O noua taxa auto va fi impusa romanilor, dar inca nu se stie sub ce forma va fi implementata, astfel incat sa nu mai fie contestata nici de Uniunea Europeana si nici sa fie considerata ilegala.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat recent ca se analizeaza reintroducerea acestei taxe, pe poluare. Pe de o parte, aceasta este binevenita, spun analistii, care considera ca Romania are nevoie sa scape de eticheta "cimitirul auto al Europei". In plus, si Comisia Europeana recomanda o trecere cat mai rapida catre energia verde.
Potrivit ministrului Mediului, daca va exista o taxa pe mediu, nationala sau locala, trebuie sa fie sigura din punct de vedere juridic si sa aiba efecte suficiente.
"Daca va exista o noua taxa, va fi implementata in felul urmator. Va fi discutata cu Comisia Europeana si vom strange toate know-how-urile (informatiile) si toate exemplele pozitive din Uniunea Europeana, astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de a avea o taxa ilegala. In Europa exista trei tari care nu au nicio interventie pe aceasta problema, restul de 24 au fel de fel de sisteme in implementare. Romania trebuie sa decida daca vrea sa faca parte din grupul tarilor care nu au nicio taxa, sau din grupul de 24 unde se incearca prin diverse sa taxeze poluarea", a declarat Tanczos Barna.
Pe de alta parte, vicepresedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, afirma ca in Uniunea Europeana este trend de trecere catre energia verde si este sustinut de Comisia Europeana, iar aici ne... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 00:01
Premierul Ludovic Orban da asigurari ca anul viitor nu va fi introdusa nicio taxa noua, nici cea auto despre care a vorbit joi.
Orban a precizat ca in momentul in care a discutat despre taxa de mediu, a spus ca guvernul se va consulta cu Comisia Europeana pe aceasta tema si decat sa fie introdusa o taxa care sa nu fie in conformitate cu legislatia europeana, mai bine nu se ia aceasta masura.
El a reprosat insa presei ca nu a preluat si aceasta informatie.
"Aveti toata politica noastra fiscala introdusa in programul de guvernare si politica fiscala nu prevede introducerea de noi taxe. Vreau din nou sa fac o precizare. La conferinta de presa de la Ministerul Mediului, asa se nasc fake news-urile, am fost intrebat de taxa de mediu si am spus ca studiem, analizam, vedem in ce masura.
Dar am spus un lucru: ne vom consulta cu Comisia Europeana si decat sa introducem o taxa care sa nu fie in conformitate cu legislatia europeana, sa ii punem pe romani sa plateasca taxa respectiva si dupa aceea sa trebuiasca sa le dam banii inapoi, eventual sa ii punem si pe drumuri, mai bine nu bagam nicio taxa. Aceasta afirmatie nu a fost luata. Oricum, anul viitor in mod evident nu va aparea nicio taxa noua", a declarat premierul Ludovic Orban, dupa intalnirea avuta cu ministrul de Finante, Florin Citu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Premierul Ludovic Orban a declarat joi ca ar trebui conceputa o noua taxa auto, ca o taxa de poluare, iar cuantumul sa depinda de cantitatea de... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:42
ANAF a anuntat, luni, finalizarea procesului de restituire a taxei auto pentru toti contribuabilii romani care au depus documentatii complete, astfel ca, din 2017 pana in prezent, Fiscul a restituit in total 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri aprobate.
"Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor romani, care au depus documentatii complete.
Astfel, incepand din 2017 pana in prezent, A.N.A.F. a restituit taxe auto in valoare totala de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse si aprobate", arata ANAF intr-un comunicat.
ANAF subliniaza ca are in atentie si cererile ale caror documentatii sunt incomplete.
"Acestea vor fi solutionate pe masura ce contribuabilii notificati vor transmite catre Agentia Fiscala clarificarile solicitate", informeaza ANAF. ...citeste mai departe despre "ANAF anunta ca a terminat de restituit taxa auto: Cine n-a primit banii n-a depus documentatii complete" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 20:32
Proiectul prin care Primaria Capitalei vrea sa introduca taxa auto pentru Bucuresti a fost pus in dezbatere publica, iar cei interesati pot trimite observatii pana la data de 30 septembrie.
Zona la care se refera proiectul este denumita "Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) " si ea cuprinde perimetrul delimitat de Piata Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - soseaua Stefan cel Mare - strada Polona - strada Mihai Eminescu - strada Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - strada Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - strada Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - strada Izvor - strada B.P.Hasdeu - strada Vasile Parvan - strada Berzei - strada Buzesti - Piata Victoriei.
Asadar, potrivit documentului, incepand cu 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totala autorizata mai mica de 5 tone pe strazile din Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 7:00-22:00, dupa cum urmeaza:
pentru autovehicule inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum si pentru cele electrice sau hibrid, accesul este permis fara restrictiipentru autovehicule inmatriculate in municipiul Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C.pentru autovehicule inmatriculate in afara municipiului Bucuresti ai Ilfov, cu norma... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 16:45
Bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost suplimentat pentru restituirea tuturor sumelor din taxa auto, iar pana in prezent sumele datorate au fost restituite in proportie de aproximativ 90%, a declarat, marti, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Ministrul a fost prezent la conferinta de lansare a programului "Punem pret pe plastic", o initiativa derulata de Carrefour Romania.
"Toate taxele auto pentru care au fost depuse documentele necesare de restituire au fost date inapoi cetatenilor. Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a mai dat, saptamana trecuta, o Hotarare prin care am suplimentat bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, astfel incat sa inchidem toate dosarele care au fost atacate in instanta, in care cetatenii au castigat. In felul acesta, restituirea taxei auto va fi platita, inclusiv cu toate dobanzile. Astazi, avem ultima rectificare pentru suplimentarea bugetului AFM. Asa, vedeti cum Guvernul Romaniei s-a tinut de promisiunea pe care a facut-o in 2017, atunci cand am atacat o problema extrem de sensibila, pentru ca suma era foarte mare si de care depindeau foarte, foarte multi romani. Imediat ce banii vor intra in bugetul AFM, taxa auto va fi restituita in cateva zile. In prezent, aproximativ 90% din sumele datorate au fost restituite", a spus Gavrilescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, la inceputul lunii iunie, ca 420.000 de contribuabili au primit, in perioada 3 - 5 iunie 2019, suma totala de 700 de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 13:57
Guvernul Dancila recunoaste ca nu e capabil sa gaseasca o formula de taxa auto care sa fie legala, asa ca renunta cu totul la idee, a anuntat, luni, ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu, la 2 ani de cand ne-a promis ca lucreaza intens la o noua formula.
"In grupul de lucru, din care fac parte inclusiv conducatorii si multe dintre ministerele abilitate, nu au reusit sa gaseasca formula matematica, astfel incat sa nu poata fi atacabila in justitie, asa cum s-a intamplat cu toate celelalte taxe de poluare, inclusiv cu timbrul de mediu", a spus astazi ministrul Mediului, indicand ca Guvernul se va concentra asupra innoirii parcului auto national prin Programul Rabla, informeaza Profit.ro.
Romania, judecata pentru poluare, plina de rable
In Romania nu exista nicio taxa de poluare pentru autovehicule, asa ca tara noastra s-a umplut de rable in ultimii ani, dupa ce vechea taxa a fost anulata printr-o lege depusa chiar de Liviu Dragnea.
Un studiu realizat de ONG-urile de mediu Transport & Environment si 2Celsius arata ca, doar in 2017, Romania a importat aproape 520.000 de autoturisme second-hand, peste 70% dintre acestea fiind diesel-uri poluante. Aceasta este o cota deosebit de mare fata de celelalte tari (o treime in Bulgaria si 40% in Polonia).
Totodata, peste 80% din diesel-uri au fost produse inainte de 2011, adica inainte de intrarea in vigoare a standardelor Euro 5 pentru toate autoturismele - care necesitau filtre de particule diesel (DPF) .... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 16:35
Desi a promis in mai multe randuri si a oferit mai multe termene pentru o noua taxa auto (ultimul termen fiind sfarsitul acestui an), ministrul Mediului, Gratiela Garilescu, a declarat, marti, ca o astfel de taxa nu exista in prezent.
"Pana la ora actuala, o forma care sa fie agreata (o noua taxa auto - n.red.), care sa nu aiba niciun fel de dubiu, care sa nu avem repercusiuni majore din punct de vedere financiar asupra noastra a fiecaruia, lucru pe care nu mi-l doresc, este ca nu s-a gasit inca optimul care sa poata sa confere, cumulate, toate plangerile care au fost depuse in decursul anilor, astfel incat sa nu avem niciun fel de probleme din punct de vedere juridic", a declarat, marti, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, citata de Mediafax.
Ministrul a mai sustinut ca "matematica nu este usoara" in ceea ce priveste elaborarea unui proiect de taxa.
"Ca atare, nu avem forma finala, pentru ca nu este usor, sunt cumuli si cumuli de calcule. Matematica nu este usoara", adauga Gavrilescu.
Intrebata daca are un orizont de timp in ceea ce priveste o noua taxa, Gratiela Gavrilescu a declarat ca nu vrea sa mai promita nimic.
Romania, judecata pentru poluare, plina de rable
In Romania nu exista nicio taxa de poluare pentru autovehicule, asa ca tara noastra s-a umplut de rable in ultimii ani, dupa ce vechea taxa a fost anulata printr-o lege depusa chiar de Liviu Dragnea.
Un studiu realizat de ONG-urile de mediu Transport & Environment si 2Celsius arata ca,... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 16:55
Romania risca sa ajunga in fata Curtii de Justitie a UE din cauza taxei auto. La jumatatea lunii mai, CE a somat Guvernul sa ramburseze romanilor integral si imediat taxa auto, termenul dat de oficialii europeni fiind de doua luni.
Timpul s-a scurs, autoritatile romane au ignorat solicitarea Comisiei Europene, iar acum putem fi trimisi in judecata la CJUE.
Horatiu Radu, fost agent guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a declarat pentru Ziare.com ca declansarea acestei proceduri era fireasca. Asta pentru ca, afirma el, mai multe hotarari ale CJUE au stabilit ca taxele auto din Romania sunt discriminatorii, iar sumele incasate de statul roman trebuiau restituite cetatenilor.
"Procedura de infringement are doua faze prealabile: punerea in intarziere, care a fost declansata in luna mai, si avizul motivat. Daca Romania nu isi aliniaza legislatia si practica administrativa exigentelor Comisiei Europene, riscam sa fim dati in judecata la CJUE.
Declansarea acestei proceduri este fireasca. Daca ne uitam putin in trecut, observam ca mai multe hotarari ale CJUE au constatat ca taxele auto din Romania, indiferent cum au fost ele denumite (taxa de poluare, timbru de mediu etc), au fost declarate discriminatorii. Prin urmare, sumele incasate trebuiau restituite de statul roman platitorilor cu dobanda legala.
Din pacate, aceste sume nu au fost restituite imediat. Multi platitori au dat ANAF-ul si Administratia Fondului de Mediu in judecata... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 07:45
Directiile de Finante Publice au inceput restituirea taxelor de poluare incasate in baza OUG 50/2008, considerata de Curtea de Justitie a UE ca nelegala, astfel ca cetatenii care vor returnarea taxei de prima inmatriculare trebuie sa faca cerere, iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei, potrivit Mediafax. Documentatia necesara este, potrivit avocatei Lavinia Manu:
- cererea de restituire a taxei; copie de pe chitanta de plata a taxei;
- original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR - copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul";
- original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
- un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate;
- copie de pe cartea de identitate a persoanei; declaratie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri;
- expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.
Conform avocatei, primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii.
Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile. In situatia in care raspunsul este... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 23:20