In conditiile in care SUA au devenit cel mai mare focar global de COVID-19, cu cele mai multe cazuri de imbolnavire confirmate decat oricare alta tara din lume, Congresul american a gasit o chichita sa ii scuteasca si chiar sa le dea inapoi bani platitorilor de taxe milionari.
Zilele trecute, in SUA, a fost adoptat planul istoric convenit de republicani si democrati pentru a ajuta economia americana sa faca fata crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus si sa evite intrarea intr-o recesiune de durata (stimulus bill).
Intre altele, in documentul de 880 de pagini se regaseste si o prevedere controversata prin care cei mai bogati americani isi pot recupera o parte din banii dati statului prin taxe.
CNN explica: Atunci cand persoanele fizice cumpara bunuri imobiliare, chiar daca fac acest lucru folosind un imprumut sau banii altor persoane, ei isi pot "amortiza" costul proprietatii fizice pin intermediul impozitelor platite.
Sa presupunem, de exemplu, ca un contribuabil a cumparat o cladire de 2 milioane de dolari ca investitie. El va putea sa deduca sau sa scada din impozitele sale (deduceri de amortizare), chiar si 100.000 de dolari pe an, timp de 20 de ani, pentru a compensa costurile de cumparare si imbunatatire a proprietatii.
Contribuabilul poate beneficia de aceste deduceri, chiar daca valoarea imobilului creste odata cu trecerea timpului.
Acesta este si motivul pentru care Donald Trump "adora deducerile de amortizare", dupa cum a si declarat... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 09:54
Premierul Ludovic Orban sustine introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima inmatriculare, taxa care ar trebui sa tina cont de cat de poluant este autovehiculul.
Orban a adaugat ca nu se va introduce taxa decat atunci cand se va ajunge la o solutie agreata de Comisia Europeana.
"Cred ca ea trebuie sa fie conceputa ca taxa de poluare si cuantumul taxei sa depinda de cantitatea de noxe eliberate in atmosfera.
Formulele care au fost incercate au intrat in contradictie cu reglementarile la nivel european. Se stie ca taxele indirecte trebuie sa respecte reglementarile europene. Aceasta taxa poate fi gandita si ca un impozit pe proprietate variabil, dar si aici exista riscul sa contravenim principiului ca o taxa depinde de valoarea unui bun.
Cand vom ajunge la o formula care sa fie acceptabila la nivelul Comisiei Europene, o vom anunta public, dar decat sa mai venim iarasi cu o taxa ca sa mai luam bani de la proprietarii de masini si dupa aia sa trebuiasca sa-i dam inapoi, mai bine masuram de sapte ori si stabilim ceea ce suntem siguri ca va fi acceptat la nivelul institutiilor europene", a afirmat premierul, joi, la preluarea mandatului de catre noul ministru al Mediului, Costel Alexe.
Alexe a completat, la randul sau, ca din datele pe care le detine, din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerul Mediului 1,8 miliarde s-au cheltuit pentru restituirea acestei taxe.
"PSD a scos aceasta taxa, din pacate, nu a venit cu o solutie astfel incat sa... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 14:31
Proiectul prin care Primaria Capitalei vrea sa introduca taxa auto pentru Bucuresti a fost pus in dezbatere publica, iar cei interesati pot trimite observatii pana la data de 30 septembrie.
Zona la care se refera proiectul este denumita "Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) " si ea cuprinde perimetrul delimitat de Piata Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - soseaua Stefan cel Mare - strada Polona - strada Mihai Eminescu - strada Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - strada Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - strada Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - strada Izvor - strada B.P.Hasdeu - strada Vasile Parvan - strada Berzei - strada Buzesti - Piata Victoriei.
Asadar, potrivit documentului, incepand cu 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totala autorizata mai mica de 5 tone pe strazile din Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 7:00-22:00, dupa cum urmeaza:
pentru autovehicule inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum si pentru cele electrice sau hibrid, accesul este permis fara restrictiipentru autovehicule inmatriculate in municipiul Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C.pentru autovehicule inmatriculate in afara municipiului Bucuresti ai Ilfov, cu norma... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 16:45
Locuitorii Sectorului 2 platesc din acest an cea mai mare taxa de gunoi din tara: 13,25 de lei pe luna, adica 159 de lei pe an. Cei care colecteaza separat deseurile reciclabile beneficiaza de o subventie de 39 de lei, ceea ce inseamna ca achita 129 de lei anual.
De la 1 martie, de cand a intrat in vigoare taxa, si pana in prezent, la bugetul local s-au incasat 6,4 milioane de lei. In acelasi timp, pentru operatorul aflat sub contract cu primaria s-au platit 19,7 milioane lei, adica de trei ori mai mult decat incasarile din taxa de habitat.
Iar firma care se ocupa de ridicarea gunoiului in Sectorul 2 este Supercom SA. Adrian Alexandru, consilier local USR, avertizeaza ca, de 15 ani, la Sectorul 2 nu s-a mai organizat o licitatie pentru servicii de salubrizare contractele, fiindu-i atribuite doar Supercom.
Anul trecut, spune Adrian Alexandru, Primaria Sectorului 2 si Consiliul Sectorului 2 au fost obligate de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa organizeze licitatie pentru serviciul de salubrizare. Cu toate astea, autoritatile au ignorat decizia ICCJ.
Si, mai nou, primaria vrea taxa de habitat si pentru firme, inclusiv ONG-uri, astfel ca acestea vor plati cu 2,5 ori mai mult decat in prezent pentru ridicarea gunoiului. Si totul se intampla prin negociere, tot fara licitatie, tot cu Supercom SA.
Consilierul local USR sustine ca atat primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader (PSD), cat si viceprimarul Dan Cristian Popescu (PNL) vor ca Supercom SA, firma... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 06:32
Introducerea unei taxe pe active financiare, in realitate o taxa pe credite, ar restrictiona fara indoiala in mod drastic capacitatea sectorului bancar de a-si exercita in continuare rolul fundamental - acela de a finanta proiectele si activitatile tuturor actorilor din economie - si ar avea consecinte clar negative pentru intreaga economie romaneasca, sustin reprezentantii BRD Groupe Societe Generale, intr-un comunicat.
Acestia fac referire la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 114/2018, publicata pe 29 decembrie 2018, prin care a fost introdusa o noua taxa ce vizeaza in mod special sectorul bancar.
Astfel, incepand din 2019, bancilor li s-ar aplica o taxa pe active financiare daca ROBOR depaseste nivelul de referinta de 2%, cuantumul taxei anuale crescand incremental in functie de intervalul in care se afla ROBOR. Luand in considerare nivelurile curente ale ROBOR, in cazul in care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestriala, bancile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare. Cu alte cuvinte, inseamna ca bancile ar trebui sa plateasca o taxa de 1,2% pe toate creditele pe care le acorda.
"In primul rand, consideram ca este necesar sa reamintim ca indicii ROBOR reprezinta referintele pietei monetare. Acestia au la baza ratele de dobanda interbancare ce se formeaza ca rezultat al cererii si ofertei, la fel ca pe orice alta piata. Factorii care determina nivelul de lichiditate si, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variati,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 11:13
Populatia trebuie sa inteleaga faptul ca poate cere statului scoli, spitale civilizate si autostrazi doar daca isi plateste taxele si impozitele, iar autoritatile trebuie sa colaboreze pentru educarea cetatenilor, a sustinut, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
El a fost prezent la evenimentul de lansare a platformei de educatie financiara TAXEDU.
"Nu cred ca este cazul sa dezbatem cat de importanta este educatia financiara. Putem spune ca este un subiect de mare actualitate in Europa, in lume si in Romania. (...) Fara un efort coordonat intre institutii, intre autoritati, nu putem atinge obiectivul de a avea o populatie care sa inteleaga problemele economice, financiare, bancare. De exemplu: ce inseamna inflatia, cum se masoara sau care sunt avantajele unei colectari eficiente a impozitelor", a spus Isarescu.
El a aratat ca proiectul TAXEDU isi propune sa informeze tinerii si sa comunice intr-o maniera accesibila si prietenoasa cu privire la rolul impozitelor in viata noastra de zi cu zi.
"In multe domenii, mentalitatile nu tin pasul cu vremurile. Observam ca, pentru multi, plata impozitelor este o corvoada, poate ca urmare a unor experiente din trecut. Sistemele insa se modernizeaza, platim impozite online, lucrurile se simplifica. Mai este insa ceva de facut la nivelul autoritatilor si anume constientizarea ca plata impozitelor este unul dintre actele cetatenesti care ne da dreptul sa cerem statului roman modern european... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:18
Procesul in care Romania este trasa la raspundere la Curtea de Justitie a UE pentru ca nu asigura cetatenilor un aer respirabil a intrat in linie dreapta si are toate sansele sa se incheie cu o condamnare, din cate se intelege din explicatiile oficialilor.
Gabriela Firea, primar al Bucurestiului de 2 ani, recunoaste ca nu s-au intamplat multe pentru imbunatatirea calitatii aerului, dar spune ca vina nu e atat a ei, cat a primarilor de sector si a Guvernului.
Si poluati, si cu banii luati: A inceput procesul la CJUE pentru aerul din Bucuresti. Ce masuri a luat Firea ca sa nu platim amenzi uriase?Suntem la un pas sa platim amenzi uriase pentru aerul toxic din Bucuresti. Firea da vina pe ceilalti primari PSD si pe Guvern
Comisia Europeana ne-a dat in judecata pentru ca in 2016, in Bucuresti, valorile-limita zilnice au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile. Adica timp de peste o luna din 12 locuitorii din Capitala au respirat un aer de-a dreptul toxic. Insa Gabriela Firea considera ca, neintamplandu-se in mandatul ei, nu are de ce sa fie ea trasa la raspundere.
Mergand pe acest rationament, ar insemna ca din 5 iunie 2016, de cand e ea la Primarie, aerul a devenit mai curat. Datele si cifrele o contrazic. Si asta doar daca ne uitam la masinile care au intrat in traficul romanesc in ultima perioada.
Aerul din Bucuresti e toxic. Solutia unui lider PSD: Mutati-va! Cum ignora cifrele alarmante cei pusi sa aiba grija de sanatatea noastra
Cimitirul de rable al... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 09:23
In parteneriat cu PKF Finconta, BusinessMark a organizat cea de-a patra editie a evenimentului Autumn Tax Update Forum pe 5 octombrie la Hotel Intercontinental.
Evenimentul constituie un prilej de analiza si dezbatere a fiscalitatii in Romania si a reunit reprezentanti ai Ministerului Finantelor si experti fiscali.
Am dezbatut alaturi de invitatii nostri subiecte legate de noutatile legislative cu incidenta fiscala: TVA - cazuri practice si jurisprudenta recenta a CJEU, inspectia fiscala si contestatia, aspecte privind impozitul pe profit, fuziuni transfontaliere, impozitarea la iesire, societati straine controlate, noutati la nivel national si international in domeniul preturilor de transfer, BEPS si alte tendinte la nivel global in taxarea profiturilor.
Primul speaker, Gabriel Negru - Senior Tax Consultant, PKF FINCONTA - a introdus in discutie normele impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale cu incidenta directa asupra functionarii pietei interne, aprobate prin Directiva UE 1164/2016 (ATAD), transpuse in legislatia nationala prin OUG nr. 79/2017.
"In contextul economic actual, la nivel mondial, cand toate statele cauta mijloace pentru a atrage venituri mai mari la buget si de a mentine profiturile in propria tara, directiva stabileste: 'in ceea ce priveste impozitarea internationala este necesar ca impozitele sa fie datorate in jurisdictia fiscala in care sunt generate profiturile si valoarea adaugata si pe cale de consecinta stabilirea unei... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 12:19
Autoritatile mondiale de reglementari bancare au convenit sa propuna o taxa suplimenatara de capital pentru marile banci, astfel incat acestea sa devina mai sigure pana in 2019.Suprataxa face parte dintr-o serie de reforme venite ca raspuns la criza financiara, care a fortat tarile din lumea intreaga sa ia masuri de precautie constisitoare pentru a preveni prabusiri periodice ale sistemului bancar, relateaza Yahoo News, care citeaza Reuters. Un document privind propunerea de suprataxare va fi supus dezbaterii publice in iulie si va arata cate banci aplica deja costul suplimentar de capital.
Nu se stie insa daca vor fi dezvaluite si numele acestor banci. Grupul bancherilor centrali si Comitetul de la Basel, intrunit sambata, vor continua sa supravegheze utilizarea capitalului contingent. mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 00:00