Liderii statelor UE, care se reunesc joi si vineri in Consiliul European de vara, vor adopta un Pact pentru crestere si locuri de munca, care va sublinia importanta reluarii cresterii economice in Europa, releva proiectul concluziilor reuniunii, citat marti de EurActiv.
Documentul reflecta un echilibru intre diferitele interese ale statelor membre, dupa ce tarile din flancul sudic al zonei euro au criticat faptul ca Pactul fiscal adoptat in luna martie vizeaza exclusiv masuri de austeritate.
Ca o dovada a faptului ca influenta Germaniei este departe de a se diminua, noul document va sublinia ca tarile membre trebuie sa acorde in continuare atentie balantei conturilor lor.
Statele europene vor trebui sa aiba in vedere "protejarea investitiilor in domenii orientate spre viitor, legate direct de potentialul de crestere al economiei, si asigurarea durabilitatii sistemelor de pensii", se mentioneaza in proiectul concluziilor summitului.
Alte prioritati ar trebui sa fie accelerarea liberalizarii pietelor, promovarea crearii de locuri de munca si modernizarea administratiei publice.
De asemenea, documentul ce va fi adoptat la finalul reuniunii la nivel inalt va cere oficial suplimentarea cu zece miliarde de euro a capitalului Bancii Europene de Investitii, ceea ce va implica o crestere a capacitatii sale de imprumut cu 60 de miliarde de euro. Aceste masuri ar urma sa intre in vigoare pana la finalul anului. mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 14:16
Presedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, va incerca sa-l convinga pe candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande, sa nu ceara renegocierea pactului fiscal european in cazul in care va castiga alegerile.
"Ideea ca poti renegocia pactul in profunzime si sa ceri scoaterea elementelor substantiale este o iluzie", a spus liderul ministrilor de finante din zona euro, citat de AFP.
La randul sau, ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, s-a declarat din nou foarte increzator in ratificarea pactului fiscal, care, in opinia sa, creeaza incredere si stabilitate pe termen lung.
Candidatul socialist Francois Hollande, aflat in fruntea sondajelor de opinie inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, in care se va confrunta cu actualul presedinte Nicolas Sarkozy, a declarat in repetate randuri ca va cere renegocierea pactului de disciplina bugetara, adoptat in 2011 de 25 de tari din totalul celor 27 state membre ale UE si ratificat deja de mai multe tari. mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 17:25
Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, este ferm convins ca pactul fiscal semnat de 25 dintre cele 27 de state membre UE va intra in vigoare si va reda increderea in stabilitatea pe termen lung a sistemului.
"Sunt foarte sigur ca pactul fiscal va intra in vigoare", declara Wolfgang Schauble intr-un interviu pentru Welt am Sonntag, in contextul in care, sambata, cancelarul german, Angela Merkel, anunta o agenda de crestere pentru Uniunea Europeana.
In termeni asemanatori se exprima in acelasi ziar seful Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, potrivit caruia este iluzorie ideea ca se poate renegocia acordul si ca se pot elimina elemente substantiale.
Jean Claude Juncker se ofera chiar sa discute pe aceasta tema personal cu candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande, in cazul in care acesta ar castiga al doilea tur de scrutin.
Germanul Jorg Asmussen, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE), considera ca pactul fiscal trebuie sa fie mentinut in forma sa actuala, dar pledeaza pentru imbunatatirea lui cu o componenta pentru crestere.
La randul sau, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, Sigmar Gabriel, a negat cu fermitate ca formatiunea sa si socialistii francezi ar avea intentia de a bloca pactul fiscal.
"Nici SPD, nici Hollande nu intentioneaza sa puna obstacole in calea pactului fiscal", afirma Sigmar Gabriel in Bild am Sonntag, apreciind ca este vorba de o propaganda... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 12:15
Ministrul german de externe a avertizat marti in legatura cu o eventuala renegociere a Tratatului de guvernanta fiscala din UE, in replica la o promisiune de campanie facuta de favoritul in cursa pentru presedintia Frantei, socialistul Francois Hollande.
"Toata lumea ar trebui sa stie un lucru: am ajuns la un acord privind pactul dupa negocieri indelungate. Ramane valid. Avem nevoie de aceasta incredere pentru a putea construi un viitor mai bun in si pentru Europa", a declarat Guido Westerwelle in cursul unei conferinte organizate la Berlin.
Acordul fiscal, incheiat dupa discutii maraton intre liderii UE, in luna martie, a fost promovat de Germania si vizeaza combaterea crizei prin masuri de austeritate.
Dintre cele 27 de tari membre UE, numai Marea Britanie si Cehia au refuzat sa il semneze. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 21:42
Parlamentul ungar a adoptat luni seara cu o majoritate zdrobitoare rezolutia care va permite Budapestei sa se alature noului Pact fiscal al Uniunii Europene.
Rezolutia a fost prezentata de ministrul de Externe al Guvernului conservator, Janos Martonyi, si a fost adoptata cu 304 voturi exprimate de deputatii partidului Fidesz si ai celui mai important partid socialist de opozitie, MSZP.
Partidul de extrema dreapta Jobbik a votat impotriva rezolutiei (42 de voturi), in timp ce Verzii din cadrul LMP s-au abtinut (15 voturi).
La sfarsitul lui ianuarie, 25 din cei 27 de lideri ai UE s-au pronuntat in favoarea unui nou Pact pentru intarirea disciplinei bugetare in zona euro, asa-numitul "compact fiscal", care urmeaza sa oblige fiecare tara in parte sa inscrie in legile sale o "regula de aur" a echilibrului bugetar, a carei nerespectare o va expune in mod automat unor sanctiuni.
Pactul urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013
Premierul ungar Viktor Orban a respins, initial, aderarea Ungariei la acest Pact, dar ulterior, in urma unor ezitari, el si-a exprimat acordul, argumentand ca masurile cele mai stricte ar viza Ungaria abia dupa adoptarea monedei unice.
De asemenea, Orban le-a spus parlamentarilor ca "toate punctele Pactului" sunt acceptabile pentru Ungaria si ca nu exista niciun obstacol ca aceasta tara sa nu se alature noului acord. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 08:10
Romania si alte state membre ale Uniunii Europene au semnat, luni, noul tratat privind pactul fiscal, stabilit cu ocazia summit-ului liderilor europeni din decembrie si considerat un important pas in vederea solutionarii crizei datoriilor din Europa.
Noul pact fiscal vizeaza, in esenta, echilibrul fiscal, tarile semnatare asumandu-si angajamentul de a avea bugete echilibrate sau excedentare. Practic, este stipulata interdictia de a avea un deficit structural mai mare de 0,5% din PIB si o datorie publica peste 60% si este prevazuta posibilitatea de a aduce in fata Curtii Europene de Justitie statele care depasesc aceste tinte. Statele participante trebuie sa introduca noile prevederi in Constitutie.
Dintre statele UE, doar Marea Britanie a refuzat sa participe la pactul fiscal european, initiat de Germania si Franta.
Cititi mai multe despre Pactul fiscal, o solutie cu bataie lunga. Ce inseamna pentru Romania? pe ziare.com mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 10:02
Curtea Europeana de Justitie va putea sanctiona pana la 0,1% din PIB statele care vor incalca prevederile viitorului pact fiscal, potrivit unui nou acord sustinut de majoritarea tarilor UE, se arata in ultima versiune a documentului de lucru privind pactul fiscal.
Documentul urmeaza sa fie discutat luni de liderii europeni la summit-ul de la Bruxelles si exista asteptari ca aceasta versiune va fi aprobata. Noua varianta a pactului fiscal contine putine mofificari fata de versiunile precedente, noteaza WSJ.
"In cazul in care Curtea considera ca statul vizat nu i-a respectat decizia, poate impune plata unei penalitati adecvate circumstantelor, dar care nu va depasi 0,1% din PIB" se arata in document.
De asemenea, orice stat care vrea sa foloseasca, incepand din martie 2013, fondul permanent de ajutor financiar al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, va trebui sa adopte inainte pactul fiscal, care va fi activat dupa ratificarea de catre parlamentele nationale din 12 tari.
Liderii europeni vor discuta luni doua aspecte nerezolvate privind pactul fiscal. Primul este daca tarile care au semnat pactul vor putea participa la reuniunile la care se discuta probleme privind zona euro. O alta chestiune ce va fi analizata este eventuala impunere de sanctiuni tarilor care nu respecta prevederile pactului in privinta indatorarii raportate la PIB.
Documentul va arata ca au aparut "semne incipiente" ale unei stabilizari economice in Europa, dar tensiunile de pe... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 17:23
Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe liderii europeni ca Romania se va implica in eforturile pentru salvarea euro si ca va respecta regulile pactului fiscal, adoptat la summitul din decembrie. Acum, regulile devin si mai dure, iar statul roman risca sa nu faca fata solicitarilor.
Pactul fiscal, adoptat la summitul din 9 decembrie, de 26 de tari din blocul comunitar, prevede, printre altele, o mai buna gestionare a bugetelor si impune corectarea deficitelor excesive. De asemenea, pactul include si sanctiuni pentru statele care nu se incadreaza in tintele de deficit bugetar de 3%, respectiv deficit structural de 0,5%.
Liderii europeni au anuntat, vineri, ca vor sa inaspreasca masurile prevazute in pactul de stabilitate fiscala si ca vizeaza, mai ales, aplicarea unor sanctiuni. Ministrii de finante din Uniunea Europeana isi doresc un mecanism centralizat de "corectie" care sa poata fi declansat automat, in momentul in care tinta de deficit structural este depasita.
Seful statului a precizat ca aderarea Romaniei la pact nu ii afecteaza in niciun fel pe romani. Realitatea este cu totul alta. In primul rand, in Romania nicio institutie nu calculeaza deficitul structural si nici produsul intern brut potential, atrage atentia consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
In Romania, deficitul structural nu poate fi calculat
"In Romania, nimeni nu calculeaza oficial aceste date. Banca Nationala a Romaniei calculeaza PIB-ul potential, dar o face pentru ea... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 09:25
Liderii a 23 de state au stabilit un nou acord inter-guvernamental, menit sa puna in functiune un nou pact fiscal. In linii mari, acesta presupune o disciplina fiscala mai mare si un control atent al bugetelor nationale. Marea Britanie s-a opus, insa, acordului.
Intr-un acord publicat pe site-ul Consiliului European, se arata "hotararea liderilor europeni de a depasi dificultatile actuale" si faptul ca acestia au stabilit, vineri, "asupra unui nou pact fiscal si asupra unei coordonari semnificativ mai intense a politicilor economice".
O constructie consolidata pentru uniunea monetara
- liderii europeni isi iau angajamentul ca reformele de politica economica, planificate de statele member din zona euro vor fi dezbatute la nivelul zonei euro
- Guvernanta zonei euro va fi consolidata si se vor organiza summit-uri cu regularitate, cel putin de doua ori pe an.
- Deficitele excessive din statele zonei euro vor fi corectate, iar tarile care se confrunta cu instabilitate financiara vor primi asistenta si evaluarea proiectelor de planuri bugetare
Prevederile pactului fiscal
1. o noua regula fiscala va fi instituita:
- bugetele generale ale guvernelor trebuie sa fie echilibrate sau in surplus
- regula va fi introdusa in sistemele juridice nationale
- statele membre cu un deficit excesiv se angajeaza sa prezinte Comisiei Europene o strategie care sa vizeze corectarea deficitelor in exces
Resuscitarea zonei euro
- Fondul European de Stabilitate... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:07