Guvernul ungar a decis prelungirea unui moratoriu privind plata ratelor bancare de catre persoanele fizice si juridice, pana in luna iulie, si reducerea la jumatate a unei taxe colectata de municipalitati de la companii, spre nemultumirea primarului Budapestei, care face parte din opozitie.
Premierul Viktor Orban a anuntat ca taxa locala pentru companiile mici si mijlocii va fi redusa la jumatate de la 1 ianuarie, pentru a sustine locurile de munca in timpul crizei coronavirusului, conform Reuters.
Aceasta taxa este insa o sursa importanta de venituri pentru municipalitati. Liderii opozitiei afirma ca reducerea taxei va pune in pericol serviciile publice si va permite guvernului nationalist sa isi exercite presiunea politica asupra oraselor.
Orban a afirmat ca orasele cu mai putin de 25.000 de locuitori vor primi sprijin din partea guvernului, in timp ce situatia oraselor mai mari va fi analizata individual.
"Reducerea acestei taxe nu va gestiona criza ci o va agrava", a afirmat pe Facebook primarul Budapestei, Gergely Karacson, un socialist liberal.
Orban, aflat la putere de un deceniu, se va confrunta cu alegeri dificile in 2022, confruntandu-se cu efectele pandemiei si cu o opozitie care s-a unit pentru prima oara pentru a-l infrange.
Orban a declarat, sambata, ca guvernul va acoperi doua treimi din costul salariilor companiilor din sectorul turismului, hotelurilor, restaurantelor si companiilor private de transport rutier nevoite sa isi opreasca... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 08:04
Taxele si impozitele locale vor creste in Bucuresti cu 3,8% in 2021, conform indicelui inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare adoptat in sedinta de joi a Consiliului General al Capitalei, cu 33 de voturi "pentru", trei "impotriva" si 13 abtineri.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Potrivit informatiilor publicate de MFP, pentru anul 2019, rata inflatiei este 3,8%.
Conform proiectului, se mentine si in 2021 prevederea conform careia bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de contribuabili pentru intregul an este de 10%.
In 2019, taxele si impozitele au fost majorate cu 4,6%, reprezentand indicele de inflatie. Primaria Capitalei explica intr-un comunicat, la momentul respectiv, ca prevederea legala este imperativa.
"Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti adopta hotarari privind... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:53
Presedintele american Donald Trump a avertizat ca ar putea impune tarife pe importurile de petrol pentru a proteja angajatii din sectorul american al energiei de prabusirea preturilor titeiului, care a fost agravata de un razboi pe cota de piata dintre Rusia si Arabia Saudita, transmite Reuters.
"Daca va fi nevoie sa aplic tarife pentru petrolul care vine din afara sau daca va trebui sa fac ceva pentru a proteja zecile de mii de angajati din sectorul energiei si companiile noastre extraordinare care asigura toate aceste locuri de munca, voi face tot ceea ce va fi necesar", a declarat Trump la un briefing de presa pe tema epidemiei de coronavirus.
Preturile petrolului au scazut cu circa doua treimi in acest an, din cauza pandemiei de coronavirus care zdrobeste cererea, in timp ce marii producatori de petrol, Rusia si Arabia Saudita, au marit peroductia in razboiul lor pentru cota de piata.
Statele Unite au devenit in ultimii ani cel mai mare producator de petrol din lume, uneori concurand la exporturi cu Rusia si membri ai OPEC.
In conditiile declinului preturilor la petrol, multe companii energetice americane puternic indatorate risca intrarea in faliment, in timp ce muncitorii risca sa fie concediati.
Dupa o intalnire cu directori din industria petroliera care a avut loc vineri, Trump a spus ca nu ia in considerare impunerea de tarife in acest moment, dar ca acestea sunt un instrument care ar putea fi utilizat "daca nu vom fi tratati corect".
Doua... mai mult
Duminica, 05 Aprilie 2020, ora 14:10
In conditiile in care SUA au devenit cel mai mare focar global de COVID-19, cu cele mai multe cazuri de imbolnavire confirmate decat oricare alta tara din lume, Congresul american a gasit o chichita sa ii scuteasca si chiar sa le dea inapoi bani platitorilor de taxe milionari.
Zilele trecute, in SUA, a fost adoptat planul istoric convenit de republicani si democrati pentru a ajuta economia americana sa faca fata crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus si sa evite intrarea intr-o recesiune de durata (stimulus bill).
Intre altele, in documentul de 880 de pagini se regaseste si o prevedere controversata prin care cei mai bogati americani isi pot recupera o parte din banii dati statului prin taxe.
CNN explica: Atunci cand persoanele fizice cumpara bunuri imobiliare, chiar daca fac acest lucru folosind un imprumut sau banii altor persoane, ei isi pot "amortiza" costul proprietatii fizice pin intermediul impozitelor platite.
Sa presupunem, de exemplu, ca un contribuabil a cumparat o cladire de 2 milioane de dolari ca investitie. El va putea sa deduca sau sa scada din impozitele sale (deduceri de amortizare), chiar si 100.000 de dolari pe an, timp de 20 de ani, pentru a compensa costurile de cumparare si imbunatatire a proprietatii.
Contribuabilul poate beneficia de aceste deduceri, chiar daca valoarea imobilului creste odata cu trecerea timpului.
Acesta este si motivul pentru care Donald Trump "adora deducerile de amortizare", dupa cum a si declarat... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 09:54
Ministerul Finantelor Publice a solicitat Comisiei Europene autorizarea pentru a putea aplica scutiri de taxe vamale si TVA pentru importurile destinate prevenirii si combaterii raspandirii coronavirusului COVID-19, informeaza MFP printr-un comunicat remis, joi.
Scutirea de taxe vamale si TVA va fi acordata pentru importurile de echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale, medicamente efectuate de organizatii de stat, de organizatii caritabile sau filantropice, aprobate de autoritatile competente sau de agentii/organizatii pentru ajutor in caz de dezastre.
Bunurile importate vor fi distribuite/puse la dispozitie gratuit victimelor dezastrelor ori pentru satisfacerea nevoilor legate de prevenirea, limitarea si combaterea raspandirii focarului COVID-19.
Comisia Europeana urmeaza sa emita decizia de aprobare la finalul acestei saptamani. ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea scutirea de taxe vamale si TVA a importurilor destinate prevenirii si combaterii COVID" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 18:50
Romanii vor trebui sa accepte ca, la un moment dat, taxele vor creste in lipsa altor solutii, pentru a se putea plati in continuare pensii decente pentru un numar mare de pensionari, in conditiile in care baza din care ne acumulam fondurile de pensii devine din ce in ce mai mica, a declarat, joi, vicepresedintele CFA Romania, Alexandra Smedoiu.
"Problemele sistemului de pensii sunt multiple: romanii care sunt plecati in afara tarii si nu contribuie in sistem cu contributii sociale, procesul de imbatranire a populatiei. Sunt factori care afecteaza statele intr-o masura mai mica sau mai mare.
Pe noi, in particular, fenomenul acesta de migratie ne afecteaza deoarece baza din care ne acumulam fondurile de pensii devine din ce in ce mai mica. Trebuie sa vedem dincolo de limita.
Daca ne dorim sa platim in continuare pensii decente pentru un numar mare de pensionari va trebui sa acceptam, ca la un moment dat, probabil nu intr-un viitor indepartat, taxele vor creste, daca nu se gasesc alte solutii", a subliniat Alexandra Smedoiu, la un eveniment de specialitate.
Aceasta a precizat ca "trebuie sa ii obligam pe politicieni, prin puterea votului, prin vocea publica, prin orice masuri avem, sa se gandeasca la acest lucru responsabil".
"Asta dorim sa facem prin campania despre pensii pe care am lansat-o anul trecut. Ea se numeste 'Generatia I'. Pe langa niste mesaje care tin de educatie financiara, educatie in familie, responsabilitate personala, inclusiv cu studii din... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 16:18
Taxele si impozitele locale ar urma sa creasca cu 3,8% in 2021, conform indicelui inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului Fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Potrivit informatiilor publicate de Finante, pentru anul 2019 rata inflatiei este 3,8%.
Conform proiectului, se mentine si in acest an prevederea conform careia bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport datorate de contribuabili pentru intregul an este de 10%.
In 2019, taxele si impozitele au fost majorate cu 4,6%, reprezentand indicele de inflatie. Primaria Capitalei explica intr-un comunicat, la momentul respectiv, ca prevederea legala este imperativa.
"Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti adopta hotarari privind impozitele si taxele locale pentru anul fiscal urmator.
Conform... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:10
Asa cum ne-am obisnuit in materie de fiscalitate, sa nu treaca niciun an fara modificari, se pare ca si in materie contabila, cel putin in Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), in fiecare an apar noi reguli sau interpretari.
De aceasta data, este vorba de o interpretare privind costurile unei companii cu impozitele si taxele, din situatiile financiare, in cazurile in care legislatia nu este clara.
Mai exact, despre impozitul pe profit si cum trebuie inregistrat in contabilitate astfel incat orice riscuri potentiale sa fie reflectate ca atare.
Interpretarea 23 a Comitetului pentru interpretarea standardelor internationale de raportare financiara, intitulata Incertitudine legata de tratamentele fiscale (IFRIC 23), aduce clarificari asupra modului in care trebuie reflectat impozitul pe profit in contabilitate atunci cand exista o incertitudine in privinta tratamentului fiscal aplicabil. Iar de incertitudini nu ducem lipsa in legislatia din Romania!
IFRIC 23 se aplica direct entitatilor care pregatesc situatii financiare statutare conform IFRS, respectiv institutiile financiare si societatile listate la bursa de valori. Totodata, interpretarea se aplica, indirect, si societatilor care fac parte din grupuri multinationale si care pregatesc situatii financiare conform IFRS in scop de raportare.
Precizarile prevazute de IFRIC 23 se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2019, astfel ca incheierea anului financiar 2019 trebuie sa tina cont de... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 11:10
Companiile din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, vor putea aplica un regim tarifar preferential in comertul bilateral cu inca cinci tari in viitorul apropiat.
In prezent, UE are incheiate acorduri de liber schimb cu peste o suta de tari si teritorii speciale. Anul trecut au intrat in vigoare acordurile cu Japonia si Singapore, urmand ca in 2020 sa fie ratificate acordurile cu Vietnam si tarile membre Mercosur, respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay. Care sunt criteriile in functie de care se acorda facilitatile?
In comertul international, unul din cele mai importante aspecte este legat de originea bunurilor. Originea preferentiala este conferita marfurilor importate dintr-o tara atunci cand sunt obtinute integral sau sunt prelucrate substantial in acea tara, parte a unui acord de comert preferential.
In acest caz, marfurile importate pot beneficia de taxe vamale reduse sau pot fi importate fara taxe vamale. Criteriile pe care marfurile respective trebuie sa le indeplineasca, pentru a beneficia de taxe vamale reduse, sunt specificate in protocolul privind regulile de origine aplicabil fiecarui acord in parte.
Dincolo de acordurile bilaterale in vigoare, pentru a uniformiza legislatia, UE a incheiat Conventia Regionala cu privire la regulile de origine preferentiala pan-euro-mediteraneene cu peste 20 de tari.
In prezent, tot mai multe tari care au acorduri bilaterale cu UE preiau regulile de origine din aceasta conventie in acordurile semnate cu... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 11:27