A devenit o obisnuinta ca rapoartele zilnice privind evolutia bursei de la Bucuresti sa fie caracterizate prin cuvinte precum "acalmie", "stagnare", "rulaj minim". Volumul tranzactiilor BVB este in jur de 2 milioane de euro pe zi, pe cand in Polonia, tara comparabila, ajunge la sute de milioane.
De ce se intampla acest lucru si cum se resfrange aceasta situatie asupra investitorilor, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Ce l-ati sfatui pe un investitor care nu se pricepe foarte bine ar vrea sa investeasca la Bursa?
Cand vine cineva sa investeasca la bursa o face pentru ca are un motiv. El priveste acolo investitia ca pe un plasament si are o sumedenie de motive pentru care isi exercita calitatea de investitor.
Bursa romaneasca este problema, pentru ca nu-i ofera suficient potential si suficienta oportunitate. Noi traim intr-o tara in care bursa nu-i bagata in seama.
Daca in alte tari rolul primordial al bursei este acela de a finanta economia, cum se intampla in Statele Unite sau Anglia, la noi finantarea economiei se face doar prin banci. In momentul de fata, economia noastra este blocata pentru ca bancile nu mai au bani sa finanteze.
Valoarea zilnica a tranzactiilor din Marea Britanie este de 6 miliarde de euro, in Germania este de 3,5 miliarde de euro, in Spania de 3 miliarde de euro, in Turcia este de aproape 1 miliard de euro.
In Romania facem 2 milioane! Nu exista grad de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:37
Actiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) au continuat sa urce accelerat, cu 14%, intr-o piata care a scazut cu 1,15% si a sters cea mai mare parte a castigului fragil din aceasta saptamana, pe cel mai redus rulaj din ultimele aproape doua luni.
In primele trei zile ale saptamanii, indicele general al bursei BET-C a avansat cu aproape 1,9%, insa dupa corectia de vineri, castigul a fost redus la 0,67%. In luna iulie, indicele BET-C a avansat cu 3,2% si a reusit sa revina pe plus fata de nivelul din 2011, dupa ce in luna mai trecuse pe minus. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu doar 0,29% mai sus.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a avansat in aceasta saptamana cu 0,32%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii iunie este cu 3,44% mai sus, si, totodata, comparativ cu sfarsitul anului trecut, este in crestere cu 6,13%.
Evolutia pietei a venit insa pe fondul unor tranzactii cu volume in scadere.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro), valoare de trei ori mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 14,3 milioane lei (3,1 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat la 28 mai, cand operatiunile au cumulat numai 4,3 milioane lei (961.000 de euro).
"Momentan, pe piata avem doar investitori locali. Doar... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:23
Listarea pe bursa a 20% din actiunile Tarom are toate ingredintele unui esec de zile mari: compania este pe pierderi din 2008, activitatea sa este dominata de haos, iar segmental transportului aviatic nu este atractiv pentru investitori.
Tarom a primit, saptamana aceasta, acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru oferta publica initial (IPO) a unui pachet de 20% din actiuni. Mai ramane sa fie stabilit doar pretul de vanzare, ceea ce inseamna ca listarea va avea loc, cel mai probabil, in luna mai.
Ministerul Transporturilor si-a propus sa vanda 163 de milioane de actiuni in cadrul acestui IPO, pachet ce valoreaza 407 milioane de lei (93 milioane de euro), la o valoare nominala de 2,5 lei/ actiune.
Aceasta suma nu are sanse sa fie obtinuta, daca tinem cont de faptul ca Tarom este din anul 2008 pe pierderi, apogeul fiind atins in 2010, cand a fost pe minus cu 79 milioane de euro. In 2011, pierderile inregistrate au fost de 14 milioane de euro.
In 2011, statul se asteapta la venituri de 7,5 milioane de euro.
"Listarea Tarom este o provocare, ramanand sa vedem daca la pretul oferit se vor
gasi destul de multi cumparatori incat sa se vanda tot pachetul de actiuni", a
declarat Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, pentru Business24. "Pe
langa faptul ca Tarom are un istoric financiar dificil, segmentul de activitate este
in prezent pus la incercare de contextul economic mondial. Totusi investitorii
asteapta sa apara noi... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:37
Dupa multi ani de "coma", BVB a revenit pe val odata cu succesul listarii Transelectrica. Anul acesta, cel putin inca cinci companii de stat vor ajunge pe bursa. Ce efect va avea acest val de listari asupra BVB?
Cu ocazia vizitei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, care va avea loc peste doua saptamani, va fi stabilita lista si ordinea de iesire pe bursa a companiilor de stat. Conform acordului cu FMI, Romania trebuie sa selecteze intermediarii pentru vanzarea unui pachet minoritar din Posta Romana, a 15% din Romgaz, a unui pachet majoritar din Electro Serv si a 20% din actiunile Tarom, pana la sfarsitul acestei luni.
Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.
BVB, pe locul trei in lume
Chiar daca a crescut foarte mult de la inceputul acestui an, BVB mai are drum lung de parcurs pana a ajunge la nivelul burselor europene.
In primul trimestru, Romania s-a plasat pe locul al treilea in lume din punct de vedere al cresterii pietei de capital, fiind depasiti doar de Venezuela, cu o crestere de 70,7%, si Vietnam, cu 25,1%. Cresterea indicelui BET al BVB, ce se refera la cele mai mari zece companii listate, a fost de 24% in primele trei luni. Indicele compozit BET-C, care arata... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 18:33
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) saluta demersurile Guvernului de privatizare a companiei Tarom SA, se arata intr-un comunicat al BVB. "Ca urmare a Strategiei de Privatizare a Societatii, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a publicat in 27 septembrie a.c. anuntul de participare la licitatia pentru selectia Intermediarului care va pregati, promova si intermedia oferta publica secundara de vanzare de actiuni detinute de Minister la Tarom SA, relateaza NewsIn.
Oferta prevede vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Societatii, potrivit angajamentelor asumate cu institutiile financiare internationale", se mai arata in comunicat.
BVB isi exprima intreaga disponibilitate de sprijin al Guvernului si Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru implementarea Strategiei de Privatizare a Tarom, considerand oportun programul Guvernului pentru dezvoltarea pietei de capital, ca parghie importanta a dezvoltarii economiei nationale, declara reprezentantii BVB.
Strategia de privatizare a Tarom S.A. prin vinderea unui pachet de actiuni echivalent cu 20% din capitalul social al societatii a fost aprobata la sfarsitul lunii august de catre Executiv, prin hotarare de Guvern, in conformitate cu acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
"Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a fost mandatat sa intreprinda masurile necesare pentru implementarea Strategiei de Privatizare a Societatii si vanzarea pachetului de actiuni prin... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:56
Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, a declarat joi ca Eureko Pensii nu va cumpara actiuni Tarom prin oferta de la BVB, in conditiile in care operatorul aerian a raportat pierderi in ultimii trei ani. "Dintre toate firmele pe care le are statul roman, unele dintre ele inregistrand profit din greu, vine cu o firma care nu a mai facut profit nu mai stiu de cat timp?
Cat de atractiva poate sa fie? Nu as baga banii in asa ceva, chiar presupunand ca anul acesta, printr-un miracol, face un profit", a mentionat Craciun, citat de NewsIn.
Reprezentantul Eureko Pensii a mai spus ca Tarom ar fi trebuit sa inregistreze profit in ultimii trei ani, iar perspectiva trebuie sa fie pozitiva in continuare ca sa poata fi un candidat pentru listare. Eureko Pensii este prezent pe segmentul de pensii private obligatorii (pilonul II), dar si pe segmentul de pensii facultative (pilonul III).
Pe pilonul II, Eureko Pensii administra la finalul lunii iulie active de 307,7 milioane lei si avea 385.116 clienti.
Pe acest segment, Eureko Pensii ocupa locul al cincilea dupa active, in conditiile in care pe piata activeaza noua administratori.
Pe pilonul III, Eureko Pensii gestiona active de aproape doua milioane lei si avea 3.635 clienti la finalul lunii iulie.
In 2010, pierderile Tarom s-au ridicat la circa 332 milioane lei, dupa ce in 2009 a inregistrat un rezultat negativ de circa 234 milioane lei, iar in 2008 de 6,3 milioane lei.
mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 16:51
Guvernul a aprobat, miercuri, vanzarea pe bursa a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom, potrivit angajamentelor convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Decizia a fost luata printr-o hotarare de aprobare a Strategiei de privatizare a Societatii Nationale Transporturi Aeriene Romane "Tarom SA", iinformeaza Mediafax.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a fost mandatat sa ia masurile necesare pentru implementarea strategiei si vanzarea pachetului de actiuni printr-o oferta publica secundara initiala (IPO) la Bursa de Valori Bucuresti.
Potrivit biroului de presa al Executivului, decizia privind momentul vanzarii pachetului de actiuni va fi luata de Guvern.
Surse participante la sedinta Executivului au declarat agentiei MEDIAFAX ca premierul Emil Boc a solicitat ca termenul de vanzare a actiunilor sa fie stabilit de Executiv pentru a evita recentul esec al vanzarii la bursa a aproape 10% din Petrom.
"Primul-ministru a avertizat ca nu trebuie sa se ajunga in situatia de a nu vinde acest pachet de actiuni, asa cum s-a intamplat cu pachetul de actiuni Petrom, si de aceea a cerut ca Guvernul sa stabileasca momentul vanzarii in functie de conditiile favorabile de pe piata", au precizat sursele citate. mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 21:44
Actele normative necesare privatizarii a 20% din actiunile CFR Marfa si Tarom vor fi aprobate in cursul lunii august, a anuntat ministrul Anca Boagiu, marti, in cadrul intalnirii cu delegatia FMI, CE si BM. "In ceea ce priveste procesul de privatizare a 20% din actiunile CFR Marfa si Tarom, ministrul Anca Boagiu a precizat ca actele normative necesare au fost deja pregatite si vor fi aprobate in cursul lunii august", se arata intr-un comunicat MTI citat de Mediafax.
Boagiu a prezentat in cadrul intalnirii stadiul aprobarii noii legislatii privind guvernarea corporatista, aratandu-se optimista ca procesul de modificare legislativa coordonat de Ministerul Justitiei va fi finalizat in curand.
"Ministrul Transporturilor a precizat ca ramane un suporter puternic al introducerii managementului privat in companiile de stat odata cu modificarea legislatiei", se mai spune in comunicat.
Anca Boagiu s-a intalnit marti cu delegatia formata din reprezentanti ai Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, delegatie condusa de Jeffrey Franks Intalnirea a avut ca obiect evaluarea progreselor MTI legate de angajamentele din scrisoarea de intentie a Guvernului Romaniei catre FMI din iunie 2011 si din Memorandumul de Intelegere cu Comisia Europeana.
Concluziile intalnirii dintre ministrul Boagiu si reprezentantii FMI, CE si BM au fost ca planurile de restructurare si eficientizare a companiilor de stat au inceput sa produca efecte pozitive.
O misiune a... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 17:34
Fondul Monetar International a solicitat Guvernului sa includa pe lista societatilor pentru care vor fi scoase la vanzare pachete minoritare de actiuni si compania Tarom, obligatie care va fi introdusa in viitorul acord incheiat cu institutia financiara, potrivit Newsin. Discutia pe aceasta tema a avut loc la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc s-a intalnit, miercuri seara, cu membrii misiunii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, aflati la Bucuresti.
"A fost o discutie legata si de viitorul acord, existand solicitarea ca acesta sa prevada vanzarea de actiuni minoritare la mai multe companii importante, inclusiv Tarom. Nu s-a stabilit ceva concret despre suma de finantare a viitorului acord", au declarat sursele prezente la intalnire.
Surse apropiate negocierilor au declarat, saptamana trecuta, ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.
Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.
In cadrul acordului actual, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Nationala a... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:27