Decizia ANRE de a alimenta anul viitor populatia doar cu energie hidro si nucleara va cauza Hidrolectrica pierderi de 30 de milioane de euro, intrucat compania va vinde sub costul de productie, a declarat vineri Remus Borza, fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei.
"Hidroelectrica are un cost de productie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaste in tarife doar 114 lei. Din aceasta cauza, compania va avea anul viitor pierderi de 30 milioane euro", a aratat Borza.
El a adaugat ca din taxa pe stalp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impozitul pentru apa uzinata inseamna costuri de 80 milioane de euro pe an.
Populatia va fi alimentata de anul viitor, in regim reglementat, doar cu energie produsa de Nuclearelectrica si Hidroelectrica, din acest segement fiind exclusi producatorii in termocentrale si unitati regenerabile.
"Necesarul de consum pe contracte reglementate va fi achizitionat de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, astfel incat sa se asigure preturi rezonabile la energia electrica vanduta clientilor casnici", se arata intr-un comunicat al ANRE.
Borza a anuntat anterior ca Hidroelectrica va inregistra in acest an un profit de peste 900 milioane lei, echivalentul intregului castig realizat in ultimii 11 ani. mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 10:41
Populatia va primi 20% din energia electrica la pretul pietei libere iar 80% din consum va fi facturat la pret reglementat, incepand cu 1 ianuarie 2014, a declarat, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
De la 1 iulie 2013, populatia primeste 10% din energie la pretul pietei libere, iar pe factura a aparut o noua categorie de consum, respectiv consumul de energie activa concurentiala, care arata cantitatea de energie luata de pe piata libera si pretul acesteia.
Masura face parte din procesul de liberalizare totala a pietei de energie, care prevede cresterea graduala, pana la 31 decembrie 2017, a cantitatii de energie la pretul pietei. Incepand cu aceasta data, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preturile pe care le vor achita.
Potrivit lui Havrilet, pe parcursul anului viitor vor fi bifate doua etape din acest calendar.
"La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la pretul de pe piata libera, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creste la 30%. Acest lucru nu inseamna neaparat si o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evolutia pretului pe piata libera. De exemplu, acum, pretul pe piata libera este doar un pic mai mare decat cel reglementat", a explicat presedintele ANRE.
Urmatoarea etapa incepe la 1 ianuarie 2015
Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, cand 40% din... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:58
Micsorarea unor taxe si tarife din sectorul energetic, precum si gasirea unor masuri de sprijin pentru consumatorii industriali si cei casnici, sunt noile intentii ale Ministrului pentru Energie, Constantin Nita.
"Vom umbla si la taxa de cogenerare, si la tariful de transport, mai ales pentru consumatorii intreruptibili, sa vedem cum le putem scadea. La finele anului factura la energie electrica va fi mai mica cu 7-10%. Ma gandesc si la alte solutii de micsorare a facturii la energie", a afirmat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Nita a adaugat ca vrea preturi cat mai mici la energie, suportabile pentru consumatori si care sa faca produsele romanesti mai competitive.
"Pe buna dreptate, multe companii sunt nemultumite de pretul energiei, il compara cu cel din UE. Trebui sa gasim masuri de sprijin pentru populatie si pentru industriali. Macar pentru perioade limitate", a continuat Nita.
Acesta a spus ca Romania a inceput "mai greu" liberalizarea preturilor, ceea ce duce la aparitia unor probleme. mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 14:42
Specialistii din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sunt de parere ca taxa pe monopolul natural nu ar trebui sa intre in tarif pentru ca, in momentul privatizarii, redeventa pentru exploatarea serviciului de utilitate publica nu a fost element de competitie, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Nicolae Havrilet, presedinte ANRE.
"A fost element de competitie doar programul de investitii si pretul pe actiune. La nivelul redeventei s-a stabilit, apriori, 1%. Noi consideram ca aceasta taxa (pe monopolul natural n.r.), care nu este foarte mare, daca ne gandim la energia electrica, este 0,2% din tarif, iar la gaze 0,7%. In momentul in care gazele (pretul gazelor n.r.) vor creste conform programului cuvenit si aceasta taxa la gaze va cobori la 0,2%", a spus Havrilet.
El considera ca este o taxa destul de mica si poate fi preluata din profitul companiilor.
Guvernul a aprobat, in 22 ianuarie 2013, Ordonanta privind impunerea unor masuri de impozitare suplimentara pe activitatile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contractele de privatizare sau prin concesionarea unor active detinute de stat sau a unor servicii publice.
Potrivit actului normativ, taxa pe monopolul natural va fi aplicata operatorilor din sectorul energiei electrice si al gazului metan de la 1 februarie 2013 si va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei in 2013 si 295,7 milioane lei in 2014.
Valoarea taxei este de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:05
Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmand insa sa elimine incepand cu anul viitor si tariful social.
Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015, releva un document oficial obtinut de Mediafax.
In cazul clientilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici fata de piata concurentiala, va incepe in iulie 2013, cu un procentaj de 10%, si va continua in acelasi ritm, in doua etape semestriale, din 2014.
"Scenariul a fost discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012".
"In cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativitatii pentru furnizorii care practica tarife reglementate sa achizitioneze o anumita pondere din energia electrica furnizata consumatorilor de pe piata concurentiala, pondere care va creste progresiv conform calendarului propus".
"Concomitent, in factura tuturor consumatorilor care beneficiaza inca de tarife reglementate se va introduce o componenta tarifara care sa reflecte costul unitar de energie electrica din piata concurentiala", se arata in... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 15:32
Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011, urmand sa fie definiti consumatorii considerati vulnerabili, care trebuie protejati, informeaza Mediafax. Eliminarea preturilor reglementate la energia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.
"In domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor intreprinde urmatoarele masuri: pana in luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015.
Deci, pana in luna septembrie se va face aceasta analiza, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015.
De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc.
Intrebat de jurnalisti cine va proteja populatia de "o explozie" a tarifelor daca preturile in domeniul energiei si gazelor naturale vor fi liberalizate, premierul a precizat din nou ca acest calendar care vizeaza eliminarea preturilor reglementate va fi stabilit pana in luna septembrie si implementat efectiv in... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:52