Marea Britanie este prima tara care a decis sa paraseasca Uniunea Europeana, cu toate ca inaintea ei Grecia era cat pe ce sa faca acest pas. Ce alte state ar mai putea urma Regatul Unit?
Un sondaj realizat de YouGov in perioada 31 august - 9 septembrie, pe 13.000 de adulti din 12 state membre UE, arata ca opiniile sunt destul de impartite, insa e limpede ca foarte multi se asteapta ca, daca nu in perioada imediat urmatoare, macar in 10 ani de acum inainte, uniunea sa ramana fara cativa membri, scrie The Independent.
De exemplu, la intrebarea "Daca s-ar face un referendum in tara dvs privind iesirea din UE, cum ati vota?", sondajul arata ca tabara "Leave" din UK continua sa fie mai numeroasa decat tabara "Remain", scorul fiind 45% la 43%.
Urmeaza in clasament Italia, cu 33% dintre respondenti dornici sa abandoneze UE, in timp ce 47% doresc sa ramana.
Procentele scad vertiginos in cazul urmatoarelor clasate: Suedia (18%) si Franta (15%).
In decembrie 2015, procentul celor ...citeste mai departe despre "Ce tari ar mai putea iesi din UE in urmatorii 10 ani, urmand calea Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 15:28
Dupa Marea Britanie, toti ochii sunt acum atintiti asupra unei alte tari, unul dintre cele sase state fondatoare, care ar putea fi al doilea membru care deschide usa iesirii din UE.
Aproape jumatate din populatia Italiei vrea iesirea din Uniunea Europeana, economia tarii este printre cele mai subrede din zona euro, iar ministrul Afacerilor Europene, Sandro Gozi, sustine ca este nevoie de relansarea procesului de integrare europeana.
Referindu-se la vicecancelarul german Sigmar Gabriel, care a spus ca Uniunea Europeana "se va duce pe Apa Sambetei", daca nu vor fi impiedicate celelalte tari UE sa urmeze exemplul Marii Britanii, Gozi a recunoscut ca Uniunea se afla intr-o "faza delicata" si nu isi poate permite sa mentina "status quo-ul", noteaza Deutsche Welle.
Un sondaj din luna mai arata ca 48 la suta dintre italienii intrebati sunt in favoarea iesirii din UE.
In timp ce toti ochii sunt atintiti spre Marea Britanie, bomba cu ceas e la o alta tara din UE
Unda de soc la ...citeste mai departe despre "Noul bolnav al Europei: A treia economie din zona euro ar putea parasi UE" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 09:11
Premierul britanic David Cameron a reusit sa obtina un acord de reforma de la partenerii sai europeni, insa acum apar temeri ca si alte tari din Uniunea Europeana vor solicita "statut special", ceea ce ar fractura si mai mult Europa.
Intr-o ampla analiza, jurnalistii de la EUbusiness amintesc ca David Cameron a obtinut raspunsuri pozitive la cererile sale cheie de reforma, cu patru luni inaintea unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, starnind critici din partea Frantei ca aceasta ar putea deschide calea pentru o Uniune Europeana "cu autoservire".
Marea Britanie, membra a UE din 1973, are deja optiuni de retragere din majoritatea politicilor comunitare importante, printre care obligatia de a adera la zona euro sau la Spatiul Schengen de libera circulatie.
Drama Brexit a luat sfarsit: Acord al liderilor europeni - In ce conditii ramane Marea Britanie in UE
Insa Cameron a spus ca mai sunt totusi necesare schimbari pentru o victorie la referendum, programat ...citeste mai departe despre "Pretul platit de UE pentru "statutul special" al Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Februarie 2016, ora 15:17
Liderii din Uniunea Europeana se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta pentru prima data despre cererile de reforma ale Marii Britanii, cu numai doi ani inainte de anuntatul referendum privind apartenenta tarii la blocul comunitar.
Britanicii sunt mai degraba eurosceptici, in pofida faptului ca fac parte de peste 40 de ani din Uniunea Europeana. La nivel european, exista temeri ca Regatul Unit se indreapta spre un asa-numit Brexit, o iesire din UE despre care multi spun ca ar duce la o destabilizare a blocului comunitar, relateaza DPA.
Summit UE despre refugiati si terorism: Ce prevede proiectul de concluzii al Consiliului European
"Mizele sunt atat de mari, incat nu putem evita o dezbatere serioasa, fara tabuuri", a precizat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in invitatia pe care le-a trimis-o liderilor europeni pentru summitul care incepe joi la Bruxelles.
Este prima oportunitate pentru liderii celor 28 de state membre sa dezbata impreuna propunerile de ...citeste mai departe despre "Liderii europeni discuta in premiera cererile de reforma ale Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 14:26
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) a fost indelung dezbatuta in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare care au avut loc joi. Insa ce lectie pot invata politicienii din Londra de la Norvegia, tara care a votat de doua ori sa nu intre in UE?
Multi eurosceptici britanici dau Norvegia ca exemplu, sustinand ca e o natiune de pe Batranul Continent, care este infloritoare chiar daca nu apartine blocului comunitar, aminteste publicatia The Local.
Rezultatele alegerilor din Marea Britanie: Conservatorii lui Cameron au castigat - exit-poll
Aparent, Marea Britanie va fi intr-o situatie similara Norvegiei, in cazul in care decide sa se rupa de UE, mai exact va avea legaturi economice stranse, dar cele doua parti vor fi separate in domeniul politic.
Dar detaliile conteaza. Bogatia resurselor energetice si succesul pescuitului au impins in sus nivelul de trai din tara nordica. Astfel, datorita bunei gestionari a acestor "comori", Norvegia si-a permis sa ...citeste mai departe despre "Marea Britanie se bate cu pumnii in piept ca vrea sa iasa din UE - Lectia predata de Norvegia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Mai 2015, ora 07:20
Britanicii ar vota masiv, in prezent, in favoarea unei retrageri a tarii lor din Uniunea Europeana (UE), in cadrul unui eventual referendum asupra acestui subiect, a relevat joi un sondaj al Institutului YouGov, care confirma o prevalenta a euroscepticismului in Marea Britanie, relateaza AFP.
Daca li s-ar oferi optiunea sa ramana sau sa se retraga, 49% dintre britanici afirma ca ar vota pentru o retragere din UE, in timp ce 28% s-ar pronunta in favoarea ramanerii. Aproximativ 17% s-au declarat indecisi.
Acelasi sondaj, realizat in Germania de catre acelasi institut, in aceeasi perioada, ofera rezultate diametral opuse. Aproxiamtiv 57% dintre germanii chestionati sunt in favoarea ramanerii tarii lor in UE, 25% afirma ca vor o retragere, iar 9% se declara nehotarati.
In Franta, 43% afirma ca vor sa ramana in uniune, 32% vor retragerea, iar 10% se declara nedecisi.
Viziunile si ale unora si ale altora sunt mai putin departate in ceea ce priveste perspectivele europene, locuitorii celor trei tari avand opinii sumbre. Cei mai pesimisti sunt francezii (66%), urmati de britanici (65%) si germani (54%).
"Decalajul marcat asupra sentimentului britanicilor si germanilor in raport cu apartenenta tarilor lor la UE subliniaza importanta provocarii cu care se confrunta David Cameron si Angela Merkel, care urmeaza sa incerce sa ajunga la un acord cu privire la bugetul european", in cadrul unui summit extraordinar la Bruxelles, in parioada 23-24 noiembrie, a relevat Joe... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:55
In contextul instabilitatii financiare din intreaga Europa si a presiunilor puse de tarile cu probleme din sud asupra tarilor prospere din nordul continentului in vederea acordarii de ajutoare financiare, unii oficiali europeni incep sa faca afirmatii care pun pe jar investitorii.
Ministrul de Finante al Finlandei, Jutta Urpilainen, a facut o declaratie care a alarmat oficialii europeni, dar si investitorii care si asa nu mai cred in promisiunile de rezolvare a crizei economice. Ea a declarat ca Finlanda, una dintre cele mai sigure economii europene, desi este dedicata salvarii monedei unice si a rezolvarii crizei, nu va ezita sa ia masurile necesare pentru a se apara de contagiune, luand in considerare inclusiv scenariul in care tara nordica abandoneaza zona euro si Uniunea Europeana, citeaza L'Expansion.
De asemenea, ea s-a aratat impotriva crearii unor eurobonduri comune, in care siguranta si costul de imprumut al Finlandei ar fi afectate de problemele tarilor din sud, care sunt inglodate in datorii.
Desi un purtator de cuvant al ministerului a negat ulterior spusele lui Urpilainen, sustinand ca i-au fost rastalmacite cuvintele si ca Finlanda nu intentioneaza sa abandoneze zona euro, nimeni nu poate sa uite ceea ce s-a spus deja. Declaratia ministrului finlandez este prima astfel de afirmatie facuta de un oficial al unei tari cu rating de triplu-A din zona euro prin care se admite ca sunt pregatiti pentru orice fel de masuri pentru a se proteja, inclusiv... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:56
Liderul partidului radical nationalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a cerut organizarea unui referendum asupra iesirii tarii din Uniunea Europeana, pe care a descris-o ca "nesustenabila in forma actuala si cu sanse mari sa se dezintegreze".
Liderul Jobbik a declarat in timpul unei conferinte de presa ca ar trebui analizate de catre o echipa de experti ce sanse ar avea Ungaria in afara Uniunii Europene, potrivit Agerpres
De cealalta parte, premierul Viktor Orban a reintarit angajamentul Ungariei in fata organismelor Uniunii Europene. El a subliniat ca Ungaria si-a confirmat obtiunea de a face parte din Uniunea Europena prin referendumul din 2003.
Replica contracandidatului sau nationalist a lasat de inteles ca rezultatele referendumului au fost influentate de campania de promovare pentru zona euro. mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 21:26
Willem Buiter, economistul sef al Citigroup Marea Britanie, explica de ce iesirea Greciei din zona euro este cea mai proasta solutie pentru viitorul Uniunii Euronepe. "Perspectiva iesirii Greciei din zona euro este privita arareori cu asa cum ar trebui, cu frica si ingrijorare", spune acesta.Buiter recunoaste ca excluderea statului elen ar putea avea implicatii pozitive, pe termen lung, asupra UE, insa, pe termen scurt, ar fi "un dezastru economic" atat pentru Grecia, cat si pentru restul de 16 state euro. Mai mult, implicatiile economice si politice globale ar fi severe.
"Excluderea Greciei este inca improbabila, insa este posibila. Aceasta idee a fost vehiculata din ce in ce mai mult in ultimele saptamani", spune Buiter, citat de BusinessInsider.
Zona euro nu poate izgoni, in mod oficial, statul elen, insa poate face acest lucru prin refuzarea fondurilor de salvare sau fortand Grecia sa adopte masuri de austeritate nefezabile. In ambele variante, grecii nu ar avea de ales altceva decat sa paraseasca zona.
Joi se finalizeaza negocierile intre oficialii greci si o comisie formata din inspectori din Banca Centrala Europeana (BCE), Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI). Buiter crede ca misiunea BCE-UE-FMI va continua finantarea statului elen, insa il va forta sa aplice o serie de masuri de austeritate si mai dure decat pana in prezent.
In ceea ce priveste creditorii privati ai Greciei, cel mai probabil, acestia vor suferi o scadere neta de 65-80% a... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 12:27