Parlamentul European a aprobat, joi, in prima lectura, reforma pietei telecomunicatiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming in UE, de la 15 decembrie 2015.
Potrivit unui comunicat al PE, raportul a fost votat cu 534 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si 58 de abtineri.
Votul din PE vine dupa ce, la 18 martie, Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) a aprobat aceasta reforma.
Potrivit propunerii initiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate inca de la 1 iulie 2014.
Pentru a proteja companiile telecom fata de "folosirea abuziva" a serviciilor de roaming, eurodeputatii au solicitat Comisiei o serie de masuri care sa permita firmelor sa aplice tarife in situatii exceptionale. Aceste tarife vor fi insa sub nivelul celor aplicate in prezent.
Totodata, PE a decis interzicerea practicilor de blocare sau de incetinire a continutului de internet. Companiile vor putea, in continuare, sa furnizeze "servicii specializate": televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicatii, precum imagistica medicala de inalta rezolutie, sali de operatie virtuale, aplicatii cloud care necesita prelucrarea unor cantitati mari de date si care sunt vitale pentru activitatea intreprinderilor, in masura in care acest lucru nu afecteaza vitezele de internet promise altor clienti.
Comisia Europeana a adoptat, la 11 septembrie 2013, un plan de reforma in domeniul pietei telecomunicatiilor,... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 15:58
In ultimul an, romanii au efectuat tot mai putine convorbiri in roaming. Scaderea tarifelor la apelurile telefonice in afara granitelor ar trebui sa opreasca acest declin.
Conform ultimelor date publicate de ANCOM (Autoritatea de Reglementare in Comunicatii), serviciile de voce efectuate in roaming au scazut cu 12,3%, in prima jumatate a lui 2011, comparativ cu a doua parte a anului anterior. Astfel, numarul de minute vorbite in roaming, atat ca apeluri primite, cat si efectuate, a fost de 140 de milioane. Nici in ceea ce priveste SMS-urile situatia nu este mai buna, romanii trimitand cu 10,5% mai putine mesaje, adica 46 de milioane.
Discutiile in roaming sunt rare si scurte, un apel efectuat durand doar un minut si 57 de secunde, iar unul primit doua minute si 42 de secunde.
Acest declin urmeaza sa fie stopat in urma deciziei luate saptamana aceasta de Comisia Europeana (CE), parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE. Acestia au ajuns la un acord de reducere a tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text, dar si internet mobil, efectuate in interiorul UE.
Acordul urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.
Tarifele scad de la 1 iulie
Conform deciziei, costul unui apel de un minut, care in acest moment este de 35 de centi, nu va trebui sa depaseasca 29 de centi de la 1 iulie. Scaderea nu se va opri aici, tariful urmand sa fie de maxim 19 centi, incepand cu luna iulie a anului 2014.... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:57
Europarlamentarul PDL Elena Basescu se declara "personal afectata" de tarifele mari de roaming pentru Internet si spera ca noile reglementari adoptate de comisia de specialitate a PE vor impune companiilor de telefonie mobila obligatia de a percepe tarife reduse.
"Salut votul de astazi din Comisia ITRE a PE privind scaderea tarifelor de roaming. Sunt personal afectata de tarifele mari pentru Internet!!!", a scris Elena Basescu pe Twitter.
Ea a adaugat ca spera ca noile reglementari "sa intre in vigoare din iulie si sa impuna companiilor de telefonie mobila tarife reduse de roaming pentru Internet".
Parlamentul European a votat, marti, in favoarea reducerii substantiale a tarifelor de roaming in UE, in pofida apelurilor Vodafone si France Telecom pentru un moratoriu referitor la reglementarile care afecteaza veniturile operatorilor de telecomunicatii, transmite Reuters.
Parlamentarii europeni au aprobat reducerea cu pana la doua treimi a costului apelurilor efectuate in strainatate, in decurs de doi ani, mai mult decat a propus anul trecut Comisia Europeana.
CE, Parlamentul si guvernele celor 27 de state membre ale UE trebuie sa ajunga la o versiune finala a legii inainte de luna iunie, cand expira actualele reglementari privind tarifele de roaming.
Tarifele pentru convorbirile telefonice efectuate in strainatate genereaza circa 7% din veniturile operatorilor de telecomunicatii.
La salonul de telecomunicatii World Congress din Barcelona, directorii... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 20:32
Costul mediu al utilizarii smartphone-urilor si tabletelor de cei care calatoresc in Uniunea Europeana va scadea cu mai mult de jumatate. Decizia luata de Bruxelles va creste satisfactia consumatorilor dar va face prapad in buzunarele operatorilor de telefonie mobila.Strictul regim la care vor fi supuse tarifele la roaming ale serviciilor de telefonie mobila in UE se va extinde pana in 2016, dupa cum va anunta Comisia Europeana (CE) saptamana aceasta, relateaza Financial Times.
Scopul CE este de a elimina tarifele premium pentru utilizarea serviciilor de date si voce in roaming.
O contralovitura la adresa operatorilor mobili, care au facut lobby pentru amanarea reglementarilor din acest segment inca profitabil, noile taieri de tarife vor fi impuse incepand cu anul viitor serviciilor de date, voce si mesajelor SMS.
Navigarea pe internet sau primirea de e-mail-uri de catre utilizatorii aflati in strainatate nu vor depasi pretul de 90 de euro centi pe megabyte, incepand cu iulie 2012.
Aceste tarife urmeaza sa scada la 50 de centi pana in 2014. Comparativ, tariful mediu practicat astazi este de peste 2 euro in ciuda faptului ca a suferit deja scaderi recente.
Din dorinta de a spori concurenta pe piata de roaming, CE le va permite calatorilor europeni sa aleaga din retele diferite de cea pe care o utilizeaza acasa.
Aceasta masura va schimba total modelul de business al operatorilor.
Noile reguli, care vor intra in vigoare in forta in 2014, dupa ce vor fi aprobate de... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:07