Romanii vor sa isi recupereze banii platiti pe taxa auto, arata un sondaj realizat de Business24.
Intrebati daca vor merge la ghiseele Fisc pentru a-si recupera banii platiti in anii trecuti pentru taxa auto, majoritatea a declarat ca vor face acest lucru. Peste 83% dintre respondenti se declara astfel nemultumiti de modul in care statul Roman a profitat de pe urma lor.
Cu toate acestea, recuperarea banilor cuveniti nu este chiar asa de facila precum se spera. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Business24 ca, cel mai probabil, functionarii statului se vor folosi de orice chichite pentru a ocoli returnarea banilor.
"Dar cererea este depusa, sta 45 de zile acolo si dupa 45 de zile cu siguranta va avea o surpriza omul caruia ar trebui sa i se restituie 25% din taxa platita. E imposibil sa nu ai o amenda in anii anteriori, ceva, vreo rovinieta neplatita si daca exista asa ceva, nu ti se mai plateste suma respectiva, se compenseaza cu amenda sau taxa locala, sau taxa pe masina, sau rovinieta si asa mai departe", explica Piperea, nemultumit de actiunea statului in acest sens.
Piperea ii avertizeaza pe cei care doresc sa isi recupereze banii ca vor avea nevoie de dovada de plata initiala si copia dupa certificatul de inmatriculare.
"In cazul in care ai cumparat o masina inmatriculata in 2006, ai platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008, apoi ai vandut masina, lucrurile se complica. Si din acest punct de vedere, legea este aberanta", spune avocatul.... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:01
Taxa auto 2012 favorizeaza discriminerea, prin ea nu se sanctioneaza poluarea, ci vanzarea de masini si, in plus, taxa auto incalca indirect dreptul la proprietate, garantat prin Constitutie, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Iata cateva dintre punctele slabe ale actului normativ, subliniate de avocatul Piperea, intr-un interviu acordat Business 24.
Se elimina o discriminare, in favoarea altei discriminari
"Cel care vinde sau cumpara masina suporta taxa de poluare, cel care nu vinde nu sporta taxa de poluare. Asta inseamna ca primul este sanctionat pentru ca aplica principiul 'poluatorul plateste', iar in cazul celui de-al doilea, nu se aplica. In mod evident, sunt milioane de oameni care nu-si vor vinde masinile, dar le vor folosi in continuare. Vor polua in continuare. Fata de ei, e discriminare pozitiva pentru ca lor nu li se aplica principiul 'poluatorul plateste'", este de parere Gheorghe Piperea.
Nu se sanctioneaza poluarea, ci vanzarea
Din moment ce sunt doua milioane de oameni, cel putin, care nu-si vor mai vinde masinile din cauza faptului ca e o taxa prohibitiva. Aceste milioane de masini vor circula in continuare pe drumurile publice. Asta inseamna ca acela care polueaza nu este sanctionat, este sanctionat cel care cumpara, respectiv vinde automobilul, este de parere Piperea.
Acesta considera ca taxa este platita absolut aberant pe dioxid de carbon. "Dioxidul de carbon nu este poluant. Cel mult se poate considera ca produce efect de sera.... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:01
Taxa auto le da batai de cap celor care incearca sa isi recupereze banii si este si motivul unui proces in instanta. Legea nu prevede cateva situatii-limita, iar soferii sunt singurii care au de pierdut, explica avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Business24.
Pana acum doar cei care au platit o taxa auto de aproximativ 1.000 de euro si trebuie sa isi primeasca inapoi 250 de euro au depus cereri in acest sens. Cam multa "cheltuiala, nervi si efort" pentru 250 de euro, considera Gheorghe Piperea.
Este posibil ca Fiscul sa mizeze pe faptul ca oamenii mai degraba vor sta acasa decat sa vina sa-si recupereze banii, spune Piperea, care avertizeaza ca lucrurile nu se vor opri aici, iar legea privind taxa auto va suferi in continuare modificari.
Probleme cu taxa auto 2012
Taxa auto 2012 intampina deja o sumedenie de probleme, la doar doua zile dupa ce a intrat in vigoare, spune avocatul Gheorge Piperea, care ne-a oferit cateva exemple clare in acest sens:
"O Dacie din 2004, detinuta de o persoana pana cand a decedat. Dacia respectiva se transmite la sotia supravietuitoare si celor doi copii. Cei doi copii renunta in favoarea mamei si ea se duce sa-si inmatriculeze masina. I se refuza pe motiv ca trebuie sa plateasca taxa. Nu e prevazut asa ceva in lege. E prevazuta doar o taxa pentru vanzarea voluntara", spune Piperea, care explica faptul ca situatia prezentata nu este un caz de vanzare voluntara.
El mai vorbeste si despre cazul unei corporatii... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:00