Doar sase companii aeriene europene se regasesc in Top 20 cei mai siguri transportatori aviatici pentru anul 2016, potrivit unui clasament recent. Lider este Qantas Airlines, din Australia.
Compania australiana este in fruntea listei pentru al treilea an la rand, fara niciun accident fatal in epoca avioanelor supersonice, scrie Mirror, citand topul AirlineRatings.com.
Care este cea mai sigura companie aeriana din lume - situatia in Europa (Grafic)
Printre cele mai sigure 20 de companii aeriene se regasesc doar 6 din Europa - Finnair, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Swiss si Virgin Atlantic.
Pe langa compania australiana, celelalte 13 din Top 20 sunt, in ordine alfabetica: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, Singapore Airlines, United Airlines si Virgin Australia.
De asemenea, a fost realizat si un Top 10 al celor mai sigure ...citeste mai departe despre "Top 20 cele mai sigure companii aeriane din lume - cum sta TAROM" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 11:49
Tarom a raportat rezultate pozitive in acest an, dar compania aeriana nu beneficiaza de "cel mai fericit" management, o parte din sindicate "sunt in contrasens" si va fi necesara restructurarea companiei, modalitatea urmand sa fie anuntata in curand, afirma ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
"La Tarom, cu toate ca se diminueaza pierderile pe care aceasta societate le are istoriceste vorbind, va fi nevoie de o analiza - am facut mai multe analize, si cu Consiliul de Administratie, si cu conducerea operativa a companiei, am discutat si cu sindicatele. Suntem in situatia in care la 31 decembrie rezultatele economico-financiare vor fi cele care vor fundamenta o pozitie extrem de clara a ministerului, in calitatea sa de proprietar, in legatura cu aceasta companie. Cred ca nevoia de restructurare in compania Tarom este una iminenta, dar pentru ca nu se pot lua masuri decat in urma analize extrem de solide, astept rezultatele de la 31 decembrie, dupa care vom fi in situatia sa decidem pe ce drum si in ce varianta apucam cu societatea aceasta", a declarat ministrul Transporturilor, intr-o conferinta de presa, transmite Mediafax.
El a adaugat ca managementul de la Tarom "nu este cel mai fericit", iar o parte din sindicate "sunt in contrasens cu o buna evolutie a unei societati comerciale".
Ministrul nu a detaliat variantele de restructurare avute in vedere in cazul companiei aeriene.
"Repet, rezultatele economico-financiare la 31 decembrie, deci la finele acestui an,... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 16:40
Blue Air intentioneaza sa participe, impreuna cu fondul de investitii Renaissance Capital, la procedura de privatizare a operatorului Cyprus Airways, a anuntat compania aeriana low-cost.
In acest scop, reprezentantii Blue Air au facut o vizita in Cipru unde au avut mai multe intalniri cu oficiali ai guvernului Cipru, ai Autoritatii Aeronautice si ai consultantului KPMG desemnat pentru structurarea procedurii de privatizare, se arata intr-un comunicat al operatorului.
Blue Air precizeaza ca, avand in vedere acordul de confidentialitate incheiat cu guvernul Republicii Cipru prin intermediul consultantului care se ocupa de privatizare, in stadiul actual nu pot fi facute publice detaliile tehnice ale acestei tranzactii.
Infiintata in anul 1947, Cyprus Airways este compania nationala a Republicii Cipru si opereaza 6 aeronave Airbus 320 catre 19 destinatii in Europa si Orientul Apropiat.
Cyprus Airways are incheiate parteneriate cu mai multe companii aeriene printre care si Tarom.
Firma Airline Management Solutions, infiintata de patru actionari romani, a preluat in mai 2013 fondul de comert al Blue Air, companie controlata de omul de afaceri Nelu Iordache. mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 11:28
Compania Fly Romania, detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, va opera din 15 mai zboruri de linie interne si internationale din Bucuresti, Timisoara si Tulcea catre orase din Italia, Spania, Germania si Turcia si asteapta aproximativ 100.000 de pasageri pentru anul in curs.
"Pentru inceput, vom lansa mai multe rute care vor acoperi atat destinatii clasice, cu o cerere bine determinata, cum este Bucuresti-Timisoara, unde propunem un tarif de 69 de euro, cat si destinatii inedite sau sezoniere, cum va fi cursa Bucuresti-Antalya, operationala din iunie", a declarat marti, intr-o conferinta, Catalin Butu, directorul general al Ten Airways, din care face parte Fly Romania.
Zborurile pe ruta Timisoara-Bucuresti vor avea o frecventa zilnica
Zborurile pe ruta Timisoara-Bucuresti vor avea o frecventa zilnica, exceptand ziua de sambata, iar din Tulcea vor zbura spre Bucuresti trei curse pe saptamana.
Pe rutele internationale vor fi operate doua zboruri pe saptamana din Tulcea spre Bergamo, spre Verona vor fi trei zboruri saptamanale din Timisoara si Bucuresti, spre Barcelona vor pleca in fiecare saptamana trei curse din Capitala, iar spre Frankfurt vor fi trei zboruri pe saptamana din Bucuresti si unul din Tulcea.
Pentru rutele interne tarifele vor fi unice, respectiv 69,9 euro/zbor pentru Bucuresti-Timisoara si 49,9 euro/zbor pentru Bucuresti-Tulcea, in timp ce pentru zborurile internationale tarifele pornesc de la 29,9 euro/zbor. In tarife sunt incluse si... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 12:56
Directorul general al TAROM, Christian Heinzmann, considera ca a lucra in Romania este mai complicat decat in tari precum Albania sau Bangladesh.
"Este foarte complicat, ca sa fiu onest. Am fost in diferite locuri si aici similar, dar un pic mai complicat", a declarat, vineri, Heinzmann intrebat care este parerea referitoare la Romania.
Acesta a explicat ca a lucrat ca CEO la companii de transport aerian in Albania sau in Bangladesh, precizand ca in Albania a fost mai usor, mai clar si mai putin birocratic decat in Romania.
Intrebat daca ar dori sa mai ramana la conducerea companiei dupa noiembrie, Heinzmann a spus ca ar dori sa ramana daca ar fi posibil acest lucru si a precizat ca acesta nu depinde de el, ci de Guvern, de board si de actionari.
Heinzmann este cetatean belgian si are o experienta de peste 25 de ani in industria aviatica, detinand, printre altele, functia de presedinte al Grupului Luxair, compania nationala a Luxemburgului, unde a implementat cu succes o strategie de restructurare
Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM a fost infiintata in 1954. Din iunie 2010, este membra a Aliantei SkyTeam, din 1993 membra a Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA), iar din 2000 este membra a Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
Christian Heinzmann participa vineri la Ziua Aviatiei in Europa de Est, organizata de Ministerul Transporturilor, Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA) si TAROM. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 14:03
Evaluarea pachetului de actiuni de 20% din capitalul TAROM s-a finalizat, actiunile urmand sa fie vandute pe bursa, iar autoritatile estimeaza sa obtina 50 milioane de euro din aceasta tranzactie, au declarat luni, reprezentanti ai companiei.
Cele 20 de procente ar trebui sa fie listate in luna noiembrie a acestui an, cu intarziere fata de calendarul initial, care stabilise luna mai a anului pentru listarea pe bursa.
In cadrul procesului de privatizare a TAROM, decizie luata avand in vedere angajamentele asumate de Guvern in fata Fondului Monetar International, consultantul care va asista compania in procesul de listare este format din societatile de investitii financiare Carpatica Invest - Swiss Capital, singurul care a depus oferta in cadrul licitatiei.
Initial, cele 20 de procente fusesera evaluate la minumum 20 milioane si maximum 60 milioane de euro. TAROM a selectat recent un nou director general, in persoana lui Christian Edouard Heinzmann, activitatea acestuia urmand sa inceapa din data de 19 noiembrie. Acesta a fost selectat tot in urma deciziei, luata impreuna cu FMI, de a a avea management privat la operatorul aerian national.
In data de 17 octombrie, Heinrich Vystoupil, fost manager pentru Romania al Austrian Airlines, a fost ales director general executiv al companiei TAROM, acestea renuntand dupa o saptamana deoarece pretentiile salariale au fost considerate exagerate de membrii Consiliului de Administratie al companiei TAROM. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 16:47
Privatizarea Tarom considerata, de catre stat, singura solutie pentru companie, prinde contur. Pachetul de 20% din actiunile Tarom va fi pus la vanzare pe Bursa, iar statul se asteapta sa primeasca minim 20 de milioane de euro si maxim 60 de milioane de euro.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a semnat cu asocierea S.S.I.F. Carpatica Invest si S.S.I.F. Swiss Capital contractul pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din pachetul de actiuni al companiei aeriene TAROM, a anuntat vineri MTI.
Oferta castigatoare, respectiv comisionul de intermediere, este de 1,99% din valoarea totala a tranzactiei cu actiuni Tarom. Pachetul de actiuni emise de TAROM reprezinta 20% din capitalul social al acestei societati comerciale si va fi lansat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Guvernul a stabilit cu FMI, in aceasta vara, sa inceapa procedurile de vanzare a unui pachet de actiuni ce reprezinta 20% din capitalul social al Tarom. Executivul a convenit cu Fondul ca pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele acestui an, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.
In Europa, toate companiile de transport aerian sunt private. Singurele exceptii se afla in Finlanda si Portugalia, unde companiile Finnair si TAP Portugal apartin statului. In contextul acesta, este dificil de spus in ce masura privatizarea a doar 20% din Tarom poate reprezenta o salvare pentru firma nationala romaneasca.
Pe... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:59
Compania TAROM estimeaza pentru anul acesta o crestere a numarului de pasageri transportati cu 21%, la 2,14 milioane, iar pentru primul trimestru se indica o majorare cu 31% fata de T1 2009, a anuntat miercuri compania aeriana, informeaza NewsIn.Veniturile TAROM s-au majorat in T1 2010 fata de T1 2009, pe fondul unei cresteri a traficului aerian cu peste 31% fata de anul trecut, a precizat compania, fara sa specifice valoarea sau procentul de crestere.
In ceea ce priveste perioada 2010-2011, compania mentioneaza ca a elaborat un plan de masuri de crestere a veniturilor si de reducere a costurilor.
"In 2009 am reusit sa reducem costurile materiilor prime si materialelor cu 42% la nivel operational, totalul cheltuielilor cu 17% si sa scadem datoriile companiei cu 19%, achitandu-ne - in acelasi timp - obligatiile catre bugetul de stat, in spiritul principiilor de etica corporatista si transparenta ale companiei TAROM", a declarat directorul general al companiei, Ruxandra Brutaru.
Conform auditului, compania detine o lichiditate generala de 4.34, fata de un standard mediu al industriei de 1.2 - 1.8, si o securitate financiara de 4.19, mult peste media industriei de aproximativ 1.
Potrivit TAROM, compania aeriana nu are restante la bugetul de stat la 31 decembrie 2009, iar angajamentele pe termen lung ale companiei de natura creditelor externe au scazut in Euro cu 25% fata de 2008.
"Anul 2010 a debutat dificil din cauza situatiei economice instabile, a cresterii pretului... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:26
Compania aeriana nationala Tarom s-a distins in primele trei luni ale anului curent printr-o strategie originala de combatere a crizei, diferita de restul companiilor aeriene europene. Astfel, potrivit datelor furnizate de Asociatia Europeana a Liniilor Aeriene (AEA), in perioada ianuarie-martie, Tarom a fost una dintre putinele linii aeriene care au preferat sa isi majoreze capacitatea de zbor, restul liniilor aeriene diminuand-o,relateaza Cotidianul.Air France si-a micsorat capacitatea cu 3,5%, in conditiile unei caderi a cererii cu aproximativ 6%, iar Malev si-a diminuat-o cu 20%, aferent unei micsorari a cererii cu 28%. Desi a inregistrat o diminuare a traficului de 20%, compania aeriana nationala si-a majorat capacitatea de transport cu peste 2%. De-abia in martie, aceasta capacitate a scazut cu 6,5%. Singurele linii aeriene care si-au majorat capacitatea in primele trei luni au fost Swiss International Airlines (crestere de capacitate de 3,4% cu o diminuare a cererii de 1,5%), Croatia Airlines, cu o majorare a capacitatii de 10,3 % si o diminuare de 4,8% a cererii, Ucraine International Airlines si Turkish Airlines, ultima inregistrand totusi o crestere a cererii de servicii de transport aerian. Restul liniilor au preferat diminuarea capacitatilor lor, astfel incat gradul de ocupare a acestora sa fie mentinut. Aceasta politica a determinat ca gradul de ocupare a aeronavelor Tarom sa fie cel mai scazut dintre toate liniile aeriene europene, respectiv 46,1% comparativ... mai mult
Luni, 11 Mai 2009, ora 10:24