Toata lumea stie ca sistemul global de taxe pentru companii trebuie revizuit, a declarat luni directorul general al grupului informatic american Apple, Tim Cook, in semn de sprijin pentru modificarile regulilor globale care sunt analizate in prezent, transmite Reuters.
Cresterea exploziva a unor mari companii din domeniul Internetului precum Apple a determinat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) sa demareze o reforma globala a modului in care multinationalele ar trebui taxate.
Reformele care sunt analizate in prezent se concentreaza pe practica multinationalelor de a-si inregistra profiturile in tarile cu impozite mici (cum este si cazul Irlandei, unde a vorbit luni Tim Cook, mai degraba decat in tarile unde au cei mai multi clienti.
"Cred ca, logic, toata lumea stie ca trebuie revizuit. Cu siguranta eu sunt ultima persoana care sa spuna ca actualul sistem sau precedentul sistem era unul perfect. Sunt increzator si optimist ca OECD va gasi o solutie", a spus Tim Cook.
"Este un know how foarte complex cand vine vorba cum sa taxezi o multinationala... Vrem cu disperare sa fie unul corect", a adaugat seful Apple, dupa ce a primit un premiu de la o agentie a statului irlandez responsabila pentru atragerea companiilor straine.
Apple este una din cele mai mari multinationale prezente in Irlanda, cu aproximativ 6.000 de angajati. Atat Apple cat si Guvernul irlandez s-au adresat justitiei pentru a contesta o decizie a Uniunii Europene... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 16:01
Persoanele fizice si persoanele fizice autorizate au platit taxe si impozite in valoare de 48 de milioane de lei in ultimii cinci ani prin intermediul platformei ghiseul.ro, o suma "ridicol de mica", potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Marius Raul Bostan.
"Ghiseul.ro e singurul site care a miscat in mod real interfata la nivel national. O platforma care a costat foarte putin, cateva zeci de mii de euro. Acest site functioneaza si are functionalitati. In prezent, sunt acceptate plati cu cardul in 172 de primarii, ceea ce e mare lucru. Am inteles ca in 2015 s-au dublat incasarile prin ghiseul.ro.
In ultimii cinci ani, romanii au platit prin ghiseul.ro 48 de milioane de lei taxe si impozite. E o suma ridicola, e o suma mica", a declarat, joi, Bostan, la o conferinta de presa organizata cu ocazia aniversarii a 20 de ani a pietei cardurilor.
Ministrul a mai spus ca institutia pe care o conduce va incerca sa extinda platforma ghiseul.ro, astfel incat si persoanele ...citeste mai departe despre "Prea putini romani isi platesc taxele online - Ministrul Bostan: Suma e ridicol de mica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 17:52
Ungaria va renunta la planurile vizand introducerea unei taxe pe traficul de date pe Internet, proiect care "nu poate fi adoptat in forma actuala", a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, transmit AFP si Reuters.
Proiectul propus anterior de guvernul condus de Viktor Orban prevedea retinerea a 150 de forinti (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, suma pe care partidul lui Orban a promis ca o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari, potrivit Agerpres.
'In forma actuala, taxa nu poate fi introdusa deoarece populatia vede in ea o taxa pe Internet in timp ce guvernul a dorit sa adopte un amendament tehnic care sa extinda taxa pe telecomunicatii', a declarat Viktor Orban pentru postul public de radio. In conditiile in care opinia publica ridica semne de intrebare cu privire la motivatia care sta la baza taxei 'nimic nu poate fi validat in aceste circumstante', a mai spus Orban.
Premierul ungar a promis insa ca, dupa sarbatorile de iarna, undeva la mijlocul lunii ianuarie, va fi organizata o procedura de consultare la nivel national cu privire la reglementarea Internetului si a posibilelor modalitati prin care ar putea fi taxate o parte din veniturile generate online. 'Ar trebui sa vedem unde merg aceste profituri uriase generate online si daca exista o modalitate pentru pastrarea unei parti in Ungaria prin redirectionarea catre buget', a apreciat Viktor Orban.
Proiectul taxei pe Internet a generat proteste de... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 12:09
Ungaria ar trebui sa renunte la planul de a taxa traficul pe Internet de la 1 ianuarie, intrucat aceasta ar reduce competitivitatea tarii, a declarat directorul general al diviziei din Ungaria a grupului britanic Vodafone, Diego Massidda, transmite MarketWatch.
"Un guvern responsabil ar trebui sa fie capabil sa ia decizia sa revoce planul gresit, intrucat ar introduce o taxa unica la nivel global intr-un domeniu esential pentru Ungaria si dezvoltarea ei economica", afirma Massidda intr-o declaratie scrisa transmisa Wall Street Journal.
Autoritatile din Ungaria intentioneaza sa introduca de anul viitor o taxa de 150 de forinti (0,5 euro) pe gigabit, pentru traficul pe Internet, cu limite aplicate taxei in cazul persoanelor fizice.
Guvernul a modificat planul pentru a limita taxa, dupa ce zeci de mii de oameni au protestat weekend-ul trecut si marti seara, la Budapesta si alte orase din tara.
"Planul a fost o mare surpriza si in acelasi timp o mare dezamagire, pentru ca a fost inaintat Parlamentului fara consultarea industriei", a spus Massidda.
Potrivit planului revizuit al guvernului, abonatii individuali vor plati o taxa lunara echivalenta cu 2 euro pe luna, in timp ce companiile vor plati pana la 5.000 de forinti (16,2 euro) pentru fiecare abonament detinut.
"Accesabilitatea cat mai larga a Internetului face de fapt parte din planurile strategice ale guvernului", a adaugat oficialul Vodafone.
Grupul britanic a convenit la sfarsitul lunii septembrie... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:47
Zeci de mii de persoane, potrivit presei locale, au manifestat din nou, marti seara, la Budapesta, impotriva unui proiect al Guvernului privind aplicarea unei "taxe pe Internet", considerat liberticid.
"Nu vom permite asa ceva", canta o multime alcatuita din persoane de toate varstele, reunita pentru a doua oara in ultimele trei zile pe strazile capitalei ungare in pofida unei temperaturi iernatice, informeazaMediafax.
Un proiect al Guvernului condus de Viktor Orban prevede o taxa in valoare de 150 de forinti (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, o suma pe care partidul premierului conservator a promis sa o plafoneze la echivalentul a doi euro pe luna pentru persoanele fizice.
Comisia Europeana a criticat aspru proiectul.
"Taxa pe Internet este un simbol al autocratiei guvernului", a apreciat marti in fata manifestantilor Zsolt Varady, seful unei retele de socializare ungare. Multimea i-a raspuns strigand "Orban afara".
Potrivit lui Balazs Gulyas, unul dintre organizatorii acestei mobilizari lansate pe Facebook, proiectul pune in discutie "dreptul la informare".
Intr-un domeniu mass-media bulversat de o legislatie restrictiva dupa sosirea la putere a lui Orban in 2010, "Internetul este partea din media cea mai putin controlata de guvern", a afirmat M. Gulyas pentru AFP in cursul manifestatiei.
Manifestatii au avut loc, marti seara, in alte opt orase ungare. mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 09:25
Mii de manifestanti s-au adunat in centrul Budapestei, duminica seara, pentru a protesta fata de planul Guvernului ungar de a impune o taxa pentru utilizarea Internetului.
Balazs Gulyas, fondatorul paginii de Facebook "O suta de mii impotriva taxei pe Internet", a cerut Guvernului de la Budapesta sa retraga proiectul de lege, transmite Mediafax.
Fidesz, partidul aflat la guvernare in Ungaria, impune tot mai multe taxe asupra oamenilor si isi dezamageste chiar si propriul electorat, a declarat el in fata multimii adunate langa cladirea Ministerului Economiei, in Piata Jozsef Nador.
Balasz Gulyas a avertizat Guvernul de la Budapesta cu organizarea unui nou protest, marti, in cazul in care nu va retrage acest proiect de lege in termen de 48 de ore. mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:50
Plata taxelor si impozitelor prin ghiseul.ro, portalul lansat de stat in 2011 in acest scop, este ingreunata de o serie de proceduri birocratice, la fel ca in cazul platii facute direct la administratia financiara, a spus directorul general al firmei Netopia, Antonio Eram.
"Mie mi se pare ca numai in Romania puteai sa dai numele ghiseul.ro la un serviciu de plati online, care prin definitie este o chestie, o gaurica in geam, unde trebuie sa te apleci sa platesti.
Exact acelasi lucru au reusit sa-l faca online. Ca sa platesti taxele si impozitele prin ghiseul.ro trebuie sa te duci la administratia financiara sa faci sase hartii, dupa ce ai facut online alte doua, sa-ti dea o parola cu care sa intri pe ghiseul.ro. (...)
Si dupa ce platesti sa constati ca banii nu s-au dus unde trebuie, nu au fost ...citeste mai departe despre "Plata online a taxelor si impozitelor, la fel de neplacuta ca la ghiseu - cate hartii iti trebuie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 11:06
Guvernul vrea sa recupereze impozite de la site-urile de pariuri si jocuri de noroc care vor sa se autorizeze pe piata din Romania, dar anterior au activat fara sa declare si sa plateasca sumele datorate, potrivit proiectului de Ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor.
"Nu se acorda licenta de organizare a jocurilor de noroc sau autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc, dupa caz, in situatia in care operatorii economici organizatori au operat jocuri de noroc on-line in Romania si nu declara si platesc sumele datorate. Site-urile care exploateaza jocurile de noroc on-line, care nu au achitat taxele de licenta si de autorizare, precum si alte sume datorate, vor fi introduse pe o a organizatorilor neautorizati pana la clarificarea situatiei si vor fi scoase din acea lista ca urmare a deciziei Comitetului de supraveghere al ONJN", se arata in proiect.
Potrivit presedintelui Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Cristinela Odeta Nestor, site-urile care exploateaza jocuri loto sau de noroc on-line, pariuri in cota fixa, pariuri mutuale, pariuri in contrapartida sau bingo on-line si care nu au achitat taxele de licenta si de autorizare, precum si alte sume datorate, vor fi introduse pe o "lista neagra" a organizatorilor neautorizati, iar providerii de internet vor fi obligati sa nu permita accesul jucatorilor din Romania la aceste site-uri.
Site-urile respective nu vor fi scoase din acea lista decit ca urmare a unei decizii Comitetului de... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 15:00
Guvernul francez este interesat de felul in care companiile americane Google, Facebook si Amazon fac o gramada de bani de pe urma utilizatorilor din Hexagon, dar totusi, platesc prea putine taxe catre statul francez.
Prin urmare, presedintele Francois Hollande a cerut un raport pe aceasta tema, pregatind, pare-se, impozitarea internetului.
Potrivit New York Times, raportul, prezentat la finalul saptamanii trecute, le vizeaza pe companiile care colecteaza datele utilizatorilor. Aceste companii, in mare parte, aduna informatii despre anumite persoane pentru publicitate directionata. Taxa va fi aplicata proportional cu numarul de utilizatori pe care o companie IT ii atrage.
Google are venituri anuale mai mari de 30 de miliarde de dolari din publicitate. Doua miliarde de dolari dintre acestea sunt aferente activitatii din Franta. Cum Google nu este o companie franceza, nu trebuie sa plateasca taxe pentru intreaga suma.
Batalia Hexagonului cu firmele de IT nu este una noua. In octombrie, Guvernul a propus o lege prin care motoarele de cautare ar trebui sa plateasca pentru articolele - stiri daca doreau ca acestea sa apara la cautari. Nici pe vremea lui Sarkozy, companiile de internet nu au fost scutite de emotii. Fostul presedinte a adus in discutie taxarea publicitatii pe internet.
Cei de la Google au declarat ca internetul ofera oportunitati multiple de crestere economica, respectiv creare de locuri de munca.
Propunerea presedintelui Frantei are nevoie de... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:32