Piata locala de telefonie mobila a stagnat in ultimi doi ani in privinta numarului de utilizatori, in timp ce volumul de trafic de voce se afla intr-o continua crestere, dar cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu anii precedenti, potrivit unei analize a Consiliului Concurentei (CC).
"Analizand datele referitoare la numarul total al utilizatorilor activi de telefonie mobila din Romania, se poate observa ca in ultimii ani piata serviciilor de telefonie mobila a inregistrat o usoara scadere, urmata de o stagnare in ultimele patru semestre. Cu toate acestea, atat volumul de trafic de voce originat cat si cel terminat in retelele de telefonie mobila din Romania se afla intr-o continua crestere. Se poate observa ca volumul de trafic originat de utilizatorii finali, desi aflat pe un trend ascendent, a crescut cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu cea a anilor precedenti", se spune in analiza institutiei, potrivit Mediafax.
Scaderea se reflecta si in rata de penetrare a cartelelor SIM active, nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2013 fiind cu 3 puncte procentuale mai redus decat cel inregistrat in 2011.
"Acest fapt contrazice evolutia mediei ratei de penetrare a cartelelor SIM la nivelul Uniunii Europene, care inca din 2004 se afla pe un trend ascendent", se precizeaza in document.
Odata cu scaderea ratei de penetrare a SIM-urilor, se observa o crestere a volumului de trafic de voce originat de utilizatorii finali catre alte retele de telefonie... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:27
Incepand cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, pentru telefonia fixa, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, pentru telefonia mobila.
"Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat, in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene, deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor. Incepand cu data de 1 aprilie, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte fixe, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte mobile", se arata intr-un comunicat al ANCOM, citata de Mediafax.
Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
In urma finalizarii procesului de consultare nationala a modelelor de calculatie a costurilor pentru determinarea tarifelor de interconectare din a doua jumatate a anului 2013, ANCOM a notificat Comisia Europeana si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 15:03
Tariful maxim pentru convorbirile efectuate la puncte fixe va fi de 0,14 eurocenti/minut, in timp ce pentru convorbirile la puncte mobile acesta nu va depasi 0,96 eurocenti/minut, potrivit noilor plafoane tarifare stabilite de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), dar care urmeaza sa primeasca si acordul Comisiei Europene (CE).
ANCOM arata, intr-un comunicat remis joi AGERPRES, ca a finalizat ultima runda de dezbateri nationale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile.
In urma observatiilor primite in consultarea publica a masurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenti/minut pentru terminarea la puncte fixe (in scadere de la 0,67 eurocenti/minut) si de 0,96 eurocenti/minut, in scadere de la 3,07 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile.
Noile masuri urmeaza sa fie consultate si la nivel european.
Totodata, arbitrul pietei telecom a stabilit noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de "backhaul" pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.
Tarifele au fost determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor si vor intra in vigoare dupa... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:15
RCS&RDS apreciaza drept binevenita reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile la nivelul de 0,86 eurocenti/minut, prin initierea de catre ANCOM a consultarii publice in scopul stabilirii tarifelor maxime propuse pentru serviciile de interconectare.
"Speram ca procesul sa fie finalizat intr-un termen cat mai scurt, astfel incat noul tarif sa poata fi aplicat de la 1 ianuarie 2014, avand in vedere deosebita importanta a scaderilor de tarife pentru consumatorii finali, precum si intarzierea fata de termenele din recomandarile europene, dar si alte tari europene", se arata intr-un comunicat transmis de companie.
RCS&RDS exemplifica prin tarifele din alte state europene, precum:
Franta cu un tarif de 0,84 eurocenti/minut incepand cu ianuarie 2013,
Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Spania cu un tarif de 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Marea Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013
Doar prin tarife de terminare a apelurilor in alte retele mobile bazate pe costuri exista premisele pentru o competitie corecta si echitabila intre operatorii mobili, de care sa beneficieze in mod direct consumatorii finali, persoane fizice si afaceri, se mentioneaza in comunicat.
"Impactul asupra consumatorilor al scaderii tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile (luand in calcul traficul total de voce terminat catre retelele mobile... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:32
ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe.
"ANCOM a publicat astazi (joi, n.r.) spre consultare publica tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile, determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe sa scada de la 0,67 eurocenti/minut la 0,15 eurocenti/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania, identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile din Romania, respectiv 51 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
Tarifele de interconectare, "cheia" concurentei in telecom
La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 17:23
Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24%, de la 1 septembrie 2012, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut, a anuntat joi Autoritatea Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Aceasta este a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%.
Potrivit ANCOM, operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil si Vodafone Romania, respectiv toti furnizorii activi de retele si servicii de telefonie mobila destinate publicului din Romania, acestia fiind identificati de ANCOM ca avand putere semnificativa pe pietele terminarii la puncte mobile a apelurilor de voce in propriile retele.
Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.
O analiza realizata de ANCOM in anul 2011 a evidentiar ca... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 09:45
Tarifele de interconectare percepute de operatorii retelelor fixe de telefonie vor scadea, la 1 iulie, cu 18%, la 0,67 eurocenti/minut, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Aceasta este cea de-a doua etapa de scadere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, in vederea terminarii apelurilor in retelele de telefonie fixa, dupa cea din martie 2012, cand tarifele au scazut cu 15,5%", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.
"Tarifele au fost reglementate in urma analizei de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 51 de furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie fixa activi la acel moment pe piata din Romania detineau putere semnificativa pe piata de gros a terminarii apelurilor in propriile retele", se precizeaza in comunicat.
In Romania existau la finele anului trecut 4,69 milioane de posturi telefonice fixe, in crestere cu 4% fata de anul 2010, si 4,04 milioane abonati.
Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat anul trecut valoarea de 3,5 miliarde euro.
Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:31
Consiliul Concurentei discuta cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ( ANCOM) o reducere a tarifelor de interconectare, care va avea efecte benefice pentru consumator si va stimula intrarea unor noi jucatori pe piata si deschiderea pietei, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinte al Consiliului Concurentei.
"Colaboram cu ANCOM si cu Ministerul de resort in pregatirea licitatiei care va stabili operatorii de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani. Deci e o miza foarte importanta pentru toata Romania sa avem o solutie buna, sa facem ca aceasta piata sa functioneze eficient, concurential, in beneficiul consumatorilor. Zona de telecomunicatii este zona pe care am progresat mult in ultimul an si avem lucruri importante de spus pentru economia romaneasca. ANCOM este autoritatea cu care avem cele mai bune relatii", a spus Chiritoiu.
El a mai afirmat ca in acest an a declansat investigatii pe baza unor date care sunt trimise de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) pe zona constructiilor de drumuri.
"Este o colaborare care se imbunatateste intre autoritatile contractante si noi si, in special, intre institutiile care au menirea de a supraveghea buna desfasurare a licitatiilor publice, in special ANRMAP, dar, de asemenea, Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor si Unitatea Centrala de Evaluare a Achizitiilor Publice din Ministerul de Finante. Deci o directie pe care... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 12:42
In ultimul an, romanii au efectuat tot mai putine convorbiri in roaming. Scaderea tarifelor la apelurile telefonice in afara granitelor ar trebui sa opreasca acest declin.
Conform ultimelor date publicate de ANCOM (Autoritatea de Reglementare in Comunicatii), serviciile de voce efectuate in roaming au scazut cu 12,3%, in prima jumatate a lui 2011, comparativ cu a doua parte a anului anterior. Astfel, numarul de minute vorbite in roaming, atat ca apeluri primite, cat si efectuate, a fost de 140 de milioane. Nici in ceea ce priveste SMS-urile situatia nu este mai buna, romanii trimitand cu 10,5% mai putine mesaje, adica 46 de milioane.
Discutiile in roaming sunt rare si scurte, un apel efectuat durand doar un minut si 57 de secunde, iar unul primit doua minute si 42 de secunde.
Acest declin urmeaza sa fie stopat in urma deciziei luate saptamana aceasta de Comisia Europeana (CE), parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE. Acestia au ajuns la un acord de reducere a tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text, dar si internet mobil, efectuate in interiorul UE.
Acordul urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.
Tarifele scad de la 1 iulie
Conform deciziei, costul unui apel de un minut, care in acest moment este de 35 de centi, nu va trebui sa depaseasca 29 de centi de la 1 iulie. Scaderea nu se va opri aici, tariful urmand sa fie de maxim 19 centi, incepand cu luna iulie a anului 2014.... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:57