Autoritatile sustin ca lucreaza de zor la o formula pentru noua taxa auto, care ar putea fi stabilita pana la finalul anului. Deocamdata, situatia e la capitolul discutii si calcule (speram noi). Insa cum ar trebui sa arate acest bir ca sa aiba efectul scontat, anume incurajarea achizitiei de automobile noi si respectarea principiului "poluatorul plateste"?
In cadrul unei conferinte organizate la inceputul saptamanii, oficialii din Administratia Fondului de Mediu (AFM) au confirmat ca scoaterea timbrului de mediu a accelerat vanzarea masinilor foarte vechi.
Tocmai de aceea se ocupa de gasirea unei noi formule de calcul. "Trebuie sa vedem insa daca taxam o singura data pe durata de viata a vehiculului sau apelam la o taxa anuala. Sper sa ajungem la o masura fiscala care sa fie benefica pentru toata lumea. Impactul poluarii provenite de la autovehicule nu trebuie neglijat. Pana la finalul anului speram sa avem o varianta agreata de toti cei implicati pentru o noua taxa de poluare", a spus Cornel Brezuica, seful AFM, in cadrul acestui eveniment.
De asemenea, e posibil si ca impozitul pentru masini sa sufere modificari.
"Este limpede ca trebuie schimbat modul de calcul al impozitarii vehiculelor. Astfel vom aduce si bani in plus la bugetele locale. Noi avem in vedere sa tinem cont inclusiv de gradul de poluare si sper sa ajungem la un sistem usor de aplicat de primarii. Noi incurajam achizitia de masini nepoluante.
Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai... mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 13:03
Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in prezent, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada comparativ cu valorile actuale.
Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuata o singura data pe toata durata de functionare a masinii, indiferent de cate ori aceasta va fi vanduta ulterior.
Timbrul de mediu va fi aplicat numai masinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune), nu si celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitata in continuare actuala taxa auto.
Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta de miercuri a Guvernului.
"Intentia este sa aplicam principiul conform caruia 'poluatorul plateste', dar si sa incurajam achizitia de masini mai putin poluante. Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj in achizitionarea de masini mai putin poluante", a declarat ministrul Rovana Plumb.
Premierul Victor Ponta a explicat recent situatia "aberanta" in care proprietarul unei masini inmatriculate inainte de 2007, in valoare de 300 euro, nu poate vinde masina pentru a-si cumpara si cu acesti bani un nou autoturism, deoarece viitorul proprietar trebuie sa achite o taxa de... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 08:25
Taxa auto, care a fost suspendata anul trecut la sfarsitul lunii octombrie, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013. Guvernul a anuntat ca va modifica vechea taxa si o va transforma in timbru de mediu.
Pana in momentul in care va fi adoptata o noua taxa auto, iti poti calcula cat ai de platit, daca ti-ai achizitionat masina in luna ianuarie 2013, potrivit vechilor reglementari.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune la dispozitia cetatenilor o pagina special creata pentru calcularea taxei auto, astfel incat sa stii exact cat ai de platit in cazul in care ai nevoie sa-ti inmatriculezi masina.
Calculeaza-ti taxa auto
Cat timp va fi in vigoare acest model de calcul
Formula de calcul a taxei auto va fi valabila pana cand Guvernul o va schimba in taxa de timbru. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca noua taxa va intra in vigoare dupa ce va fi supusa unei dezbateri publice, dar nu a precizat cand va incepe aceasta.
Victor Ponta declara, la sfarsitul anului trecut, ca plata noului impozit, care va fi transformat in timbru auto, va fi calculata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului.
Taxa auto a fost introdusa de Guvernul Calin Popescu-Tarceanu in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon, iar in ultimii ani a fost modificata de mai multe ori.
Insa Curtea de Justitie a Comunitatilor... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:51
Taxa de prima vanzare auto, suspendata de fostul Guvern doar pana la inceputul anului viitor, va fi din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie, Executivul urmand insa sa analizeze aceasta situatie.
Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, sa prezinte Guvernului o informare pe aceasta tema in prima sau a doua sedinta de anul viitor, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea.
"Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului sa vina in prima sau a doua sedinta de guvern din 2013 cu o informare si o propunere pentru subiectul asta. A fost atins subiectul astazi, nu s-a luat nicio decizie", a spus Dragnea la finele sedintei de joi a Guvernului, intrebat de jurnalisti care este situatia taxei de prima vanzare auto, suspendata de fostul Guvern doar pana la inceputul anului viitor.
Intrebat in continuare daca acest lucru presupune ca taxa de prima vanzare auto va fi din nou obligatorie incepand cu anul viitor, ministrul a aratat ca spera ca in sedinta Executivului programata pentru 4 ianuarie sa fie luata o decizie.
"Acum nu stiu cate masini se vor vinde pe 1 si 2 ianuarie, totusi, adica nu mi se pare ceva foarte grav", a adaugat Dragnea.
Taxa de prima vanzare auto, introdusa de Guvernul Boc la sfarsitul anului 2011, trebuia perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.
In ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 14:26
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, iar persoanele care au achitat-o deja se pot adresa administratiilor financiare locale sau instantelor de judecata pentru a-si recupera banii.
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Pasii care trebuie urmati pentru recuperarea taxei auto
Pentru recuperarea taxei auto, trebuie depusa o petitie la Directia Generala de Finante Publice Judetene, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP, impreuna cu urmatoarele documente:
- copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- copie dupa Cartea de Identitate (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).
In cazul in care raspunsul este negativ, contribuabilii pot initia actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei, rata de succes a unor asemenea procese fiind ridicata, a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:45
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si isi cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Guvernul are de restituit o diferenta de 400 de milioane de euro celor care au platit in 2011 taxa de poluare, potrivit premierului Victor Ponta. El a spus ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie sa restituie acesti bani fara a mai fi nevoie ca proprietarii de masini sa dea in judecata statul.
Cei 400 de milioane de euro vor fi acordati prin intermediul unei ordonante de urgenta, care va fi aprobata de catre Guvern la sfarsitul lunii august.
Ponta: Guvernul are de platit cetatenilor 400 mil euro pentru taxa auto.
In luna martie, Guvernul estima ca veniturile din taxa auto pentru acest an vor fi de cel mult 275 milioane lei, de zece ori mai putin decat estimarea de incasari pentru anul trecut.
Veniturile din taxa auto, la cel mai mic nivel in 2012.
Executivul mai are de rezolvat si o procedura de infringement inceputa de catre Comisia Europeana, pentru ca taxa de poluare (taxa auto) este pusa in legislatia romaneasca impotriva normelor europene.
Pe de alta parte, taxa auto va fi reintrodusa de la inceputul lunii septembrie 2012, iar guvernul urmeaza sa adopte din septembrie o pozitie oficiala cu privire la cuantumul taxei auto pentru viitor.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca noua formula a taxei auto nu va mai tine cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de mult polueaza.
Taxa auto a fost introdusa... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:36
Persoanele care au cumparat masini vechi incepand cu 13 ianuarie 2012 si au platit taxa de prima vanzare vor primi banii inapoi, Guvernul urmand sa suspende taxa pentru a "reevalua" impactul social al acesteia si generand astfel o pierdere de peste 570 milioane lei care va afecta proiectele de mediu
Conform legii, incepand cu acest an , pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noul sistem este aplicat incepand cu 13 ianuarie.
Pe fondul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si alte orase ale tarii, in care una dintre revendicarile formulate vizeaza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala a decis sa suspende pana la 1 ianuarie 2013 taxa de prima vanzare, cu explicatia ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
Pentru persoanele care au achitat deja aceasta taxa, contravaloarea va fi restituita doar pe baza unei cereri adresate administratiei fiscale, conform proiectului de ordonanta de urgenta pregatit de Guvern pentru suspendarea taxei de prima vanzare.
Suspendarea este argumentata in document atat prin dificultatile de ordin tehnic legate de documentele care trebuie obtinute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra masinii vechi, cat si prin necesitatea "reevaluarii" impactului pe care taxa le are in plan economic si... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 22:50
Soferii care scot la prima vanzare o masina inmatriculata in tara inainte de 2007 vor plati de la 1 iulie 2011 taxa de prima vanzare, dar cu o reducere a cuantumului de circa 30% si restituirea unei diferente din bani, potrivit unui proiect de lege citat Mediafax.Pentru masinile dotate cu motor Euro 5 taxa va ramane nemodificata, in timp ce pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc, releva proiectul de lege privind taxa auto finalizat de Guvern.
Noile prevederi confirma informatiile transmise anterior de MEDIAFAX.
Proiectul de lege stabileste ca obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia inmatricularii autovehicul in Romania, la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri, precum si la reintroducerea in parcul auto a unui autovehicul in cazul in care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a taxei.
"Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania, asupra unui autovehicul inmatriculat pe teritoriul statului roman anterior datei de 1 ianuarie 2007.
Avand insa in vedere ca autovehiculele inmatriculate pentru prima data in Romania in perioada 1 ianuarie 2007-1 iulie 2008 au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala, pentru acestea nu se va achita taxa pe poluare la prima transcriere a dreptului de... mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 13:43
Guvernul discuta impunerea taxei auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de 1 iulie 2008, cu un cuantum redus cu 30%, si restituirea unei diferente din banii deja dati de proprietari, dar esalonat pe mai multi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro, precizeaza Medifax.O alta varianta luata in calcul este transformarea taxei de poluare intr-o taxa platibila anual si impusa tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate, releva un document guvernamental obtinut de MEDIAFAX.Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces in care un roman care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania si a platit taxa de poluare pentru inmatricularea in Romania a reclamat faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in tara si revandute.Pentru a clarifica si astfel de situatii, Guvernul a elaborat mai multe variante de modificare a taxei auto.Una dintre acestea prevede modificarea OU 50/2008 privind taxa pe poluare pentru autovehicule, in sensul... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:39