Romanii s-au confruntat ani la rand cu preturi mari la utilitati, acestea fiind rezultat atat al faptului ca se stabileau intr-o piata reglementata de o autoritate sau alta cat si faptului ca nu exista concurenta. Practic, pana de curand in cele mai multe zone exista un singur furnizor de gaze naturale cu care aveai posibilitatea sa inchei un contract de furnizare. Situatia este pe cale sa se schimbe, romanii avand acum posibilitatea sa isi aleaga, pana la 1 iulie, orice furnizor de gaze naturale acreditat de ANRE si care opereaza pe teritoriul administrativ in raza caruia ne aflam.
In aceste conditii de eliminare a barierelor si declansarea unei concurente reale, este de asteptat ca fenomene des intalnite cum ar fi achizitionarea de gaz ieftin de la producator si revinderea la preturi mari catre un consumator captiv sa devina istorie. Si, in mod evident, este de asteptat ca in cel de al doilea trimestru pretul metrului cub de gaze naturale sa scada. Analistii din domeniu si chiar ministrul de resort, Virgil Popescu, vorbesc de ieftiniri cuprinse intre 10-15%, cel putin. Si asteptarile sunt rezonabile din punct de vedere economic, daca tinem cont de faptul ca, in timpul crizei sanitare, preturile la aproape toate resursele energetice s-au prabusit, la nivel global.
Cum alegem noul furnizor
Cu siguranta cel mai important element in functie de care vom alege noul furnizor (sau sa ramanem la cel actual, dupa caz) este cel al pretului final pe metrul cub de gaz natural.... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 12:09
Contractele de furnizare gaze propuse romanilor de la 1 iulie contin clauze-capcane pentru consumatori, arata o analiza facuta de economistul Dumitru Chisalita, pentru Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
Dumitru Chisalita a analizat conditiile din ofertele de furnizare de gaze naturale si cateva din contractele propuse spre a fi semnate dupa data de 1 iulie 2020 de catre consumatorii casnici si a constatat ca doar 5 din cei 68 de furnizori care ofera gaze populatiei au publicat si contractele in baza carora se va face livrarea gazelor naturale.
In aceste contracte, au fost identificate clauze care pot sa constituie adevarate capcane pentru derularea contractului de furnizare gaze pentru casnici. Le prezentam in continuare:
-Se stabileste plata unui abonament zilnic, care in fapt ridica pretul platit de consumator cu 3-5% peste valoarea pretului prezentat in oferta (oferta de pe site-ul ANRE), astfel consumatorul se va trezi pe factura cu un pret mai mare decat cel la care se asteapta
-Exista furnizori care solicita plata unor tarife de dezechilibre, sau de tranzactionare pe bursa, care in fapt ridica pretul platit de consumator cu alte 5% peste valoarea pretului prezentat in oferta (oferta de pe site-ul ANRE)
-Exista furnizori care prezinta un pret de furnizare a gazelor naturale fix, doar pentru o perioada de cateva luni (de obicei aceste luni coincid cu lunile de vara, cand consumul este foarte mic sau inexistent, adica aceste preturi mici nu aduc nici un... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 11:57
Romania a inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (3,2 euro per 100 kWh), tariful reprezentand putin peste jumatate din pretul mediu din UE 28 (5,8 euro per 100 kWh), conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Ajustat la puterea de cumparare (PPS), cele mai mici preturi la gazele naturale destinate consumatorilor casnici se inregistrau in Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh), Marea Britanie (4,3 PPS per 100 kWh) si Belgia (4,7 PPS per 100 kWh), iar cele mai mari preturi in Portugalia (9,7 PPS per 100 kWh), Suedia (9,5 PPS per 100 kWh) si Cehia (8,4 PPS per 100 kWh).
Pe de alta parte, in primul semestru din acest an, taxele si cotizatiile au avut o contributie importanta in pretul gazelor pentru consumatorii casnici in Danemarca (55% din pret), Olanda (53%), Romania (47%) si Suedia (44%). De cealalta parte, cea mai redusa contributie in pret a taxelor si cotizatiilor a fost consemnata in Marea Britanie (7%), Luxemburg (10%), Grecia (16%), Bulgaria, Cehia, Lituania si Slovacia (toate cu 17%).
La nivelul UE, in primul semestru din acest an taxele si cotizatiile au reprezentat aproape un sfert (26%) din pretul gazelor pentru consumatorii casnici.
Si la energia electrica destinata populatiei, Romania si Croatia se situeaza printre tarile cu preturi scazute in UE, ambele cu un tarif de 12 euro pentru 100 de kWh, preturi mai mici fiind... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 14:24
2Romania avea, in a doua parte a anului 2013, cel mai mic pret (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (3,1 euro per 100 kWh), mai putin de jumatate din pretul mediu din UE 28 (7,1 euro per 100 kWh), conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Ajustat la puterea de cumparare (PPS), cele mai mici preturi la gazele naturale destinate consumatorilor casnici se inregistrau in Luxemburg (4,7 PPS per 100 kWh), Letonia (5,2 PPS per 100 kWh), Marea Britanie (5,7 PPS per 100 kWh), Belgia (6 PPS per 100 kWh) si Romania (6,2 PPS per 100 kWh), iar cele mai mari preturi in Bulgaria (11,6 PPS per 100 kWh), Portugalia (11,5 PPS per 100 kWh), Grecia (10,1 PPS per 100 kWh), Lituania (10 PPS per 100 kWh) si Spania (9,8 PPS per 100 kWh).
Si la energia electrica destinata populatiei, Romania se situeaza in randul tarilor cu cele mai scazute preturi din UE, cu un tarif de 12,8 euro pentru 100 de kWh, preturi mai mici fiind inregistrate doar in Bulgaria (8,8 euro pentru 100 de kWh). Pretul mediu din UE 27 a fost de 20,1 euro pentru 100 de kWh.
In schimb, atunci cand sunt ajustate la puterea de cumparare, cele mai mici preturi la energia electrica destinata populatiei erau in Finlanda (12,8 PPS pentru 100 de kWh), Luxemburg (13,7,7 PPS per 100 kWh), Letonia (14 PPS per 100 kWh) si Franta (14,1 PPS per 100 kWh) iar cele mai mari erau in Cipru (28,2 PPS pentru 100 de kWh), Germania (28,1 PPS pentru 100 de kWh), Portugalia... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:24
In Romania, costurile cu distributia gazelor se ridica la 45%, in timp ce in Bulgaria, acestea ajung la 33%, a atras atentia Razvan Nicolescu, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).
"Va trebui, probabil, o dezbatere interna in legatura cu aceasta situatie. La Transport si la Gaze si la energie electrica, transparenta este mai mare, tinand cont ca operatorii sunt listati", a declarat Nicolescu, in cadrul unei dezbateri organizate de reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti.
Vicepresedintele ACER a mai precizat ca in Romania, costul cu energia electrica reprezinta 30% din pretul final platit de consumatorul final, in timp ce in Bulgaria acesta ajunge la 50%.
Consilier Principal, Directia Generala Energie, din cadrul Comisiei Europeane, Tudor Constantinescu, a tinut sa precizeze ca in Bulgaria exista un singur importator de gaze, "deci nu o piata functionala" si ca, din aceasta cauza, "nu se pot compara mere cu pere". mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 12:02
Fondul Monetar International (FMI) a intors foaia in relatia cu Romania. Finantatorii internationali au pus patru conditii Romaniei, care sunt obligatorii pentru ca, la toamna, termenii acordului sa fie sustinuti in fata colegiului director al FMI.
Practic, acest lucru ar echivala cu inghetarea acordului de imprumut de catre FMI, cu toate consecintele care decurg de aici. Cele mai previzibile sunt legate de subminarea increderii investitorilor internationali in Romania.
Ca sa nu mai punem la socoteala eventuala necesitate a folosirii unei transe din imprumutul preventiv, derulat in acest moment. Conditiile sunt deja cunoscute: privatizarea Oltchim si a 5% din compania nationala Transgaz, cresterea tarifului la gaze naturale si eliminarea arieratelor de la nivelul administratiilor publice locale.
Schimbarea la fata a FMI
Schimbarea de abordare a FMI este, fara indoiala, o surpriza. Am vazut, in ultimii ani, ca FMI a fost extrem de tolerant cu Romania. Chiar si atunci cand guvernele Romaniei nu si-au indeplinit in totalitate tintele agreate in acord, reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au fost foarte flexibili.
Romania a fost laudata pentru progresele facute si pentru tintele atinse si consolata pentru nerealizari. De altfel, conditiile inscrise in acord si nerespectate au fost reportate cu nonsalanta pentru urmatoarea evaluare a FMI. In acest sens, sunt deja cateva exemple de notorietate: managementul privat la companiile cu... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 13:30
Preturi mai mari la energie si gaze ar putea plati incepand cu anul viitor 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, odata cu inceperea liberalizarii tarifelor, in timp ce doar 14%-17% ar urma sa primeasca sprijin de la stat, insa tariful social va fi eliminat treptat.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-1017. De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei.
Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile. Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subventie de la stat.
In Romania, intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret
In urma consultarilor dintre autoritati cu Comisia Europeana, consumatorul vulnerabil a fost definit drept "clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru a prevenirea acestui risc,... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 16:35
Consumatorii non-casnici ar putea plati cu 10% mai mult pentru gaze, de la 1 iulie, anul acesta, in urma unei decizii pe care o va lua vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).De la 1 iulie, tarifele pentru gaze ar putea creste cu 10% pentru consumatorii non-casnici, in timp ce pentru populatie si pentru producatorii de energie termica, pretul nu va fi modificat pana la 1 aprilie 2012, asa cum a anuntat, saptamana trecuta, Guvernul.Populatia si CET-urile vor primi mai multe gaze interne, care costa 165 de dolari pe mia de metri, iar industria, mai multe gaze de import, care in prezent au un pret de 460 de dolari, scrie Adevarul.
Romania va importa gaze rusesti mai scumpe in urmatoarele luni.
Pretul gazelor rusesti ar putea depasi preturile record de acum 3 ani, de 520 de dolari pe mia de metri cubi.Reprezentantii Gazprom se asteapta ca preturile la gaze sa atinga noi recorduri, depasind 500 de dolari pe mia de metri cubi. Cu toate ca Romania detine gaze naturale, aceasta importa de la rusi 20% din consumul total. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 10:16
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, vineri seara, la Sibiu, ca, in opinia sa, nu ar trebui majorat tariful gazelor naturale in aceasta iarna, "cel putin la consumatorii casnici", afirmand ca Transgaz si Romgaz au asigurate stocuri pentru perioada rece, relateaza Mediafax.Ariton a declarat ca, personal, nu sustine ideea majorarii tarifului la gazele naturale in aceasta iarna."Stiti cu totii ca aceasta nu este o problema gestionata de ministerul pe care il conduc, dar eu, personal, sunt de parere ca nu ar trebui majorat tariful la gazele naturale, cel putin la consumatorii casnici", a spus Ariton.Intrebat daca aceasta masura pe care o sustine este valabila pana la 1 ianuarie 2011 sau pe toata durata iernii, Ariton a declarat: "Pana in primavara".In plus, ministrul Economiei a anuntat ca, impreuna cu reprezentantii Romgaz si Transgaz, a facut o verificare a stocurilor de gaze naturale de care dispune in acest moment Romania."Stocurile sunt asigurate pentru toata perioada de iarna, chiar si pentru conditii de avarie si chiar daca temperaturile vor scadea foarte mult", a declarat Ariton. mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 23:41