O aeronava TAROM Boeing 737 a aterizat luni in Maldive, dupa o calatorie de 12 ore, acesta fiind primul zbor operat de compania romaneasca in insula exotica din Oceanul Indian.
Zborul a fost organizat de un operator de turism care a primit sute de cereri din partea romanilor care doresc sa isi petreaca Revelionul in Maldive. Operatorul turistic a fost nevoit sa suplimenteze planul cu inca doua avioane de la TAROM.
Al doilea charter care va fi operat de compania nationala catre Maldive va avea escala tot in Dubai si a plecat in 29 decembrie 2020, cu retur in 5 ianuarie 2021. Odata cu introducerea acestui zbor, numarul total de chartere pe care operatorul le organizeaza in perioada decembrie 2020 - februarie 2021 catre Maldive ajunge la noua, doua vor fi operate de TAROM cu Boeing 737-800NG si restul cu Airbusuri A330 GullivAir.
Cursa aterizeaza in Male, capitala statului Maldive. Este o destinatie exotica, unde se inregistreaza putine cazuri de coronavirus, iar vizitatorii sunt primiti cu un test negativ de COVID-19. Duminica, au fost in total 700 de romani care au zburat de pe Aeroportul din Otopeni spre Maldive. Un pachet turistic pleaca de la 1.000 de euro si poate ajunge la 3.000 de euro pentru un cuplu.
Aterizarea primului avion a fost filmata si publicata pe contul de Facebook al TAROM. "Aeronava #TAROM aterizeaza in Maldive si echipajul a tinut neaparat sa ne transmita un video. Totul in regula la 30 grade C!", au transmis reprezentantii companiei.... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 17:26
Compania TAROM va fi salvata, deoarece detine o flota de avioane capabila sa-i asigure un flux financiar, dar are nevoie de o restructurare, a declarat, luni seara, ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
"Compania TAROM va fi salvata. Compania TAROM, in acest moment, are o flota de avioane capabila sa-i asigure un flux financiar astfel incat compania sa fie salvata. Dar, fara o restructurare, si nu vorbesc doar de o restructurare de personal, vorbesc de alte costuri ce trebuie eliminate, combustibili, agentii, interne, internationale...sunt multe masuri pe care noi le vom lua conform unui plan de restructurare aprobat azi in Consiliul de Administratie", a declarat Bode, la Realitatea Plus.
Acesta a reamintit ca in februarie TAROM a primit 37 milioane de euro ajutor de salvare, care se va transforma in ajutor de restructurare, in momentul in care va fi transmis planul de restructurare Comisiei Europene.
"Am notificat Comisia. Cu aprobarea Comisiei, am solicitat garantii de stat, oferite de Ministerul Finantelor Publice, pentru 65 de milioane de euro. Sunt pierderile pe care noi am evaluat ca le vom acumula pe aceasta perioada generata de pandemie. In aceasta perioada zborurile s-au redus cu peste 90-95%. Nu este vina TAROM si a niciunei companii aeriene ca au fost obligate sa tina avioanele la sol", a explicat ministrul.
El si-a exprimat increderea in noul management al companiei ca va implementa planul de restructurare si va obtine finantarea pana la sfarsitul... mai mult
Luni, 03 August 2020, ora 23:34
Dupa un control la TAROM, Corpul de control al premierului transmite, printre altele, ca nu s-a aflat inca daca Razvan Cuc a incercat sau nu sa tina la sol avioane pentru a impiedica parlamentarii sa ajunga al Bucuresti si sa voteze rasturnarea Cabinetului Dancila.
In plus, nu e clar nici de ce, in ultima perioada, conducerea companiei aeriene s-a schimbat atat de des si nici cum si-a ales TAROM furnizorul de avioane ATR.
Potrivit Corpului de Control al premierului Romaniei (CCPR), s-a ridicat de 3 ori, in acest an, problema incalcarii GDPR. Unul dintre aceste cazuri a fost pe 10 octombrie 2019, ziua in care Guvernul Dancila a fost demis, prin motiune de cenzura.
La acel moment a izbucnit un imens scandal, in centrul caruia s-a aflat Razvan Cuc, la acea data ministru al Transporturilor. Cuc era banuit ca i-ar fi cerut fostei sefe TAROM, Valentina Mezei, o lista cu aeronavele in care urmau sa se imbarce parlamentari, cu destinatia Bucuresti. Ulterior, Cuc ar fi incercat sa-i impuna Valentinei Mezei sa tina avioanele respective la sol, astfel incat parlamentarii sa nu poate ajunge la Bucuresti si sa nu poata vota demiterea Cabinetului Dancila.
CCPR a descoperit ca TAROM a informat Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu privire la acest caz, "investigatiile cu privire la acest incident fiind in curs de desfasurare".
De altfel, CCPR a constatat ca, in mod normal, conducerea TAROM - companie aeriana cu... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 16:49
TAROM a cumparat, cu 586 de milioane de dolari, 5 avioane model 737 Max 8 de la Beoing, anunta compania americana care a fabricat aeronavele. In urma cum mai putin de doua luni, TAROM luase tot de la Boeing doua aeronave de mari dimensiuni, de tip Boeing 737-800 NG.
Compania romaneasca nu a anuntat in niciun fel cumpararea aeronavelor. A facut-o, in schimb, Boeing, care l-a citat si pe directorul TAROM, Wolff Werner-Wilhelm, intr-un comunicat.
"Aceasta perioada e incitanta pentru TAROM, in care ne imbunatatim flota si construim noi parteneriate de pe urma carora vor beneficia partenerii nostri. Modelul 737 Max le va oferi partenerilor nostri performanta, fiabilitate si eficienta, permitandu-ne sa operam mai bine pe rutele curente si sa deschidem noi piete. Aceasta noua achizitie reprezinta o adevarata declaratie de schimbare pentru TAROM", a declarat Wolff Werner-Wilhelm, citat de Boeing.
Pe langa cele 7 aeronave - cele 5 de tip 737 Max si cele 2 de tip 737-800 NG introduse in flota luna trecuta - TAROM va cumpara de la Boeing si servicii de intruire, care sa permita specialistilor romani sa opereze si sa repare mai usor si mai bine avioanele.
Inca din luna mai, ministrul Transporturilor, Lucian Sova, anunta ca achizitia acestor avioane ar urma sa deschida un nou drum pentru TAROM, care ar urma sa isi reia cursele transatlantice si chiar sa revina, in acest an, pe profit.
G.K. ...citeste mai departe despre "TAROM a uitat sa anunte ca si-a cumparat 5 avioane... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 15:49
Doua aeronave tip Boeing 737-800 NG (Next Generation) vor fi aduse in tara la sfarsitul acestei saptamani si vor intra in exploatarea transportatorului aerian de stat TAROM din luna iunie, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
TAROM va plati peste doi ani o rata lunara de 300.000 dolari pentru fiecare avion, urmand ca in acest an societatea de stat sa achizitioneze alte cinci avioane.
De asemenea, cele doua avioane Airbus A310, scoase din circuit in ultimii doi ani, au fost deja vandute unei firme armene pentru circa 5 milioane euro, iar luna viitoare vor fi livrate.
Ministrul Sova estimeaza totodata ca TAROM ar putea reintra din acest an pe profit, dupa aproape 11 ani de pierderi.
"Contractul cu Boeing a fost semnat acum cateva saptamani. A fost rezultatul unei proceduri competitive la care au participat si alti producatori de avioane. A castigat firma Boeing, este vorba de un contract de leasing operational care vizeaza doua avioane, cele mai moderne din seria lor.
Perioada de gratie a acestui contract este de doi ani, deci, practic, in urmatorii doi ani, TAROM nu va plati nimic pentru exploatarea acestor avioane, lucru care e de natura sa contribuie la procesul de redresare financiara.
Ulterior, compania va plati o rata de 300.000 dolari pe luna, per avion", a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Sova.
Aeronavele nou intrate in flota in Anul Centenarului vor purta numele iconice ale personalitatilor care au contribuit, de-a lungul... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 12:33
Premierul Viorica Dancila a anuntat joi, la inceputul sedintei de guvern, ca doua aeronave noi vor intra, in perioada urmatoare, in flota TAROM, astfel incat compania aeriana va deveni performanta "asa cum era odata".
Dancila a precizat ca isi doreste ca, in An Centenar, "TAROM-ul sa prinda aripi".
"Ma bucur sa anunt aceasta veste buna pentru TAROM: vom incepe vara cu doua aeronave moderne noi, care vor intra in flota", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
"In An Centenar, dorim ca si TAROM-ul sa prinda aripi, astfel incat compania sa devina performanta asa cum era odata si sa fie considerata una dintre cele mai performante companii la nivel european si nu numai", a mai spus Dancila.
In aceeasi sedinta, premierul a anuntat ca pleaca la Vatican unde se va intalni cu papa Francisc. Totodata, ea l-a atacat pe presedintele Iohannis, laudandu-se cu cea mai mare crestere a puterii de cumparare dupa 1990.
Precizarile TAROM
TAROM a anuntat, la randul sau, ca doua aeronave tip Boeing 737-800 NG (Next Generation) vor intra in exploatarea companiei incepand cu luna iunie.
Aeronavele nou intrate in flota in Anul Centenarului vor purta numele iconice ale personalitatilor care au contribuit, de-a lungul istoriei, la unirea romanilor: "Mihai Viteazul" si "Alexandru Ioan Cuza".
"Plata pentru cele doua aeronave tip Boieng 737-800 va incepe peste 24 de luni, timp in care compania TAROM va putea utiliza la capacitate maxima potentialul de... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 14:30
"Marea Unire" a aterizat, miercuri, la Bucuresti, iar TAROM are planuri mari pentru calatori. Insa si factura platita de companie e pe masura.
A doua aeronava Boeing 737-800 NG se alatura "Sarmizegetusei", fiind primele care intra in flota TAROM dupa 10 ani. Ambele sunt preluate in leasing de transportatorul aerian de stat si nu sunt noi, ci second-hand.
Potrivit Digi 24, pretul unei singure astfel de aeronave este cuprins intre 50 si 89 de milioane de dolari.
Insa ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a spus ca TAROM si Boeing ar fi semnat clauze de confidentialitate in ce priveste tariful de leasing.
Daca pretul celor doua aeronave s-ar ridica totusi la aceasta suma, inseamna ca, practic, compania romaneasca trebuie sa aloce intregul profit pentru plata in leasing operational a acestor avioane, in urmatorii ani. Amintim ca, in 2016, TAROM nu a avut profit, iar cel mai mare profit inregistrat de companie pana acum a fost in 2007, de 22 milioane de euro.
In plus, pana la finalul anului, TAROM va achizitiona si alte avioane, printre care si doua de lung-curier. Acestea ar urma sa opereze pe rute catre Statele Unite si China, cel putin cate 4-5 curse pe saptamana, potrivit Mediafax.
"Cursele anuntate spre New York si Beijing pot fi rentabile. Exista solicitari de piata. Din pacate, nu o sa putem merge cu doua curse pe saptamana. Patru, cinci curse pe saptamana, pe ambele sensuri, minim, daca nu una pe zi", a spus directorul comercial al TAROM, Sorin... mai mult
Miercuri, 31 Mai 2017, ora 19:08
Compania aeriana de stat Tarom a anuntat, vineri, ca a decis sa suspende operarea pe unele rute externe cu plecare din Iasi, motivul invocat al deciziei fiind legat de limitarile "impuse de indisponibilitati din parcul de aeronave".
"Compania Tarom va informeaza ca a fost nevoita sa suspende operarea pe unele rute externe cu plecare din Iasi, ca urmare a limitarilor impuse de indisponibilitati din parcul de aeronave.
Acest lucru a survenit din cauza faptului ca din luna octombrie 2016 doua aeronave A310 au fost retrase din flota Tarom, ca urmare a deciziei Conducerii Companiei de la acel moment", a precizat compania de stat.
Compania sustine ca a facut demersuri pentru inlocuirea aparatelor, insa acestea nu au putut fi finalizate la timp pentru operarea programului de vara 2017.
Programul de vara 2017 avea in vedere, initial, operarea integrala a rutelor externe de la Iasi.
Surse din sector au declarat vineri ca decizia Tarom este legata mai ales de pierderile inregistrate pe rutele operate de la Iasi, din cauza gradului insuficient de incarcare a aeronavelor.
Compania Tarom a pierdut anul trecut pozitia a doua in clasamentul liniilor aeriene prezente in Romania, fiind depasita de Blue Air. Liderul pietei, din punct de vedere al numarului de pasageri transportati, este Wizz Air.
Compania a retras anul trecut doua aeronave Airbus A310, cumparate in 1992 de Guvernul Petre Roman. Flota companiei numara 21 de aeronave, dintre care doar 19 opereaza in... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 15:30
Tarom nu este foarte atractiva in prezent pentru investitori din perspectiva achizitiei de actiuni, din cauza pierderilor, a declarat joi Christian Edouard Heinzmann, directorul general al companiei de transport aerian.
"Pentru moment, scuze pentru cuvant, nu suntem foarte sexy. Compania nu este atractiva din cauza pierderilor. Noi trebuie sa facem compania putin mai sexy pentru ca lumea sa ne placa mai mult", a afirmat Heinzmann, raspunzand unei intrebari.
El a precizat ca au avut loc cateva intalniri cu reprezentantii casei de brokeraj Swiss Capital, mandatati sa gaseasca investitori interesati pentru preluarea a 20% din capitalul Tarom, dar nu are alte informatii.
Heinzmann, cetatean belgian cu o experienta de peste 25 de ani in industria aviatica, si-a inceput mandatul la Tarom in noiembrie 2012, cu un contract pe patru ani, avand functia de chief executive officer and accountable manager.
El a afirmat joi, la prima intalnire cu reprezentantii mass-media dupa preluarea mandatului, ca lucreaza "sapte zile pe saptamana", scopul fiind supravietuirea Tarom.
"Este atat de multa birocratie in aceasta companie! Trebuie sa semnam mii de documente si avem aceasta problema cu necunoasterea limbii", a spus Heinzmann, adaugand insa ca munca este placuta, in ciuda volumului ridicat.
Flota Tarom s-ar putea reduce
Directorul a declarat ca operatorul aerian vrea sa-si standardizeze flota de avioane, care ar trebui sa scada in urmatorii doi ani, dupa ce ministrul... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 08:38