Tarifele practicate pentru convorbirile telefonice intre Romania si Republica Moldova pot fi comparate cu tarifele convorbirilor pentru zone din afara UE, preum SUA, China, Georgia, Armenia, sau chiar state de pe continentul african.
Sumele sunt prea mari pentru buzunarul cetatenilor ambelor tari, in conditiile in care ultimii ani au adus cu sine nu numai o intensificare a legaturilor directe, dar si o crestere a numarului de convorbiri telefonice.
Iata cateva exemple:
Compania 1 (Republica Moldova): 1,09 euro/minut
Compania 2 (Republica Moldova): 4,50 MDL/min pentru apeluri de intrare si 7 MDL/min pentru apeluri de iesire (tarif practicat si pentru SUA)
Compania 3 (Romania): 6 RON/minut
Compania 4 (Romania): 7,50 RON/minut
Compania 5 (Romania): 8 RON/minut
Compania 6 (Romania): 6,5 RON/minut
Romania continua sa fie principalul partener comercial al Republicii Moldova, atat la exporturi, cat si la importuri. Potrivit datelor furnizate de Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, volumul exporturilor moldovenesti in Romania in anul 2020 a insumat 706,67 milioane de dolari (28,4% din totalul exporturilor).
Apoi, din cei 19,8 mii de turisti si excursionisti straini care au vizitat Republica Moldova in anul 2019 si au beneficiat de serviciile agentiilor de turism, 17,4% au fost din Romania (locul I printre turistii sositi din strainatate).
In acelasi timp, Romania se afla in topul tarilor ca destinatie turistica pentru cetatenii... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 10:05
Parlamentul European a aprobat, joi, in prima lectura, reforma pietei telecomunicatiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming in UE, de la 15 decembrie 2015.
Potrivit unui comunicat al PE, raportul a fost votat cu 534 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si 58 de abtineri.
Votul din PE vine dupa ce, la 18 martie, Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) a aprobat aceasta reforma.
Potrivit propunerii initiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate inca de la 1 iulie 2014.
Pentru a proteja companiile telecom fata de "folosirea abuziva" a serviciilor de roaming, eurodeputatii au solicitat Comisiei o serie de masuri care sa permita firmelor sa aplice tarife in situatii exceptionale. Aceste tarife vor fi insa sub nivelul celor aplicate in prezent.
Totodata, PE a decis interzicerea practicilor de blocare sau de incetinire a continutului de internet. Companiile vor putea, in continuare, sa furnizeze "servicii specializate": televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicatii, precum imagistica medicala de inalta rezolutie, sali de operatie virtuale, aplicatii cloud care necesita prelucrarea unor cantitati mari de date si care sunt vitale pentru activitatea intreprinderilor, in masura in care acest lucru nu afecteaza vitezele de internet promise altor clienti.
Comisia Europeana a adoptat, la 11 septembrie 2013, un plan de reforma in domeniul pietei telecomunicatiilor,... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 15:58
Incepand cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, pentru telefonia fixa, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, pentru telefonia mobila.
"Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat, in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene, deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor. Incepand cu data de 1 aprilie, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte fixe, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte mobile", se arata intr-un comunicat al ANCOM, citata de Mediafax.
Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
In urma finalizarii procesului de consultare nationala a modelelor de calculatie a costurilor pentru determinarea tarifelor de interconectare din a doua jumatate a anului 2013, ANCOM a notificat Comisia Europeana si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 15:03
Tarifele maxime pe care operatorii telecom din Romania le pot fixa intre ei pentru stabilirea pretului final al apelurilor la puncte fixe, dar si mobile, scad incepand cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenti/minut, respectiv la 0,96 eurocenti/minut.
Potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/, reducerea tarifelor de terminare in ambele tipuri de retele a fost agreata de Comisia Europeana /CE/, astfel incat, din prima zi a lunii aprilie a.c., pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, in Romania se va plati 0,14 eurocenti/minut (de la 0,67 eurocenti/minut, in prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile pretul scade de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut.
Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
Potrivit ANCOM, la fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).
Cu aceasta ocazie, ANCOM a stabilit si noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor,... mai mult
Duminica, 30 Martie 2014, ora 14:23
Tariful maxim pentru convorbirile efectuate la puncte fixe va fi de 0,14 eurocenti/minut, in timp ce pentru convorbirile la puncte mobile acesta nu va depasi 0,96 eurocenti/minut, potrivit noilor plafoane tarifare stabilite de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), dar care urmeaza sa primeasca si acordul Comisiei Europene (CE).
ANCOM arata, intr-un comunicat remis joi AGERPRES, ca a finalizat ultima runda de dezbateri nationale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile.
In urma observatiilor primite in consultarea publica a masurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenti/minut pentru terminarea la puncte fixe (in scadere de la 0,67 eurocenti/minut) si de 0,96 eurocenti/minut, in scadere de la 3,07 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile.
Noile masuri urmeaza sa fie consultate si la nivel european.
Totodata, arbitrul pietei telecom a stabilit noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de "backhaul" pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.
Tarifele au fost determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor si vor intra in vigoare dupa... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:15
Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone vor lansa oferte prin care proprii clienti vor putea apela utilizatorii altor retele la tarife nediferentiate pentru a elimina "ingrijorarile" Consiliului Concurentei cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta practicat de operatori in propria retea.
Angajamentele celor patru operatori de telefonie mobila sunt prezentate intr-un document prezentat de Consiliul Concurentei.
"Fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania detine o pozitie de monopol pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie. Pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)", se arata intr-un comunicat al Consiliul Concurentei.
Potrivit Consiliului Concurentei, cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea).
Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva, se... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:04
Piata de telefonie mobila din Romania a cunoscut cresteri spectaculoase, in ultimii ani, motiv pentru care, in acest moment, utilzatorii romani platesc tarife de sapte ori mai mici, fata de 2003.
Utilizatorii romani platesc unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeana la telefonia mobila, de 2,2 eurocenti pe minut.
Tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile au fost reduse cu aproape 70%, de la 9,72 eurocenti in 2003, la 3,07 eurocenti in 2012, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, institutie care a implinit 10 ani de activitate.
Telefonia mobila s-a raspandit rapid in Romania si a avut cresteri spectaculoase, atat in ceea ce priveste numarul de utilizatori, care a inregistrat o crestere cu 257% din 2003 pana in 2011, cat si in ceea ce priveste traficul de voce mediu lunar realizat de un utilizator, care a crescut de la 56 minute in 2003 la 205 minute in 2011.
Implementarea portabilitatii numerelor in 2008 a contribuit la cresterea libertatii de alegere a utilizatorilor finali, pana in prezent fiind portate peste 580 de mii de numere de telefonie mobila si peste 280 de mii de numere de telefonie fixa.
Valoarea pietei a inregistrat o dublare, de la 900 de milioane de euro in 2003 la 1,8 miliarde de euro in 2011, varful inregistrandu-se in anul 2008 cu o valoare de 2,7 miliarde de euro. Comparativ cu anul 2003, se pastreaza aceeasi structura a veniturilor realizate pe segmentul telefoniei mobile,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 11:50
Tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti pe minut, incepand cu 1 ianuarie 2012.
Ulterior, va avea loc o a a doua etapa de reducere a tarifelor, la 1 septembrie 2012 cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Potrivit sursei citate, ANCOM are in vedere o scadere mai accentuata a tarifelor maxime de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila fata de varianta propusa in consultare publica si a marit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni.
ANCOM a redus cu 15% tarifele pentru utilizarea spectrului radio
Pe de alta parte, ANCOM aminteste ca, in luna octombrie 2011, s-au implinit trei ani de la lansarea portabilitatii in Romania, perioada in care au fost portate peste 612.268 de numere, dintre care 411.447 numere de telefonie mobila si 200.821 numere de telefonie fixa, ceea ce reprezinta o medie lunara de 15.533 de portari, potrivit
"In anul 2011, ANCOM a luat o serie de decizii importante pentru piata telecom din Romania pentru a incuraja concurenta si accesul la internet de banda larga si pentru a actiona in directia protejarii intereselor utilizatorilor finali", se precizeaza in comunicat.
ANCOM a redus cu 15% tarifele pentru utilizarea spectrului radio pentru anii 2011 si 2012 si a decis ca, pentru al doilea an consecutiv, sa nu perceapa... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 16:36
Costul mediu al utilizarii smartphone-urilor si tabletelor de cei care calatoresc in Uniunea Europeana va scadea cu mai mult de jumatate. Decizia luata de Bruxelles va creste satisfactia consumatorilor dar va face prapad in buzunarele operatorilor de telefonie mobila.Strictul regim la care vor fi supuse tarifele la roaming ale serviciilor de telefonie mobila in UE se va extinde pana in 2016, dupa cum va anunta Comisia Europeana (CE) saptamana aceasta, relateaza Financial Times.
Scopul CE este de a elimina tarifele premium pentru utilizarea serviciilor de date si voce in roaming.
O contralovitura la adresa operatorilor mobili, care au facut lobby pentru amanarea reglementarilor din acest segment inca profitabil, noile taieri de tarife vor fi impuse incepand cu anul viitor serviciilor de date, voce si mesajelor SMS.
Navigarea pe internet sau primirea de e-mail-uri de catre utilizatorii aflati in strainatate nu vor depasi pretul de 90 de euro centi pe megabyte, incepand cu iulie 2012.
Aceste tarife urmeaza sa scada la 50 de centi pana in 2014. Comparativ, tariful mediu practicat astazi este de peste 2 euro in ciuda faptului ca a suferit deja scaderi recente.
Din dorinta de a spori concurenta pe piata de roaming, CE le va permite calatorilor europeni sa aleaga din retele diferite de cea pe care o utilizeaza acasa.
Aceasta masura va schimba total modelul de business al operatorilor.
Noile reguli, care vor intra in vigoare in forta in 2014, dupa ce vor fi aprobate de... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:07