Taxa pe activele financiare ale bancilor, introdusa de la inceputul acestui an in Romania, a devenit principalul subiect de discutii al conferintei anuale Euromoney de la Viena, care anul acesta se desfasoara marti si miercuri, transmite Ziarul Financiar (ZF).
Acum un an, la inceputul lui 2018, toti investitorii si bancherii care au venit la conferinta Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment pentru investitori din Europa Centrala si de Est, discutau despre cresterea economica din Romania, de 7%, obtinuta fara dezechilibre macroeconomice mari, despre noi oportunitati de investitii sau despre faptul ca Romania are cel mai mare potential de crestere din zona.
Acum, la inceputul lui 2019, toata lumea de la Viena nu discuta altceva decat despre taxa bancara din Romania, adica taxa "pe lacomia" bancilor, cum a fost justificata de liderii PSD si de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Grupurile austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit/Bank Austria sunt cei mai mari investitori in sistemul bancar romanesc, detinand peste o treime din active si au cea mai mare expunere pe economia romaneasca si pe titlurile de stat.
Board-ul Erste are marti o discutie referitoare la taxa din Romania si impactul ei asupra BCR, banca pe care o detin la Bucuresti, si asupra rezultatului financiar al Erste, avand in vederea ponderea pe care o are BCR.
De asemenea, celelalte banci se pregatesc sa iasa public pentru a discuta asupra acestei taxe.
In decembrie, cand peste... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 17:27
Cele mai mari costuri lunare de administrare a unui cont curent sunt percepute in Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, de 7,5 lei, urmata de OTP Bank, cu 5 lei, in timp ce Banca Transilvania si Marfin Bank nu taxeaza clientii pentru acest serviciu, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei.
In topul celor mai mari comisioane se regasesc de asemenea BCR, cu 4,5 lei/luna, si BRD, cu 0,8 euro (circa 3,55 lei), iar Volksbank, Banca Romaneasca, ProCredit Bank si Credit Europe Bank se situeaza pe palierul de mijloc, cu o taxa lunara de 3 lei, reiese din raportul "Evolutia concurentei in sectoare cheie - 2014", realizat de Consiliul Concurentei, potrivit Mediafax.
Cele mai mici comisioane, de 2 lei/luna, sunt percepute de ING Bank si Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Comerciala Carpatica, cu 2,5 lei/luna, potrivit datelor bancilor preluate de CC in raport.
In ceea ce priveste taxarea clientilor pentru interogarea soldului la bancomatele proprii, Libra Bank si Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operatiune, in timp ce Volksbank, Piraeus, Credit Europe si Marfin au acest serviciu gratuit, pentru ultimele trei banci fiind valabil si in cazul altor bancomate.
Alpha, Banca Romaneasca si ProCredit taxeaza clientii proprii cu 0,5 lei/interogare, iar cele mai multe institutii de credit au comisionul situat la 0,3 lei. BCR si BRD au cel mai mic comision in acest caz, de 0,2 lei,... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:43
1Banca Centrala Europeana s-a oferit sa participe la o revizuire a asa-numitei "taxe Robin Hood" pe tranzactiile financiare, pentru a evita un eventual impact negativ asupra stabilitatii financiare, gestul institutiei indicand temerile oficialilor privind efectul aplicarii masurii, potrivit FT.
Un grup de 11 state din zona euro au propus implementarea unei taxe asupra tranzactiilor cu obligatiuni, actiuni si derivate financiare, pentru a reduce riscurile din sistem, masura contestata ferm de industria financiara, care a avertizat ca o astfel de taxa ar ingheta activitatea pe pietele financiare, ar creste semnificativ costurile investitorilor si ar reduce profiturile bancilor.
BCE a refuzat sa se afiseze public in favoarea vreunei parti, indicand ca mandatul institutiei nu acopera astfel de chestiuni.
Banca s-a oferti insa sa "participe in mod constructiv" la elaborarea proiectului, ceea ce sugereaza ca, in interior, oficialii BCE au rezerve in privinta impactului taxei asupra pietelor financiare si economiei reale, noteaza Financial Times (FT).
"Suntem dispusi sa colaboram in mod constructiv, impreua cu guvernele si Comisia Europeana, pentru a ne asigura ca taxa nu va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare", a declarat pentru FT Benoit mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 12:47
Comisia Europeana, prin vocea comisarului european pentru afaceri economice si financiare, Olli Rehn, a anuntat ca taxa speciala asupra depozitelor bancare, instituita in Cipru in cadrul programului de finantare externa agreat de zona euro, nu se va repeta.
Oficialul a adaugat ca nu se asteapta la o reactie adversa a pietei dupa anuntarea taxei fara precedent in UE asupra depozitelor bancare din Cipru, transmite Bloomberg.
"Fortele din piata inteleg ca marimea problemei sectorului bancar cipriot si riscurile de acolo erau atat de mari incat am fost nevoiti sa luam masuri foarte substantiale.
O astfel de taxa de stabilitate este in mod clar o varianta mult mai buna din punctul de vedere al stabilitatii financiare si al cetatenilor ciprioti decat un bail-in (sprijinirea unei banci ajunsa in pragul falimentului prin impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni - n.r.) la scara larga, care ar fi condus la consecinte foarte haotice in economia cipriota", a explicat Rehn.
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sambata un acord de "bailout" de 10 miliarde euro pentru Cipru, cea de-a cincea tara din zona euro care are nevoie de sprijin international pe fondul crizei datoriilor de stat izbucnita la finele lui 2009 in Grecia.
Acordul include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare din Cipru. Astfel, statul va prelua 6,75% din depozitele mai mici de 100.000 de euro (pragul de garantare la nivelul zonei euro), respectiv 9,9% din depozitele care... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 13:43
Comisia Europeana a adoptat propunerea prin care s-a stabilit modul in care urmeaza sa fie implementata sistemul de taxare al tranzactiilor financiare in 11 state europene.
Taxa, supranumita si taxa Tobin, nu va fi insa aplicata in Romania, desi tara noastra s-ar putea alatura pe viitor acestui grup.
Zona de aplicare a taxei pentru tranzactiile financiare (TTF) este mentinuta in propunerea adoptata, precum este cazul si ratelor de 0,1% pentru tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si respectiv 0,01% pentru tranzactiile cu instrumente financiare derivate, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Comisiei.
Modificarile din documentul actual sunt legate de faptul ca taxa va fi implementata pe o scara geografica mai restransa decat se prevazuse initial. Astfel, Comisia Europeana doreste sa se asigure de o mai mare claritate juridica si sa combata evaziunea si a abuzurile.
"Taxa propusa este, fara indoiala, echitabila si solida din punct de vedere tehnic si va permite intarirea pietei noastre unice si moderarea practicilor de tranzactionare iresponsabile", a declarat Algirdas Semeta, comisarul responsabil de impozitare.
"Unsprezece state membre au cerut sa se elaboreze prezenta propunere, pentru a putea aplica TTF in cadrul unei cooperari consolidate. Invit acum aceleasi state membre sa isi continue demersul cu ambitie, deschizand calea pentru adoptarea si concretizarea primei TTF regionale din lume", a mai adaugat acesta.
Romania, neimportanta in... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 15:36
Cele mai mari economii ale zonei euro vor colecta intre 30 si 35 de miliarde de euro din taxa pe tranzactii financiare, conform planurilor Comisiei Europene.
Institutiile europene si guvernele a 11 tari, inclusiv Franta si Germania, incearca sa ajunga la un acord cu privire la modul in care se va institui asa numita "taxa Tobin" pe tranzactiile cu actiuni, obligatiuni si instrumente derivate, scrie Financial Times.
Taxa este numita dupa economistul James Tobin, care in anii 1970 a propus o taxa globala pe tranzactiile valutare.
Aceasta taxa europeana a creat diferende ireconciliabile intre membrii UE, ceea ce a dus la aparitia unui bloc mai mic de state din zona euro, sustinatoare a acestei taxe, care ignora astfel opozitia Marii Britanii si Suediei.
Taxa va cuprinde astfel doua treimi din output-ul economiei UE, excluzand-o pe cea a Marii Britanii.
Proiectul pentru instituirea acestei taxe este pregatit de comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, si adauga mai multe masuri care sa previna evitarea acestei taxe de catre companii prin migratia catre paradisuri fiscale.
Cuantumul taxei va fi de 0,1% la tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si de 0,01 la tranzactiile cu instrumente derivate, pentru toate tranzactiile in care cel putin una din parti va avea sediul in tara care a introdus taxa sau tranzactioneaza in numele unui client dintr-o astfel de tara.
O alta posibilitate pentru a preveni evitarea acestei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 13:00
Bancile din Europa Centrala, mai ales cele din partea de nord a acestei zone, par sa fie pregatite pentru o eventuala confruntare cu socurile externe, in contextul in care vestul Europei s-ar putea lovi de o noua recesiune.
Situatia pare mai ingrijoratoare in Ungaria, Romania si Bulgaria. "Polonia si Cehia si-au crescut rezistenta la socurile externe in timp ce in Ungaria si Europa de Sud-Est vulnerabilitatile au crescut", a declarat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber.
In Cehia si Slovacia exista mai putine credite decat depozite, ceea ce inseamna ca bancile din aceste tari nu vor avea dificultati in a indeplini normele de capital. La fel in Polonia, creditele ipotecare in valuta aproape au disparut, deoarece bancile poloneze au fost mai stricte in procedurile de creditare decat in alte tari din regiune.
Guvernul de la Budapesta a socat inca de anul trecut bancile occidentale cand a anuntat o schema de rambursare a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb mai mic decat cursul pietei. Recent, autoritatile ungare au anuntat ca vor interveni pentru a prelua datoriile autoritatilor locale in valoare de 2,8 miliarde de dolari.
Romania s-a confruntat cu trei ani de austeritate, concretizati prin reducerea salariilor si majorarea taxelor, ceea ce a condus la cresterea creditelor neperformante si la reducerea creditarii.
Dincolo de Uniunea Europeana, multe banci straine se retrag din Ucraina, lasand loc liber pentru rivalii din Rusia,... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 14:49
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Planul Uniunii Europene de a taxa in plus tranzactiile financiare, asa-numita "taxa Robin Hood", este pe moarte. Ar fi putut aceasta masura sa ne scoata din criza?
Dupa cum sugereaza si numele, prin aplicarea acestei taxe s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Ideea a fost preluata si de miscarea "Occupy", dar si de personalitati din lumea business, precum Bill Gates, relateaza mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 18:27