Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, duminica, in municipiul Lupeni, ca banii din taxa de mediu, pe care proprietarii de masini au achitat-o la prima inmatriculare a autovehiculelor, va fi restituita celor in drept pana la sfarsitul lunii mai.
"Stiti ca eu am anuntat foarte clar ca voiam sa nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisa. O sa verific luni la ANAF. Obligatia este ca noi sa restituim, in cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocati, nu va fi o problema", a spus Teodorovici.
Intrebat daca ANAF are banii pentru restituirea taxei de mediu, ministrul Teodorovici a raspuns ca de aceste sume se ocupa Ministerul Finantelor.
"Cei de la ANAF sa-si faca treaba, zi de zi. E treaba noastra, ca minister, sa alocam banii, atat pentru Fondul de Mediu, cat si pentru ANAF, pentru ca stiti ca au fost doua abordari, dar obligatia este ca ei sa emita decizia de impunere, pana la ultima pe care o mai au inca in casa, neemisa. Iar partea de bani o asigura Ministerul de Finante si ei (ANAF, n.red.) sa faca plata, in mod obligatoriu, pana la finalul lunii mai. (...) E vorba doar de simplificari pe care ANAF-ul trebuie sa le faca, sa le gandeasca, zi de zi. Adica ei trebuie sa se coboare, nu neaparat fizic, dar sa coboare cu inima in randul oamenilor, atat in zona persoanelor fizice, cat si in zona persoanelor juridice", a conchis ministrul Finantelor.
Ministrul Eugen Teodorovici a fost prezent... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 18:59
Romania risca sa ajunga in fata Curtii de Justitie a UE din cauza taxei auto. La jumatatea lunii mai, CE a somat Guvernul sa ramburseze romanilor integral si imediat taxa auto, termenul dat de oficialii europeni fiind de doua luni.
Timpul s-a scurs, autoritatile romane au ignorat solicitarea Comisiei Europene, iar acum putem fi trimisi in judecata la CJUE.
Horatiu Radu, fost agent guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a declarat pentru Ziare.com ca declansarea acestei proceduri era fireasca. Asta pentru ca, afirma el, mai multe hotarari ale CJUE au stabilit ca taxele auto din Romania sunt discriminatorii, iar sumele incasate de statul roman trebuiau restituite cetatenilor.
"Procedura de infringement are doua faze prealabile: punerea in intarziere, care a fost declansata in luna mai, si avizul motivat. Daca Romania nu isi aliniaza legislatia si practica administrativa exigentelor Comisiei Europene, riscam sa fim dati in judecata la CJUE.
Declansarea acestei proceduri este fireasca. Daca ne uitam putin in trecut, observam ca mai multe hotarari ale CJUE au constatat ca taxele auto din Romania, indiferent cum au fost ele denumite (taxa de poluare, timbru de mediu etc), au fost declarate discriminatorii. Prin urmare, sumele incasate trebuiau restituite de statul roman platitorilor cu dobanda legala.
Din pacate, aceste sume nu au fost restituite imediat. Multi platitori au dat ANAF-ul si Administratia Fondului de Mediu in judecata... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 07:45
Senatul a adoptat, marti, legea care clarifica cadrul legal pentru restituirea taxei speciale, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu.
Proiectul de lege care completeaza OUG 52/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Pana acum, OUG 52/2017 prevedea ca "la cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare".
Astfel, potrivit proiectului de lege care modifica OUG 52/2017, in lipsa actului doveditor al platii pe care trebuie sa-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectueaza verificarea existentei acestuia in baza de date.
De asemenea, daca autovehiculul pentru care s-a platit taxa nu a fost inmatriculat de catre platitor, contribuabilul nu trebuie sa anexeze copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
"In acest caz, cererea de restituire este insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnata din cadrul Serviciului public... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:12
Guvernul a adoptat in sedinta de vineri o ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa auto.
Mai exact este vorba despre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, anunta Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata cand are loc restituirea sumelor:
pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
De asemenea, documentul precizeaza ca OUG "reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor" reprezentand taxa auto.
Cine sunt beneficiarii ordonantei:
"Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 17:40
Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 a avut doua efecte nedorite: au explodat inmatricularile de masini second-hand, Romania riscand sa se transforme intr-un cimitir de rable, si a disparut posibilitatea ca romanii care au achitat taxa auto sa si-o recupereze.
Cum s-a intamplat acest lucru? Omisiune sau nu, odata cu eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, a fost practic abrogata si procedura de inapoiere a banilor platiti de proprietarii de masini, potrivit unui raspuns trimis de ANAF unei solicitari Ziare.com.
De ce nu se mai poate sa iti recuperezi banii
Procedura de rambursare a taxei auto era bine reglementata. Cei care platisera taxa puteau sa depuna o cerere la Fisc pentru restituirea banilor, iar acest lucru urma sa se faca esalonat pe o perioada de 5 ani.
Citeste aici despre procedura legala care exista pentru recuperarea taxei auto, inainte ca aceasta sa fie stearsa cu buretele de noua guvernare.
Acum, desi exista o procedura legala, un milion de romani asteapta ca Guvernul "sa gaseasca o solutie" pentru rambursarea banilor pe care statul i-a luat in mod ilegal de la cetateni, incepand cu 1 ianuarie 2007 pana in prezent. Reamintim ca toate formele de taxe auto instituite de statul roman, inclusiv timbrul de mediu, au fost declarate ilegale de Curtea Europeana de Justitie.
In cei 10 ani de aplicare a diverselor forme de taxe auto, statul roman a adunat circa sase miliarde de lei pe care trebuie sa ii restituie.
Ce... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 18:25
Ordonanta de urgenta care stipuleaza faptul ca soferii nu mai sunt obligati sa mearga in instanta pentru a recupera taxa auto, ci pot face acest lucru pe cale administrativa, direct de la Fisc, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.
Dar avand in vedere modificarile multiple aparute in timp la acest bir, se pune urmatoarea intrebare: ce taxe intra, pana la urma, in sfera restituirii?
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat acest lucru intr-un comunicat remis Ziare.com.
Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF
Astfel, teoretic, e vorba de:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;- taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Vezi daca te califici pentru a-ti lua banii inapoi de la Fisc (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:15
Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta adoptata miercuri, ca nu mai e nevoie ca soferii care vor sa recupereze taxa auto sa meara in instanta, ci la Fisc. Dar doritorii mai au de asteptat cel putin 45 de zile.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) precizeaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca "prevederile ordonantei de guvern in care este stipulat ca persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si vehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot cere restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial".
Recuperarea taxei auto: Nu mai trebuie sa mergi in instanta - Iata ce trebuie sa faci
In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern va fi elaborata o procedura care va fi ...citeste mai departe despre "Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 12:40
Sumele care trebuie restituite de stat, conform hotararilor judecatoresti, reprezentand taxa auto, dobanda aferenta, cheltuielile de judecata si alte sume, devenite executorii pana la 31 decembrie 2015, vor fi platite doar intr-un interval de cinci ani, cu plata anuala a numai 20% din valoare.
Modalitatea de plata a fost stabilita de Guvern prin ordonanta de urgenta.
"Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stablite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata in fie care an a 20% din valoarea acestora", este decizia Guvernului.
Ponta: Vom restitui taxa auto, dar sa vedem cum si in cat timp
In cursul acestui termen, orice procedura de ...citeste mai departe despre "Guvernul a decis: Cum va fi restituita taxa auto" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Martie 2014, ora 09:50
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto
Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:
- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- copie dupa Cartea de Identitate (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).
In cazul in care raspunsul este negativ, contribuabilii pot initia actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata, a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:45