Numarul britanicilor care au obtinut cetatenie intr-o alta tara din Uniunea Europeana a crescut in urma referendumului privind Brexitul, arata o statistica recenta.
Astfel, in 2017, 12.994 de cetateni din Marea Britanie au devenit cetateni ai uneia dintre cele 17 tari membre ale UE la ale caror date au avut acces jurnalistii de la BBC. Asta comparativ cu 5.025 in 2016 si cu doar 1.800 in 2015.
In cele mai multe cazuri, britanicii au ales cetatenia germana, respectiv 7.493 in 2016 fata de numai 594 in anul precedent. Printre ei se afla si Paul Petty, care a obtinut pasaportul german si are acum dubla cetatenie.
"Simt ca Europa se indeparteaza putin in acest moment. Vreau sa raman parte din UE", a spus britanicul pentru BBC. Petty a obtinut pasaportul in trei saptamani, fiind eligibil datorita statutului de evreu refugiat al mamei sale.
Urmatoarea alegere populara printre britanici este Franta, 1.518 de britanici obtinand anul trecut cetatenie in aceasta tara, fata de 320 in 2015, urmata de Suedia, cu 1.203 de cetateni noi din Marea Britanie in 2017 comparativ cu 436 in anul precedent.
Doar doi britanici au obtinut cetatenie romana anul trecut, in crestere totusi de la unu in 2016.
Noua cetatenie le garanteaza beneficiarilor dreptul de a calatori, de a trai si de a munci pe teritoriul Uniunii Europene dupa Brexit si exista posibilitatea ca aceste drepturi sa fie transferabile si copiilor lor.
In majoritatea cazurilor, oamenii si-au pastrat si cetatenia... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 08:14
Multe dintre tarile Uniunii Europene se opun repartizarii refugiatilor in Europa, pe motiv ca trebuie sa aloce prea multi bani pentru aceasta schema, insa un cunoscut economist incearca sa demonteze argumentul, spunand ca imigrantii vor da inapoi dublul banilor investiti, prin contributia lor la economia statelor respective.
Este teoria lui Philippe Legrain, fost consilier economic al presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, expusa intr-un nou studiu menit sa combata ideea ca primirea refugiatilor va consuma prea multi bani din bugetele nationale, din cauza cheltuielilor pentru cazare si ajutoare sociale, scrie Business Insider.
"Investirea unui euro in primirea refugiatilor poate rezulta in doi euro, vizibili in economie, in urmatorii cinci ani", sustine Legrain in raportul sau intocmit pentru Tent Foundation si intitulat "Refugiatii: o investitie umanitara care aduce dividende economice".
Cote obligatorii de refugiati - Primele reactii negative si amenintari cu ...citeste mai departe despre "Ce ar avea de castigat UE de pe urma refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 07:22
Multi dintre refugiatii care urmau sa fie transferati in Romania sau in Bulgaria au refuzat sa fie relocati in aceste doua tari.
Unul din sapte refugiati solicitanti de azil, sositi in Uniunea Europeana si care urmeaza sa fie relocati potrivit schemei europene in tari ale UE, fie a refuzat sa plece din Grecia, fie "s-a eschivat", scrie Financial Times, citand cifre furnizate de Guvernul de la Atena.
Aceasta politica era menita sa imparta in mod echitabil povara refugiatilor din UE, relocand 160.000 de solicitanti de azil din statele de granita Grecia si Italia in alte tari membre UE.
Corespondenta de la Bruxelles: UE nu poate taia fondurile pentru Romania daca nu acceptam refugiati
Insa acest acord este periclitat chiar de refuzul multor solicitanti de azil de a merge in tari europene mai sarace, precum Romania si Bulgaria, scrie FT.
Dintre cele 1.324 de persoane ale caror cereri au fost procesate, ca parte a schemei de relocare de pana acum, 191 au renuntat sau pur si ...citeste mai departe despre "Financial Times: Refugiatii refuza sa mearga in tari mai sarace, precum Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 20:19
Un articol de presa a starnit o noua controversa legata de Turcia si cati refugiati sirieni sunt acolo in acest moment. Potrivit unor voluntari care se ocupa cu ajutorarea imigrantilor din Turcia, numarul acestora este mult mai mic decat cel declarat de autoritati.
Conform statisticilor oficiale ale Guvernului de la Ankara, in Turcia s-ar afla in acest moment 2,7 milioane de imigranti din Siria.
Un articol aparut intr-o revista online, scris de un actual si un fost voluntar pentru ajutorarea refugiatilor, sustine ca dintre cei inregistrati ca traiesc in Turcia unii ar fi plecat deja in tari din Uniunea Europeana, in timp ce altii ar fi fost inregistrati de mai multe ori, relateaza The Independent.
Intrebari despre numarul real al transfugilor din Turcia au fost ridicate intr-un articol publicat pe site-ul The Balkanist, cu titlul "Disparitia misterioasa a refugiatilor din Turcia".
In material sunt prezentate cifre care arata ca aproximativ 880.000 de imigranti au ajuns in ...citeste mai departe despre "Turcia ne minte? Gazduieste mult mai putini refugiati decat pretinde, dar vrea bani mai multi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 15:19
Uniunea Europeana trebuie sa spuna ca "nu mai poate" sa primeasca atat de multi imigranti si sa "gasesca solutii" ca persoanele care parasesc Siria sa fie luate in grija de tarile vecine, a afirmat premierul francez Manuel Valls, intr-un interviu acordat mai multor publicatii europene.
In urma atentatelor sangeroase de la Paris, prim-ministrul francez a avut o intalnire informala la Palatul Matignon (sediul guvernului francez) cu jurnalisti din media europeana, intre care publicatia germana Suddeutsche Zeitung, care publica miercuri extrase din acest interviu, potrivit AFP.
Ministerul francez de Justitie: Persoanele care se intorc in Siria sau Irak sunt urmarite
"Europa trebuie sa spuna ca nu mai poate primi atat de multi imigranti, acest lucru nu este posibil", a declarat Valls.
"Controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene este esential pentru viitorul UE. Daca noi nu vom face aceasta, atunci oamenii vor spune: 'Ajunge cu Europa!'", a exclamat el.
La o reuniune ...citeste mai departe despre "Premierul Frantei: UE sa spuna ca nu mai poate primi atat de multi refugiati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 11:07
Uniunea Europeana a criticat statele membre pentru ca nu au oferit fondurile necesare eforturilor atenuarii crizei refugiatilor, acesta fiind subiectul principal al summitului programat joi si vineri.
Potrivit Comisiei Europene, doar trei tari dintre cele 28 au promis fonduri de 12 milioane de euro pentru ajutarea statelor africane sa isi protejeze mai bine frontierele. Uniunea Europeana are nevoie de 1,8 miliarde de euro in urmatorii doi ani pentru a face fata crizei refugiatilor.
In plus, Agentia UE pentru protectia frontierelor (Frontex) a cerut aproximativ 1.000 de agenti suplimentari, dar tarile europene au oferit pana in prezent doar 130.
Criza imigrantilor - Juncker, statelor UE: Faptele conteaza, nu promisiunile!
"Cuvintele au nevoie sa fie urmate de fapte", a reprosat ...citeste mai departe despre "Tarile UE, criticate pentru pasivitatea in privinta eforturilor antiimigratie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 21:57
Numarul de azilanti inregistrati oficial in tarile UE s-a triplat in ultimii 7 ani, iar ritmul de crestere a valulului de solicitari in acest sens a urcat la 45% anul trecut, potrivit cifrelor oficiale ale Eurostat.
Odata cu primele semnale de redresare a situatiei economiilor UE, interesul pentru accederea in Occident a urcat vertiginos, dupa ce scazuse conjunctural in anul 2010.
Datele arata ca fenomenul migratiei catre Europa nu este unul nou, doar expandarea sa recenta a atras atentia mediatica si a solicitat gasirea unor solutii la nivelul guvernelor europene, in conditiile in care se fac eforturi pentru echilibrare bugetara si incadrarea intr-un set nou de reguli fiscale.
Germania a cunoscut cea mai spectaculoasa crestere a numarului de cereri de azil, de la 26.945 in anul 2008 pana la 202.815 persoane in anul 2014, ceea ce reprezinta aproape o treime din numarul total si cu 25% mai mult decat numarul cumulat de cereri depuse in celelalte trei mari state ale UE, Italia, ...citeste mai departe despre "De la imigratie, la criza de azi: un alt clasament in UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 08:07
Ministrul de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner, a pledat luni, intr-un interviu pentru televiziunea publica germana ARD, pentru o reducere a ajutoarelor europene pentru tarile UE care sunt reticente in a primi mai multi refugiati.
Presiunea asupra guvernelor trebuie sporita, a spus ministrul, anuntand ca posibilitate o "reducere" sau chiar o "suprimare" a ajutoarelor financiare oferite de Bruxelles in cazul tarilor care nu dau dovada de "nicio responsabilitate solidara", transmite AFP.
Putem "spori presiunea prin intermediul ajutoarelor financiare, suprimandu-le sau reducandu-le", a pledat ea.
Germania, care se asteapta sa primeasca 800.000 de solicitanti de azil in 2015, de patru ori mai multi decat in 2014 si mai multi decat orice alta tara din UE, cere o mai buna repartizare a refugiatilor intre tarile blocului comunitar, in continuare divizate in aceasta problema.
Atac cu sticla incendiara impotriva unui centru de refugiati din Germania
Comisia Europeana vrea ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Austria vrea sanctiuni impotriva tarilor din UE reticente in a primi mai multi refugiati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 19:08
Cei care se opun planului UE de redistribuire a solicitantilor de azil se fac vinovati de "ipocrizie", a declarat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cateva zile inainte ca ministri de Interne din statele membre UE sa dezbata aceasta propunere.
Comisia Europeana doreste ca 40.000 solicitanti de azil din Italia si Grecia sa fie redistribuiti in alte tari din UE in urmatorii doi ani, ca parte a eforturilor de stopare a valului de imigranti care traverseaza Marea Mediterana. Statele membre UE trebuie sa aprobe propunerea pentru ca aceasta sa fie implementata, insa unele se opun acestui plan, relateaza DPA.
De ce ar putea Ungaria sa-si inchida complet granita cu Serbia
Circa 10 tari din estul Europei, alaturi de Spania si Portugalia, doresc ca propunerea de redistribuire sa nu aiba caracter obligatoriu, a afirmat un diplomat european sub rezerva anonimatului. Acest lucru ar insemna ca povara majoritatii imigrantilor sa ...citeste mai departe despre "Juncker: Vedem oameni murind pe mare, plangem, si a doua zi la Bruxelles - "Rezolvati-va singuri problemele"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 20:43