Numarul de apeluri telefonice efectuate de catre cetatenii europeni care au calatorit in UE in cele 18 luni care au trecut de la eliminarea tarifelor de roaming s-a dublat in comparatie cu perioada precedenta, iar utilizarea datelor mobile a crescut, in medie, de cinci ori fata de nivel inregistrate pana in iunie 2017, se arata intr-un raport al Comisiei Europene (CE).
Potrivit Raportului intermediar al Executivului comunitar privind efectele eliminarii tarifelor de roaming la 15 iunie 2017, europenii au profitat la maximum de noile lor drepturi digitale in cursul calatoriilor in UE si in Spatiul Economic European (SEE).
"In urma cu un an si jumatate, s-au eliminat tarifele de roaming pentru calatoriile in UE. Alaturi de alte drepturi digitale, cum ar fi eliminarea geoblocarii nejustificate si portabilitatea continutului, acesta este un bun exemplu care demonstreaza modul in care UE poate aduce beneficii cetatenilor sai in viata de zi cu zi. De asemenea, trebuie sa ii informam in continuare pe europeni cu privire la drepturile lor digitale, astfel incat sa poata profita la maximum de noile posibilitati", a declarat Andrus Ansip, vicepresedintele responsabil de piata unica digitala.
La randul sau, Mariya Gabriel, comisarul european pentru economia digitala si societatea digitala, a afirmat: "Astazi constatam beneficiile concrete ale eliminarii tarifelor de roaming in UE. Vestea buna este ca Europa este acum o realitate pentru persoanele care isi utilizeaza liber... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 10:02
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a dezvoltat o aplicatie prin care oricine poate socoti la cati MB sau GB de Internet fara suprataxe are dreptul atunci cand calatoreste intr-o tara din UE.
Aplicatia poate fi gasita aici.
Amintim ca tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile in timpul calatoriilor in Uniunea Europeana au fost eliminate incepand de joi. Citeste cu ce oferte a venit joi Telekom.
Astfel, de joi, 15 iunie, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului "Roam like at home", iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania.
Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/ (extra) optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming.
In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania, se arata intr-un comunicat ANCOM.
In cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 19:56
Ultima cerinta pentru eliminarea taxelor de roaming incepand cu data de 15 iunie a fost indeplinita marti, odata cu adoptarea de catre Consiliul European a actului juridic care limiteaza cat de mult pot percepe reciproc operatorii pentru a permite serviciile de roaming in intreaga Europa.
Statele membre au aprobat acordul care permite consumatorilor sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil la acelasi cost ca in tara lor atunci cand calatoresc in alt stat membru al UE.
"Atunci cand europenii vor pleca in vacanta in vara acestui an, vor putea sa pastreze legatura si sa utilizeze Internetul la fel ca si in tara lor", a declarat ministrul maltez pentru economia digitala, Emmanuel Mallia.
Roaming-ul fara suprataxe, asa-numitul "roaming la preturi nationale", este pentru cei care traiesc in Europa si care calatoresc in alte tari ale UE pentru munca sau in scopuri recreative. De asemenea, acesta va fi introdus in Islanda, Liechtenstein si Norvegia la scurt timp dupa data de 15 iunie.
Operatorii de comunicatii mobile din Romania considera ca intrarea in vigoare, din 15 iunie 2017, a noului Regulament european privind roamingul va conduce la o scadere a veniturilor acestora, dar cel mai important va fi ca batalia sa se duca pe inovatie, nu pe tarife.
Citeste si: Fara taxe de roaming, de la 15 iunie 2017: Nu mai platim in plus cand folosim telefonul intr-un stat UE ...citeste mai departe despre "Tarifele de roaming vor fi eliminate in UE de la... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 20:14