Guvernul va anunta, pana la sfarsitul lunii iunie, un nou nivel al redeventelor pentru sectorul energetic, deoarece Romania incaseaza doar 4% in conditiile in care media europeana presupune o redeventa de peste 20%, a declarat premierul Victor Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" la PRO TV.
"Am de gand ca, in perioada imediat urmatoare, sa modificam sistemul redeventelor, pentru ca sa ai in Romania o medie de 4% in conditiile in care media europeana este peste 20%....Nu pot avansa inca o cifra pana nu o stabilesc", a spus Ponta.
El a precizat ca noul nivel de redevente, care ar urma sa fie aplicat ulterior, va fi anuntat cat mai repede, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, care se incheie la sfarsitul lunii iunie.
Cabinetul Ponta a inscris in programul de guvernare regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare.
La finalul anului trecut, fostul Guvern Boc a a anuntat ca a decis prin ordonanta de urgenta, dublarea redeventei pentru aur, platina si argint, de la 4% la 8% din valoarea productiei, si majorarea redeventei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum carbunele si apele minerale, o cota de 20% din taxe urmand sa fie cedata autoritatilor locale.
Actul normativ prevedea cresterea redeventelor la 6% pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase, dar si... mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 14:00
Ministrul propus al Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat luni la audierile din comisii ca are in vedere renegocierea taxelor de exploatare si a redeventelor care, in opinia acestuia, sunt prea mici, iar preturile vor fi renegociate, inclusiv cu OMV Petrom.
"Redeventele sunt prea mici. Vom modifica legea, vom renegocia pretul, inclusiv cu OMV Petrom, unde contractul de privatizare expira in 2014. Trebuie sa negociem si cu ei. Nu stiu daca sunt de acord. Daca nu, le majoram si inainte, prin impozitarea veniturilor exceptionale", a precizat Chitoiu.
Acesta a explicat ca se refera la veniturile care au o rata a profitabilitatii foarte mare.
"Sistemul de taxare de exploatare a resurselor si a redeventelor nu este cel corect si in concordanta cu statele europene. Sunt unele domenii unde sunt prea mari, dar in altele taxele nu au fost majorate de zeci de ani", a completat Chitoiu.
Ministrul Economiei a explicat ca veniturile din redevente si taxe de exploatare ajung la 0,8% din PIB, in conditiile in care in Bulgaria se ajunge la 7% din PIB.
"Este un motiv pentru care Romania are un grad redus de venituri in PIB. Daca am pune taxe corect pentru exploatarea resurselor si agricultura, am putea limita contrabanda si evaziunea, iar in doi ani se ajunge la nivel european", a mai spus Chitoiu. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 12:07
Guvernul rus a decis miercuri sa creasca peste asteptari a taxele de exploatare impuse Gazprom si celorlalti producatorilor de gaze, care vor plati din 2015 aproximativ 1.000 de ruble (34 de dolari) pentru o mie de metri cubi, de patru ori mai mult fata de nivelul actual.
Actiunile companiei independente Novatek au scazut cu peste 10% in urma informatiei ca producatorul va plati o taxa de exploatare a zacamintelor minerale aproape similara cu cea a Gazprom.
Titlurile Gazprom au coborat cu 1%, dupa ce s-au depreciat cu circa 15% incepand din martie, cand a devenit clar impactul major al cresterii taxei.
"Este o miscare negativa pentru intreaga industrie a gazelor, in special pentru companiile independente. Gazprom isi poate permite taxe mai mari, are cheltuieli de capital flexibile", a declarat Oleg Maximov, analist la compania de brokeraj Troika Dialog.
Guvernul rus vrea sa creasca veniturile bugetare, dupa ce premierul Vladimir Putin a promis cheltuieli masive inainte de castigarea alegerilor prezidentiale din martie. Putin va reveni la Kremlin luni, 7 mai.
Firma de consultanta Capital Economics estimeaza ca promisiunile electorale ale lui Putin vor ajunge la costuri anuale de 4.800 de miliarde de ruble (163 miliarde de dolari), respectiv 4%-5% din PIB, pana in 2018.
Producatorii de gaze au platit in mod traditional taxe mai mici de exploatare decat companiile petroliere care, potrivit analistilor, nu mai pot suporta noi majorari fara sa reduca... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 21:04
Romania a decis ca este momentul sa relanseze exploatarea resurselor abundente de aur si cupru, in special fiindca pretul mare al metalelor permite solicitarea unor redevente mai mari si atragerea unor investitii occidentale vitale, informeaza Mediafax.Intre proiectele avute in vedere se afla cel de la Rosia Montana, al companiei canadiene Gabriel Resources, care ar cea mai mare exploatare deschisa de aur din Europa, si privatizarea companiei miniere Cupru Min Abrud.Presedintele Traian Basescu, un sustinator al acestor afaceri si cu o influenta majora in coalitia aflata la guvernare, cere guvernului sa aprobe proiecte care sa creasca locurile de munca si vrea majorari de taxe pentru majorarea veniturilor bugetare, dupa doi ani de recesiune, se arata in articol.Ministerul de Finante a propus un proiect de lege prin care sa fie majorate redeventele pentru extragerea metalelor pretioase si a cuprului, de la 4% la 6%."Nu cred ca masura va descuraja investitiile, avand in vedere ca redeventele vor fi competitive in raport cu cele de la nivel international, astfel incat nu cred ca cresterea de la 4% la 6% va avea un efect negativ", a declarat Stuart McDougall, analist in domeniul minier la firma Jennings Capital din Toronto.El a aratat ca mediul geologic din Romania este foarte atractiv."Acele depozite devin foarte atractive intrucat au un potential mare de productie si o durata mare de viata. Acestea sunt principalele motive pentru care o companie miniera ar vrea sa vina in... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 19:05