzura internetul, circulatie restransa a presei online si mai putine drepturi pentru autori.Asa de putin conteaza, ca Ministerul roman al Culturii nici nu spune care e solutia de compromis cu care se mandreste si nici continutul de baza al directivei", a scris Iulian Bulai, pe Facebook.
Deputatul USR se intreaba care este "rezultatul pozitiv" de care vorbeste ministerul Culturii, in contextul in care Italia, Malta, Slovacia, Polonia, Olanda, Luxemburg, Suedia si Finlanda se opun in continuare "solutiei de compromis".
Citeste si: Legea care schimba Internetul asa cum il stim e blocata in hatisul birocratic. Google a trecut la amenintari
"International Federation of Journalists spune in continuare ca jurnalistii au de pierdut. 14 organizatii ale producatorilor, difuzorilor si distribuitorilor europeni de film au trimis acum doua zile o scrisoare,... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 22:43
Consiliul Uniunii Europene a respins mandatul de negociere privind Legea Copyright-ului, care trebuia sa stabileasca pozitia statelor membre inainte de runda finala de negocieri cu Parlamentul European. Acesta a fost propus de Romania si respins de 11 tari membre.
Guvernele nu au reusit sa ajunga la un acord asupra celor mai controversate articole din lege: articolul 11, cunoscut si drept "taxa pe link", dar si articolul 13, care prevede ca toate site-urile care accepta upload-uri trebuie sa asigure filtre automatizate, care sa stearga continutul protejat de drepturi de autor inainte ca acesta sa ajunga pe site.
11 tari au votat impotriva textului propus de presedintia Consiliului UE, condusa de Romania: Germania, Belgia, Olanda, Finlanda, Slovenia, Italia, Polonia, Suedia, Croatia, Luxemburg si Portugalia, potrivit unei postari a Juliei Reda, membru PE.
Cu exceptia Portugaliei si a Croatiei, toate aceste guverne sunt recunoscute pentru ca sustin ca cele doua articole nu protejeaza suficient drepturile utilizatorilor.
Aceasta respingere nu inseamna neaparat ca directiva nu va fi in cele din urma adoptata, insa ii va ingreuna traseul, aceasta putand fi adoptata, cel mai probabil, abia dupa alegerile din luna mai.
"Presedintia Consiliului UE, Romania, va avea sansa de a veni cu un nou text pentru a incerca sa obtina o majoritate, in timp ce opozitia se amplifica de ambele parti ale dezbaterii, ceea ce va fi intr-adevar o sarcina dificila", conchide Julia Reda.... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 15:38
Parlamentul European a aprobat de curand o serie de schimbari la Legea Copyright-ului care vor avea un impact semnificativ asupra Internetului.
"Suntem extrem de dezamagiti ca europarlamentarii nu ne-au ascultat ingrijorarile", a spus David O'Brien, analist la Electronic Frontier Foundation, citat de Ars Technica, publicatie care a trecut in revista cele mai importante modificari propuse in pachetul legislativ.
Astfel, platformele online ca Google si Facebook vor fi direct raspunzatoare pentru continutul incarcat de utilizatorii lor. Totodata, se incurajeaza o cooperare mai buna intre cei care detin drepturi de autor si autoritati pentru a semnala si sanctiona cazurile de infringement.
De asemenea, noul pachet legislativ ofera site-urilor de stiri dreptul de a restrictiona modul in care articolele publicate apar in agregatoare ca Google News. Si nu numai atat, echipele sportive ar urma sa aiba dreptul de a limita distribuirea fotografiilor si clipurilor facute de fani pe Internet.
Votul, dat pe 12 septembrie in Parlamentul European, nu reprezinta decizia finala. Vor urma discutii intre europarlamentari, Consiliul UE si Comisia Europeana, astfel ca aceste propuneri ar putea suferi modificari si imbunatatiri.
Ulterior, dupa ce se va ajunge la o forma finala, ea va fi aprobata de cele trei institutii, apoi va fi trimisa celor 27 de state membre (cel mai probabil, acest lucru se va intampla dupa Brexit), pentru ca noile norme sa fie transpuse in legislatia... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 08:03