Consiliul de Administratie Tarom nu recomanda listarea, in acest an, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a 20% din actiunile companiei aviatice, avand in vedere situatia in care se afla, in prezent, aceasta, precizat presedintele CA, Dan Pascariu.
Pascariu a subliniat ca prioritatea conducerii Tarom este reprezentata de realizarea unui plan de redresare a transportatorului aerian, noteaza Bursa.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, declara, la sfarsitul lunii septembrie, ca ministerul pe care il conduce intentioneaza sa vanda 20% din actiunile Tarom, pana la sfarsitul anului.
Citeste mai multe despre Conducerea Tarom nu recomanda listarea la Bursa in acest an pe Ziare.com. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 10:17
Selectia pentru un manager privat la compania Tarom este in plina desfasurare. Membrii Consiliului de Administratie sunt alesi in aceasta saptamana, iar selectia pentru functia de director general incepe vineri, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Zece candidati se afla pe lista pentru pozitia de director general, intocmita de consultantii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu, insa niciunul dintre ei nu este de nationalitate romana.
Asteptarile de la noua conducere sunt mari. Ea va trebui sa elaboreze in timp record o strategie pentru privatizarea a 20% din compania Tarom, ce trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2012. O alta provocare este recuperarea pierderilor companiei, care s-au ridicat in ultimii patru ani la peste 180 de milioane de euro.
Desi solutia managementului privat, impusa de creditorii internationali, a fost imbratisata cu optimism de autoritatile romane, nu toti reprezentantii din domeniul resurselor umane vad cu ochi buni formula aleasa. Headhunterul Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), acuza superficialitate in modul in care guvernul a gestionat acest proces.
Solutia headhunterului este crearea unui bypass operational cu un scop precis si durata de viata de 2-3 ani, in cursul careia sa adune competentele de care are nevoie in procesul de determinare a alternativelor strategice, pe care unitatile economice din sectorul de stat se le urmeze. "N-are rost... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31
Listarea pe bursa a 20% din actiunile Tarom are toate ingredintele unui esec de zile mari: compania este pe pierderi din 2008, activitatea sa este dominata de haos, iar segmental transportului aviatic nu este atractiv pentru investitori.
Tarom a primit, saptamana aceasta, acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru oferta publica initial (IPO) a unui pachet de 20% din actiuni. Mai ramane sa fie stabilit doar pretul de vanzare, ceea ce inseamna ca listarea va avea loc, cel mai probabil, in luna mai.
Ministerul Transporturilor si-a propus sa vanda 163 de milioane de actiuni in cadrul acestui IPO, pachet ce valoreaza 407 milioane de lei (93 milioane de euro), la o valoare nominala de 2,5 lei/ actiune.
Aceasta suma nu are sanse sa fie obtinuta, daca tinem cont de faptul ca Tarom este din anul 2008 pe pierderi, apogeul fiind atins in 2010, cand a fost pe minus cu 79 milioane de euro. In 2011, pierderile inregistrate au fost de 14 milioane de euro.
In 2011, statul se asteapta la venituri de 7,5 milioane de euro.
"Listarea Tarom este o provocare, ramanand sa vedem daca la pretul oferit se vor
gasi destul de multi cumparatori incat sa se vanda tot pachetul de actiuni", a
declarat Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, pentru Business24. "Pe
langa faptul ca Tarom are un istoric financiar dificil, segmentul de activitate este
in prezent pus la incercare de contextul economic mondial. Totusi investitorii
asteapta sa apara noi... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:37
Privatizarea Tarom considerata, de catre stat, singura solutie pentru companie, prinde contur. Pachetul de 20% din actiunile Tarom va fi pus la vanzare pe Bursa, iar statul se asteapta sa primeasca minim 20 de milioane de euro si maxim 60 de milioane de euro.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a semnat cu asocierea S.S.I.F. Carpatica Invest si S.S.I.F. Swiss Capital contractul pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din pachetul de actiuni al companiei aeriene TAROM, a anuntat vineri MTI.
Oferta castigatoare, respectiv comisionul de intermediere, este de 1,99% din valoarea totala a tranzactiei cu actiuni Tarom. Pachetul de actiuni emise de TAROM reprezinta 20% din capitalul social al acestei societati comerciale si va fi lansat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Guvernul a stabilit cu FMI, in aceasta vara, sa inceapa procedurile de vanzare a unui pachet de actiuni ce reprezinta 20% din capitalul social al Tarom. Executivul a convenit cu Fondul ca pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele acestui an, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.
In Europa, toate companiile de transport aerian sunt private. Singurele exceptii se afla in Finlanda si Portugalia, unde companiile Finnair si TAP Portugal apartin statului. In contextul acesta, este dificil de spus in ce masura privatizarea a doar 20% din Tarom poate reprezenta o salvare pentru firma nationala romaneasca.
Pe... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:59
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a semnat cu asocierea S.S.I.F. Carpatica Invest si S.S.I.F. Swiss Capital contractul pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din pachetul de actiuni al companiei aeriene TAROM, a anuntat vineri MTI.
"Oferta castigatoare, respectiv comisionul de intermediere, este de 1,99% din valoarea totala a tranzactiei cu actiuni Tarom. Pachetul de actiuni emise de TAROM reprezinta 20% din capitalul social al acestei societati comerciale si va fi lansat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Intermediarul a fost selectat in conditiile in care, pe parcursul derularii procesului de selectie, acesta a redus nivelul ofertei financiare (comisionul de intermediere) cu mai mult de 50%. In perioada imediat urmatoare vor fi demarate serviciile financiare si de consultanta necesare pregatirii, derularii si inchiderii cu succes a ofertei publice", se arata intr-un comunicat al MTI.
Consulantul va elabora prospectul preliminar de oferta publica in termen de 50 de zile de la primirea informatiilor, raportul de Book - building va fi elaborat in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a contractului, iar oferta publica va fi finalizata in trermen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a contractului.
TAROM a avut in primele sase luni venituri totale de 571,2 milioane lei, in timp ce cheltuielile au fost de 728,9 milioane lei, mai mici cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul pasagerilor... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 14:46
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) saluta demersurile Guvernului de privatizare a companiei Tarom SA, se arata intr-un comunicat al BVB. "Ca urmare a Strategiei de Privatizare a Societatii, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a publicat in 27 septembrie a.c. anuntul de participare la licitatia pentru selectia Intermediarului care va pregati, promova si intermedia oferta publica secundara de vanzare de actiuni detinute de Minister la Tarom SA, relateaza NewsIn.
Oferta prevede vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Societatii, potrivit angajamentelor asumate cu institutiile financiare internationale", se mai arata in comunicat.
BVB isi exprima intreaga disponibilitate de sprijin al Guvernului si Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru implementarea Strategiei de Privatizare a Tarom, considerand oportun programul Guvernului pentru dezvoltarea pietei de capital, ca parghie importanta a dezvoltarii economiei nationale, declara reprezentantii BVB.
Strategia de privatizare a Tarom S.A. prin vinderea unui pachet de actiuni echivalent cu 20% din capitalul social al societatii a fost aprobata la sfarsitul lunii august de catre Executiv, prin hotarare de Guvern, in conformitate cu acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
"Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a fost mandatat sa intreprinda masurile necesare pentru implementarea Strategiei de Privatizare a Societatii si vanzarea pachetului de actiuni prin... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:56
Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, a declarat joi ca Eureko Pensii nu va cumpara actiuni Tarom prin oferta de la BVB, in conditiile in care operatorul aerian a raportat pierderi in ultimii trei ani. "Dintre toate firmele pe care le are statul roman, unele dintre ele inregistrand profit din greu, vine cu o firma care nu a mai facut profit nu mai stiu de cat timp?
Cat de atractiva poate sa fie? Nu as baga banii in asa ceva, chiar presupunand ca anul acesta, printr-un miracol, face un profit", a mentionat Craciun, citat de NewsIn.
Reprezentantul Eureko Pensii a mai spus ca Tarom ar fi trebuit sa inregistreze profit in ultimii trei ani, iar perspectiva trebuie sa fie pozitiva in continuare ca sa poata fi un candidat pentru listare. Eureko Pensii este prezent pe segmentul de pensii private obligatorii (pilonul II), dar si pe segmentul de pensii facultative (pilonul III).
Pe pilonul II, Eureko Pensii administra la finalul lunii iulie active de 307,7 milioane lei si avea 385.116 clienti.
Pe acest segment, Eureko Pensii ocupa locul al cincilea dupa active, in conditiile in care pe piata activeaza noua administratori.
Pe pilonul III, Eureko Pensii gestiona active de aproape doua milioane lei si avea 3.635 clienti la finalul lunii iulie.
In 2010, pierderile Tarom s-au ridicat la circa 332 milioane lei, dupa ce in 2009 a inregistrat un rezultat negativ de circa 234 milioane lei, iar in 2008 de 6,3 milioane lei.
mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 16:51