Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pune la dispozitia clientilor, incepand de la 1 iunie, cate un comparator de tarife pentru energia electrica si gazele naturale.
"In cadrul ansamblului de masuri privind protectia consumatorilor, inclusiv prin informarea cat mai corecta si completa a acestora, incepand cu data de 1 iunie 2017, pe pagina de internet, ANRE pune la dispozitia clientilor finali de energie electrica si gaze naturale un instrument de comparare a preturilor.
Instrumentul de comparare este destinat tuturor potentialilor clienti finali care sunt interesati sa-si aleaga sau sa-si schimbe furnizorul de energie electrica si/sau gaze naturale", se arata pe site-ul ANRE.
In continuare, se prezinta cele doua instrumente puse la dispozitia clientilor:
"In domeniul energiei electrice, instrumentul de comparare a preturilor pus la dispozitie de ANRE este o aplicatie interactiva in care furnizorii concurentiali isi incarca datele referitoare la ofertele practicate si care vine in sprijinul clientilor finali, atat casnici, cat si noncasnici, care vor putea astfel sa faca o comparatie intre preturile din ofertele furnizorilor concurentiali si tarifele aplicate de furnizorii de ultima instanta".
Comparator de pret pentru ofertele de furnizare a energiei electrice
"In domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a preturilor va oferi informatii si va efectua analize comparative ale... mai mult
Miercuri, 31 Mai 2017, ora 22:39
Cresterea tarifului pentru serviciile de transport ale gazelor naturale cu circa 17% i-a surprins pe reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), care privesc miscarea ca pe inca o lovitura pe care o primesc consumatorii industriali.
"Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania - Conpirom - avand in componenta 15 federatii si organizatii patronale, constata cu surprindere ca pe langa cresterile de pret ale gazelor naturale din productia interna, potrivit calendarului stabilit prin HG nr. 22/22.01.2013, a crescut de la 01 iulie 2013, conform Ordinului Presedintelui ANRE nr. 39 si tariful pentru serviciile de transport ale gazelor naturale cu circa 17%, de la circa 87,1 lei / 1.000 mc la 102,6 lei/1.000 mc. Mentionam ca de la inceputul anului 2013 tariful pentru serviciile de transport a mai fost majorat odata, cu 6% de la 1 aprilie 2013", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit CONPIROM, in prezent, pentru producatorii industriali care sunt alimentati din Sistemul national de transport al gazelor naturale tariful mediu pentru serviciile de transport este de circa 102,6 lei/1.000 mc, respectiv circa 9,7 lei/MWh.
"Aceasta crestere a tarifelor de transport ale gazelor a fost comunicata in Monitorul Oficial intr-o zi nelucratoare, respectiv sambata, 29 iunie 2013, cu doua zile inainte de inceperea lunii de consum si reprezinta inca o lovitura pe care o primesc... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 12:22
In Romania, costurile cu distributia gazelor se ridica la 45%, in timp ce in Bulgaria, acestea ajung la 33%, a atras atentia Razvan Nicolescu, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).
"Va trebui, probabil, o dezbatere interna in legatura cu aceasta situatie. La Transport si la Gaze si la energie electrica, transparenta este mai mare, tinand cont ca operatorii sunt listati", a declarat Nicolescu, in cadrul unei dezbateri organizate de reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti.
Vicepresedintele ACER a mai precizat ca in Romania, costul cu energia electrica reprezinta 30% din pretul final platit de consumatorul final, in timp ce in Bulgaria acesta ajunge la 50%.
Consilier Principal, Directia Generala Energie, din cadrul Comisiei Europeane, Tudor Constantinescu, a tinut sa precizeze ca in Bulgaria exista un singur importator de gaze, "deci nu o piata functionala" si ca, din aceasta cauza, "nu se pot compara mere cu pere". mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 12:02
Preturi mai mari la energie si gaze ar putea plati incepand cu anul viitor 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, odata cu inceperea liberalizarii tarifelor, in timp ce doar 14%-17% ar urma sa primeasca sprijin de la stat, insa tariful social va fi eliminat treptat.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-1017. De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei.
Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile. Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subventie de la stat.
In Romania, intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret
In urma consultarilor dintre autoritati cu Comisia Europeana, consumatorul vulnerabil a fost definit drept "clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru a prevenirea acestui risc,... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 16:35
Agentia pentru Reglementare in Energetica din Republica Moldova a acceptat marti majorarea tarifului mediu la gaze naturale cu 23,2%, proiectul urmand sa fie adoptat miercuri sau joi dimineata de Consiliul ANRE. Compania SA "MoldovaGaz" solicitase saptamana trecuta stabilirea pentru trimestrul IV a unui tarif mediu de 5.922 de lei moldovenesti pentru 1.000 de metri cubi de gaz, ceea ce insemna o majorare cu 28,76% fata de tariful actual, relateaza NewsIn.
Directorul ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat insa ca noul pret la gaze naturale poate fi majorat cu 23,2%.
El a explicat ca pretul a fost stabilit pe baza pretului mediu de procurare a gazului natural incepand de la 1 octombrie 2011.
In replica, directorul "MoldovaGaz", Alexandru Gusev, a declarat ca decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu numai 23,2% va fi atacata in judecata.
Principalul motiv invocat de "MoldovaGaz" pentru ajustarea tarifului la gaze este majorarea de catre Gazprom, de la 1 octombrie, a pretului de livrare a gazelor naturale pana la 400,47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
MoldovaGaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%.
Republica Moldova va importa de la Gazprom, in 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria.
Teritoriul separatist nu-si achita... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 18:05
Consumatorii industriali de gaze naturale vor plati preturi mai mari cu pana la 10%, cel mai probabil din octombrie, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FM, iar pana la sfarsitul anului ANRE ar putea decide inca o majorare a tarifelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale, informeaza Mediafax.Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV al acestui an, fara sa fie specificate procentajele de majorare in scrisoarea de intentie.
"Dupa ce in iulie pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut cu aproape 10%, cel mai octombrie va avea loc o noua majorare, cu pana la 10%", au afirmat sursele.
Fondul Monetar International (FMI) a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.
Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI ca va majora pretul gazelor pentru consumatorii non-casnici pana la viitarea sedinta a board-ului FMI, care va avea loc la sfarsitul lunii septembrie, potrivit unor surse apropiate discutiilor dintre Guvern si FMI.
Sursele guvernamentale au adaugat ca distribuitorii de gaze au solicitat ANRE o majorare cu 27%, in etape, a tarifelor platite de consumatorii industriali, dar procentul final de crestere va... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:42
Consumatorii non-casnici ar putea plati cu 10% mai mult pentru gaze, de la 1 iulie, anul acesta, in urma unei decizii pe care o va lua vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).De la 1 iulie, tarifele pentru gaze ar putea creste cu 10% pentru consumatorii non-casnici, in timp ce pentru populatie si pentru producatorii de energie termica, pretul nu va fi modificat pana la 1 aprilie 2012, asa cum a anuntat, saptamana trecuta, Guvernul.Populatia si CET-urile vor primi mai multe gaze interne, care costa 165 de dolari pe mia de metri, iar industria, mai multe gaze de import, care in prezent au un pret de 460 de dolari, scrie Adevarul.
Romania va importa gaze rusesti mai scumpe in urmatoarele luni.
Pretul gazelor rusesti ar putea depasi preturile record de acum 3 ani, de 520 de dolari pe mia de metri cubi.Reprezentantii Gazprom se asteapta ca preturile la gaze sa atinga noi recorduri, depasind 500 de dolari pe mia de metri cubi. Cu toate ca Romania detine gaze naturale, aceasta importa de la rusi 20% din consumul total. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 10:16
Contractul pentru gaz dintre Rusia si Ucraina este "echilibrat", dar poate fi discutat in cadrul unor "consultari" mai ample pe tema energiei, a spus premierul Vladimir Putin, relateaza AFP, citat de NewsIn.Premierul ucrainean, Mikola Azarov, aflat la Moscova, a pledat joi in fata omologului sau rus Vladimir Putin pentru o "refacere" a relatiilor dintre tarile lor, in cursul primei sale vizite la Moscova, dedicata gazului.
"Obiectivul nostru este refacerea relatiilor cu Rusia", a spus Azarov, in cursul primei sale intalniri cu Putin de la preluarea functiei.
"Va cer sa uitati ceea ce a fost intre tarile noastre in ultimii cinci ani si sa relansam relatia, intorcand o noua pagina", a declarat premierul, precizand ca a adus cu el "mai multe propuneri noi" de cooperare economica.
Putin s-a declarat foarte bucuros sa discute cu omologul sau, precizand ca il cunoaste bine.
Azarov, care s-a intalnit si cu seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat inaintea de a pleca la Moscova ca vrea sa abordeze chestiunea sensibila a pretului gazului rusesc platit de Kiev.
"Pretul nejustificat de mare al gazului provoaca serioase probleme pentru economia noastra", a explicat premierul.
Noul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici vrea sa pregateaca un acord in acest sens inaintea vizitei la Kiev a omologului sau rus, Dmitri Medvedev.
El vrea si formarea unui consortiu care sa reuneasca Gazprom, Naftogaz si companii europene, pentru gestionarea retelelor de gazoducte ale tarii.
Insa partea rusa... mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 09:25
Grupul energetic E.ON Romania a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) scumpirea gazelor cu 15% si a electricitatii cu 12%, pentru populatie, din 1 ianuarie, dar nu crede ca va obtine aceasta majorare a tarifelor, a declarat directorul grupului, Frank Hajdinjak, citat de NewsIn. ."Pierderile totale reportate din anii precedenti sunt de peste 700 milioane lei, pentru gaze si de opt milioane lei, pentru electricitate.
Astfel ca am solicitat ANRE majorarea pretului gazelor cu 15% si cu 12% a energiei electrice, pentru populatie.
Dar stim ca aceste cresteri nu sunt realiste in conditiile actuale. Suntem constienti ca nu vom primi 15% si 125 cresteri ale tarifelor", a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, in cadrul unei conferinte de presa.
Acesta crede totodata ca va ajunge la un compromis cu ANRE, pentru toti jucatorii din piata.
"Daca ne-ar aproba aceste cresteri pentru tarife, ne-am recupera pierderile de peste 700 milioane lei, intr-un an", a mai spus Hajdinjak.
mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 13:37