Uniunea Europeana este pe punctul de a incalca una dintre promisiunile facute cetatenilor europeni, aceea de uniformizare a taxei de roaming pe intreg teritoriul UE.
Desi suprataxa de roaming practicata de operatorii din anumite tari ar fi trebuit sa fie eliminata de la sfarsitul acestui an, o noua varianta introdusa in proiectul de lege pentru companiile de telecomunicatii din Europa prevede ca detinatorilor de telefoane mobile sa le fie alocata o norma fixa de minute in roaming intr-un pachet de baza, dupa depasirea acesteia urmand sa intre oricum in vigoare sistemul de suprataxare, anunta EU Observer.
Tranzitie pe banii cetatenilor UE
Noua varianta este una inaintata in comun de catre guvernele tarilor membre, care motiveaza ca sistemul are nevoie de o "perioada de tranzitie, pentru a permite operatorilor de servicii roaming sa se adapteze la dimensiunile pietei, astfel incat sa ofere clientilor cele mai bune conditii de comunicare".
"In perioada respectiva, operatorii de roaming ar urma sa ofere servicii la preturi care sa nu depaseasca tarifele pentru servicii interne, dar cu posibilitatea de a aplica suprataxe", se mai arata in propunerea guvernelor din statele membre.
Aceasta este datata 2 martie si urma sa fie votata miercuri in plenul Parlamentului European.
In 2013, Comisia Europeana a propus eliminarea suprataxei de roaming pe teritoriul Uniunii Europene, iar in aprilie 2014 aceasta a primit votul Parlamentului European.
Trasi pe sfoara... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 18:00
Compania Apple a revolutionat muzica online prin intermediul iPod si iTunes. Ar putea chiar sa revolutioneze tranzactiile si platile, avand in vedere succesul inregistrat luna trecuta de Apple Pay. Iar directia in care se indreapta acest business vizeaza si operatorii de telefonie mobila.
Ultimele iPad-uri au un nou tip de cartela SIM care le permite utilizatorilor sa treaca cu usurinta de la o retea de telefonie la alta fara a schimba cartela. Acest lucru va afecta piata operatorilor, mai ales daca Apple va introduce noile SIM-uri si in iPhone-uri sau le va inlocui cu un software inovator.
Rolul cartelelor SIM este sa stocheze numere unice si coduri de criptare, care sunt folosite pentru identificarea abonatului atunci cand device-ul comunica cu reteaua. Cat timp telefonia fara cablu a asigurat cea mai mare parte din apelurile telefonice, cartelele SIM au fost la mare cautare, scrie The Economist.
Chipurile lor sunt greu de piratat, mai ales ca se pot autodistruge atunci cand cineva incearca sa acceseze informatiile stocate pe ele. De vreme ce doar operatorilor mobili le-a fost permisa utilizarea SIM-urilor, acestia au putut implementa modalitati noi de plata lunara care sa subventioneze costurile de avans ale telefoanelor.
Eventuale consecinte ale implementarii noilor SIM-uri reprogramabile
In orice caz, acum, ca aproape toate dispozitivele mobile se pot conecta la retele Wi-Fi, cartelele SIM nu mai par indispensabile. Majoritatea tabletelor, chiar si... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 08:51
ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe.
"ANCOM a publicat astazi (joi, n.r.) spre consultare publica tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile, determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe sa scada de la 0,67 eurocenti/minut la 0,15 eurocenti/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania, identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile din Romania, respectiv 51 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
Tarifele de interconectare, "cheia" concurentei in telecom
La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 17:23
Consiliul Concurentei extinde pana la 16 septembrie perioada de consultare publica a propunerilor de angajamente formulate de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone Romania in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de fiecare dintre operatori in propria retea.
Cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea). Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva.
Prin prelungirea acestei perioade, autoritatea de concurenta doreste sa ofere tuturor persoanelor interesate posibilitatea de a analiza impactul pe care il pot avea asupra activitatii lor angajamentele formulate de cele patru companii.
"Reamintim ca pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)", se arata intr-un comunicat transmis de Consiliul Concurentei. mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 17:16
Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone vor lansa oferte prin care proprii clienti vor putea apela utilizatorii altor retele la tarife nediferentiate pentru a elimina "ingrijorarile" Consiliului Concurentei cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta practicat de operatori in propria retea.
Angajamentele celor patru operatori de telefonie mobila sunt prezentate intr-un document prezentat de Consiliul Concurentei.
"Fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania detine o pozitie de monopol pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie. Pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)", se arata intr-un comunicat al Consiliul Concurentei.
Potrivit Consiliului Concurentei, cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea).
Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva, se... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:04
Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24%, de la 1 septembrie 2012, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut, a anuntat joi Autoritatea Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Aceasta este a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%.
Potrivit ANCOM, operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil si Vodafone Romania, respectiv toti furnizorii activi de retele si servicii de telefonie mobila destinate publicului din Romania, acestia fiind identificati de ANCOM ca avand putere semnificativa pe pietele terminarii la puncte mobile a apelurilor de voce in propriile retele.
Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.
O analiza realizata de ANCOM in anul 2011 a evidentiar ca... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 09:45
In ultimul an, romanii au efectuat tot mai putine convorbiri in roaming. Scaderea tarifelor la apelurile telefonice in afara granitelor ar trebui sa opreasca acest declin.
Conform ultimelor date publicate de ANCOM (Autoritatea de Reglementare in Comunicatii), serviciile de voce efectuate in roaming au scazut cu 12,3%, in prima jumatate a lui 2011, comparativ cu a doua parte a anului anterior. Astfel, numarul de minute vorbite in roaming, atat ca apeluri primite, cat si efectuate, a fost de 140 de milioane. Nici in ceea ce priveste SMS-urile situatia nu este mai buna, romanii trimitand cu 10,5% mai putine mesaje, adica 46 de milioane.
Discutiile in roaming sunt rare si scurte, un apel efectuat durand doar un minut si 57 de secunde, iar unul primit doua minute si 42 de secunde.
Acest declin urmeaza sa fie stopat in urma deciziei luate saptamana aceasta de Comisia Europeana (CE), parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE. Acestia au ajuns la un acord de reducere a tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text, dar si internet mobil, efectuate in interiorul UE.
Acordul urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.
Tarifele scad de la 1 iulie
Conform deciziei, costul unui apel de un minut, care in acest moment este de 35 de centi, nu va trebui sa depaseasca 29 de centi de la 1 iulie. Scaderea nu se va opri aici, tariful urmand sa fie de maxim 19 centi, incepand cu luna iulie a anului 2014.... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:57
Porivit noilor propuneri ale Comisiei Europene privind reducerea tarifelor la roaming, retailerii ca Tesco si Carrefour vor putea concura cu operatorii de telefonie mobila, informeaza Mediafax.Schimbarile structurale ale pietei propuse de CE vor crea conditiile ca operatori virtuali de retele de telefonie mobila, care nu dispun de infrastructura proprie, sa foloseasca retelele altor companii, ca urmare a reducerii plafoanelor preturilor en-gros pentru serviciile de roaming, in urmatorii trei ani.
Masura va afecta afacerile operatorilor de retele integrate, precum Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica si France Telecom. Plafoanele pentru preturile en-gros vor fi eliminate din 2018.
O a doua propunere a CE va permite utilizatorilor de telefoane mobile care calatoresc in strainatate sa aleaga un serviciu de roaming mai ieftin de la un furnizor concurent, dar sa pastreze numarul de telefon de la operatorul din tara.
"Aceasta propunere trateaza o problema de baza, si anume lipsa concurentei pe pietele de roaming, prin cresterea optiunilor aflate la dispozitia clientilor si facilitarea accesului operatorilor alternativi pe piata", a declarat comisarul pentru Telecomunicatii Neelie Kroes.
In plus, preturile serviciilor de roaming pentru date, care confera in prezent operatorilor "marje de profit scandalos de mari", vor scadea imediat, a aratat Kroes.
Propunerile trebuie sa fie aprobate de Parlamentul European si cele 27 de state membre. Comisia a stabilit ca termen 1 iulie... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:04
Dupa 12 ani in care Romania a fost raiul operatorilor de telefonie mobila, 2009 a adus prima scadere din industrie. Cu toate ca arbitrul pietei se astepta la o revenire a industriei, in 2010, veniturile companiilor au scazut cu 300 milioane de euro. Cine este de vina?Conform unui raport al France Telecom, operatorul Orange in Romania, piata telefoniei mobile a scazut anul trecut cu 12,4% comparativ cu 2009, pana la valoarea de 2,123 miliarde de euro.
Compania pune acest regres pe baza masurilor "draconice" de austeritate ale guvernului, cum ar fi taierea salariilor bugetare si cresterea TVA-ului pana la 24%. Acest lucru a avut ca rezultat micsorarea considerabila a puterii de consum a romanilor, ajungandu-se in situatia in care jumatate din venitul unei familii este alocat alimentatiei.
Veniturile Orange in Romania au scazut cu 8% in 2010, pana la 973 milioane euro. De asemenea, numarul de clienti a scazut cu 5%, pana la 10,5 milioane de clienti. Operatorul continua sa fie pe locul intai pe piata telecom romaneasca.
Al doilea aspect care a dus la scaderea pietei de telefonie este agresivitatea strategiei Cosmote. Daca pana de curand. Orange si Vodafone, isi imparteau confortabil numarul de clienti, iar Cosmote era considerat favoritul celor cu venituri mici, situatia s-a schimbat dupa ce operatorul elen a fost cumparat de Deutsche Telekom.
Diferenta? Cosmote a mutat lupta din segmentul cartelelor prepay, care ii adusesera un numar mare de utilizatori, dar nu era... mai mult
Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 00:28