Repatrierea rezervelor de aur ale Romaniei ar costa de 10-20 de ori mai mult decat comisionul platit Bancii Angliei pentru depozitarea lor acolo, a declarat, marti, guvernatorul Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
"Vom respecta legea, asa cum a votat Parlamentul. Dar ne-am trimis punctul de vedere, si la Guvern, si la Parlament, si am aratat adevaratele costuri ale repatrierii, pentru ca in public s-au facut multe afirmatii si s-au vanturat multe lucruri neadevarate.
Si despre costuri, si despre aurul de la Londra, despre ce fac alte tari. Inca o data, spunem: nu am facut nimic altceva decat au facut si alte tari. Iar daca ele si-au repatriat o parte din aurul din strainatate, de la Londra sau New York, au ajuns cam la proportia pe care o avem noi: 50% in tara, 50% in strainatate", a explicat Isarescu.
Potrivit acestuia, costurile transportului sunt foarte mari, mai ales cele privind asigurarea.
"Ne costa mai mult decat comisionul rezonabil pe care il cere Banca Angliei, daca tinem aurul acolo. Ne costa de vreo 10-20 de ori mai mult. Si eu cred ca ai nostri colegi de la directia de specialitate au fost chiar timizi in a spune toate costurile.
Sunt costuri de asigurare foarte mari pentru orice transport de metale pretioase. Ne costa foarte mult transportul din mijlocul Londrei la Heathrow, daca ar fi adus cu avionul", a precizat seful bancii centrale.
Guvernatorul a refuzat sa spuna suma exacta, insa a precizat ca aceasta depinde de anumite... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 15:27
Un posibil impact al aducerii in tara a rezervei de aur a Romaniei ar fi cresterea costurilor cu care tara se imprumuta, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la audierile din comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat.
"Banca Nationala a Romaniei a spus in mod clar ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate. Sunt trei ani de zile in care sistematic si intr-un mod iresponsabil s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri.
Or, rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situatii deosebite. Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa reduca costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a sustinut ca ar fi in favoarea aducerii in tara a aurului pentru a-i convinge de existenta lui pe cei sceptici.
"Personal m-am exprimat public si nu pot sa spun altceva in fata dumneavoastra. Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 15:29
Avalansa de stiri negative privind plasamentul rezervei internationale de aur la Londra a facut mult rau tarii, a stirbit din credibilitatea Bancii Nationale a Romaniei si din credibilitatea tarii, iar daca aurul ar fi depozitat in totalitate in tara nu ar aduce niciun avantaj, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Toata aceasta avalansa de stiri negative privind plasamentul nostru la Londra a facut mult rau tarii, ne-a stirbit din credibilitatea noastra si din credibilitatea tarii si daca ar fi depozitat in totalitate in tara nu iti aduce niciun avantaj. E bine ca a fost cel putin vazut si lumea stie ca avem 100 de tone aur.
Altminteri s-ar putea sa apara si semnul acesta de intrebare daca el exista si ce vom face in situatia asta. Pe fiecare investitor strain il chemam la Banca Nationala si in programul de vizite il trecem prin Tezaur sa atinga aurul, sa-l vada, dar si asa sa stiti ca nu crede pentru ca, fiind la Londra, este certificat din punct vedere al puritatii, al greutatii, al autenticitatii. Se si numeste good delivery bars", a spus Mugur Isarescu, la Simpozionul "Cristian Popisteanu", cu tema "Tezaurul BNR evacuat la Moscova - un bilant istoriografic si un studiu de caz".
El a mentionat ca lucrurile sunt mai complicate decat au fost prezentate in public, iar BNR va trebui sa faca un efort de explicare.
"O rezerva de aur care este tinuta in strainatate nu este tinuta pentru a avea dobanda. Dobanda la aur de... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 13:17
Proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie obligata sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate a trecut azi de Camera Deputatilor, decizionala.
Decizia a fost luata cu 165 de voturi favorabile, 90 impotriva si trei abtineri. PNL si USR au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.
Intrebat cum comenteaza votul de azi, tinand cont ca proiectul a fost contestat de BNR, Liviu Dragnea, unul dintre initiatorii proiectului, a spus ca el nu l-a auzit pe Mugur Isarescu spunand ceva impotriva.
"Eu nu l-am auzit niciodata pe Mugur Isarescu contestand acest proiect. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, au spus foarte multe minciuni, propovaduiau ca in Romania nu va functiona programul de guvernare al nostru si s-au inselat. Cand eu o sa vad o pozitie oficiala BNR exprimata de guvernator atunci va rog sa ma intrebati. Este un proiect de lege pe care il sustin", a declarat Liviu Dragnea, miercuri, la Parlament.
Totodata, intrebat daca Guvernul a transmis un punct de vedere la acest proiect, presedintele PSD a afirmat: "Va rog sa intrebati Guvernul, care este foarte prolific la puncte de vedere".
Anterior, proiectul a trecut de Senat, precum si de Comisia Juridica si de cea de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Dragnea si Serban Nicolae vor sa aduca aurul in tara
Amintim ca, la finalul lunii februarie, presedintele PSD... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 12:28
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri seara, ca in ce priveste aducerea aurului Romaniei in tara de la Londra ar trebui infiintata o comisie de ancheta parlamentara.
El a explicat ca, prima oara, ar trebui verificat contractul in baza caruia aurul "s-a dus din Romania unde s-a dus el".
"Cel mai bine ar fi ca in Parlamentul Romaniei sa se faca o comisie, fie de la Senat, fie de la Camera, fie de la amandoua - de fapt, Senatul are aceste atributii - care sa spuna asa: dom'le, haideti sa vedem situatia reala, lasam ca aducem sau nu aurul.
Adica, in primul rand, contractul in baza caruia aurul Romaniei, in anul de gratie, s-a dus din Romania unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru ca acel aur, odata dus acolo, sa vedem care sunt costurile de chirie si cine dispune de acest aur. Acest aur in baza lui se garanteaza, dar nu de noi, ci de cei care au aurul.
De asta trebuie vazut. Nu cumva aurul nostru de astazi este pus gaj, sa zic, intr-o operatiune internationala de catre banca respectiva. De fapt, daca vedem acel contract, vom sti exact", a precizat Eugen Teodorovici, la Antena3.
Ministrul a apreciat ca oamenii se vor convinge astfel ca nimeni nu vrea sa fure aurul.
"In momentul acela, Romania va vedea exact care este situatia si oamenii se vor convinge ca nu vrea nimeni sa fure vreun aur. Va dati seama ce aberatie? Fura un partid politic aurul tarii?! Acestea sunt chestiuni... Cred ca se pune foarte mare pret si pe nivelul... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 10:19
Social-democratii vin cu precizari in legatura cu proiectul de lege depus de presedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae, care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt pastrate in strainatate.
Asadar, PSD argumenteaza depunerea acestui act normativ prin faptul ca si alte tari, cum ar fi Germania, Austria, Belgia, Olanda si Elvetia, isi repatriaza rezerva de aur.
"Despre proiectul de lege promovat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei, pentru moment spunem doar atat: Germania isi repatriaza rezerva de aur, Austria isi repatriaza rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elvetia isi repatriaza rezerva de aur", scriu social democratii pe pagina de Facebook.
Totodata, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, pentru Mediafax, ca depozitarea rezervei de aur a Romaniei in Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 de euro, iar atunci cand initiativa sa legislativa si a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie sa "execute" decizia.
"Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai ca nu producea venituri, da producea pierderi, pentru ca sunt niste costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costa pe noi sa ne tinem aurul in Anglia. Si, atunci, primul si cel mai simplu argument ar fi ca nu ne mai costa. Detinand banii la noi in "saltea", nu ne mai costa.
Pe de alta parte, e si un semnal de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 13:06
Gradul de analfabetism economic din Parlament este ridicat, afirma senatorul PNL Florin Citu, dupa ce Liviu Dragnea si Serban Nicolae au depus un proiect de lege prin care i se cere BNR sa repatrieze rezerva de aur a Romaniei din strainatate.
"Cand am auzit, pana sa-l citesc, m-am gandit ca poate mi-a scapat mie din programul de guvernare un program gen "dinti de aur" sau ceva de genul asta, avand in vedere autorii programului.
Dar dupa ce am citit proiectul de lege mi-am dat seama ca se intareste o concluzie pe care mi-am format-o in doi ani in Parlamentul Romaniei: nu exista niciun fel de cultura economica sau de educatie economica in acest Parlament. Analfabetismul economic este intr-un grad ridicat si, de aceea, aceasta economie arata asa cum arata", a declarat la RFI Romania Florin Citu.
Senatorul PNL subliniaza ca proiectul de lege incalca, in primul rand, Tratatul de functionare a UE semnat de Romania, articolul 130, care vorbeste despre independenta bancii centrale.
"Acesti oameni vor sa-i dea bancii centrale un mandat sa se joace cu rezerva valutara, sa tranzactioneze, sa faca operatiuni riscante, sa obtina venituri, pentru ca, daca vrei sa obtii venituri, trebuie sa faci tranzactionare si atunci iti asumi riscuri.
Adica ei vor sa joace rezerva valutara pe pietele internationale, ceea ce este inadmisibil sa propui asa ceva. Acest proiect de lege este atat de infantil si de prost scris, incat arata clar ca nu se intelege acest mecanism si ignora... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 10:45
Bancile centrale au achizitionat 118 tone de aur in trimestrul al doilea al anului, ceea ce reprezinta o crestere cu 28%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.
In mai 2014, Banca Centrala Europeana si alte banci europene au semnat cel de al patrulea Acord al Aurului intre bancile centrale. Potrivit acestuia, bancile centrale "nu planuiesc sa vanda cantitati semnificative de aur" in urmatorii cinci ani, precizeaza Mediafax
Rusia si-a crescut puternic rezervele de aur din februarie 2014 si a urcat doua locuri in topul 10 al rezervelor mondiale de aur, informeaza businessinsider.com.
Rezervele totale de aur erau in luna august a acestui an de 31.812 tone, potrivit ultimului raport al Consiliului Mondial al Aurului.
Top 10 al tarilor cu cele mai mari rezerve de aur
1. Statele Unite
Rezervele de aur oficiale: 8.133,5 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 71,9%
2. Germania
Rezervele de aur oficiale: 3.384,2 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 68,4%
3. Italia
Rezervele de aur oficiale: 2.451,8 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 67%
4. Franta
Rezervele de aur oficiale: 2.435,4 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 65,1%
5. Rusia
Rezervele de aur oficiale: 1.094,7 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 9,7%
6. China
Rezervele de aur oficiale: 1.054,1 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 1,1%
7. Elvetia
Rezervele de aur oficiale:... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:30
Pretul aurului atinge record dupa record, in iulie 2011 atingand valoarea de 1600 de dolari/uncie. Analistii spun ca acesta nu se va opri aici. Aurul isi va mari valoarea luna de luna, ajungand pana la 1700 de dolari/uncia pana la sfarsitul anului. Iata care sunt cele mai bogate tari in aur:Statele Unite
US Bullion Depository din Kentucky, cunoscuta ca si Fort Knox, detine cea mai mare rezerva de aur din lume.
In total,rezervele de aur ale americanilor au ajuns la 8.965.6 tone de aur, evaluate la 459.04 miliarde de dolari pe piata.
Germania
Pozitia a doua in clasament o ocupa motorul economic al Europei care detine 3.747 tone de aur, evaluate la aproximativ 191.89 miliarde de dolari.
Potrivit World Gold Council, cuferele pline cu aur ale Germaniei valoreaza 71,7% din totalul rezervelor din lume.
FMI
FMI supravegheaza operatiunile economice internationale ale celor 185 de tari membre.
Politicile sale privind rezervele de aur s-au schimbat in ultimii 25 de ani, insa rezervele sale stabilizeaza internationale .
FMI a vandut o parte din rezervele sale in decembrie 1999 pentru a ajuta tarile sarace puternic indatorate. In seifurile institutiei mondiale sunt depozitate acum 3101,3 tone de aur, evaluate la 158.77 de miliarde de dolari pe piata.
Italia
Italia se afla pe locul patru in topul celor mai bogate tari in aur.
Banca Nationala a Italiei administreaza 2.702 de tone de aur, care valoreaza aproximativ 138.33 miliarde de dolari.
Franta
Cu toate ca se afla la un loc... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:50