Mai multi parlamentari PSD au inaintat un proiect de lege conform caruia persoanele fizice nu vor mai avea voie sa cumpere un autoturism second-hand mai des de o data la doi ani. Firmele, insa, nu vor trebui sa se supuna acestei reguli nou instituite.
Initiatorii sunt 41 de membri ai PSD care arata ca un astfel de act normativ ar permite o colectare mai eficienta a impozitelor la bugetul de stat si eliminarea operatiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achizitionate in spatiul intracomunitar si revandute in Romania.
Semnatarii initiativei legislative, in fapt un proiect de modificare a Codului Fiscal, respectiv a Legii nr.227/2015, invoca si concluziile inspectiilor derulate de ANAF: "activitatile comerciale in Romania cu autovehicule second-hand achizitionate din spatiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice si juridice, fara achitarea TVA si a impozitului pe profit aferent. O mare parte din operatiunile comerciale nefiind inregistrate in evidentele contabile ale companiilor".
In plus, se mai arata in expunerea de motive, "trebuie mentionat faptul ca Romania se confrunta in ultimii ani cu o crestere exploziva a inregistrarilor de autovehicule second-hand, fapt care a condus la o imbatranire a parcului auto, cu mult peste media UE, si la o poluare fonica si de mediu pentru cetatenii Romaniei".
Initiatorii legii argumenteaza cu cifre: "In primele opt luni ale anului 2017, au fost inmatriculate aproximativ 340.000 de... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:49
Introducerea timbrului de mediu, noua taxa auto, va afecta vanzarile de autoturisme din Romania, atat in ceea ce priveste piata masinilor noi, cat si piata second-hand.
Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta noul timbru de mediu, pe 19 februarie, iar acesta va fi incepand cu data de 15 martie.
Birul se va plati o singura data pe toata durata de functionare a autovehiculului, indiferent daca este vandut de mai mai multe ori.
Timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, fata de vechea varianta, in care acestea aveau o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.
Noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4.
In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum.
Motivul comunicat de Ministerul Mediului este acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua o perioada mai scurta de timp decat cele Euro 3 si 4.
Cititi mai multe Noua taxa auto: Cum vor fi afectate vanzarile de masini noi si second-hand de timbrul de mediu pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 11:25
Piata auto din Romania este "zguduita" de o noua taxa auto care vizeaza masinile second hand. Taxa a fost amanata pana in 2013, proprietarii avand un ragaz pentru a-si vinde masinile.
Cei care ar putea avea de castigat de pe urma acestui "ragaz" sunt clientii interesati sa isi cumpere o masina second hand, intrucat, cel mai probabil, oferta pe acest segment va creste in acest an.
Taxa de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 va intra in vigoare in ianuarie 2013. Pana atunci, cumparatorii trebuie sa achite doar taxa de poluare, redusa cu 25%.
Iata care sunt cele mai fiabile masini second-hand din fiecare clasa, potrivit unui clasament Marketwatch.
Sedan de clasa medie: Nissan Altima
Cu un design refacut in totalitate in 2007, modelul sedan Nissan Altima este echipat cu un motor V6. Nissan combina in modelul Altima, produs intre 2005-2010, elementele tehnice de inalta clasa cu un design ultramodern si tehnici de eficientizare a consumului.
Sedan de clasa medie superioara: Hyundai Azera
Modelul sedan Hyundai Azera, inclus in categoria sedan se regaseste in acest top datoria raportului intre calitate si pret. Desi masina este o investitie profitabila pe termen lung, specialistii recomanda ca inainte de a o achizitiona sa verificati care sunt imbunatatirile pe care trebuie sa i le aduceti.
Clasa Coupe: BMW 3 Series
Modelul BMW 3 reuneste toate calitatile pe care trebuie sa le aiba un coupe. "Este un model... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:16
Comisia economica din Senat a adoptat, miercuri, un raport de admitere privind o propunere de regulament PE, care prevede simplificarea procedurilor de reinmatriculare a unui vehicul din alt stat membru, prin recunoasterea inclusiv a inspectiei tehnice auto.
Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), saluta decizia Senatului, declarand pentru Business24 ca este normal ca o masina care are deja Inspectia Tehnica Periodica (ITP) valabila, sa nu mai fie inca o data controlata si in Romania, pentru ca sunt aplicate aceleasi rigori ale controlului in toate statele membre UE.
O taxa in minus: ITP-ul
El sustine ca princialul avantaj pentru posesorii de autovehicule este reprezentat de faptul ca, in cazul in care masina are ITP valabil, scapi de o taxa de 150-200 de lei. In plus, noua legislatie de transmitere a datelor intre statele comunitare va descuraja falsificarea actelor masinii.
"Se intampla des ca in Romania, pe o singura serie de caroserie sa figureze doua masini", spune Muntean, care admite ca, de multe ori, o masina era data ca pierduta prin Bulgaria, "exportata" in Germania, iar mai apoi vanduta ca second-hand pe piata romaneasca.
"Eu cumpar o masina in leasing, plec cu ea in Bulgaria, acolo o dau furata, mai apoi o vand catre un dealer auto in Germania, dar cu acte false, dupa care romanul de buna-credinta vine si cumpara masina", conchide Cristian Muntean.
El mai spune ca, in momentul in care te... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 09:05
Taxa auto, intrata in vigoare in luna ianuarie 2012, pare a fi mult mai agreata de soferii romani, avand in vedere cresterea importurilor de masini second hand.
Numarul de masini second hand inmatriculate pentru prima oara in Romania a crescut cu 32% in primele patru luni ale anului in curs, ajungand la 46.620 de unitati, de la 35.400 de unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Numarul reinmatricularilor a scazut cu 19%, de la 128.930 de masini in 2011, la 104.450 anul acesta, conform datelor oficiale ale politiei.
In luna aprilie 2012 s-au inmatriculat pentru prima data in Romania 11.320 de autoturisme, cu mult peste cele 3.960 de masini inscrise in circulatie in aprilie 2011, cea mai slaba luna din an.
Inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat o crestere de 24% in primul trimestru din 2012 comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 18.270 de unitati, crestere sustinuta si de prima luna a programului "Rabla".
"Reducerea taxei de poluare cu pana la 25% la inceputul acestui an justifica influenta directa asupra numarului ridicat de importuri de masini rulate si implicit cresterea numarului de masini inmatriculate pentru prima data in Romania, in primele patru luni ale anului in curs", a declarat Bogdan Axinia, General Manager Auto.ro.
Volkswagen este lider pe piata auto second hand in primul trimestru din acest an, cu 27% mai multe masini inmatriculate pentru prima data in Romania si cu 20% mai putine masini... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 19:15
Noua taxa auto, care vizeaza masinile fabricate inainte de 2007, afecteaza deja piata auto second-hand, desi ea a fost amanata pentru anul 2013 tocmai pentru a proteja sutele de mii de propietari care isi planificasera sa isi vanda masinile vechi.
In primul trimestru din 2012, oferta pentru masinile fabricate dupa anul 2008 a fost cu 62% mai mare fata de aceeasi perioada din 2011, in defavoarea masinilor fabricate in perioada 1990-1999, a caror listare a scazut cu 17%, potrivit unei analize autovit.ro.
Astfel, oferta de masini fabricate in perioada 2008-2011 a depasit 28 de mii de unitati in perioada ianuarie-martie 2012.
Daca in primul trimestru din 2011 oferta de masini cu peste 12 ani vechime era peste oferta de masini cu maxim trei ani vechime cu o diferenta de 96%, in trimestrul intai din 2012, masinile de maxim trei ani vechime au luat avant cu o diferenta de peste 35%.
"Masinile fabricate intre 1990 si 1999 si-au pierdut foarte mult din valoare avand in vedere intentia Guvernului de a introduce taxa de poluare la primul schimb de proprietari, in aceste conditii proprietarii optand sa le pastreze. Pe de alta parte, preturile acestora nu depasesc cu mult valoare primei de casare, respectiv 1.500 RON cat valoreaza un voucher pe piata. Nu in ultimul rand, intretinerea lor este relativ scumpa, ceea ce duce la o lipsa de interes din partea cumparatorilor." a declarat Attila Okanyi, director general autovit.ro.
Taxa auto, o poveste incalcita
Taxa de... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 13:16
Amanarea taxei auto reprezinta o ocazie buna pentru achizitia unei masini second hand. Daca vrei sa profiti de amanarea taxei si cauti cel mai bun credit auto, dar nu stii cat vei plati lunar, Business24 te ajuta.
Daca vrei o masina second hand, acum este momentul potrivit sa o cumperi, pentru ca nu taxa auto a fost amanata, iar bancile au oferte bune. De exemplu, daca vei accesa un credit auto in valoare de 10.000 de euro, pentru o perioada de cinci ani, cea mai mica rata o vei plati la CEC Bank. Aici, in fiecare luna vei achita putin peste 200 de euro, potrivit datelor conso.ro.
Suma totala de rambursat se ridica la 12.370 de euro, la o dobanda anuala estimativa (DAE) de 9,18%. Pentru a beneficia de credit, trebuie sa achiti un avans de minim 20% si sa dovedesti ca ai un venit de cel putin 2.400 de lei. Vei mai plati, suplimentar, un comision de acordare de 57,5 euro.
Un avans mai mic vei plati la Porsche Bank, pentru un imprumut auto in valoare de 10.000 de euro, contractat tot pe o perioada de cinci ani. Avansul este de cel putin 15%, iar rata pe care o vei da lunar este de 210 euro. DAE se ridica la 9,99%, iar suma totala de rambursat este de peste 12.600 de euro.
Tot 15% este si avansul minim de la Banca Transilvania, pentru un credit acordat in aceleasi conditii. Rata lunara este de 210 euro, trebuie sa dovedesti ca ai un venit minim de cel putin 2.460 de lei. In schimb, nu vei plati nici comision de acordare si nici prime de asigurare.
O rata... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:19
Daca vreti sa va recuperati banii de pe taxa auto, avocatii va avertizeaza sa actionati rapid intrucat autoritatile vor face tot posibilul pentru a nu restitui cele 850 de milioane de euro achitati de romani din 2008 pana la sfarsitul anului.Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi a introdus recurs in interesul legii la doar cateva saptamani dupa ce Curtea de Justitie a UE a dat verdictul in cazul Tatu.
In cazul in care decizia va fi luata, 99% din cei care nu au cerut in instanta restituirea taxei auto nu-si vor primi banii inapoi, averitzeaza avocatul Cosmin Flavius Costas.
Majoritatea instantelor judecatoresti au decis sa restituie banii pe taxa auto celor care si-au cerut banii, in prezent fiind 40.000 de cereri de rambursare a taxei.
Potrivit ANAF, statul a incasat din 2008 si la in aprilie 2011 890 de milioane de euro din taxa auto si a returnat doar 30,8 milioane de euro.
In aprilie, Curtea de Justitie Europeana a precizat ca taxa de poluare din Romania descurajeaza importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand.
"Pe 7 iulie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a distrus si ultimele sperante ale celor care sperau ca variantele taxei de poluare ulterioare datei de 15.12.2008 sa nu fie declarate incompatibile cu dreptul european. Spre deosebire de hotararea Tatu, in cauza Nisipeanu s-au pus in discutie variantele taxei de poluare aplicabile in perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010", explica avocatul Cosmin Costas pentru Gandul.... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 12:13
Taxa auto pentru masinile second-hand va fi majorata din 2011, in conditiile in care Ministerul Mediului vrea sa reduca poluarea din marile orase.Pentru o masina Euro 5 de 1.400 cmc, taxa auto va fi de 125 de euro, iar pentru una de 3.000 cmc, taxa va depasi 3.600 de euro.In cazul motorizarilor Euro 3, pentru automobile cu vechime de 8-10 ani, taxa auto ar urma sa creasca si mai mult.De exemplu, taxa va fi de 5.600 de euro pentru o masina cu o cilindree de 1.600 cmc si de 21.000 de euro pentru masinile cu 3.000 cmc.
In ianuarie acest an, de exemplu, taxa de poluare pentru o masina Euro 3, veche de trei - patru ani, cu capacitate cilindrica de 1.500 cmc, era de 8.580 lei. Pe de alta parte, va exista si o categorie redusa care ar urma sa fie scutita de plata acestui bir.
"Taxe auto nu se vor plati nici de acum incolo pentru masinile hibrid si cele electrice. Voi merge pe principiul ca poluatorul plateste, incluzand si acest aspect al masinilor ce polueaza in Romania, dar nu sunt aduse din afara", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului. mai mult
Luni, 20 Septembrie 2010, ora 11:42