Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national, iar mesajul meu este, atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung, sustine Florin Citu.
"Noi ne uitam la o strategie pentru intreaga economie si aici includem toate sectoarele de energie care polueaza, inclusiv traficul rutier. Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national. Ceea ce incercam sa facem este retehnologizarea.
Este o politica mult mai buna si sustenabila pe termen lung decat o taxa. Mesajul meu este ca politica fiscala folosita ca instrument pentru reducerea poluarii are rezultate mixte de-a lungul timpului. Atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor imprumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung. Deocamdata, nu se discuta de o taxa de poluare, dar vom vedea in viitor", a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul Finantelor Publice.
Seful MFP a amintit, totodata, de programul guvernamental Rabla prin care, in acest an, se urmareste eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate.
"Programul Rabla sustine eliminarea acestor masini care polueaza. Anul acesta sunt 60.000 de unitati care vor distribuite, deci programul continua. Daca programul Rabla reuseste sa aduca mai multe masini noi decat cele importate, vom vedea rezultatele. In acelasi timp, spun ca... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 11:49
Introducerea timbrului de mediu va reprezenta un bir in plus pentru toti agentii economici care vor dori sa-si innoiasca parcul auto.
In acelasi timp, noua taxa favorizeaza patrunderea pe piata romaneasca a unor masini poluante, slabe calitativ, potrivit vicepresedintelui CNIPMMR, Florea Pirvu.
"Varianta actuala a taxei de prima inmatriculare, care ar urma sa fie denumita generic timbrul de mediu, va reprezenta un bir in plus pentru toti agentii economici care vor dori sa-si innoiasca parcul auto, documentul urmand sa favorizeze patrunderea pe piata romaneasca a unor masini deosebit de poluante, tip Euro 1 sau Euro 2, la preturi derizorii. In plus, timbrul de mediu nu va reflecta un principiu de baza, respectat in toate tarile civilizate, potrivit caruia poluatorul este cel care trebuie sa plateasca", a afirmat Florea Pirvu.
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice supune dezbaterii publice, in urmatoarele sapte zile, prin intermediul propriei pagini de internet, o prima varianta a proiectului de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Taxa va fi denumita "timbrul de mediu", iar modalitatea de calcul este simplificata semnificativ.
Practic, in calculul taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime. Vechimea... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 14:45