Tarile europene sunt pe cale sa isi atinga obiectivul de umplere a depozitelor de gaze pana la inceputul acestei ierni, dar costul reinnoirii rezervelor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decat media istorica, transmite Reuters.
Guvernele europene s-au ingrijorat ca reducerea livrarilor Rusiei prin principalul sau gazoduct catre Germania va lasa tarile in imposibilitatea de a-si indeplini obiectivele de reumplere a depozitelor pentru iarna.
Acestea au reusit sa reumple mod constant depozitele de gaze prin reducerea cererii, trecand de la gaze la carbune pentru unele centrale electrice, si prin cresterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).
Nivelurile de stocare a gazelor europene erau marti la 70,54%, depasind media pe 5 ani de 70,32%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), publicate joi.
De asemenea, nivelurile nu erau departe de media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%.
Uniunea Europeana isi propune sa reumple spatiul de stocare pana la 80% din capacitate pana la 1 noiembrie, pentru a oferi un tampon pentru lunile de iarna, cand cererea este maxima.
UE a stabilit, de asemenea, obiective intermediare pentru fiecare tara, pentru fiecare luna.
Germania, care este cel mai grav afectata de fluxurile reduse de gaze ale Rusiei, si-a stabilit un obiectiv mai mare si isi propune sa aiba depozitele pline in proportie de 95%, pana in noiembrie.
UE si-a depasit deja tinta intermediara de umplere pentru 1 septembrie... mai mult
Vineri, 05 August 2022, ora 07:12
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat, joi, lista statelor considerate cu risc epidemiologic. In cazul in care, prin inlcuderea unor tari intr-o lista de risc se impun restrictii, acestea intra in vigoare la 24 de ore de la publicarea in Monitorul Oficial. In cazul in care statele intra pe lista verde, sau de pe lista rosie pe cea galbena, masurile intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial.
"Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat astazi, 1 iulie 2021, Hotararea numarul 43, privind actualizarea listei statelor si zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic. Facem precizarea ca incadrarea din zona galbena sau verde in zona rosie, precum si incadrarea din zona verde in zona galbena, intra in vigoare la 24 de ore de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic", a transmis, joi seara, CNSU.
Sursa citata a precizat, de asemenea, ca incadrarea din zona rosie in zona verde sau galbena, precum si incadrarea din zona galbena din zona verde, intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic. ...citeste mai departe despre "Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizata. 23 de tari, pe lista rosie"... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 22:15
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat lista statelor considerate cu risc epidemiologic, criteriul fiind rata de incidenta cumulata a cazurilor de COVID-19. Un numar de 23 de tari sunt trecute pe lista rosie, ceea ce implica masuri speciale la sosirea in Romania.
Astfel, in zona rosie sunt incluse Seychelles, Uruguay, Mongolia, Columbia, Maldive, Bahrain, Namibia, Argentina, Suriname, Kuweit, Oman, Saint Kitts si Nevis, Brazilia, Paraguay, Costa Rica, Chile, Trinidad si Tobago, Botswana, Bolivia, Africa de Sud, Marea Britanie, Nepal, India.
Din lista galbena fac parte Emiratele Arabe Unite, Panama, Malaysia, Georgia, Tunisia, Sint Maarten, Guyana, Cuba, Capul Verde, Irak, Insulele Virgine Britanice, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Sri Lanka, Zambia.
Pe lista verde sunt Iran, Republica Dominicana, Peru, Federatia Rusa, Kargazstan, Honduras, Spania, Portugalia, Andorra, Belarus, Bahamas, Guatemala, Monaco, Letonia, Kazahstan, Turcia, Saint Vincent si Gre nadine, Cipru, Olanda, Irlanda, Danemarca, Grecia, Filipine, Ecuador, Slovenia, Venezuela, Suedia, Belgia, Franta, Timorul de Est, Iordania, Qatar, Afghanistan, Gibraltar, Lituania, Thailanda, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Jersey, El Salvador, Insulele Feroe, Luxemburg, Palestina, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Libia, Cambodgia, Arabia Sauditaa, Indonezia, Estonia, Guam, Aruba, Saint Lucia, Canada, Uganda, Elvetia, Muntenegru, Croatia, Belize, Armenia, Austria, Bhutan, Ucraina,... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2021, ora 09:21
Sunt sapte milioane de romani care asteapta sa investeasca miliarde de euro in listarile companiilor de stat, asa ca argumentul "Nu ne vindem tara pe nimic" nu tine, pentru ca o putem cumpara chiar noi, a declarat Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Acesta se refera la participantii la fondurile private de pensii.
"Bursa e barometrul economiei. Faptul ca indicii bursieri sunt in apropierea maximelor, cred ca arata ca economia functioneaza si ca este pe o traiectorie de revenire. Cred ca suntem in anul revenirii catre normal, nu doar economic, dar si din celelalte perspective. Nivelul indicilor bursieri cuprinde atat conditiile curente, cat si asteptarile, in cazul de fata optimiste, ale investitorilor in legatura cu revenirea economica post-pandemica, dar si cu alte influente cum ar fi politicile monetare", a afirmat Popa.
Barometrul bursei masoara doar acele sectoare prezente listate la bursa.
"In acest context, argumentul "Nu ne vindem tara pe nimic", care a fost in spatiul public, nu tine, pentru ca o putem cumpara chiar noi, pentru ca avem o industrie dezvoltata de fonduri de pensii, o industrie dezvoltata de fonduri mutuale si un sector al investitorilor in crestere (...) Sunt sapte milioane de romani care asteapta sa investeasca miliarde de euro in aceste listari ale statului si ma refer aici la participantii la fondurile private de pensii. Sapte milioane de romani au miliarde disponibile pentru... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 13:50
Tot mai multe tari au inceput sa relaxeze masurile restrictive impuse in contextul pandemiei de COVID-19. Terasele, barurile si cafenelele se redeschid, copiii se intorc la scoala, iar interdictiile de circulatie pe timpul noptii sunt ridicate. O astfel de strategie este prevazuta si pentru Romania din 1 iunie, dupa cum a anuntat premierul Florin Citu luni, 5 aprilie.
Pandemia de COVID-19 a inceput sa fie tinuta sub control in tot mai multe locuri de pe glob, cazurile inregistrand o scadere de la demararea campaniei de vaccinare. Ziare.com va propune o trecere in revista a masurilor de relaxare care fie au fost deja adoptate, fie urmeaza intr-un viitor apropiat, in mai multe tari.
Citeste si: Cat de fezabila este marea "revenire la normalitate" in Romania din 1 iunie: "Prea mult optimism nejustificat"
Marea Britanie
Marea Britanie a anuntat ca va relaxa masurile incepand cu 17 mai. Principalele schimbari:
Pana la 30 de oameni se pot aduna in aer liber.Sase oameni, din doua gospodarii diferite, se pot aduna in interior.Oamenii isi pot petrece noptile in casele altor persoane.Barurile, restaurantele si cafenelele pot sa primeasca clienti si in interior.Se pot organiza evenimente precum nunti, botezuri si inmormantari cu pana la 30 de persoane.Teatrele, cinematografele si locurile de joaca pentru copii din interior se pot redeschide.Evenimentele si spectacolele de amploare pot sa se desfasoare, dar cu un numar limitat de participanti.Hotelurile se pot... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 19:17
Astazi este Ziua pasaportului romanesc, marcata la 19 martie, data la care, in anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Inaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege moderna referitoare la pasapoarte, denumita "Lege asupra pasapoartelor".
Potrivit acesteia, "Pasapoartele se emit in numele regelui si se libereaza de ministerul de interne si de prefectii de judete si de politie in conditiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi", noteaza site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro.
Pasapoartele, emise in numele regelui, erau de forma unei carti mici, de dimensiunile 9 cm/13 cm, fiind "compuse din 20 de pagini numerotate". Fiecare pagina a pasaportului avea "un fond incadrat, compus cu motive nationale, in culoarea liliacului deschis, facand sa iasa in aparenta stema tarii si cuvantul 'ROMANIA', iar dedesubt cuvantul 'PASPORT' ". Cu toate ca pasapoartele erau documente individuale de calatorie in strainatate, acestea cuprindeau si o rubrica dedicata insotitorilor, in care puteau figura, pe langa titular, sotia, sotul si copiii minori.
Documentul de calatorie romanesc fusese mentionat, pentru prima data, in 1830, in Regulamentul Organic in Principatele Romane, Tara Romaneasca si Moldova, cand s-a recunoscut libertatea romanilor de a calatori peste granitele Dunarii si ale Imperiului Habsburgi. Prin legea din 1912, insa, statul roman introducea primele principii generale pentru pasapoarte si pentru trecerea frontierei.
Ulterior, au fost introduse... mai mult
Vineri, 19 Martie 2021, ora 06:56
Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic, pentru care se impune masura carantinarii persoanelor care ajung in Romania, a fost actualizata, duminica, fiind inclusa si Africa de Sud, datorita circulatiei unor noi tulpini de coronavirus. Persoanele care sosesc in Romania din aceste tari sau zone trebuie sa stea in carantina.
Autoritatile au decis totodata reluarea zborurilor dinspre si catre Marea Britanie, incepand de luni. Persoanele care vin din acest stat trebuie sa prezinte un test negativ pentru COVID-19, facut cu cel mult 48 de ore inainte.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat, in sedinta de duminica, Hotararea numarul 1 privind aprobarea listei tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, a anuntat Grupul de Comunicare Strategica.
Citeste si: Zborurile catre si dinspre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, reluate de luni, potrivit unei decizii CNSU
Pe lista se afla Gibraltar, Liechtenstein, Lituania, San Marino, Panama, Slovenia, Olanda, Serbia, Cehia, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Jersey, Suedia, Danemarca, Georgia, Puerto Rico, Elvetia, Luxemburg, Marea Britanie, Croatia, Slovacia, Estonia, Letonia, Israel, Cipru, Palestina, Portugalia, Turcia, Monaco, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Germania, Sint Maarten, Republica Moldova, Liban, Austria, Columbia, Italia, Ungaria, Polonia, Andorra, Curacao, Africa de... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 19:43
Un numar de 30 de tari raman in zona galbena, care presupune carantina la domiciliu pentru 14 zile la revenirea din acestea, intre care Bulgaria, Ungaria, Italia si Statele Unite ale Americii.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat joi seara lista tarilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la domiciliu/ locatia declarata pentru 14 zile.
In zona galbena se afla urmatoarele tari:
* Georgia
* Serbia
* Luxemburg
* Croatia
* Muntenegru
* Lituania
* San Marino
* Andorra
* Slovenia
* Curacao
* Statele Unite ale Americii
* Ungaria
* Polinezia Franceza
* Suedia
* Belize
* Liechtenstein
* Macedonia de Nord
* Elvetia
* Austria
* Jersey
* Panama
* Bulgaria
* Palestina
* Azerbaidjan
* Portugalia
* Iordania
* Cehia
* Armenia
* Italia
* Danemarca (urmare a detectiei circulatiei in populatia umana a unor variante de virus SARS-CoV-2 provenite de la fermele de nurci).
CITESTE SI:
Raed Arafat: "Starea de alerta se prelungeste cu 30 de zile". Ce masuri vor fi aplicate in statiunile montane din Romania ...citeste mai departe despre "Lista tarilor din "zona galbena". Carantina 14 zile pentru cei care vin in Romania din aceste state" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:27
Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se claseaza pe primul loc in Romania in Metarankingul Universitar-2020, in care sunt ierarhizate institutiile de invatamant superior din tara.
"Universitatea 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca (UBB) ocupa, pentru al cincilea an consecutiv, prima pozitie in tara in Metarankingul Universitar-2020, dat publicitatii de Asociatia Ad Astra a Cercetatorilor din Romania (https://ad-astra.ro/), care stabileste ierarhia universitatilor din Romania in functie de performantele academice din rankingurile internationale ale institutiilor de invatamant superior", se arata intr-un comunicat trimis, luni, de UBB.
Conform sursei citate, doar 28 de universitati publice dintre cele 97 de universitati din Romania sunt vizibile pe plan international, iar numarul acestora este in scadere fata de anul 2019, cand erau 30.
"Universitatile din Romania ocupa diverse pozitii in rankingurile academice internationale ale universitatilor. Existand unele fluctuatii de la ranking la ranking, Metarankingul Universitar este necesar pentru a arata concluzia mai stabila derivata din agregarea acestor rankinguri individuale. Sigur ca ma bucur ca UBB ocupa prima pozitie in tara, iata, in al cincilea an consecutiv! Si felicit comunitatea noastra academica! Dar sa nu ne amagim nici noi, nici celelalte universitati incluse in Metarankingul Universitar. Daca nu se implementeaza rapid in tara politici academice care sa sustina competitivitatea academica,... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 11:27