Cunoscuta scriitoare, jurnalista si istoric, britanica Tessa Dunlop promoveaza Romania in tara sa ca un veritabil ambasador. Ziare.com a discutat cu Tessa despre apropiatul Brexit, dar si despre situatia romanilor din Marea Britanie si despre situatia britanicilor, care parasesc Europa dupa zeci de ani in care au condus-o, alaturi de Franta si Germania.
Tessa Dunlop e cunoscuta deopotriva in tara sa, dar si in Romania. In ultimii ani a prezentat documentare pe teme istorice pentru BBC, Discovery, Channel 4, UKTV History si History Channel. Este licentiata la Oxford si are masterat si doctorat la Sheffield Hallam. Tessa Dunlop este doctor in istorie si s-a specializat in Istoria Romaniei, este casatorita cu un roman, are doi copii si spune ca se simte atasata de Romania.
Totodata, sustine ca romanii si britanicii au mai multe puncte care ii unesc decat ii despart.
Ca istoric, Tessa a acceptat sa discute cu Ziare.com despre cel mai important eveniment din ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene: Brexitul. Nu e deloc optimista in acest sens, desi crede ca pana la urma vom avea un Brexit cu acord, pe ultima suta de metri.
"Este un spectacol. Vei fi de acord cu parerea mea, evident ca nu sunt la inima guvernului nostru, insa Boris Johnson trebuie sa faca un spectacol ca sa iasa din chestia asta ca un invingator, ca un castigator. El trebuie sa spuna ca nu va fi niciun dezacord, ca este calea cea buna si ca vom ajunge, la 31 decembrie, sa spunem ca, uite, avem un... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 00:02
Romania se afla printre cele 15 state reunite la Beja, in Portugalia, la Summitul Grupului "Prietenii Coeziunii", care afirma nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european dupa Brexit.
Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc in acest oras situat la 180 de kilometri sud de Lisabona, scrie AFP.
"Este urgent sa se ajunga la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astazi si-au afisat dorinta ferma de a incheia un acord definitiv la 20 februarie", a anuntat premierul portughez Antonio Costa intr-o conferinta de presa la sfarsitul discutiilor.
Summitul Grupului "Prietenii Coeziunii" are loc cu trei saptamani inainte de un summit exceptional convocat de presedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a incerca sa se decida bugetul UE pentru perioada 2021-2027.
"Mai mult ca oricand trebuie afirmata coeziunea Uniunii Europene, in contextul in care ea este acum mai fragila odata cu iesirea Marii Britanii", a adaugat Costa.
Cele 17 tari care s-au reunit in Portugalia se tem ca viitorul acord sa nu duca la importante reduceri bugetare, accentuate de oprirea contributii Marii Britanii, care a parasit oficial Uniunea Europeana vineri.
De asemenea prezenta, Croatia a preferat sa isi pastreze neutralitatea in calitate de tara care detine presedintia... mai mult
Sambata, 01 Februarie 2020, ora 21:19
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anuntat, sambata, ca Austria si alte tari se vor opune prin veto bugetului post-Brexit al Uniunii Europene, in cazul in care contributiile planificate ale statelor membre nu sunt reduse.
In timp ce Comisia Europeana vrea contributii de 1,11% din Venitul National Brut (VNB), tari mai conservatoare din punct de vedere fiscal precum Germania, Austria si Olanda vor un procent de maximum 1%.
"Daca va fi introdusa aceasta propunere, nu o vom sustine, si cred ca nici alti contributori neti din UE", a afirmt Kurz la postul austriac de radio Oe1, facand referire la grupul de tari care platesc la bugetul blocului comunitar mai mult decat primesc din finantarile UE.
Totusi, liderul conservator austriac a adaugat ca negocierile sunt inca in desfasurare. "Sper ca ni se va prezenta o noua propunere pe care sa o putem accepta", a spus el.
Plecarea din UE a Marii Britanii, care era un contributor net, va duce la diminuarea bugetului comun, intr-un moment in care au aparut noi prioritati, asa cum sunt migratia si schimbarile climatice.
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat un summit special al liderilor din UE pentru 20 februarie pentru a discuta despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027.
Michel are programate pentru saptamana viitoare intalniri cu 16 sefi de stat si de guvern, inclusiv cu Kurz, pentru discutii separate despre buget. ...citeste mai departe despre "Austria se va opune prin veto... mai mult
Sambata, 01 Februarie 2020, ora 16:16
Iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, vineri, marcheaza inceputul unei ere de "reinnoire" si de "schimbare" pentru tara, a apreciat premierul britanic Boris Johnson.
"Nu este un sfarsit, ci un inceput", va spune liderul conservator in discursul sau catre natiune la ora 22:00 GMT, cu o ora inainte de retragerea istorica a Regatului Unit, care va deveni prima tara care va iesi din Uniunea Europeana.
"A sosit momentul cand zorii apar si perdeaua se ridica peste un nou act", a continuat premierul britanic, conform unor extrase comunicate de serviciile sale. "Acesta este momentul unei adevarate reinnoiri si al unei schimbari nationale", a spus el, citat de AFP.
Boris Johnson doreste, de asemenea, sa lase in trecut diviziunile care i-au scindat pe britanici de la votarea Brexit-ului de catre 52% dintre ei in cadrul referendumului din 2016.
"Slujba noastra in guvern - munca mea - este sa ne unificam si sa mergem inainte", a afirmat el, potrivit surselor citate.
Pentru a marca Brexit-ul, seful Guvernului va reuni vineri consiliul sau de ministri in Sunderland (nord-estul Angliei).
Orasul, care a votat in proportie de 61% in favoarea Brexit-ului in 2016, gazduieste principala fabrica europeana a producatorului auto japonez Nissan, al carui viitor era compromis in cazul unui Brexit dur, evitat insa datorita incheierii unui acord de divort cu Bruxelles-ul, noteaza AFP.
Vezi si Marea Britanie paraseste UE. Ce se schimba dupa Brexit, la miezul noptii de... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 08:48
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat ca nu va demisiona pentru a evita sa fie obligat sa solicite Uniunii Europene o amanare a Brexit-ului dincolo de 31 octombrie, data prevazuta pentru iesirea Marea Britanii din blocul comunitar.
Intrebat intr-un interviu acordat duminica BBC daca va demisiona pentru a nu fi nevoit sa ceara o amanare, Boris Johnson a raspuns: "Nu, mi-am asumat sa conduc partidul si tara mea intr-un moment dificil si voi continua sa fac asta. Cred ca este responsabilitatea mea sa fac asta", transmite Reuters.
Boris Johnson a promis ca va scoate Regatul Unit din UE cu sau fara un acord, chiar daca parlamentul a votat o lege care ii cere sa solicite o noua amanare a datei Brexit-ului in absenta unui acord validat de legislativ.
Seful guvernului a declarat ca mai degraba ar "zace mort intr-un sant" decat sa ceara amanarea iesirii din UE.
Tot intr-o interventie duminica la BBC, o purtatoare de cuvant a laburistilor a afirmat ca partidul sau trebuie sa asigure mai intai ca riscul unei retrageri fara acord din UE este evitat, inainte de a lua un considerare orice plan de rasturnare de la putere a lui Boris Johnson.
La intrebarea daca Partidul Laburist are in plan sa convoace un vot de neincredere in premier, purtatoarea de cuvant pe probleme de educatie, Angela Rayner, a spus: "Vrem sa ne asiguram ca eliminam posibilitatea unei retrageri fara acord, inainte de a face orice altceva". ...citeste mai departe despre "Boris Johnson spune ca... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 15:08
Marea Britanie vrea sa impiedice libera circulatie a cetatenilor din Uniunea Europeana inca din prima zi a unui Brexit fara acord, conform unor noi planuri ale Guvernului din Downing Street.
Asta in ciuda avertismentelor legate de haosul care se va crea in acest caz.
Secretarul de stat britanic Priti Patel face presiuni pentru a fi impuse restrictii la frontierele UK chiar din 31 octombrie, cand premierul Boris Johnson a anuntat ca UK va iesi din Uniunea Europeana chiar daca nu va obtine un nou acord de retragere.
The Independent noteaza ca masura va fi luata chiar daca nu exista un plan B in acest sens. Pana acum, ministrii au incercat sa amane aceasta problema a liberei circulatii pana la gasirea unei solutii concrete, insa proiectul de lege a ramas blocat in Camera Comunelor.
Liberal-democrati au condamnat accelerarea masurii si o catalogheaza drept "brutala". Totodata, ei sustin ca Patel este "complet rupta de realitate".
O organizatie care reprezinta peste 3 milioane de cetateni UE care locuiesc in UK a precizat ca o astfel de masura "deschide usa pentru discriminare".
Decizia lui Patel vine in contextul in care Guvernul refuza sa mearga inainte cu proiectul de lege care ar pune capat liberei circulatii treptat, de frica unei "ambuscade" in Camera Comunelor.
In schimb, secretarul de stat considera ca poate actiona printr-o legislatie secundara, intr-un mod care ar ocoli parlamentarii tuturor partidelor care s-ar opune.
Purtatorul de cuvant al... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 11:01
Numeroase state din cadrul Uniunii Europene sunt dispuse sa aprobe o amanare scurta a iesirii Marii Britanii din blocul comunitar, afirma presedintele Sloveniei, Borut Pahor, cerand insa Guvernului Theresa May sa ofere "claritate".
"Nu este clar in acest moment daca Marea Britanie are o pozitie clara in privinta unei solutii de compromis si daca pot fi indeplinite solicitarile majoritatii din Camera Comunelor", a declarat Borut Pahor, intr-un interviu acordat postului tv Sky News in timpul unei vizite la Londra.
Marea Britanie trebuie sa ofere "claritate si consens" si sa prezinte un plan care poate fi aprobat de Camera Comunelor, a subliniat Pahor. Referindu-se la posibilitatea amanarii Brexit, Pahor a precizat: "Cred ca Slovenia si multe alte tari UE ar spune 'da' . Nu cred ca vrea nimeni un Brexit dur, produs in mod haotic".
La randul sau, negociatorul-sef al UE, Michael Barnier, a afirmat intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt ca Bruxellesul este pregatit sa ofere Londrei "garantii suplimentare, asigurari si clarificari ca solutia mentinerii statutului frontierei irlandeze va fi doar temporara".
Apeluri pentru amanarea iesirii Marii Britanii din UE
Primarul Londrei, politicianul laburist Sadiq Khan, a cerut, vineri, amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana si convocarea unui nou referendum privind apartenenta tarii la Blocul comunitar.
"Este clar ca nu putem ajunge la un acord semnificativ aprobat de Parlament inainte de 29... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 11:53
Negocierile dintre Londra si Bruxelles privind conditiile Brexit-ului sunt in toi, insa planeaza mari semne de intrebare si cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Iar asta cu toate ca, atunci cand vine vorba despre Brexit, tarile membre UE ramase continua sa sustina ca nu este decat o confruntare intre Regatul Unit si UE unita, scrie Adam Boulton, pentru Sky News. Insa este Uniunea Europeana atat de unita precum afirma ca este?
De exemplu, sustine autorul, viziunea unor State Unite ale Europei, care isi are originile la Bruxelles, fiind recent schitata inca o data de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este mai degraba o iluzie, oricat de zgomotoase ar fi aclamatiile din capitalele de pe continent.
Este usor pentru toti liderii europeni sa cada de acord si sa incerce sa obtina cat de mult posibil de la Marea Britanie, in urma divortului.
Dezacorduri pe toate celelalte planuri
Insa, lasand asta la o parte, pe orice alt subiect fiecare tara este pentru ea insasi.
Primul exemplu dat de Sky News este cel al tarilor est-europene mai sarace, care vor ca muncitorii lor sa aiba acces in continuare pe piata muncii din Marea Britanie, astfel incat sa continue sa trimita bani acasa. Insa Franta ar dori sa inverseze "migratia creierelor" catre Marea Britanie.
Apoi, lasand la o parte Brexit-ul, dezacordurile la nivel de tara sunt si mai puternice. In ideea de a slabi identitatile nationale si de a-si intari propriul rol de la centru, Bruxelles-ul... mai mult
Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 20:23
Marea Britanie este foarte aproape de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeana privind drepturile cetatenilor dupa Brexit, a declarat, joi, ministrul britanic de Finante, Philip Hammond.
Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie este una dintre cele trei chestiuni pe care blocul comunitar vrea sa le rezolve inainte de a incepe discutarea relatiei viitoare dintre Londra si Bruxelles, arata Reuters.
"Am facut progrese foarte bune. Avem un mare grad de aliniere. Nu l-am finalizat in totalitate, dar suntem foarte aproape de un acord privind modul in care ne vom apara fiecare cetatenii", a spus Hammond intr-o conferinta de presa organizata la Budapesta, dupa o intalnire cu ministrii din Grupul de la Visegrad.
"Dorinta si intentia noastra este ca oamenii care au venit in Marea Britanie pentru a munci si a-si construi viata in Marea Britanie sa poata sa continue sa locuiasca aici, ducandu- si vietile exact ca inainte. Aceasta este intentia noastra clara si declarata", a adaugat el.
Ministrul a subliniat ca cetatenii britanici care s-au mutat in tari UE ar trebui sa primeasca garantii similare.
Hammond a a mai precizat ca negocierile privind iesirea Marii Britanii din UE ar trebui sa duca la o foaie de parcurs pentru iesire.
"Vrem sa le oferim afacerilor de pe ambele maluri ale Canalului Manecii si de ambele parti ale granitei irlandeze increderea ca nu se vor afla pe marginea prapastiei atunci cand iesim din UE", a afirmat el.
"De aceea propunem o... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 22:35