Cele sase state din Balcanii de Vest au convenit joi sa reduca treptat tarifele de roaming, urmand sa le elimine din 2021, in incercarea de a armoniza piata regionala de telecomunicatii, informeaza AFP si Reuters.
Acordul, semnat joi la Belgrad de reprezentantii din Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru si Serbia, prevede o reducere a tarifelor de roaming cu 27% incepand cu 1 iulie 2019 si eliminarea lor incepand din luna iulie 2021.
Toate aceste tari, care impreuna au 20 de milioane de utilizatori de telefonie mobila, spera sa adere la Uniunea Europeana si se gasesc in diferite etape ale procesului de aderare, Muntenegru si Serbia fiind in frunte.
"Este o zi istorica. Semnarea noului acord regional cu privire la tarifele de roaming de catre partenerii din din Balcanii de Vest este o solida demonstratie de integrare politica si regionala", a declarat cu aceasta ocazie comisarul european pentru economie digitala, Mariya Gabriel.
Premierul Serbiei, Ana Brnabic a salutat si ea faptul ca Serbia si Kosovo au semnat acordul, in pofida relatiilor bilaterale tensionate. Serbia si Kosovo trebuie sa isi normalizeze relatiile pentru ca sa faca progrese in procesul de aderare la UE.
Incepand din 15 iunie 2017, ca un rezultat concret al pietei unice digitale, europenii isi pot utiliza telefoanele mobile (pentru apeluri, sms-uri si date) atunci cand calatoresc in UE fara a plati tarife de roaming suplimentare. Cu alte cuvinte, o persoana isi... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:37
Numarul de apeluri telefonice efectuate de catre cetatenii europeni care au calatorit in UE in cele 18 luni care au trecut de la eliminarea tarifelor de roaming s-a dublat in comparatie cu perioada precedenta, iar utilizarea datelor mobile a crescut, in medie, de cinci ori fata de nivel inregistrate pana in iunie 2017, se arata intr-un raport al Comisiei Europene (CE).
Potrivit Raportului intermediar al Executivului comunitar privind efectele eliminarii tarifelor de roaming la 15 iunie 2017, europenii au profitat la maximum de noile lor drepturi digitale in cursul calatoriilor in UE si in Spatiul Economic European (SEE).
"In urma cu un an si jumatate, s-au eliminat tarifele de roaming pentru calatoriile in UE. Alaturi de alte drepturi digitale, cum ar fi eliminarea geoblocarii nejustificate si portabilitatea continutului, acesta este un bun exemplu care demonstreaza modul in care UE poate aduce beneficii cetatenilor sai in viata de zi cu zi. De asemenea, trebuie sa ii informam in continuare pe europeni cu privire la drepturile lor digitale, astfel incat sa poata profita la maximum de noile posibilitati", a declarat Andrus Ansip, vicepresedintele responsabil de piata unica digitala.
La randul sau, Mariya Gabriel, comisarul european pentru economia digitala si societatea digitala, a afirmat: "Astazi constatam beneficiile concrete ale eliminarii tarifelor de roaming in UE. Vestea buna este ca Europa este acum o realitate pentru persoanele care isi utilizeaza liber... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 10:02
Digi Communications NV, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria, a anuntat luni ca Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a autorizat RCS&RDS sa continue sa aplice anumite suprataxe, pentru un an, pentru unele servicii de roaming furnizate propriilor clienti aflati in interiorul Spatiului Economic European (SEE), drept urmare si in interiorul Uniunii Europene.
"Autorizarea primita de la ANCOM este valabila timp de 12 luni incepand cu 1 iulie 2018", arata compania intr-un comunicat transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
De altfel, ANCOM a anuntat in iunie anul trecut ca RCS&RDS a cerut sa perceapa utilizatorilor o suprataxa de sustenabilitate, pentru ca nu poate sustine comercial furnizarea "Roam like at home", care tarifeaza consumatorul pentru serviciul de roaming in UE/SEE ca si cum ar fi un consum efectuat in tara, in afara propriei retele.
"Prin decizie emisa in data de 29 iunie 2018, pentru a-i permite sa continue sa recupereze costurile de furnizare a serviciilor de roaming si sa mentina tarifele pentru serviciile oferite in Romania, in conformitate cu reglementarile europene privind roaming-ul, ANCOM a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienti anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale, pentru serviciile de roaming in SEE, fara a se depasi valorile de mai jos: 0,0208 euro/minut (fara TVA), pentru apelurile efectuate de clienti,... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 22:01
Uniunea Europeana a inceput din iunie 2017 reducerea tarifelor pentru roaming. De la 1 ianuarie 2018 urmeaza alte scaderi, ba chiar si o crestere a volumului de date.
Din 15 iunie 2017, datele mobile consumate in roaming in UE si SEE se tarifeaza, in principiu, la fel ca in Romania. Totusi, in cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate in roaming fara costuri suplimentare. Aici vor fi aplicate niste scaderi importante de la 1 ianuarie 2018.
Din prima zi a anului viitor, volumul de consum rezonabil va creste cu aproximativ 22% fata de cel aplicat in perioada 15 iunie - 31 decembrie 2017. Apoi, depasirea acestui volum poate duce, daca furnizorii practica asta, la o suprataxare, chiar si in cazul in care traficul inclus nu a fost complet epuizat. In prezent, suprataxa este de maximum 7,7 euro pe GB sau 0,77 eurocenti pe MB.
Afla cat de mult vor scadea tarifele de la 1 ianuarie, dar si din mai 2018. ...citeste mai departe despre "Scaderile de tarife in roaming de care trebuie sa stii de la 1 ianuarie 2018" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 21:14
Orange, la fel ca toti ceilalti operatori, a sustinut reducerea tarifelor in roaming. Acum, schimba putin oferta, scriu cei de la Playtech.ro.
Orange, Vodafone, Digi Mobil si Telekom au implementat directiva UE de-a reduce tarifele in roaming, doar ca, pas cu pas, au profitat de portitele pe care le aveau la dispozitie ca sa isi regleze, totusi, veniturile. Mai nou, Orange anunta ce optiune iti trebuie pentru prepay, ca sa poti folosi optiuni in roaming.
Reducerea tarifelor la roaming, interpretata gresit drept disparitia totala a costurilor, a intrat in vigoare pe 15 iunie 2017, dupa discutii de circa 10 ani. Inca de atunci era evident ca operatorii pot discuta la nivel national cu organismele de reglementare, ANCOM in Romania, privind tarife speciale.
Vezi cum incearca sa te forteze sa dai mai multi bani! ...citeste mai departe despre "Operatorii din Romania incearca sa-ti ia bani pe roaming. Cat trebuie sa platesti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 15:30
Dupa ce Digi a cerut posibilitatea de suprataxare si Vodafone a renuntat la beneficiile de roaming, este si randul celor de la Orange sa scoata aceste optiuni.
Anul acesta a fost unul destul de important pentru operatorii telecom si pentru utilizatorii acestora, deoarece la nivelul Uniunii Europene s-a luat decizia de a se renunta la tarifele de roaming.
Cei de la Digi au facut o solicitare catre ANCOM pentru a putea aplica suprataxarea in roaming, avand in vedere ca tarifele pe care le practica acestia nu ar fi sustenabile fara suprataxare.
A urmat Vodafone, in cazul carora poti gasi informatii despre schimbare aici. Acolo apar detalii despre optiunile de care ai parte, iar la capitolul roaming, mesajul care te intampina este urmatorul: Ofertele includ beneficii disponibile doar national.
Este randul Orange acum, care te anunta pe pagina de roaming de la cartelele prepay... citeste mai departe despre "Inca un operator telecom te lasa fara beneficii in roaming. Cand intra in vigoare noile tarife" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 18:45
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat, vineri, ca autorizeaza RCS&RDS sa aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.
Compania de telecomunicatii este astfel prima care aplica suprataxe, dupa eliminarea tarifelor de roaming, pe 15 iunie.
Masura a fost luata "pentru a-i permite (RDS&RCS - n.red.) recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming si mentinerea tarifelor pentru serviciile oferite in Romania, in conformitate cu reglementarile europene privind roaming-ul", se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.
Astfel, ANCOM "a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienti anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale, pentru serviciile de roaming in Uniunea Europeana, dar si in Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE) ".
"Potrivit reglementarilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt in masura sa sustina comercial Roam like at home, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practica pe piata nationala, pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, in plus fata de tarifele nationale.
Pana in prezent, ANCOM a primit o singura astfel de cerere, din partea RDS&RCS. Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite sa asigure posibilitatea RCS&RDS sa isi recupereze costurile pe care le suporta pentru a furniza propriilor... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 15:05
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a dezvoltat o aplicatie prin care oricine poate socoti la cati MB sau GB de Internet fara suprataxe are dreptul atunci cand calatoreste intr-o tara din UE.
Aplicatia poate fi gasita aici.
Amintim ca tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile in timpul calatoriilor in Uniunea Europeana au fost eliminate incepand de joi. Citeste cu ce oferte a venit joi Telekom.
Astfel, de joi, 15 iunie, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului "Roam like at home", iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania.
Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/ (extra) optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming.
In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania, se arata intr-un comunicat ANCOM.
In cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 19:56
Mult-asteptatul moment in care se vor elimina tarifele la roaming vine cum nu se poate mai bine - la inceput de sezon al vacantelor. Astfel, incepand din 15 iunie, vom scapa de grija costului suplimentar al folosirii telefonului mobil in statele UE, plus inca trei tari.
Insa operatorii de telefonie mobila pregatesc niste surprize mai putin placute.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca, incepand de joi, "SMS-urile si datele consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene (UE) si tarilor din Spatiul Economic European (SEE) se vor scadea din resursele nationale incluse".
Tarile din interiorul UE sunt Romania si celelalte 27, inclusiv Marea Britanie pana cel putin in 2019 cand ar urma sa fie iesirea oficiala din Uniune. In SEE se mai afla si Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
De remarcat insa ca aceasta masura nu se aplica si in cazul Elvetiei sau al tarilor din Balcani - Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Hertegovina si Albania.
Totusi, potrivit datelor Ziare.com, in Marea Britanie deja nu se mai aplicau tarifele de roaming pentru apelurile primite in reteaua Orange sau pentru sms-urile trimise de pe numere aflate in aceasta retea. Potrivit informatiilor companiei, un apel primit ar fi trebuit sa se taxeze cu un eurocent/minut, iar un sms trimis cu doi eurocenti.
ANCOM transmite luni ca, dupa epuizarea reurselor nationale incluse in optiunile... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 16:28