Noua politica tarifara a Societatii de Transport Bucuresti (STB) aduce de la 1 august o integrare sub aceeasi cupola a celor patru operatori regionali de transport de suprafata din zona metropolitana, astfel incat cu pretul de 3 lei pasagerul va putea circula atat in Bucuresti cat si in Ilfov, a declarat, marti, pentru AGERPRES, directorul general al STB, Adrian Crit.
"Haideti sa privim altfel, pentru ca lumea vorbeste si discuta de majorarea de tarife. Eu as vrea sa discut despre o noua politica tarifara, iar politica tarifara cuprinde niste avantaje aduse calatorilor: in primul rand o integrare a celor patru operatori regionali de suprafata din zona metropolitana, sub aceeasi cupola, de la 1 august. In al doilea rand, pe liniile expres o sa avem tarife identice ca pe zona metropolitana. (...) Noile tarife aduc avantaje majore: cu 3 lei circuli 90 de minute, acesta e primul aspect, iar cu 3 lei circuli si in Bucuresti si in Ilfov. Pana acum cu 1,3 lei circulam cu o calatorie in zona urbana si cu 1,5 lei in Ilfov. Ganditi-va la acest aspect: cele doua titluri de calatorie cumulate sunt aproape 3 lei. Deci sunt avantaje aduse calatorilor in primul rand si, e adevarat, ne ofera o oarecare predictibilitate noua. Noi integram, prin acest sistem automat de taxare, toti acesti operatori (din Ilfov, n.r.), o sa avem titluri comune", a afirmat Crit.
Directorul general al STB a subliniat ca noua politica tarifara a companiei are ca scop oferirea de facilitati calatorilor... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 16:43
Uniunea Europeana a anuntat luni, 9 noiembrie 2020, ca va impune tarife pentru importuri din Statele Unite in valoare de peste patru miliarde de dolari, ca masura de retorsiune fata de subventiile acordate de SUA Boeing, dar a aratat ca spera intr-o imbunatatire a relatiilor comerciale cu administratia presedintelui ales Joe Biden, transmite Reuters.
UPDATE: Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comert (USTR), si-a exprimat luni dezamagirea privind decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse americane, dar s-a abtinut sa ameninte ca SUA vor reactiona cu noi actiuni, transmite Reuters.
Luni, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a informat ca UE va impune tarife vamale suplimentare, de pana la patru miliarde de dolari, pentru avioanele din SUA si alte importuri, din cauza subventiilor ilegale acordate de Washington producatorului de avioane Boeing.
In 26 octombrie Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a autorizat, in mod oficial, Uniunea Europeana sa impuna tarife vamale suplimentare pentru produse americane.
Luna trecuta, Lighthizer avertiza ca orice decizie a Bruxelles-ului de a impune tarife vamale suplimentare va forta SUA sa raspunda, dar scurta declaratie publicata luni nu contine o astfel de amenintare, ci prezinta negocierile dintre cele doua parti pentru rezolvarea indelungatei dispute.
Decizia de luna trecuta a OMC, in beneficiul UE, vine la aproximativ un an dupa ce institutia a... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 09:11
Niciunul dintre membrii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) nu si-a propus sa mareasca tarifele pentru serviciile turistice oferite in acest sezon, a declarat, miercuri, prim-vicepresedintele executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, in cadrul unei videoconferinte organizata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Pentru aceasta vara, niciun coleg de-al meu nu si-a propus sa mareasca tarifele in ceea ce priveste prestatiile de servicii turistice. In hotelarie, in serviciile turistice, la pensiuni, la hoteluri, pe litoral, in balnear, nimeni nu si-a propus sa mareasca tarifele, dimpotriva, si-au propus sa faca, pe anumite perioade, oferte speciale cu scaderea tarifelor", a afirmat reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
La randul sau, reprezentantul Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Octav Dura, a precizat ca membrii acestei asociatii se gandesc sa opereze scaderi de preturi si nu scumpiri.
"Nici noi nu ne-am gandit la acest lucru, dimpotriva, ne gandim la scaderi", a mentionat reprezentantul organizatiei mentionate.
Seful Directiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Razvan Pirjol, a sustinut ca Guvernul va sustine financiar investitiile facute in domeniul turistic pentru prevenirea raspandirii coronavirusului.
"Guvernul, prin Ministerul... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 16:19
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) propune scaderea cu 30% a tarifelor pentru terminarea apelurilor fixe, pana la 0,097 eurocenti/minut, incepand cu 1 august, spune presedintele autoritatii, Sorin Grindeanu.
"Supunem astazi consultarii publice o scadere de aproximativ 30%, pana la 0,097 eurocenti/minut, a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe, incepand cu data de 1 august 2020. Continuam astfel eforturile Autoritatii de a sustine o piata telecom competitiva in Romania, cu oferte atractive si convenabile pentru romani", a punctat Sorin Grindeanu.
In prezent, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe este de 0,14 eurocenti/minut si a fost stabilit de ANCOM incepand cu 1 aprilie 2014, pe baza unui model de calculatie a costurilor de tip LRIC pur, menit sa asigure obiectivele de promovare a concurentei, maximizare a beneficiilor consumatorilor si stimulare a investitiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevazute in Recomandarea 2009/396/CE.
Scaderea tarifului pana la 0,097 eurocenti / minut propusa de ANCOM a fost determinata in urma actualizarii mai multor parametri ai modelului de calculatie a costurilor utilizat anterior, precum si a costului capitalului.
Potrivit documentelor consultate de ANCOM, incepand cu data de 1 august 2020 operatorii de telefonie fixa desemnati de autoritate ca avand putere semnificativa de piata, printre care si Telekom, RCS & RDS, Orange... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 18:45
Operatorul de telecomunicatii RCS&RDS a obtinut, in instanta, anularea unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) prin care a fost blocata majorarea tarifelor lunare la anumite servicii Digi.
Ordinul ANPC a fost emis in iunie 2019, decizia companiei de majorare a tarifelor intrand in vigoare in martie 2019.
Conform profit.ro, inainte de ordinul ANPC, compania a primit o amenda de 70.000 de lei, insa sanctiunea a fost contestata intr-un litigiu pe care operatorul telecom l-a castigat in prima instanta.
Operatorul de telecomunicatii a obtinut suspendarea acestui ordin in august 2019, decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) de catre ANPC.
RCS&RDS sustinea ca daca revine la preturile dinaintea majorarii din martie va avea o pierdere de 70,3 milioane de lei in acest an, adica 5,85 milioane de lei lunar.
"Or, majorarea tarifelor a fost impusa de motive economice importante si este necesara pentru a se mai echilibra veniturile subscrisei cu cheltuielile semnificative angajate in ultimii ani", se arata intr-un document citat de profit.ro.
De asemenea, operatorul a mai aratat ca, pana sa obtina anularea ordinului ANPC, ar fi lipsit "in mod injust" de 140,4 - 210,9 milioane de lei. Aceasta suma nu ar fi putut-o recupera de la consumatori.
Totodata, RCS&RDS a mai sustinut ca lipsa resurselor financiare generata de revenirea la tarifele anterioare determina... mai mult
Luni, 11 Mai 2020, ora 09:54
China a anuntat joi ca va reduce la jumatate tarifele suplimentare aplicate anul trecut pentru 1.717 bunuri americane, in urma semnarii primei faze a acordului comercial cu Statele Unite, care a adus un armistitiu in razboiul comercial dintre cele mai mari doua economii ale lumii.
In timp ce anuntul este similar cu angajamentul asumat de SUA in cadrul acordului, este considerat de catre analisti si ca o miscare a Beijingului pentru cresterea increderii, pe fondul epidemiei care a perturbat afacerile si perceptia investitorilor, transmite Reuters.
Perspectiva economica imediata este pusa insa sub semnul intrebarii de posibilitatea relatata de presa chineza ca Beijingul sa invoce o clauza pentru dezastru prevazuta in acord, care i-ar putea permite sa evite repercusiunile, in eventualitatea in care nu si-ar respecta tinta pentru achizitii de bunuri si servicii americane in 2020.
Ministerul de Finante chinez a anuntat ca, incepand din 14 februarie, tarifele suplimentare aplicate anumitor bunuri vor fi reduse de la 10% la 5%, iar altele de la 5% la 2,5%.
Ministerul nu a mentionat valoarea bunurilor afectate de decizie, dar produsele care beneficiaza de noua masura fac parte din bunurile de 75 de miliarde de dolari pentru care China a anuntat anul trecut ca va impune tarife de 5% si de 10%, care au intrat in vigoare pe 1 septembrie.
Intr-un comunicat separat, Ministerul de Finante a aratat ca reducerea tarifelor corespunde cu cea anuntata de Statele Unite pentru... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 09:58
Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, sustine ca romanii vor cheltui mai putin pe energie electrica, dupa ce tarifele de transport si distributie ar urma sa scada, incepand cu data de 15 ianuarie.
"Urmeaza reducerea preturilor la energie electrica dupa eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri din sectorul energetic prin modificarea OUG 114, adoptata de Guvern in aceasta saptamana.
Incepand cu 15 ianuarie, noile tarife stabilite de ANRE pentru transport si distributie a energiei electrice vor fi reduse cu valori intre 1,7% si 1,9%", a scris Ionel Danca, pe Facebook.
Reamintim ca eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri a tuturor societatilor din energie (care fusese introdusa prin OUG 114) a fost eliminata prin asumarea raspunderii Guvernului Orban. In context, daca vor da mai putin bani la stat, companiile din energie ar putea ramane cu sume mai mari in conturi. Iar asta le-ar putea permite sa livreze energie sau servicii mai ieftine.
La ce ajuta o eventual scadere a tarifelor de transport si distributie? E foarte simplu. Pentru ambele operatiuni - unele intreprinse de Transelectrica, iar altele de societatile de distributie a curentului electric - romanii platesc. Or, daca tarifele pentru aceste servicii scad, ar putea scadea si factura.
Cum ajunge curentul electric de la producator la consumatorul casnic si ce cheltuieli scad
In forma in care pleaca de la producatori (sa spunem de la Hidroelectrica sau de la CE Oltenia) energia electrica... mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2020, ora 13:34
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va reduce tarifele de distributie si transport al energiei electrice cu ponderi cuprinse intre 1,7% si 1,9%, incepand cu 15 ianuarie 2020, in urma eliminarii contributiei de 2% din cifra de afaceri pe care o plateau companiile din energie la bugetul autoritatii.
Astfel, potrivit unor proiecte de ordin, tariful de transport va fi redus cu 1,9%, pana la 17,97 lei pe MWh.
Tarifele de distributie vor scadea cu ponderi intre 1,7% si 1,8% si vor ajunge la urmatoarele valori: 122,92 lei pe MWh pentru Distributie Oltenia, 109,54 lei pe MWh pentru E-Distributie Banat, 134,02 lei pe MWh pentru E-Distributie Dobrogea, 116,67 lei pe MWh pentru E-Distributie Muntenia.
Electrica Transilvania Nord va avea un tarif de 106,5 lei pe MWh, Electrica Muntenia Nord va percepe 126,05 lei pe MWh, iar Electrica Transilvania Sud un tarif de 106,53 lei pe MWh, in timp ce Delgaz Moldova va factura un tarif de distributie de 132,24 lei pe MWh.
De la 1 ianuarie, ANRE majorase aceste tarife cu pana la 7,5%.
"Tarifele in vigoare de la data de 1 ianuarie 2020 includ in categoria costurilor de operare si mentenanta necontrolabile costuri aferente contributiei catre ANRE in procent de 2% din cifra de afaceri, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 33/2007 (...). Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 1/2020, procedurile legale din OUG 33/2017 (...) referitoare la nivelul contributiei catre ANRE au fost eliminate",... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:18
Tarifele de distributie a energiei electrice, care reprezinta aproximativ 30% din factura finala, ar putea creste in toata tara cu pana la 7,5%, de la 1 ianuarie 2020, potrivit unor proiecte de ordin initiate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).
Cea mai mare scumpire, de 7,5%, este alocata distributiei din Oltenia, unde noul tarif va fi 122,92 lei pe MWh, pentru distributia de electricitate in reteaua de joasa tensiune.
E-Distributie Banat va avea un tarif de 109,54 lei pe MWh, in crestere cu 1,9%.
Delgaz Grid (Moldova) a primit o majorare de 3,9%, pana la 132,24 lei pe MWh, iar E-Distributie Dobrogea, de 6,1%, pana la 134,02 lei pe MWh.
De asemenea, tariful de distributie pentru Electrica Transilvania Sud a crescut cu 1,6%, ajungand la 106,52 lei pe MWh, cel pentru Electrica Transilvania Nord, cu 3%, pana la 106,5 lei pe MWh, iar pentru Electrica Muntenia Nord, cu 5,4% mai mult, pana la 126,05 lei pe MWh.
E-Distributie Muntenia va avea un tarif de 115,67 lei pe MWh, cu 3,2% in plus.
"In conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Metodologie, rentabilitatea prognozata pentru perioada a IV-a de reglementare a fost calculata avand in vedere rata reglementata a rentabilitatii (RRR) de 5,66% pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 28 martie 2019, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 168/2018, si rata rentabilitatii de 6,9% pentru perioada 29 martie 2019 - 31 decembrie 2023, conform prevederilor art. 79 alin. (8) din Legea energiei... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 15:10