Canada si Marea Britanie ar fi pe cale sa incheie un acord care va asigura continuarea comertului liber dintre cele doua tari dupa Brexit, pana cand Parlamentul canadian va aproba un nou acord bilateral, convenit in noiembrie.
Cele doua tari discuta un mecanism punte, care le va permite sa elimine temporar tarifele, transmite Reuters citand surse apropiate situatiei.
Acesta va fi probabil sub forma unui memorandum de intelegere, pe care Ottawa il poate conveni fara sa aiba nevoie de acordul Parlamentului.
Boris Johnson se plange ca negocierile pentru Brexit sunt "dificile": "Usa noastra este deschisa", dar UE "sa vina cu ceva"
Acest lucru inseamna ca partile implicate pot evita impunerea reciproca de tarife, atunci cand Marea Britanie iese din UE pe 31 decembrie.
Canada si Marea Britanie au incheiat un acord comercial pe 21 noiembrie, pentru a proteja schimbul de bunuri care are un volum de 29 de miliarde de dolari canadieni (22,7 miliarde dolaari americani).
Britanicii si europenii mai au doar "cateva ore" la dispozitie pentru a incheia un acord post-Brexit. Oficial: UE va instala bariere daca britanicii refuza sa-si adapteze legislatia standardelor europene
Insa, Camera Comunelor din Canada a incheiat sesiunea de toamna pe 21 decembrie fara sa aprobe acordul, ceea ce inseamna, teoretic, ca cele doua tari vor incepe sa isi impuna reciproc tarife pe exporturi, de la 1 ianuarie.
"Ar trebui sa fie anuntat ceva in urmatoarele zile. Este vorba despre... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 08:12
Presedintele francez Emmanuel Macron si alti lideri din Uniunea Europeana vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca planul Londrei de a ignora acordul de retragere a aratat ca nu se poate avea incredere in britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Diplomati europeni au afirmat ca, la Consiliul European care incepe joi, liderii statelor membre ii vor cere negociatorului-sef al UE Michel Barnier sa se asigure ca garantiile privind concurenta loiala pentru companiile europene sunt sustinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramasuri daca Londra isi incalca angajamentele.
Franta si alte tari cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotararea lor de a pastra cotele de pescuit in apele britanice, ceea ce ii va lasa lui Barnier mai putin spatiu de manevra pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, noteaza publicatia britanica.
De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, in cazul careia cotele de pescuit sunt stabilite in fiecare an.
Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept data limita pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri ca Michel Barnier doreste cateva concesii suplimentare din partea Londrei inainte de a intra in ultima faza intensa a negocierilor asupra viitoarelor relatii comerciale intre UE si Regatul Unit.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:43
Companiile din Uniunea Europeana s-ar putea confrunta cu taxe de pana la 14 miliarde de lire sterline (18,28 miliarde de dolari) pe an daca nu se va ajunge la un acord privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, a afirmat ministrul britanic al comertului, Liam Fox.
"Daca nu vom avea un acord cu UE, asta va afecta foarte mult si comertul european. Afacerile europene vor trebui sa plateasca taxe pentru a avea acces la piata britanica, posibil in valoare de pana la 14 miliarde de lire sterline pe an. Este o taxa de afaceri destul de mare care va fi aplicata afacerilor europene. Este in interesul tuturor sa ajungem la un acord si sa facem asta cat mai curand posibil", a declarat luni Fox la postul de televiziune BBC, transmite Reuters.
Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019, dar pana in prezent nu exista un acord cu Bruxelles privind viitoarele relatii.
Mai multi oficiali UE sustin ca un acord cu Londra incheiat in decembrie acest an sau chiar in luna ianuarie 2019 ar lasa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic si din statele UE.
Scenariul cel mai improbabil, dar pe care unii diplomati europeni il iau in calcul, este ca Marea Britanie sa ceara prelungirea tratativelor cu UE dupa 29 martie 2019, data iesirii efective a tarii din UE. Eventuala prelungire a negocierilor ar trebui convenita in unanimitate de celelalte 27 de state membre ale UE. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 11:00
Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.
Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.
Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.
Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.
Tratatele, un zid pentru aceasta taxa
Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40
Un fost angajat al Google continua razboiul impotriva Google in Marea Britanie cu o serie de acuzatii la adresa gigantului online, in privinta modalitatilor prin care Google evita plata taxelor.
Barney Jones a lucrat la Google din 2002 in 2006 si spune ca are peste 100.000 de e-mail-uri care expun evitarea imorala a platii taxelor. El sustine ca Google are un sistem prin care directioneaza profiturile prin Irlanda, catre paradisul fiscal din Bermuda, evitand astfel impozitarea veniturilor sale din Marea Britanie, scrie "The Daily Mail".
Nu sunt primele acuze de acest fel la adresa gigantului online, saptamana trecuta fiind una dificila pentru filiala din Marea Britanie. Matt Brittin, vicepresedinte al Google, a fost supus unui adevarat tir de intrebari de catre parlamentarii britanici, care au acuzat compania de "evitare calculata si lipsita de etica a platii taxelor".
Astfel, Google a platit doar 7,3 milioane de lire sterline catre statul britanic, desi a avut o cifra de afaceri de 3 miliarde de lire sterline.
Citeste mai multe despre Google, banuit de evaziune fiscala masiva in Marea Britanie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:04
Cele mai mari 100 de companii britanice listate la bursa au peste 8.000 de subsidiare sau societati mixte in paradisuri fiscale, potrivit unui studiu realizat de fundatia ActionAid care provoaca noi temeri legate de amploarea evaziunii fiscale a corporatiilor, relateaza The Guardian.
Datele arata ca numai doua din companiile membre ale indicelui FTSE 100 nu au subsidiare in paradisuri fiscale, in timp ce companii precum Tesco si Barclays detin sute.
Folosirea de catre corporatii a subsidiarelor offshore a fost aspru criticata de catre parlamentari dar si prin proteste ample, ca fiind o tactica de a reduce legal povara taxelor.
Premierul David Cameron s-a angajat sa faca din evaziunea fiscala si secretomania offshore principala tema a summitului G8 de luna viitoare, prezidat in acest an de Marea Britanie.
Ministrul britanic de Finante George Osborne a declarat, dupa summit-ul ministrilor de Finante din G7, de la sfarsitul saptamanii trecute, ca este nevoie de actiuni internationale in aceasta problema. El a adaugat ca este "incredibil de important ca oamenii si companiile sa isi plateasca taxele datorate".
Multe dintre teritoriile offshore folosite de companiile din FTSE 100 au legaturi stranse cu Marea Britanie, ilustrand problemele cu care se confrunta Cameron si Osborne inaintea negocierilor cu alti lideri din G8.
In total, companiile din FTSE 100 au 1.685 de subsidiare in teritorii dependente de coroana britanica, precum Jersey, sau in British Virgin... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 08:54
Facebook a inceput sa taxeze utilizatorii din Marea Britanie pentru mesajele trimise celebritatilor, pretul ridicandu-se in jurul a 10 lire sterline.
Compania testeaza o scara de preturi, bazata pe popularitatea vedetei respective, relateaza Sunday Times.
De exemplu, utilizatorii care vor sa-i trimita un mesaj inotatorului Tom Daley trebuie sa plateasca 10,68 de lire.
Pentru scriitorul Salman Rushdie sau pentru rapper-ul Snoop Dogg, pretul este de 10,08 lire. Pentru alte celebritati locale, insa, pretul este similar celui platit pentru contactarea oricarui alt utilizator Facebook, care nu face parte din cercul de "prieteni", respectiv de 0,71 de lire.
Compania pastreaza toti banii din aceasta taxa si sustine ca a luat aceasta decizie pentru a preveni bombardarea utilizatorilor cu mesaje nedorite de la straini. De asemenea, exista o limita a numarului de mesaje platite pe care un utilizator le poate primi.
Cititi mai multe despre Facebook taxeaza pentru mesajele trimise vedetelor despre Ziare.com mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 18:01
Guvernul britanic a decis sa majoreze inca o data taxa impusa bancilor, aceasta fiind cea de a a sasea majorare de la introducerea acestei taxe in 2011, dar va reduce impozitul pe companii.
In discursul sau anual privind bugetul, ministrul britanic de finante George Osborne a declarat ca obiectivul majorarii este ca bancile sa-si aduca si ele contributia si totodata reflecta "riscurile pe care bancile le reprezinta la adresa sistemului financiar si a economiei in general", transmite Reuters.
Ministerul de Finante britanic a informat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014 aceasta taxa va creste pana la 0,142% din bilanturile bancilor.
Pana acum Marea Britanie nu a strans fondurile la care se astepta de pe urma acestei taxe, chiar daca de la introducerea sa in 2011 taxa a fost majorata cu 80%, deoarece bancile au inceput sa vanda din active pentru a-si intari capitalul.
La introducerea taxei pe banci, guvernul britanic a anuntat ca spera sa stranga aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline pe an in 2012-2013. Cu toate acestea potrivit estimarilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability - OBR) taxa va genera in acest an fiscal 1,6 miliarde de lire sterline, dupa ce in anul fiscal 2011-2012 a generat 1,8 miliarde lire sterline.
Criticii sustin ca taxa pe banci prejudiciaza pozitia de centru financiar a Londrei si descurajeaza bancile sa acorde credite intr-un moment in care guvernul incearca sa creasca fondurile aflate la... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:31
Lantul american de cafenele Starbucks a amenintat ca-si va suspenda programul de investitii in Marea Britanie, considerand ca practicile sale fiscale au fost criticate in mod incorect de premierul britanic, David Cameron, informeaza cotidianul Sunday Telegraph, preluat de AFP.
Citand surse din interiorul companiei, Sunday Telegraph sustine ca sefii de la Starbucks au cerut sa se intalneasca cu premierul David Cameron, dupa ce acesta a spus ca firmele care beneficiaza de scutiri de impozite "trebuie sa se trezeasca la realitate". Potrivit presei, aceste comentarii vizeaza in special companiile americane care nu platesc suficiente taxe in Marea Britanie.
"Premierul a lansat atacuri ieftine impotriva companiei noastre, care - sa nu uitam - a promis ca-si va plati impozitele atat in prezent cat si in viitor", a declarat o sursa din interiorul companiei Starbucks.
Sunday Telegraph sustine ca directorul Starbucks pentru Marea Britanie, Kris Engskov, este ingrijorat de politizarea subiectului taxelor si vineri s-a intalnit cu o serie de responsabili la biroul primului ministru.
Starbucks, dar si Amazon, si Google au fost criticate in Marea Britanie dupa publicarea unor informatii care arata ca aceste mari companii straine au platit taxe foarte mici, sau deloc, pentru profiturile pe care le realizeaza gratie unor artificii contabile.
De exemplu, Starbucks a confirmat ca, in ultimii trei ani, n-a platit impozite pentru companii in Marea Britanie, desi in aceasta... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 12:21