Bulgaria a anuntat ca va mentine obiectivul de a adera la ERM II pana la finele lunii aprilie 2020, obiectiv fixat inca din octombrie 2019.
ERM II (Exchange Rate Mecanism in lb. engleaza) este anticamera adoptarii monedei unice europene, in care un stat trebuie sa dovedeasca stabilitatea necesara a cursului de schimb (+/-15%) pe o perioada de minim doi ani, inainte de a putea adopta euro.
Premierul Boiko Borisov a argumentat decizia prin oportunitatile care apar pentru relansarea economica dupa ce criza generata de pandemia de coronavirus va trece.
"Cei care sunt in zona euro, sau in anticamera, vor avea la dispozitie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt vor trebui sa contracteze datorii la dobanzi ridicate", a spus el.
Romania a anuntat si ea, in mai multe randuri, intentia de a adopta euro (cel mai recent Cabinetul Dancila vehicula anul 2024), dar in prezent nu mai indeplineste integral criteriile economice impuse la Maastricht. Spre deosebire noi, bulgarii le-au atins in 2012 (Romania in 2014) si le-au pastrat de atunci.
Infografic - Situatia in raport cu adoptarea euro
-Bleu - 19 tari membre in zona euro
-Galben - 5 tari care nu sunt in ERM II, dar si-au asumat adoptarea euro (Suedia, Cehia, Polonia, Ungaria, Romania)
-Bleu-vert - 2 tari care au depus cererea pentru intrarea in ERM II (Bulgaria, Croatia)
-Roz - o tara intrata in ERM II, dar cu clauza de opt-aut (Danemarca)
-Verde - 4 state non-UE care utilizeaza euro printr-un... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 10:04
Zona euro nu este o usa turnanta prin care statele membre pot iesi si intra cu usurinta, a avertizat presedintele Bancii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Jens Weidmann, intr-un interviu acordat revistei germane Capital, preluat de AFP.
"Ceea ce ma deranjeaza este inconstienta acelora care invoca un astfel de scenariu", spune Weidmann. Potrivit acestuia iesirea unei tari din zona euro ar avea consecinte grave atat pentru tara respectiva cat si pentru toate celelalte state.
"Uniunea monetara nu este un fel de club din care poti sa iesi rapid pentru a te inscrie din nou. Oricine sugereaza acest lucru subestimeaza interconectarea care exista intre diferitele economii din zona euro. De asemenea o iesire din zona euro ar avea consecinte de amploare si asupra bancilor si economiei noastre", a spus Weidmann.
Presedintele Bundesbank a fost deranjat de discutiile cu privire la o posibila separare a tarilor din sudul Europei sau chiar la o iesire a Germaniei din zona euro. "Nimeni nu doreste marca germana. Noi luptam pentru un euro stabil" a declarat Weidmann.
De asemenea, Jens Weidmann a insistat ca decizia BCE de a utiliza asa numite orientari cu privire la directia viitoare a dobanzilor in zona euro nu este o minirevolutie ci are drept obiectiv de a clarifica politica monetara. "Este vorba de un instrument prin care putem comunica mai bine directia politicii noastre monetare in perioade de incertitudine dar nu... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:47
Croatia spera sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, adica in patru sau cinci ani, a declarat directorul Bancii centrale croate, Boris Vujcic, intr-un interviu acordat sambata cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP.
"Vrem sa intram in zona euro cat mai repede cu putinta, chiar daca este inca prea devreme pentru a spune cand anume se va intampla acest lucru", a declarat Vujcic, a carui tara urmeaza sa devina membra a Uniunii Europene la 1 iulie.
Vujcic a recunoscut ca, deocamdata, Croatia nu respecta anumite criterii, inflatia si deficitul bugetar fiind prea ridicate. Intrebat daca exista anumite temeri fata de ideea de a adera la zona euro, aflata in prezent in criza, Vujcic a repetat ca nu se pune deocamdata problema aderarii propriu-zise si ca tara sa nu are cum sa intre in zona euro mai devreme de patru sau cinci ani.
"Va trebui ca zona euro sa-si rezolve dificultatile, in caz contrar vom avea mari probleme. Din acest punct de vedere, este aproape un lux ca suntem in afara (zonei euro) si ca putem observa" cum vor evolua lucrurile, a mai spus Vujcic.
Croatia devine la 1 iulie cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, la capatul unui proces care a durat opt ani. mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 15:41
Cancelarul german, Angela Merkel, nu este de acord ca tarile cu probleme sa paraseasca zona euro.
"In nici un caz. Trebuie sa facem totul pentru ca investitorii din afara Europei sa nu se sperie", a punctat doamna Merkel intr-un interviu acordat postului de televiziune portughez RTP, dupa ce a fost intrebata despre posibilitatea ca unele state cu probleme financiare sa paraseasca zona euro pentru a-si creste competitivitatea.
Ea a insistat asupra necesitatii "unei zone euro stabile" si a cerut ca Europa sa abordeze problema productiei "intr-o maniera competitiva, la nivel international" pentru a crea locuri de munca.
In acest context, Merkel s-a referit la erorile economice comise in trecut si a criticat "investirea resurselor in realizarea de autostrazi si infrastructuri" in loc sa se sprijine "micile intreprinderi pentru a le face mai competitive".
Cancelarul german a subliniat ca tara sa "va continua sa sprijine Portugalia, Spania si celelalte tari", dar nu considera ca este nevoie de un plan special pentru ajutorarea acestora, intrucat, in opinia sa, fondurile structurale si programele europene existente ofera "oportunitati excelente pentru a relansa cresterea" economica. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 10:25
Toate tarile din zona euro ar trebui sa aiba la dispozitie un an in plus pentru reducerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB, asa cum cere Pactul de Stabilitate si Crestere, potrivit unei note a institutului european de cercetari Bruegel din Bruxelles.
Autorii notei, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, au aratat ca regulile bugetare europene, in special Pactul de Stabilitate modificat la inceputul acestui an, "nu sunt atat de rigide cum se crede".
Statele membre au dreptul sa devieze de la regula deficitului bugetar de 3% daca sunt in recesiune sau daca zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila, potrivit analistilor.
Ei au amintit ca modificarile Pactului de Stabilitate au intrat in vigoare intr-un moment in care cea mai mare parte a tarilor din zona euro se aflau deja in procedura de deficit excesiv.
"Singura cale pentru UE de a aplica aceasta clauza, invocand circumstante exceptionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, avand in vedere ca intrega regiune traverseaza o perioada dificila", sustin autorii notei.
Analistii considera ca recomandarea ar trebui sa vina de la Comisia Europeana, in spiritul viitorului tratat bugetar european care vizeaza intarirea disciplinei fiscale. Acesta urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie anul viitor si confera Executivului UE prerogative largi in domeniul procedurii deficitului excesiv.
De asemenea, aceasta recomandare ar trebui facuta rapid, inainte ca... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:40
Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiaza de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, pentru ca politicienii nu reusesc sa demonstreze ca pot pune capat crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
"Ratingurile din uniunea monetara se afla sub presiuni puternice. Daca nu va aparea in curand lumina la capatul tunelului, riscul de destramare a zonei euro va creste. Politicienii vor continua sa bajbaie, iar solutiile de ultimul moment majoreaza costul administrarii crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor Spaniei, Italiei si Germaniei au crescut, marti. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitate in 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligatiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. In cazul obligatiunilor germane de acelasi tip, randamentul obligatiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa acorde Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiaza de sprijin financiar european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.
Acordul a avut loc inaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat iesirea tarii din uniunea monetara.
"Am facut o evaluare a necesarului... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:14
Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a declarat ca actualii membri vor pastra probabil euro in anii urmatori, iar alte tari s-ar putea alatura uniunii monetare, potrivit publicatiei Welt am Sonntag, citata de Bloomberg.
O iesire a Greciei din zona euro nu ar rezolva problemele tarii si ar putea conduce la presiuni asupra altor membri sa renunte la moneda, a spus Weidmann, intr-un interviu pentru Welt am Sonntag.
Solidaritatea in Uniunea Europeana are insa limite, motiv pentru care ajutorul international pentru Grecia are anumite conditii, a afirmat el.
Ajutoarele de la UE "cumpara timp", dar nu rezolva problemele din spatele crizei datoriilor, a adaugat el.
Mai multe state din Europa de Est au in prezent planuri de adoptare a monedei euro, insa criza din uniunea monetara a ridicat semne de intrebare referitor la perspectivele unor noi extinderi.
Romania are ca obiectiv aderarea la moneda euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor 2013-2014. mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 18:15
Verdictul mult asteptat al Standard&Poor's (S&P) privind ratingurile a 15 tari din zona euro, puse sub supraveghere in aceasta luna cu implicatii negative, este asteptat in ianuarie, au declarat vineri doua surse guvernamentale europene.
"Am primit informatii neoficiale din partea S&P ca rezultatul evaluarii ratingurilor va veni in ianuarie. Din discutiile pe care le-am avut, au lasat sa se inteleaga acest lucru", a spus unul dintre oficiali.
El a aratat ca poate vorbi doar despre tara sa, dar presupune ca toate cele 15 state evaluate vor afla decizia in acelasi timp.
Un oficial din alta tara din zona euro a spus la randul sau ca este probabil ca decizia sa aiba loc luna viitoare.
S&P a avertizat ca va retrograda tarile din zona euro daca liderii UE nu vor rezolva criza datoriilor
S&P a avertizat pe 6 decembrie ca va retrograda in bloc ratingurile tarilor din zona euro, daca liderii UE nu vor reusi sa hotarasca cum sa rezolve criza datoriilor, la summitul de pe 9 decembrie.
Deciziile anuntate la summit de liderii europeni au fost primite cu raceala de pietele financiare.
Un purtator de cuvant al S&P a refuzat vineri sa comenteze.
Pe de alta parte, directorul diviziei S&P pentru institutii financiare, Scott Bugie, a declarat vineri, intr-un interviu pentru Reuters, ca imprumuturile de 489 de miliarde de euro acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor europene sunt un semnal pozitiv, dar nu protejeaza institutiile de credit de riscul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:10
Grecia nu mai e vazuta cu ochi buni de catre marile puteri economice din Europa. Economistii germani sunt de parere ca statul elen ar trebui sa paraseasca zona euro atat pentru binele propriu cat si pentru binele uniunii. De asemenea, acestia precizeaza ca Grecia nu va parasi singura regiunea. Tari precum Italia si Portugalia ar putea fi determinate sa iasa temporar din zona euro, pana isi rezolva problemele, potrivit New York Times."Este mai bine pentru toate partile implicate, in special pentru Grecia, daca aceasta va parasi zona euro temporar", a declarat Hans-Werner Sinn, presedinte al influentului Ifo Institute.
Noile fonduri acordate Greciei nu vor face decat sa descurajeze tara sa-si restructureze economia, impingand in acelasi timp Europa catre o asa-numita uniune de transfer, unde economiile puternice trebuie sa le sustina pe cele slabe, spun economistii.
Nu exista nici o prevedere in legislatia UE pentru un membru care urmeaza sa fie scos din zona euro, mai afirma specialistii. Grecia ar trebui sa se retraga in mod voluntar. In cazul in care celelate tari ii retrag ajutorul, aceasta nu va avea de ales.
Pentru economistii europeni din afara Germaniei, ideea ca o tara ar trebui sa fie pusa sub presiunea de a parasi zona euro este considerata nechibzuita si dura.
Bancile elene ar esua, iar tara ar fi lipsita de o moneda credibila cu care sa cumpere marfurile importate esentiale cum ar fi uleiul sau alimentele.
Intreaga zona euro ar suferi, iar Uniunea Europeana s-ar... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 12:21