Moscova lucreaza constant la refacerea sferei de influenta din perioada fostei URSS, iar rezultatele din primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova par sa demonstreze acest lucru.
Chisinaul nu reprezinta insa decat un exemplu din lungul sir de manevre facute de Kremlin pentru a influenta politica din tari precum Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia si Slovacia, arata IB Times, citand raportul emis de doua institute de studii politice din SUA si Bulgaria.
Intre Moscova si Occident
Alegatorii din Republica Moldova au fost chemati pentru prima data in ultimii 20 de ani sa isi aleaga in mod direct presedintele tarii, pana acum rolul acesta revenind Parlamentului de la Chisinau.
Optiunile au fost simple: o intoarcere catre Moscova sau un viitor european, iar candidatul cu viziuni pro-ruse, Igor Dodon, a fost la un pas de a se instala la carma tarii, obtinand 48 de procente din necesarul de 50%+1 pentru investirea sa in functie.
Oponenta sa, pro-europeana Maia Sandu, a beneficiat de numai 38% din voturile corect exprimate, intrand astfel in runda finala, programata a se desfasura pe 13 noiembrie.
"Concluzia este ca alegatorii nu mai au incredere in acest guvern. Victoria noastra este inevitabila", a declarat Dodon la sfarsitul primului tur de scrutin.
Contracandidata sa sustine ca diferenta de 10% a fost cauzata de absenta tinerilor la urne, dar considera ca acestia ar fi fost impiedicati de autoritati sa isi exercite dreptul la vot si... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 17:20
"Fratia Slava 2016" este al treilea exercitiu militar din ultimii doi ani pe care Rusia si Serbia il vor derula in comun in aceasta toamna, iar de aceasta data Moscova a inclus in program si un alt aliat strategic: Belarus.
Exercitiul militar tripartit este un adevarat test pentru Belgrad, in contextul in care Serbia manifesta aspiratii europene, dar ramane in acelasi timp si un aliat al Moscovei, relateaza IB Times.
Departe de a rezolva dilema alegerii dificile care va stabili traseul viitor al Serbiei, oficialii de la Belgrad au decis sa continue programele de antrenament ale fortelor militare impreuna cu Rusia.
"Este o continuare a cooperarii dintre fortele aeriene ale celor doua tari, care a inceput in 2014 cu un exercitiu comun", au anuntat oficialii din cadrul ministerului Apararii de la Belgrad.
Pe langa "Fratia Slava", Serbia si Rusia vor mai derula un exercitiu militar comun la sfarsitul toamnei, au mai mentionat surse oficiale de la Belgrad.
Pentru mai multi ani, guvernul sarb a reusit sa evite un angajament ferm in favoarea NATO sau a Rusiei.
De altfel, un angajament pro-NATO ar fi privit cu ostilitate de catre electoratul din Serbia, care nu a uitat inca raidurile Aliantei din 1999, in perioada razboiului din Kosovo.
In acelasi timp, Belgradul este in curs de negociere a conditiilor de aderare la UE, chiar daca o eventuala extindere a Uniunii nu este prognozata in viitorul imediat.
Cu toate acestea, strategia comuna de aparare a statelor... mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 13:47
Tarile est-europene ingrijorate de atitudinea agresiva a Rusiei recurg la recrutari pentru stagiul militar obligatoriu si militii care sa ajute armata in caz de necesitate.
Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu iti poti da seama de acest lucru din imaginea pe care o afiseaza. Tanarul in varsta de 22 de ani poarta uniforma poloneza cu insigna si bocanci de armata. El s-a tuns scurt inca de cand tara lui a decis ca abilitatile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste granita a conflictului din Ucraina, relateaza DPA, in pagina electronica.
Strabunicul lui Nowak a luptat in miscarea de rezistenta impotriva germanilor, afirma el cu mandrie, adaugand: "Familia noastra este foarte patrioata, daca tara este in pericol, trebuie sa o protejezi".
El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici in Polonia, nici in statele conduse altadata de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.
Citeste mai departe despre "Ingrijorate de atitudinea Rusiei, tarile est-europene recurg la forte de aparare civile" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 15:36
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge marti la Budapesta, unde este asteptat de unul dintre admiratorii sai neconditionati, Viktor Orban.
Oficial, vizita liderului de la Kremlin este un preambul la negocierea reinnoirii contractului de furnizare a gazelor naturale din Rusia catre Ungaria.
Neoficial, prezenta lui Putin in capitala Ungariei nu este decat o ofensiva pe acelasi front pe care a evoluat Angela Merkel in urma cu doua saptamani, intr-o incercare disperata de a frana derapajele premierului Viktor Orban.
Acum, scena este acaparata de Putin, care vrea sa demonstreze lumii intregi ca Rusia nu este atat de izolata pe cat s-ar crede, se arata intr-o analiza The Economist.
Atmosfera incinsa
Orban are nevoie de gaz rusesc ieftin mai mult decat de aer pentru a-si continua seria de masuri populiste care il mentin la putere in ciuda deficientelor inregistrate de economia ungara.
Viktor Orban a devenit un semnal de alarma pentru Europa inca din vara anului trecut, cand a justificat derapajele autocrate ale guvernului de la Budapesta prin modele oferite de tari precum Rusia, Turcia si China.
Acum, unul dintre modelele sale politice vine sa-l ajute in spinoasa problema a pretului gazelor naturale, o chestiune vitala pentru mentinerea linistii sociale intr-o Ungarie care se scufunda tot mai mult in saracie.
"Anularea proiectului South Stream a fost o lovitura dura. Gazul ieftin este unul dintre pilonii de baza ai politicii populiste. Putin va... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 12:00
1