Uniunea Europeana este pe punctul de a incalca una dintre promisiunile facute cetatenilor europeni, aceea de uniformizare a taxei de roaming pe intreg teritoriul UE.
Desi suprataxa de roaming practicata de operatorii din anumite tari ar fi trebuit sa fie eliminata de la sfarsitul acestui an, o noua varianta introdusa in proiectul de lege pentru companiile de telecomunicatii din Europa prevede ca detinatorilor de telefoane mobile sa le fie alocata o norma fixa de minute in roaming intr-un pachet de baza, dupa depasirea acesteia urmand sa intre oricum in vigoare sistemul de suprataxare, anunta EU Observer.
Tranzitie pe banii cetatenilor UE
Noua varianta este una inaintata in comun de catre guvernele tarilor membre, care motiveaza ca sistemul are nevoie de o "perioada de tranzitie, pentru a permite operatorilor de servicii roaming sa se adapteze la dimensiunile pietei, astfel incat sa ofere clientilor cele mai bune conditii de comunicare".
"In perioada respectiva, operatorii de roaming ar urma sa ofere servicii la preturi care sa nu depaseasca tarifele pentru servicii interne, dar cu posibilitatea de a aplica suprataxe", se mai arata in propunerea guvernelor din statele membre.
Aceasta este datata 2 martie si urma sa fie votata miercuri in plenul Parlamentului European.
In 2013, Comisia Europeana a propus eliminarea suprataxei de roaming pe teritoriul Uniunii Europene, iar in aprilie 2014 aceasta a primit votul Parlamentului European.
Trasi pe sfoara... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 18:00
Vodafone Romania reduce de la 1 iulie tarifele standard de roaming, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al operatorului de telefonie.
Incepand din 1 iulie 2014, Vodafone Romania modifica tarifele standard de roaming in conformitate cu Regulamentul de Roaming International impus in Uniunea Europeana. Astfel, prin serviciul de roaming Vodafone World, clientii Vodafone vor beneficia de un mod de tarifare avantajos. Utilizatorii vor plati 0,24 euro/ minut (TVA inclus), pentru un apel efectuat, 0,06 euro/ minut (TVA inclus) pentru un apel primit, 0,07 euro (TVA inclus) pentru trimiterea unui mesaj text. Si traficul de date este redus la 0,25 euro/MB (TVA inclus)", se mentioneaza in comunicat.
Incepand de la 1 iulie, tarifele pentru serviciile de roaming din Uniunea Europeana vor fi reduse cu 20-55% fata de cele aplicabile in prezent, astfel ca utilizatorii vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind inregistrata in cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fara TVA), a anuntat in urma cu doua saptamani ANCOM.
Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif), dar ei pot sa puna la dispozitia... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 14:25
Parlamentul European a aprobat, joi, in prima lectura, reforma pietei telecomunicatiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming in UE, de la 15 decembrie 2015.
Potrivit unui comunicat al PE, raportul a fost votat cu 534 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si 58 de abtineri.
Votul din PE vine dupa ce, la 18 martie, Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) a aprobat aceasta reforma.
Potrivit propunerii initiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate inca de la 1 iulie 2014.
Pentru a proteja companiile telecom fata de "folosirea abuziva" a serviciilor de roaming, eurodeputatii au solicitat Comisiei o serie de masuri care sa permita firmelor sa aplice tarife in situatii exceptionale. Aceste tarife vor fi insa sub nivelul celor aplicate in prezent.
Totodata, PE a decis interzicerea practicilor de blocare sau de incetinire a continutului de internet. Companiile vor putea, in continuare, sa furnizeze "servicii specializate": televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicatii, precum imagistica medicala de inalta rezolutie, sali de operatie virtuale, aplicatii cloud care necesita prelucrarea unor cantitati mari de date si care sunt vitale pentru activitatea intreprinderilor, in masura in care acest lucru nu afecteaza vitezele de internet promise altor clienti.
Comisia Europeana a adoptat, la 11 septembrie 2013, un plan de reforma in domeniul pietei telecomunicatiilor,... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 15:58
Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) al Parlamentului European a aprobat, marti, reforma din telecomunicatii, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming in UE, de la 15 decembrie 2015.
Potrivit unui comunicat al PE, propunerea Comisiei Europene de eliminare a tarifelor de roaming in UE a fost votata cu o larga majoritate.
Tarifele de roaming nu vor fi eliminate insa de la 1 iulie 2014
Tarifele de roaming nu vor fi eliminate insa de la 1 iulie 2014, asa cum propusese Comisia Europeana, ci de la 15 decembrie 2015. Pentru a proteja companiile telecom fata de "folosirea abuziva" a serviciilor de roaming, membrii ITRE au solicitat CE sa propuna o serie de masuri care sa permita firmelor sa aplice tarife in situatii exceptionale. Aceste tarife vor fi insa sub nivelul celor aplicate in prezent.
Totodata, Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie a decis interzicerea practicilor de blocare sau de incetinire a continutului de internet.
Companiile vor putea, in continuare, sa furnizeze "servicii specializate": televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicatii, precum imagistica medicala de inalta rezolutie, sali de operatie virtuale, aplicatii cloud care necesita prelucrarea unor cantitati mari de date si care sunt vitale pentru activitatea intreprinderilor, in masura in care acest lucru nu afecteaza vitezele de internet promise altor clienti.
Raportul adoptat de ITRE ar urma sa fie votat de plenul... mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 08:58
Preturile convorbirilor roaming determina 28% dintre utilizatorii serviciilor de telefonie mobila sa renunte la convorbirile din strainatate, se arata intr-un sondaj al Comisiei Europeane.
Numai 8 la suta dintre calatori isi folosesc telefoanele mobile in strainatate la fel de mult ca si acasa din punct de vedere al apelurilor efectuate, in timp ce trei din zece persoane care calatoresc in alta tara nu isi folosesc deloc telefonul mobil pentru a efectua apeluri, conform Mediafax.
Doua din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca si atunci cand sunt in tara
In plus, doar doua din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca si atunci cand se afla in propria tara, iar un sfert dintre calatori nu trimit niciodata mesaje cand se afla in alta tara a UE.
CE precizeaza ca aplicarea unor tarife majorate pentru serviciile furnizate in roaming mai are si alte efecte, cum ar fi faptul ca 47 la suta dintre respondenti nu ar utiliza internetul mobil in alta tara din UE
Numai 1 din 10 respondenti si-ar accesa e-mailul la fel de mult ca si in propria tara si doar 1 din 20 ar folosi retelele de socializare la fel de mult ca si acasa
Persoanele care calatoresc frecvent sunt mai susceptibile decat calatorii ocazionali sa dezactiveze functia de transfer de date a telefoanelor lor mobile cand se afla in strainatate. Comisia considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele care calatoresc frecvent sunt mai bine informate cu privire la costurile... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:31
RCS&RDS apreciaza drept binevenita reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile la nivelul de 0,86 eurocenti/minut, prin initierea de catre ANCOM a consultarii publice in scopul stabilirii tarifelor maxime propuse pentru serviciile de interconectare.
"Speram ca procesul sa fie finalizat intr-un termen cat mai scurt, astfel incat noul tarif sa poata fi aplicat de la 1 ianuarie 2014, avand in vedere deosebita importanta a scaderilor de tarife pentru consumatorii finali, precum si intarzierea fata de termenele din recomandarile europene, dar si alte tari europene", se arata intr-un comunicat transmis de companie.
RCS&RDS exemplifica prin tarifele din alte state europene, precum:
Franta cu un tarif de 0,84 eurocenti/minut incepand cu ianuarie 2013,
Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Spania cu un tarif de 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Marea Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013
Doar prin tarife de terminare a apelurilor in alte retele mobile bazate pe costuri exista premisele pentru o competitie corecta si echitabila intre operatorii mobili, de care sa beneficieze in mod direct consumatorii finali, persoane fizice si afaceri, se mentioneaza in comunicat.
"Impactul asupra consumatorilor al scaderii tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile (luand in calcul traficul total de voce terminat catre retelele mobile... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:32
Tarifele pentru serviciile roaming de apeluri, mesaje si trafic de date vor fi eliminate, ca parte a efortului de a crea o singura piata de telecom, la nivel european. Insa aceasta propunere ar putea duce la cresterea preturilor pentru serviciile de telefonie.
Comisia Europeana a adoptat masura saptamana trecuta, care ar trebui sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie 2014.
Astfel, utilizatorii de telefonie mobila vor putea sa efectueze apeluri, sa trimita mesaje si sa transfere date la aceleasi tarife ca in tara de origine atunci cand vor calatori in oricare dintre statele din Uniunea Europeana.
"Greu de presuspus ca vor disparea peste noapte tarifele de roaming. Probabil va fi o reducere graduala mult accelerata in timp, operatorii mobili dorind sa le pastreze cat mai mult timp", a declarat Nicolae Oaca, specialist in piata telecom, pentru Ziare.com.
"Ar fi frumos sa avem piata unica, care ar insemna tarife unice (roaming, terminare in retele mobile etc.) peste tot in UE, dar este dificil de realizat, pentru ca cele 27 de piete nu sunt identice din punct de vedere macroeconomic", a punctat acesta.
Citeste mai multe despre UE ne pregateste o lovitura? Renuntarea la roaming ar putea scumpi telefonia mobila pe Ziare.com. mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 09:58
Comisia Europeana, parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE au ajuns la un acord pentru reducerea tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text si Internet mobil, relateaza Reuters.
Acordul anuntat miercuri urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.
Tarifele pentru apelurile efectuate intr-o alta tara membra a Uniunii decat cea de origine nu pot depasi 29 de centi pe minut, iar cele pentru apelurile primite nu trebuie sa fie mai mari de 8 centi pe minut.
In cazul mesajelor text din strainatate a fost stabilit un plafon de 9 centi pe minut, iar accesarea Internetului la 70 de centi pe megabyte.
Pana in 2014 aceste plafoane trebuie sa mai scada cu o treime, cu exceptia tarifului pentru internet, care urmeaza sa fie redus la 20 de centi pe megabyte.
Acordul este un compromis intre tarifele propuse initial de Comisia Europeana si cele ale Parlamentului European, mai stricte, din februarie.
Discutiile din Parlamentul European privind amploarea reducerilor au durat noua luni. Tarifele finale sunt totodata mult mai scazute fata de propunerea initiala a Comisiei, din iulie 2011.
Reforma, care va eroda probabil veniturile marilor grupuri europene de telecomunicatii, are si rolul de a creste concurenta, utilizatorii avand dreptul sa aleaga operatorul de telefonie mobila, atunci cand sunt in strainatate. De fapt, noile reglementari creeaza o noua piata pentru serviciile de roamning, in loc sa... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 17:47
Europarlamentarul PDL Elena Basescu se declara "personal afectata" de tarifele mari de roaming pentru Internet si spera ca noile reglementari adoptate de comisia de specialitate a PE vor impune companiilor de telefonie mobila obligatia de a percepe tarife reduse.
"Salut votul de astazi din Comisia ITRE a PE privind scaderea tarifelor de roaming. Sunt personal afectata de tarifele mari pentru Internet!!!", a scris Elena Basescu pe Twitter.
Ea a adaugat ca spera ca noile reglementari "sa intre in vigoare din iulie si sa impuna companiilor de telefonie mobila tarife reduse de roaming pentru Internet".
Parlamentul European a votat, marti, in favoarea reducerii substantiale a tarifelor de roaming in UE, in pofida apelurilor Vodafone si France Telecom pentru un moratoriu referitor la reglementarile care afecteaza veniturile operatorilor de telecomunicatii, transmite Reuters.
Parlamentarii europeni au aprobat reducerea cu pana la doua treimi a costului apelurilor efectuate in strainatate, in decurs de doi ani, mai mult decat a propus anul trecut Comisia Europeana.
CE, Parlamentul si guvernele celor 27 de state membre ale UE trebuie sa ajunga la o versiune finala a legii inainte de luna iunie, cand expira actualele reglementari privind tarifele de roaming.
Tarifele pentru convorbirile telefonice efectuate in strainatate genereaza circa 7% din veniturile operatorilor de telecomunicatii.
La salonul de telecomunicatii World Congress din Barcelona, directorii... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 20:32