Transportatorul aerian national Tarom estimeaza pierderi de 171,37 milioane lei in acest an, la venituri totale de 1,51 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2019, publicat in Monitorul Oficial.
Ultimul an in care compania aeriana a inregistrat profit a fost 2007.
Anul trecut, Tarom a avut pierderi de 182,77 milioane lei si venituri totale de 1,38 miliarde lei, potrivit datelor raportate Ministerului de Finante.
Cheltuielile totale au fost aprobate la nivelul de 1,68 miliarde lei.
Compania de stat si-a bugetat cheltuieli cu investitiile de 216,06 milioane lei.
Compania are peste 1.900 de angajati. Castigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala a fost stabilit la 7.835 lei.
Tarom are de efectuat plati restante de 108,03 milioane lei si are de incasat creante restante de 2 milioane lei.
Tarom a transportat in 2018 circa 2,9 milioane de pasageri, cei mai multi pasageri din ultimul deceniu.
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a anuntat recent ca managementul companiei Tarom a semnat contractul de leasing pentru achizitia a noua avioane noi - ATR 72-600, cu 72 de locuri, care vor fi folosite pentru zboruri regionale (interne si externe) si vor inlocui ATR-urile pe care compania le are in prezent in flota.
Cu o capacitate de 72 de locuri, aeronavele sunt achizitionate in leasing operational pe o perioada de 10 ani.
In prezent, flota de avioane... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 14:11
Tarom va inchide cu pierderi de 190 de milioane de lei in acest an, dar vom solicita un ajutor de salvare de 47 milioane de euro si unul de restructurare de aproximativ 110 milioane de euro, pentru ca ne dorim sa salvam aceasta companie, a declarat, joi seara, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode.
"La Tarom lucrurile arata foarte rau, vom inchide cu 190 de milioane de lei pierderi pe acest an si avem disponibili in jur de 20 de milioane de euro in acest moment in cont. Avem rate la Boeing, avem in evaluare achizitia de ATR, pentru ca avem acel memoradum semnat si este clar ca avem nevoie de uniformizarea flotei.(..)
Noi trebuie sa restructuram aceasta companie, dar cand spun restructurare nu ma gandesc la restructurarea pe care a facut-o Cuc de exemplu, la un moment dat, a pornit restructurarea de la 1.700 de angajati si a terminat-o la 1.900. Noi pe o procedura foarte clara, nu asa cum au declansat-o ei, ca noi daca continuam si reduceam 300 de posturi, 100 efectiv, ne trezeam dati in judecata de toti cei pe care ii dadeam afara si castigau in instanta. Vom face un proces de restructurare foarte, foarte bine definit", a subliniat Bode, la B1TV.
El a precizat ca va solicita la Bruxelles un ajutor de salvare pentru aceasta companie, pentru ca in ultimii 10 ani nu a mai fost solicitat un astfel de ajutor, astfel incat Tarom sa poata sa supravietuiasca.
"Vom solicita un ajutor de salvare si am discutat acest lucru si la... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 07:38
Compania TAROM pierde anual milioane de euro se arata intr-un raport al Corpului de control al premierului. Documentul are 177 de pagini si mentioneaza furturi de piese, furturi de mancare de la bord si decizii manageriale care au adus companiei daune anuale de milioane de euro.
In raportul corpului de control al premierului se arata ca furturile au devenit un obicei la Tarom. Mai exact, inspectorii au constat disparitia a nu mai putin de 330 de componente vitale functionarii aeronavelor, de la motoare auxiliare la calculatoare de navigatie si calculatoare de presurizare a cabinei. Doar valoarea pieselor furate de la Tarom ajunge la 34 milioane lei (circa 7,34 milioane euro). Pierderile companiei ar putea fi insa mai mari daca tinem cont de faptul ca avioanele defecte nu aduc venituri pentru Tarom, ci doar costuri, potrivit ProTV.
De fapt, costurile per aeronava, la compania romaneasca ar fi oricum mult prea mari. In raportul citat se arata ca aceasta companie cheltuieste mai mult cu circa 40 la suta per avion in propria Divizie Tehnica decat orice alta companie din Europa.
Documentul informeaza ca de la Tarom nu se fura doar piese, ci si mancare.
"Predarea-primirea produselor bar avion nu se efectueaza la aeronava, existand diferente intre cantitatile evidentiate de insotitorii de bord si cantitatile evidentiate de salariatii furnizorului.", se arata in textul raportului corpului de control.
Bani multi a pierdut Tarom si de pe urma deciziilor manageriale... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 15:47
Ministerul Transporturilor vrea sa modifice legislatia in vigoare astfel incat bugetul companiei Tarom sa fie construit si aprobat doar prin ordin comun al ministrului Transporturilor si ministrului Finantelor Publice, la propunerea Adunarii Generale a Actionarilor.
Astfel, Tarom va fi "exceptat de la prevederile legale privind fundamentarea si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli aplicabile operatorilor economici cu capital majoritar de stat".
Ministerul Transporturilor considera ca este necesara eliminarea de urgenta a oricaror bariere concurentiale care defavorizeaza compania Tarom.
"Deoarece operatorii aerieni privati concurenti, romani sau straini, nu trebuie sa faca fata unor conditii restrictive in gestionarea resurselor umane, materiale si tehnice, se impune ca de urgenta sa se modifice prevederile legale prin care operatorul aerian national este pus in dezavantaj concurential prin imposibilitatea asigurarii unui regim de normalitate a solutionarii operative a cerintelor pietii, ceea ce ii afecteaza performantele si are drept rezultat servicii necompetitive si neatractive", se mai arata in nota de fundamentare.
Autorii proiectului mai arata ca "in lipsa unor masuri urgente de ordin legislativ, exista riscul de agravare a situatiei financiare a companiei Tarom, prin imposibilitatea acesteia de a implementa politici bugetare care sa-i permita restructurarea si eficientizarea activitatilor in domeniile cheie (tehnic, operational, distributie si... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 11:02
Premierul Mihai Tudose s-a aratat nemultumit, vineri, de faptul ca TAROM are in continuare pierderi si l-a certat din aceasta cauza pe ministrul Transporturilor chiar in sedinta de Guvern. Insa directorul interimar al Tarom, Eugen Davidoiu, vine cu explicatii si il contrazice pe Tudose.
"Nu inteleg despre ce datorii este vorba. In primul rand vreau sa va spun ca in acest moment compania Tarom are un cash flow pozitiv, nu are nicio datorie fata de niciun furnizor si are si 90 de milioane de euro in conturi.
In alta ordine de idei, cele 104 milioane de lei pierdere sunt de fapt o lipsa de venituri. (...) Lipsa de venituri a generat costuri suplimentare pentru ca am avut de platit dupa legislatia in vigoare, am avut de platit catre calatori compensatii de milioane de euro, pentru ca nu am avut capacitati", a explicat Eugen Davidoiu intr-un interviu acordat TVR.
"Daca este sa ne aratam hainele in public, haide sa le aratam"
Acesta sustine ca TAROM este pur si simplu sabotata. "As vrea ca institutiile statului sa vina, sa verifice, ce s-a intamplat aici cu adevarat, pentru ca este un atac din interiorul si din exteriorul acestei companii", afirma el.
"Vreau doar sa imi fac treaba si, daca cineva nu vrea sa mai imi fac treaba, pot sa plec si poate sa vina oricine sa fie in acest moment in negocieri cu sindicatele pentru contractul colectiv de munca 2017-2019, in acelasi timp sa ducem si lungul curier care nu este de pe azi pe maine. (...) Nu era un plan de... mai mult
Vineri, 18 August 2017, ora 21:38
Compania nationala de transport aerian Tarom estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi in valoare de 41,2 milioane lei, in scadere cu 12,3% fata de nivelul de anul trecut, la venituri totale de 1,32 miliarde lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli pus in dezbatare de actionarul majoritar, Ministerul Transporturilor.
Bugetul companiei arata ca 2017 ar urma sa fie al zecelea an de pierderi pentru Tarom, avand in vedere ca societatea nu a mai inregistrat profit din 2007.
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat pe 31 mai ca transportatorul aerian de stat Tarom va incheia "pe zero" in acest an, fara pierderi.
"Din punct de vedere economic, Tarom se relanseaza, astfel incat prognoza economica pentru Tarom este practic ca la sfarstiul anului sa inchida pe zero, nicio pierdere", a spus Cuc, la sfarsitul lunii mai.
Anul trecut, Tarom a raportat pierderi de 46,97 milioane lei (11,1 milioane euro), pe fondul scaderii veniturilor si al valorii activelor imobilizate.
Pentru acest an, compania estimeaza venituri de 1,32 miliarde lei, in crestere cu 6,4% fata de nivelul realizat anul trecut, de 1,24 miliarde lei, si cheltuieli de 1,36 miliarde lei, din care salariile angajatilor inseamna 220,9 milioane lei.
Compania si-a programat cheltuieli cu investitiile de 267,8 milioane lei - circa 59 milioane euro - in acest an.
Compania estimeaza ca va ajunge la 2.067 de angajati la finalul acestui an, comparativ cu 1.841 salariati... mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 22:39
Tarom si-a redus pierderile cu 44% anul trecut, fata de 2012, pana la 130,1 milioane lei (29,4 milioane euro) si a inregistrat o crestere cu 3,5% a cifrei de afaceri, la 1,085 miliarde lei (288 milioane euro), potrivit datelor companiei aeriene.
In 2012, compania a inregistrat pierderi de 230,6 milioane lei si o cifra de afaceri neta de 1,048 miliarde lei.
Compania a incheiat anul 2013, din punct de vedere financiar, cu o reducere a pierderilor de 44 % (100 milioane lei), fata de anul anterior, si cu 30% (56 milioane lei) fata de cifra raportata in bugetul aprobat pentru anul trecut. Comparativ cu estimarea din planul de management (-143 milioane lei), rezultatul a fost mai bun cu 9% (13 milioane lei), se arata intr-un comunicat al companiei.
"Tarom depune eforturi mari pentru a indeplini principalul obiectiv al companiei, acela de a rentabiliza activitatea companiei, pe fondul unei competitii extrem de dure atat din partea segmentului low-cost, cat si din partea competitorilor de linie. Rezultatele noastre financiare s-au imbunatatit considerabil si acest lucru ne motiveaza si ne face increzatori ca vom indeplini obiectele comerciale si financiare pe care ni le-am propus. Pentru a veni in intampinarea nevoilor pasagerilor, ne-am diversificat serviciile la bord, am imbunatatit orarul de zbor cu rute si frecvente noi", a declarat in comunicat directorul executiv al Tarom, Christian Heinzmann.
Incepand cu anul trecut, Tarom a adaugat 10 destinatii cu plecare din... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 12:50
Tarom, prima companie de stat la care a fost instalat, spre sfarsitul anului trecut, managementul privat, a inregistrat pierderi de 66 milioane lei (15,1 milioane euro) in primele patru luni, cu 30 milioane lei (6,9 milioane euro) mai putin fata de rezultatul negativ estimat in planul de management, se arata intr-un comunicat transmis de compania de transport aerian.
"Rezultatele financiare provizorii arata ca am reusit sa reducem pierderile estimate. Vorbim de o imbunatatire cu 6% a rezultatelor financiare ale lunii aprilie fata de cele prognozate in planul de management si cu 15% fata de bugetul anual. (...)
In primele patru luni ale anului 2013, pierderile financiare au fost reduse cu 36 milioane de lei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o imbunatatire a rezultatelor cu 35%", a declarat in comunicat directorul executiv al Tarom Christian Heinzmann.
Tarom a incheiat primele trei luni pierderi de 49 milioane lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut si sub cele bugetate, de 78 milioane lei. Compania a incheiat anul trecut cu o pierdere preliminara si neauditata de 236 milioane lei.
Planul de management aprobat de consiliul de administratie in luna martie prevede pierderi de 143 milioane lei in acest an, de 18 milioane lei in 2014, urmand ca in 2015 si 2016 compania sa realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.
In baza planului de management, Tarom a initiat in martie un program de... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 09:22
Anul trecut, compania Tarom a inregistrat o pierdere de peste 332 milioane lei, (aproximativ 80 de milioane de euro), cu 41,6% fata de 2010, cand operatorul aerian de stat s-a confruntat cu pierderi de 234,69 miloane lei.Veniturile companiei au urcat cu 15% si au ajuns la 1,287 miliarde lei (305,93 milioane euro). In acelasi timp, cheltuielile au crescut cu 20,8%, de la 1,34 milioane lei la 1,62 miliarde lei.
Cifra de afaceri a urcat cu 13%, de la 811,94 milioane lei la 918,64 milioane lei (218,21 milioane euro).
"Veniturile prognozate nu s-au realizat din cauza mentinerii unui nivel scazut la tarife, pe care a trebuit sa le adaptam la posibilitatea de cumparare a pasagerilor", a declarat intr-un comunicat directorul general al Tarom, Gabriela Bordea.
Inchiderea exercitiului financiar 2010 s-a soldat cu o majorare cu 29% a cheltuielilor cu combustibilul, impactul acestor costuri asupra rezultatelor financiare de anul trecut fiind de 19 milioane euro, mentioneaza compania.
Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda in aprilie 2010 a avut un impact financiar de 4,87 milioane euro asupra companiei Tarom.
Un alt factor care a condus la rezultatul financiar actual a fost reprezentat de devalorizarea euro si a monedei nationale in raport in raport cu dolarul.
"Pe rutele intraeuropene, toti operatorii de transport aerian au raportat pierderi in 2010, cauzate de cresterea pretului petrolului si de numeroasele taxe impuse companiilor aeriene de catre guvernele mai multor... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 15:07