Executivul ia in calcul prelungirea plafonarii tarifelor RCA cu inca trei luni.
Surse guvernamentale au afirmat ca ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a avut mai multe intalniri cu transportatorii si cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si ca ia in calcul sa prelungeasca plafonarea tarifelor RCA cu inca trei luni printr-o hotarare de guvern, acest lucru putand fi discutat chiar in sedinta Executivului de vineri.
Unul dintre principalele motive ale prelungirii masurii de inghetare a tarifelor RCA pentru inca trei luni este intarzierea, in Parlament, a noii legi a RCA, care ar trebui sa contina prevederi negociate si agreate intre toate partile implicate an sector.
Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o ordonanta de urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF. Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai.
Inghetarea politelor RCA a fost salutata de transportatori, dar criticata de companiile de asigurari active pe segmentul RCA, care se plang ca inregistreaza pierderi si cer revenirea la tarife libere.
Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a crescut anul trecut cu 29%, la 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), ca urmare a cresterii primei medii. ...citeste mai departe despre "Guvernul ia in calcul prelungirea inghetarii tarifelor RCA cu inca trei luni (Surse)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 10:08
Plafonarea tarifelor RCA intra in vigoare, vineri, astfel ca preturile maxime pentru asigurarile auto obligatorii vor fi inghetate timp de sase luni.
Decizia a fost luata printr-o hotarare de Guvern, iar plafoanele au fost stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca urmare a protestelor transportatorilor.
Insa unii soferi sunt nemultumiti de faptul ca decizia dezavantajeaza proprietarii de masini mici.
Iata cateva exemple.
La autoturisme, prima maxima variaza intre 547 lei si 3.087 lei in functie de capacitatea cilindrica a masinii si varsta soferului.
Pentru un sofer de pana in 25 de ani care conduce o masina a carei capacitate cilindrica este intre 1401-1600 cmc va plati un RCA de maximum 1.166 de lei.
In schimb, un sofer cu varsta cuprinsa intre 41-50 de ani va plati pentru acelasi tip de masina un RCA maxim de 721 de lei.
La autovehicule pentru transport de marfa RCA costa intre 749 lei si 2.979 lei, la persoane fizice.
In cazul firmelor, ...citeste mai departe despre "De azi intra in vigoare plafonarea tarifelor RCA: Cat vor plati soferii in urmatoarele sase luni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 11:18
Proprietarii de camioane care platesc chiar si 20.000 de lei pentru politele RCA vor avea cel mai mult de castigat din inghetarea preturilor de catre guvern, in timp ce soferii cu istoric de dauna bun si firmele de asigurari vor avea cel mai mult de pierdut in urmatoarele sase luni, in care se aplica masura inghetarii preturilor, princpalul risc fiind plata daunelor cu intarziere, a declarat, pentru News.ro, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.
Pretul maxim al politei RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone, inmatriculat pe firma, va fi de 7.534 lei, iar acest nivel ii va avantaja pe patronii de firme care platesc mult mai mult in acest moment, explica reprezentantii brokerilor de ...citeste mai departe despre "Vesti proaste pentru soferi: Dupa plafonarea tarifelor RCA, despagubirile ar putea fi platite cu intarziere" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 11:49
Modificarea normelor pentru a obliga asiguratorii sa coreleze evolutia nivelului tarifelor RCA cu nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati contravine Constitutiei, potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Schimbarile propuse pot determina, de asemenea, continuarea scaderii numarului de asiguratori prezenti pe piata RCA, arata UNSAR intr-o scrisoare transmisa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Asiguratorii amintesc, in acest context, de ingrijorarea Consiliului Concurentei privind eventualitatea unei situatii de oligopol in domeniu.
Proiectul de norma criticat de asiguratori se afla in dezbatere publica.
UNSAR nu sustine schimbarea art 21, alin. (6) si introducerea alin. (61) din propunerea de modificare a normei, a comunicat asociatia, prezentand si o lista de argumente in acest sens.
Ce au stabilit transportatorii si asiguratorii legat de pretul RCA
UNSAR considera ca luarea unor masuri ...citeste mai departe despre "Asiguratori sustin ca introducerea obligatiei de a corela tarifele RCA cu daunele este neconstitutionala" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 22:56
Autoritatea de Supraveghere Financiara va efectua, dupa modificarea normei RCA, controale la asiguratori pentru a verifica modul de calcul al tarifelor la politele pentru tineri si va aplica sanctiuni daca va identifica abuzuri din partea acestora, a declarat vicepresedintele ASF Mircea Ursache.
"ASF nu a gresit cand a adoptat vechea norma RCA. Prin obligativitatea ca pretul politelor RCA sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, s-a generat o presiune pe pret, care a crescut. Pe de alta parte, sesizarile privind pretul tarifelor RCA pe segmentul tinerilor erau atat de mari incat am fost nevoiti sa acceptam modificarea normei RCA, pe o perioada de timp in opinia mea", a afirmat Ursache, informeaza Mediafax.
Autoritatea de Supraveghere Financoara (ASF) a anuntat, la 15 ianuarie, ca a eliminat din legislatie obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA astfel incat sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea pretului asigurarii.
"Consiliul ASF a hotarat modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:43
Notificarile transmise Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de catre societatile de asigurari privind modificarile de tarife RCA pentru 2015 nu confirma "nici pe departe" cresterile de pret din piata, a declarat presedintele institutiei, Misu Negritoiu.
"Dintr-o vedere preliminara, nu avem inca o analiza a tuturor notificarilor, ele nu confirma nici pe departe cresterile de pret care ne vin din piata. Nu confirma. Aceste notificari in orice caz nu se duc la 30%. Trebuie sa intram sa vedem mai in detaliu pe grupe de varsta. Culmea este ca avem si scaderi.
Noi vrem sa incheiem aceasta analiza spre sfarsitul lunii, mai ales ca noi avem posibilitatea sa cerem explicatii suplimentare, sa cerem modelele care stau la baza acestor calcule, chiar sa le returnam si sa solicitam sa le refaca", a afirmat oficialul ASF.
Negritoiu a explicat ca preturile politelor RCA nu sunt aprobate de ASF, dar autoritatea de supraveghere se uita la modelele actuariale pe care le folosesc ...citeste mai departe despre "ASF: Societatile de asigurari n-au adus inca dovezi care sa justifice cresterea tarifului RCA" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 20:08
Asiguratorii care incheie polite RCA au obligatia sa practice aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat, al carei cuantum va acoperi toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a adoptat un set de masuri prudentiale cu impact direct asupra intaririi soliditatii industriei asigurarilor, predictibilitatii tarifelor RCA si a protectiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Setul de masuri se refera la modificarea normelor RCA, imbunatatirea procedurii de solutionare a petitiilor din sectorul asigurari si ajustarea, in scop prudential, a cerintelor minime referitoare la calitatea activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute ale asiguratorilor", a declarat prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu, transmis de Mediafax.
In privinta proiectului de norma privind RCA, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, modificarile au impact asupra activitatii de subscriere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor.
Reprezentantul ASF a spus ca, pentru o mai buna transparenta a procesului de vanzare a politelor catre asigurati, au fost stabilite in sarcina asiguratorilor obligatii privind modul de ofertare a politelor RCA, indiferent de canalul de distributie (direct sau prin intermediar).
Astfel, asiguratorii autorizati sa incheie polite... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 14:55
Companiile vor inregistra cheltuieli mai mari pentru asigurarea parcului auto, din cauza tarifelor RCA, care aproape s-au dublat.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat, recent, ca nu poate interveni in stabilirea tarifelor de catre asiguratori si ca acestia sunt singurii care vor putea stabili preturile.
Tarifele de prima pentru politele obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de catre asiguratori, in functie de rezultatele inregistrate pe acest segment de afaceri si strategia de vanzare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Institutia nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de prima RCA, intrucat acest lucru contravine directivelor europene si atributiilor CSA", se arata intr-un comunicat al autoritatii.
In aceste conditii, managerii care se ocupa cu distributia bugetului pentru asigurarea parcului auto vor trebui sa pregateasca sume mult mai mari, fata de anul trecut.
Business24 a calculat cat costa polita RCA, pentru o perioada de sase luni, respectiv de un an de zile, valabil pentru trei modele specifice unei flote auto: un Citroen C3, un Opel Combo si un Ford Transit. Pentru un parc auto format din 100 de masini Citroen C3, o companie urmeaza sa plateasca cel putin 30.200 de lei, in cazul unei asigurari valabile o jumatate de an si cel mult 69.800, pentru o polita de un an.
Firmele care au in parcul auto 100 de masini Opel Combo vor plati un RCA cuprins intre 29.800 de lei si 87.200 de lei, potrivit... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 11:45
Tarifele de prime la politele RCA vor fi stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, potrivit unui proiect de norma al CSA.
"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate", se arata intr-un proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Documentul vizeaza modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare printr-un ordin CSA din 2011.
Ordinul CSA din 2011 spune ca asiguratorii RCA sunt obligati sa stabileasca tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (...) astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea politelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatie si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.
Autoritatea de reglementare vrea sa introduca doua noi alineate prin... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:09