Guvernul austriac a aprobat instituirea unui impozit asupra activitatilor marilor corporatii din sectorul digital, cu obiectivul de a colecta astfel la buget circa 200 de milioane de euro anual, informeaza agentia EFE.
Seful executivului de la Viena, cancelarul Sebastian Kurz, a declarat dupa o sedinta de guvern ca noua taxa este menita sa "inchida marea bresa (fiscala) nejustificata" care exista intre economia digitala si cea conventionala.
"Avem nevoie de reguli in acest sector, la fel ca in altele", a semnalat cancelarul austriac, dupa ce a mentionat clar ca acest impozit nu este o masura impotriva modelului de afaceri al companiilor din sectorul online.
Pachetul de masuri prevede un impozit de 5% pe incasarile din publicitate ale companiilor din acest sector care la nivel mondial au o cifra de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro, din care cel putin 25 de milioane provin din Austria.
Prin noua lege, care mai trebuie aprobata si de parlament, guvernul de la Viena spera sa aduca la buget circa 200 de milioane de euro in fiecare an, din care aproximativ 15 milioane vor fi alocate modernizarii afacerilor digitale ale societatilor din sectorul mass-media.
Amintind de recentul esec al tarilor comunitare de a introduce un impozit asupra activitatilor marilor companii din sectorul internetului la nivelul intregii Uniunii Europene, Kurz a apreciat ca acum tara sa este "pioniera in UE" la acest capitol.
Insa nu toata lumea ii impartaseste opinia, cum... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:46
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut guvernelor sa colaboreze pentru a depasi obstacolele legale in vederea modificarii reglementarilor fiscale, informeaza publicatia britanica The Guardian.
Oficialul FMI se alatura astfel cererilor de a taxa suplimentar Google, Apple, Facebook si Amazon (asa-numita taxa GAFA), ca parte a unei revizuiri mai ample a impozitarii corporatiilor pe plan global.
Guvernele trebuie sa reactioneze in fata temerilor in crestere ca firmele digitale platesc prea putine taxe in majoritatea tarilor in care opereaza, ceea ce priveaza ministerele de finante de fondurile vitale necesare serviciilor publice si asistentei sociale. O regandire este necesara dupa publicarea unor rapoarte, inclusiv de la FMI, care arata ca sistemul de impozitare a corporatiilor nu a reusit sa reflecte schimbarile din economia mondiala, a afirmat Christine Lagarde intr-un discurs rostit luni la Washington.
Fara a nominaliza firmele individuale, oficialul FMI a declarat: "Un impuls pentru regandirea sistemului de impozitare a corporatiilor pe plan global trebuie sa vina in urma cresterii modelelor de afaceri extrem de profitabile din domeniul tehnologic".
Analizele FMI arata ca cele mai sarace state pierd venituri de miliarde de dolari din cauza tehnicilor de optimizare fiscala utilizate de multinationale, a explicat Lagarde. Conform datelor FMI publicate luna aceasta, 150 dintre cele mai sarace state pierd anuale venituri... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:08
Ministrul german de Finante, Olaf Scholz, s-a declarat, luni, in favoarea ajungerii la un acord cu privire la o taxa digitala la nivelul UE pentru gigantii Internetului cu prilejul reuniunii din decembrie a ministrilor europeni de Finante, adaugand ca sprijina modelul francez.
Propunerea dezbatuta in prezent a fost prezentata in luna martie de Comisia Europeana si vizeaza in principal gigantii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook si Amazon, reuniti sub acronimul GAFA.
Propunerea vizeaza introducerea rapida a unei taxe e 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activitati (publicitate sau revanzarea datelor personale), pana cand va fi negociata o solutie la scara mondiala in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), transmite Reuters.
"Daca negocierile continua asa cum s-au derulat pana acum, vom discuta si peste 100 de ani. De acea sprijin modelul francez si vreau ca sumele rezultate sa ajunga la UE", a declarat Olaf Scholz pentru Der Spiegel.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a declarat si el luni ca au fost facute progrese si ca sunt aproape de un acord.
Pentru a fi introdusa noua taxa digitala are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE. Cu toate acestea, in randul statelor membre UE exista insa dezacorduri cu privire la taxa propusa de Comisia Europeana pentru gigantii Internetului. Unele state membre UE se opun acestui proiect, in special Irlanda, unde mai multi giganti din... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:14
Comisia Europeana se pregateste sa introduca "taxa digitala" pe veniturile realizate in Uniunea Europeana de marile companii americane din sectorul tehnologiei, cum sunt Google, Facebook si Apple, estimarile indicand ca aceasta noua taxa va genera venituri anuale de aproximativ cinci miliarde de euro.
Potrivit unui proiect legislativ consultat de Financial Times, Comisia Europeana va anunta saptamana viitoare noua taxa digitala care va viza veniturile si nu profiturile companiilor, dupa ce liderii din Franta, Germania si Marea Britanie au cerut o abordare mai ferma fata de practicile de evitare a platii taxelor de catre companiile din sectorul tehnologiei.
Potrivit FT, noua taxa, care cel mai probabil va fi de 3%, se va aplica companiilor din tehnologie cu peste 100.000 de utilizatori in Europa si va acoperi o gama larga, de la veniturile din publicitate ale Google si Facebook, la comisioanele platite de utilizatori si abonati pentru serviciile furnizate de Apple sau Spotify sau veniturile generate de companii care vand date catre terte parti.
Comisia a calculat sumele stranse de pe urma noii taxe daca aceasta ar fi fixata intre 1 si 5%. Cele mai mari sume, aproximativ 7,8 miliarde euro pe an, ar fi generate daca noua taxa ar fi fixata la 5%.
Un oficial european a declarat pentru FT ca, desi discutiile continua in interiorul Comisiei, cel mai probabil saptamana viitoare Bruxelles-ul va propune o taxa de 3%, care ar genera venituri estimate la 4,8 miliarde euro... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 11:08
Companii multinationale ca lantul de cafenele Starbucks si retailerul online Amazon platesc taxe mai mici in Austria decat tarabele cu carnaciori, sustine cancelarul social-democrat Christian Kern.
Acesta a criticat si gigantii IT Google si Facebook, transmite Reuters.
El a sustinut ca daca toate aceste companii ar plati taxe mai mari, atunci ar putea fi marite subventiile pentru presa scrisa.
"Fiecare cafenea vieneza, fiecare taraba cu carnati plateste taxe mai mari in Austria decat o companie multinationala", a aratat Kern intr-un interviu acordat publicatiei Der Standard, invocand doua simboluri ale culturii culinare a capitaliei austriece.
Asta este valabil pentru Starbucks, Amazon si alte companii, a spus el, laudand decizia din aceasta saptamana a Comisiei Europene, ca Apple sa plateasca retroactiv Irlandei taxe de pana la 13 miliarde de euro plus dobanzi, intrucat un acord de facilitati fiscale convenit cu guvernul de la ...citeste mai departe despre "Austria, cu tunurile pe companiile americane: Starbucks si Amazon platesc taxe mai mici decat tarabele cu carnaciori" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 16:16
Google, Apple si Microsoft - companii americane care valoreaza mai mult decat produsul intern brut al Rusiei - au fost criticate de noul consilier pe mediul online al presedintelui Vladimir Putin.
German Klimenko a fost numit in functie in urma cu sase saptamani si deja vrea sa "stoarca" corporatiile IT de mai multi bani, transmite Bloomberg.
El a sustinut ca tara sa trebuie sa ia urgent niste masuri in acest domeniu, cum ar fi sa forteze Google si Apple sa plateasca mai multe taxe Kremlinului si sa elimine sistemul de operare Windows de la Microsoft de pe calculatoarele folosite in institutiile de stat.
Va declara Rusia razboi Internetului? Ce spune Vladimir Putin
"Noi crestem vaca, iar ei o mulg", a explicat Klimenko, potrivit sursei citate.
El vrea sa mareasca gradul de taxare pentru companiile americane pentru a incerca sa echilibreze balanta intre gigantii IT prezenti in toata lumea si firmele locale, cum ar fi Yandex si Mail.ru.
Republica bananiera
"Atunci ...citeste mai departe despre "Putin are un "tar al Internetului", care pune tunurile pe Google, Apple si Microsoft: Noi crestem vaca, iar ei o mulg!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 19:27
Marile companii si cele listate la bursa ar trebui sa publice informatii, pentru fiecare tara, privind profiturile, taxele platite pe profit si subventiile publice primite, au spus deputatii miercuri in amendamentele la propunerea legislativa care are ca scop cresterea transparentei si incurajarea angajamentului pe termen lung al actionarilor fata de companii.
Deputatii mai vor sa le permita actionarilor sa voteze in privinta politicilor de remunerare a directorilor, cel putin la fiecare trei ani, potrivit unui comunicat de presa transmis de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.
"Votul este un pas important inainte pentru a incuraja companiile si investitorii catre un proces de luare a deciziilor orientat pe termen lung si pentru a asigura mai multa transparenta in administrarea companiilor europene si mai mult angajament din partea investitorilor institutionali si a administratorilor bunurilor", a spus raportorul Sergio Cofferati (S&D, IT), dupa vot.
"Textul aprobat contine instrumente importante pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale si evitarii impozitelor, mai ales prin obligatia de a raporta pe fiecare tara, ceea ce va asigura declararea deschisa de catre multinationale a taxelor pe care le platesc in fiecare tara in care opereaza. Nu putem rata aceasta ocazie, mai ales dupa Luxleaks si alte scandaluri", a mai spus el.
Noua cerinta de raportare a impozitelor pe fiecare tara
Deputatii au introdus o cerinta pentru companiile mari... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 17:32
Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.
Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.
Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.
Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.
Tratatele, un zid pentru aceasta taxa
Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40
Un grup de 14 companii americane din domeniile IT si farmaceutic, printre care Microsoft, Google si Johnson & Johnson, si-au redus taxele platite in ultimii ani pastrand in exteriorul SUA aproape 500 de miliarde de dolari.
Cele 14 companii au platit in medie taxe de 10% in afara Statelor Unite anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de publicatia britanica. In ultimii opt ani, taxele platite de companii in alte tari au scazut, in timp ce profiturile au avansat de aproape trei ori mai repede fata de vanzari, potrivit Financial Times.
Fondurile detinute in strainatate de cele 14 companii, de 479 de miliarde de dolari, reprezinta usor peste jumatate din totalul de 947 de miliarde de dolari, cat estimeaza agentia de rating Moody's ca ar avea in exteriorul SUA toate companiile americane, cu exceptia institutiilor financiare.
Cifrele vor fi probabil considerate de critici ca noi dovezi ale strategiilor companiilor de a transfera profiturile din tarile cu taxe ridicate in cele unde ratele sunt mai scazute, precum Irlanda, Singapore si Bermuda.
Companiile vad, insa, sumele mari de bani ca argumente privind dezavantajele cauzate de sistemul fiscal american, care impune taxe ridicate la repatrierea profiturile obtinute in strainatate. Acestea incearca sa obtina o scutire de taxe care sa le incurajeze sa aduca fondurile in SUA.
Introducerea unor exceptii pentru companiile-gigant, un precedent periculos
O comisie care consiliaza Congresul in privinta taxelor a... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 13:28