Salariul minim in Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe ora pana la mijlocul anului 2022, se arata in raportul publicat marti de comisia insarcinata sa evalueze aceasta problema, transmite DPA.
Votul in comisie privind necesitatea majorarii salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanti ai sindicatelor, industriei si academicieni. Guvernul de la Berlin urmeaza sa includa in legislatie recomandarile comisiei.
Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe ora si de care urmau sa beneficieze 15% din angajatii din Germania, care pana atunci primeau un salariu mai mic.
In 2017, salariul minim pe economie in Germania a fost majorat pana la 8,84 euro pe ora, iar in luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe ora. In prezent, salariul minim in cea mai mare economie europeana se situeaza la 9,35 euro pe ora.
Conform recomandarilor comisiei, salariul minim ar urma sa creasca in patru etape: la 9,50 euro pe ora de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe ora de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe ora de la 1 ianuarie 2022; si in final la 10,45 euro pe ora de la 1 iulie 2022.
Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim in Germania a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania.
Dupa introducerea unui... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 21:09
Introducerea salariului minim in Germania, in anul 2015, a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania, arata un studiu al cercetatorilor germani si englezi publicat marti, transmite AFP.
Contrar temerilor exprimate inainte de introducerea unui salariu minim pe economie in Germania, acesta "nu a antrenat o scadere a gradului de ocupare", a explicat Christian Dustmann, de la University College London (UCL).
Aceasta masura a condus chiar la "cresterea eficientei globale a productiei, gratie redistribuirii muncitorilor din intreprinderile mai putin productive spre intreprinderile mai productive", a adaugat Christian Dustmann.
Dupa introducerea unui salariu minim, anumiti angajati cu salarii scazute au migrat spre companii mai mari care ofereau locuri de munca in regim full time si mai bine calificate, precum si o recompensa salariala mai mare pentru aceiasi munca, au observat cercetatorii de la University College London (UCL) si Institutul german pentru piata muncii (IAB).
In regiunile unde salariul mediu era mai modest, iar introducerea unui salariu minim a complicat situatia, s-a constatat o scadere a numarului de mici companii cu cel putin trei angajati in beneficiul marilor companii, ceea ce a imbunatatit mix-ul companiilor in aceste regiuni, arata autorii studiului.
Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 14:29
Romania este cea de-a treia tara din Uniunea Europeana in topul celor mai mici salarii minime, fiind surclasata de Bulgaria si Lituania, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta KPMG.
Astfel, dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE) si Elvetiei care au un salariu minim stabilit la nivel national, cel mai mic salariu minim brut pe economie il are Bulgaria (261 euro), urmata de Lituania (400 euro) si Romania (416 euro).
La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se inregistreaza in Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) si Germania (1.818 euro).
In anul 2017, Romania avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), dupa Bulgaria. Aceasta schimbare de pozitie se datoreaza insa cresterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contributiilor sociale ale angajatorului in sarcina angajatului. Acest lucru este evidentiat si de faptul ca, din punctul de vedere al sumelor nete, pentru 2018, Romania are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), dupa vecina sa Bulgaria (202 euro).
Cota efectiva de impozitare in Romania este de 44%, a saptea cea mai mare cota de impozitare efectiva dintre cotele inregistrate in cele 20 de state membre ale UE, SEE si Elvetia care au un salariu minim stabilit la nivel national. Extremele sunt reprezentate de Irlanda, cu o cota efectiva de impozitare de 15%, si de Franta, cu o cota efectiva de 87%.
Consultantii KPMG... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 15:20
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?
"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.
Situatia actuala din UE si din Romania
Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.
Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.
Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.
In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident)... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
Marea Britanie va fi nevoita sa imprumute aproape 60 de miliarde de lire sterline in urmatorii 5 ani, pentru a trece mai usor peste efectele iesirii din Uniunea Europeana, conform unor calcule ale Biroului pentru Responsabilitate Bugetara, o agentie guvernamentala independenta din Regatul Unit.
Raportul citat de CNN Money indica o crestere de numai 1,4% pentru anul viitor a economiei britanice, adica o revizuire in scadere mai drastica decat estimarea de 2,2% facuta in luna martie si sub plafonul de 1,7% care reise din calculele FMI.
Ar fi cea mai scazuta rata de crestere economica intalnita in ultimii 7 ani in regat, anunta specialistii agentiei britanice.
Efectele Brexit sunt recunoscute si de oficialii din cabinetul londonez, ministrul de Finante Phill Hammond anuntand deja ca economia Regatului Unit va suferi de pe urma acestei decizii.
Investitiile, consumul, inflatia si incertitudinea cauzata de factorii politici sunt principalele cauze care vor amplifica fenomenul.
Media cresterii economice din Marea Britanie, pe urmatorii 5 ani, va fi de doar 2,4%, o rata mai mica decat cea prognozata pe scenariul in care tara ar fi pastrat statutul de membru UE.
Datele au fost facute publice chiar de membrii cabinetului May in raportul semestrial prezentat in fata parlamentarilor britanici. Conform calculelor facute de membrii guvernului de la Londra, Marea Britanie se va desparti de UE pana in aprilie 2019, numarul imigrantilor va fi redus si tinut sub control,... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 17:22
Un studiu realizat de firma de consultanta fiscala si audit KPMG a aratat care sunt tarile cu cel mai mic, respectiv cel mai mare salariu minim din Europa si care este valoarea acestora.
Cel mai mic salariu minim din Europa este de 214 euro pe luna in Bulgaria, iar cel mai mare este de 1.923 de euro pe luna in Luxemburg. In Romania, salariul minim este de circa 236 de euro brut pe luna.
Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%
Un numar de 22 de state din Europa au stabilit, prin legislatie, un salariu minim la nivel national.
"Aproape toate statele incluse in studiu au o forma de salariu minim, dar aspectele specifice variaza foarte mult de la un stat la altul. In unele state, cum e Romania, exista un salariu minim unic la nivel national, iar altele au mai multe niveluri de salariu minim, care depind de factori precum industria in care activeaza angajatorul, functia detinuta de angajat, varsta acestuia, sau de alte criterii.
In aceste cazuri, ...citeste mai departe despre "Tarile cu cel mai mic si cel mai mare salariu minim din Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 23:04
Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, Bundestag, a aprobat joi introducerea primului salariu minim din istoria tarii, de 8,5 euro pe ora, nivel mai ridicat decat in Statele Unite si Marea Britanie.
Crestin-democratii cancelarului Angela Merkel au fost de acord cu introducerea salariului minim in cadrul acordului de coalitie cu Partidul Social Democrat, transmite BBC, citat de Mediafax.
Stabilirea nivelului minim de salarizare din Germania a revenit pana acum sindicatelor si patronatelor, statul german fiind in prezent unul dintre cele sapte state din Uniunea Europeana unde nu exista un salariu minim la nivel national.
Salariul minim a facut obiectul multor controverse in Germania, liderii de afaceri avertizand ca efectul va fi un numar mai mic de locuri de munca, sau transferarea activitatilor de productie in alte tari, unde costul fortei de munca este mai scazut. Criticii masurii au mai avertizat ca introducerea salariului minim va face Germania mai putin competitiva.
Pe de alta parte, sustinatorii deciziei au fost nemultumiti de unele concesii, intre care o perioada de gratie de doi ani pentru unii angajatori, inainte de introducerea salariului minim.
In plus, prevederea nu se refera la minori, stagiari, ucenici sau somerii de lunga durata, in primele sase luni de la reangajare.
Pentru restul angajatilor, reglementarile intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, iar salariul minim va fi revizuit anual, incepand din 1 ianuarie 2018.
Legea necesita si... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:49
Elvetienii au respins, duminica, introducerea unui salariu minim unic in tara, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume, potrivit primelor proiectii publicate de institutul GFS.bern.
Doar 23 la suta dintre elvetieni s-au pronuntat in favoarea introducerii unui salariu minim de 22 de franci elvetienie pe ora (18 euro), potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de GFS.bern, care precizeaza ca marja de eroare este de 3 la suta.
In timp ce birourile de vot s-au inchis la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei), primele rezultate publicate de autoritatile cantonale arata ca initiativa a fost respinsa la Geneva cu 66,2 la suta si la Basel cu 62,8 la suta. Si locuitorii din cantonul Vaud au respins pana in prezent salariul minim in proportie de 74 la suta.
Acest salariu minim ar fi fost cel mai ridicat din lume: el este de 9,43 de euro in Franta, de 5,05 in Spania si va fi, in Germania, de 8,50 de euro incepand din 2015.
Pentru sindicate si partidele de stanga, costul foarte ridicat al vietii in Elvetia justifica acest salariu minim de 4.000 de euro.
Dar o mare parte din populatie se teme ca un astfel de salariu ar putea favoriza o crestere a somajului, aproape inexistent in Elvetia (3,2 la suta in aprilie).
Opunandu-se acestui proiect, dreapta, mediile agricole, Parlamentul si Guvernul au afirmat ca un salariu minim atat de ridicat ar reprezenta un pericol pentru locurile de munca si au subliniat ca exista deja salarii minime in unele sectoare.... mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 17:41
Romania se afla la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.
Potrivit cifrelor Eurostat, cel mai mare salariu minim din UE il primesc locuitorii din micul stat Luxemburg - 1.874 de euro, scrie site-ul New Europe.
Pe urmatoarele doua locuri se afla Belgia si Olanga, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro. Urmeaza Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 ...citeste mai departe despre "Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 09:17