Un vaccin experimental care a avut mare succes impotriva maladiei Ebola, furnizand o rata de eficienta de 100% in testele efectuate in Guineea, ar putea fi disponibil pe piata in 2018.
Testele realizate in Guineea, una dintre cele mai afectate tari din Africa de Vest in timpul epidemiei de Ebola, care s-a incheiat in acest an, au prezentat o rata de protectie de 100%, au anuntat oamenii de stiinta, citati de BBC.
Vaccinul a intrat intr-o procedura accelarata de aprobare.
Compania farmaceutica Merck a produs deja 300.000 de doze din noul vaccin, denumit rVSV-ZEBOV, care vor fi puse la dispozitia organismelor sanitare mondiale, in cazul aparitiei unei noi epidemii de Ebola.
GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) a oferit o finantare de 5 milioane de dolari pentru realizarea noului vaccin.
Rezultatele testelor, publicate in revista The Lancet, au aratat ca toate cele aproape 6.000 de persoane care au primit acest vaccin nu mai erau infectate cu virusul care ...citeste mai departe despre "Un vaccin impotriva Ebola a fost testat pe oameni. Este 100% eficient" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:27
Presedintele rus, Vladimir Putin, sustine ca tara sa a dezvoltat un leac pentru virusul Ebola, malarie care a ucis mii de oameni in vestul Africii.
Insa Putin, care obisnuieste sa faca declaratii controversate, nu a divulgat nici numele medicamentului, nici ce rezultate a inregistrat, cine il fabrica sau daca s-au facut studii in acest sens, scrie The Guardian.
"Avem vesti bune. Am dezvoltat un medicament impotriva Ebola, care s-a dovedit a fi foarte eficient in urma testelor, mai eficient decat tratamentele folosite pana acum la nivel mondial", a declarat Putin, citat de agentia RIA Novosti.
La randul sau, ministrul rus al Sanatatii, Veronika Skvortsova, a spus, in timpul unei intalniri guvernamentale cu Putin, ca Rusia a dezvoltat un vaccin ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin sustine ca Rusia a gasit leacul pentru Ebola" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 10:01
Numarul mortilor si problemele cauzate de Ebola continua sa creasca. In jur de 5.000 de persoane sunt in prezent inregistrate ca fiind victime ale virusului ce s-a dezlantuit in Liberia, Sierra Leone si Guineea, iar numarul celor infectati este dublu. Desi au existat unele semne incurajatoare in ultima vreme, imaginea reala este mult mai grava decat arata cifrele oficiale.
Problemele economice sunt tot mai mari, terenurile agricole din zonele afectate sunt lasate in paragina, iar negustorii nu mai merg la piata. Preturile alimentelor de baza au crescut de peste doua ori in unele zone afectate, iar veniturile se prabusesc, scrie The Economist.
Banca Mondiala apreciaza ca pierderile economiilor din zona se vor ridica la 33 de miliarde de dolari in urmatoarele 18 luni, daca problema nu este rezolvata rapid. Tarile care se confrunta cu aceasta mare problema, dupa ce s-au straduit sa iasa din regresul cauzat de razboaiele civile sau de alte conflicte locale, vor resimti din plin efectul negativ. Cu toate acestea, unele firme din zona continua sa functioneze, generand venituri din export, ceea ce va oferi o baza pentru recuperare, odata ce boala va fi sub control.
Care sunt efectele Ebola
Printre primele efecte ale izbucnirii Ebola se numara anularea celor mai multor curse aeriene internationale si inchiderea granitelor. Una dintre companiile aeriene ramase in zona este Brussels Airlines din Belgia. Aceasta continua zborurile catre Monrovia (Liberia), Freetown... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 08:24
Rwanda a introdus noi reguli pentru vizitatorii care vin din SUA si Spania, in contextul cazurilor de Ebola anuntate in cele doua tari.
"In urma unei decizii luate in 19 octombrie de catre Ministerul Sanatatii din Rwanda, vizitatorii care au fost in SUA, in ultimele 22 de zile trebuie sa dea mai multe informatii cu privire la starea lor de sanatate, mai exact daca au simptome asemanatoare cu cele manifestate in cazul imbolnavirii cu Ebola", a anuntat Ambasada SUA in Rwanda, informeaza ABC News.
Spitalul groazei din Dallas: Nimeni nu se apropie de cladirea in care a murit un pacient cu Ebola
Autoritatile locale au pus la dispozitie un numar de telefon, in acest sens. Practic, toate persoanele vizate sunt obligate sa ...citeste mai departe despre "Criza Ebola: Reguli suplimentare pentru turistii din SUA si Spania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 16:40
Epidemia de Ebola "nu este doar problema unor tari din vestul Africii", dar s-ar putea transforma "intr-o catastrofa umanitara majora", a atras atentia presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relateaza DPA.
Liderii din UE vor discuta despre criza Ebola la un summit la Bruxelles saptamana viitoare, a spus Barroso, citat de Agerpres.
Declaratia a fost facuta de la Summitul Europa-Asia de la Milano, de la care se asteapta lansarea unui apel la eforturi internationale suplimentare pentru a impiedica raspandirea virusului.
Febra hemoragica Ebola a dus la moartea a 4.493 de persoane din 8.997 de cazuri inregistrate in sapte tari (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania si SUA), conform celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), de pana la 12 octombrie si publicat miercuri la Geneva. mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 16:40
1A fost descoperit primul caz de Ebola aparut pe teritoriul american. Este vorba despre un barbat care a luat un avion din Liberia si a aterizat la Dallas la 20 septembrie. Acesta a fost depistat cu virusul Ebola, au anuntat Centrele pentru Controlul si prevenirea Bolilor.
Barbatul este primul calator care a adus virusul in SUA intr-un avion de pasageri si primul diagnosticat cu Ebola in afara Africii, in cursul actualei epidemii, scrie The New York Times. Pasagerul nu prezenta simptome ale bolii la urcarea in avion.
Pe masura ce epidemia s-a extins in Africa de Vest, mai multi experti in sanatate publica au avertizat ca este doar o chestiune de timp inainte de a ajunge in SUA. Spitalele si clinicile din intreaga tara si-au luat masuri de precautie si pana acum au avut loc cateva alarme false.
Cazul prezentat marti seara de autoritatile americane este insa real. Barbatul isi vizita rudele din SUA si nu avea simptome in avion, intrucat a fost verificat si nu prezenta febra. ...citeste mai departe despre "Primul caz de Ebola in America" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 11:13
Fundatia Bill si Melinda Gates a anuntat ca doneaza suma de 50 de milioane de dolari pentru a sprijini o reactie rapida impotriva epidemiei de Ebola din Africa de Vest, aceeasta fiind cea mai mare donatie a celor doi pentru o cauza umanitara.
"A devenit clar in ultimele 7 sau chiar 10 zile ca ritmul in care se raspandeste epidemia a crescut semnificativ", a declarat Chris Elias, directorul pentru dezvoltare globala a fundatiei, scrie The Telegraph.
Tara care nu are nicio sansa in fata Ebola: Ameninta existenta ...citeste mai departe despre "Bill Gates doneaza 50 de milioane de dolari pentru vindecarea Ebola" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 18:50
Fundatia Bill & Melinda Gates a anuntat miercuri ca va dona 50 de milioane de dolari pentru a sustine eforturile de a prelua sub control epidemia de Ebola din Africa de vest, care a ucis deja aproape 2300 de oameni, relateaza Reuters.
Fundatia filantropica a precizat ca va pune imediat aceste fonduri la dispozitia agentiilor ONU si a organizatiilor internationale pentru a le ajuta sa achizitioneze provizii si sa accelereze raspunsul la epidemie in tarile afectate. Fundatia intentioneaza de asemenea sa coopereze cu parteneri din sectorul public si privat pentru a accelera dezvoltarea de medicamente, vaccinuri si metode de diagnosticare ce pot fi eficiente in tratarea pacientilor cu Ebola si pentru a preveni raspandirea in continuare a virusului febrei hemoragice, potrivit Agerpres.
Ultimele date anuntate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca epidemia inceputa in martie si considerata cea mai grava din istorie a determinat pana acum infectarea a aproape 4300 de oameni, dintre care peste jumatate au murit. Cele mai afectate sunt Guineea, Liberia si Sierra Leone, dar virusul a facut victime si in Nigeria si Senegal.
Luna trecuta, guvernul britanic si organizatia medicala de caritate Wellcome Trust s-au angajat sa doneze 6,5 milioane de lire (10 milioane de dolari) pentru a accelera cercetarile cu privire la Ebola, pentru care nu exista in prezent un tratament autorizat. OMS a sustinut folosirea unor medicamente netestate si spera ca pana la sfarsitul... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 08:44
Depus intr-un sicriu dezinfectat amplasat in remorca unui camion, alaturi de alte doua cadavre aflate in saci, medicul Modupeh Cole este inmormantat fara flori sau coroane, departe de familie.
Medicul, specialist renumit la spitalul Connaught din Freetown, capitala Sierra Leone, a murit in mai putin de doua saptamani dupa expunerea la virusul Ebola, relateaza AFP, care prezinta, intr-un reportaj, sacrificiul medicilor si infirmierilor in lupta cu Ebola, conform Mediafax.
El a examinat un pacient care, potrivit colegilor sai, era primul caz de Ebola in spitalul vechi de 102 ani din capitala Sierra Leone, fara sa aiba in acel moment nicio idee in legatura cu pericolul la care se expune.
La putin timp dupa consultatie, medicul a inceput sa acuze febra si dureri puternice de cap. In absenta unor institutii medicale specializate in capitala Sierra Leone, el a fost transferat intr-un centru de tratare a Ebola al organizatiei internationale "Medici fara Frontiere" din Kailahun, in estul tarii, unde au fost inregistrate cele mai multe cazuri de Ebola, dar a murit in cateva zile.
Samuel Patrick Massaquoi, directorul spitalului guvernamental din Kailahun si fost student al medicului Cole, spune ca elementul de surpriza nu i-a lasat acestuia nicio sansa.
Spitalul Connaught primeste "pacienti cu tot felul de boli", explica el. De la inceputul epidemiei de Ebola, "adultii in special isi ascund simptomele, nu spun cu adevarat cum se simt", adauga medicul. "Unii vin in... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 08:32