Romania este in cautarea unui brand de tara, iar cel mai bun pe care il putem avea este in aceasta zona, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calitatii si al marketingului, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la conferinta Romanian Organic Forum desfasurata in cadrul targului Indagra 2014.
"Romania este in cautarea unui brand de tara, iar cel mai bun pe care il putem avea este in aceasta zona, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calitatii dar si al marketingului, insa aici mai avem inca de lucrat. Sprijinul in acest sector a crescut din 2010 pana in 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro, insa in 2014 acest sprijin din fonduri europene a scazut la 4 milioane de euro. Am facut un efort la insistentele sectorului si am reusit la rectificarea din septembrie sa mai dam inca 10,6 milioane de lei pentru ca agricultura ecologica sa aiba acelasi sprijin din 2013. Cred ca fermierii care au reusit sa faca aceasta conversie la agricultura ecologica sunt multumiti ca au un sprijin cat de cat important din partea statului", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Acesta a precizat ca pentru perioada 2014-2020 sprijinul pentru agricultura ecologica a fost dublat la 200 de milioane de euro din cele 8 miliarde de euro care vin din fonduri europene pe PNDR.
"Sprijinul a mers pe de o parte pe zona de conversie, iar pe de alta parte pe zona certificata ca si... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:15
Romania va promova si in acest an produsele obtinute din agricultura ecologica in cadrul celui mai mare targ de profil din lume, BioFach Nurnberg 2014, unde 40 de producatori vor expune pe o suprafata de 400 de metri patrati tot ceea ce pot oferi pietei mondiale din domeniu.
"Ministerul Agriculturii si Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - Bio Romania sunt si in acest an, la fel ca in 2013, organizatorii acestui eveniment, unde ne dorim sa aducem cat mai multe produse procesate. In 2014, 40 de producatori romani vor fi prezenti la cel mai mare targ de produse ecologice din lume, nu numai cu cereale sau seminte oleaginoase, ceaiuri, plante aromatice, fructe de padure, ciuperci si mirodenii ci si cu dulceturi, produse lactate, miere si produse apicole, cosmetice, produse de morarit si panificatie si vinuri. Speram sa intram pe piata mondiala a produselor bio procesate", a declarat pentru AGERPRES presedintele Bio-Romania, Marian Cioceanu.
Acesta a precizat ca anul 2013 a fost un an agricol bun si pentru fermierii din agricultura ecologica, cu productii mai mari, dar care au luat calea exporturilor.
"2013 a fost un an agricol bun si pentru fermierii din agricultura ecologica, cu productii mai mari, dar care au mers cu precadere la export. Cu toate acestea, si consumul intern de produse bio a crescut datorita parteneriatului incheiat cu retailer-ul Carrefour, prin care membrii asociatiei Bio Romania au reusit sa-si promoveze peste 70 de produse bio in... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 16:47
Romania este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult in zona productiei bio, dar este important sa-si dezvolte partea de procesare si apoi pe cea de comercializare, a declarat, miercuri seara, la pavilionul Romaniei de la Nurnberg, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.
"Romania este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult pe zona de produse bio, alaturi de Cehia si Polonia, dar este important sa se construiasca caramida pe caramida. A crescut mult in productia de materie prima, dar este important sa-si dezvolte partea de procesare si apoi pe cea de comercializare.
Acest targ inseamna foarte mult pentru promovarea produselor bio romanesti, iar Europa, prin acest targ international, are in produsele bio o poarta de intrare. Este important ca in spatele acestor standuri sa se afle o productie bine organizata, bine structurata, pentru a face fata la eventuale cereri pe piata", a precizat comisarul european.
Acesta a subliniat ca in Romania a explodat foarte mult productia bio, in timp ce consumul s-a dezvoltat destul de putin.
"Cred ca si aici productia bio din Romania ar avea o directie in care sa lucreze, pentru ca oricarei tari interesate sa produca pentru export ii este greu sa reziste in timp la export. Toate marile state producatoare de produse bio au si piata importanta. Pentru Romania cred ca ar fi foarte utila mai multa promovare", a spus Ciolos.... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 10:59
Presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio Romania", Marian Cioceanu, este optimist in ceea ce priveste semnarea, in luna iunie 2012, a contractului prin care Romania devine oficial "Þara anului" in 2013, la cel mai mare targ de produse bio din lume - Biofach Nurenberg (Germania).
"Am discutat cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care ne-a confirmat ca este pe lista sa de prioritati realizarea demersurilor cu organizatorii celui mai mare targ de produse bio din lume pentru ca Romania sa fie tara anului la Biofach Nuremberg in 2013. Am discutat si cu cei din conducerea targului, care au inceput deja un schimb de emailuri cu cei de la minster si ne-au spus ca doresc sa finalizeze in luna iunie toate procedurile", a declarat Marian Cioceanu.
Desi documentele trebuiau semnate inca din luna februarie a acestui an, seful Bio-Romania considera ca "este bine si acum decat deloc".
Targul de produse bio Biofach, organizat anual in luna februarie la Nurenberg (Germania), este cea mai mare manifestare de agricultura ecologica din lume, iar statutul de "Þara anului" iti ofera posibilitatea de a fi in centrul atentiei tuturor celor preocupati de acest sector.
Romania, participanta de traditie la BioFach Nurenberg
Initiatorul acestui program pentru Biofach Nurenberg a fost initiat de fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara, la "propunerea si insistentele" Asociatiei Bio Romania.
In 2012, Romania a fost la a sasea prezenta cu... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 12:55
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat, vineri, la Suceava, ca Bucovina este capitala produselor traditionale si BIO din Romania si a apreciat brandul promovat de presedintele Consiliului Judetean Suceava, fost ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, ''Produs in Bucovina'', al carui model l-a preluat pentru a demara proiectul "Produs in Baragan", este de succes si reprezinta un element de marketing important.
Fuia a anuntat ca in 2013 Romania va fi coorganizator al celui mai mare targ de produse BIO din lume care va avea loc la Nurnberg.
"Brandurile locale sunt un element de marketing important (...) Bucovina e capitala BIO a tarii (...) La anul sper sa vad Suceava la loc de frunte la targul de produse bio de la Nurnberg. Ar fi pacat sa nu le promovam pietii globale. E cel mai mare targ din lume. Produsele BIO nu mai sunt produse de nisa, pe care le consuma numai anumiti oameni care si le permit. Incep sa devina produse de consum in masa", a spus Fuia.
Totodata, Flutur a precizat ca judetul Suceava are o suprafata agricola de 348.000 de hectare, cu peste 60% din populatie in mediul rural, iar o treime din productia agricola a judetului o reprezinta produsele BIO. Sunt trei de agenti care proceseaza produse bio si 108 produse atestate. mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 16:44
Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana, una dintre cele mai mari consumatoare din lume de astfel de produse, au apreciat parlamentarii germani in intalnirea avuta cu reprezentatii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania".
"Parlamentarii germani au cerut informatii despre agricultura ecologica din Romania si despre exporturile realizate in UE pe acest segment".
"Germania este unul dintre cei mai mari consumatori de produse bio din lume si apeleaza la importuri din China pentru asigurarea consumului intern, desi ar prefera sa importe dintr-o tara din UE. In opinia lor, Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana", a declarat marti seara presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania", Marian Cioceanu.
Acesta a precizat ca deputatul Friedrich Ostendorf a devenit membru de onoare al Asociatiei Bio Romania pentru initierea si demersurile facute in vederea adoptarii legislatiei de separare a agriculturii ecologice de cea referitoare la Organismele Modificate Genetic (OMG).
"Am cerut sprijin parlamentarilor germani pentru a putea sa incepem si noi demersurile pentru avea o astfel de lege in Romania", a precizat Marian Cioceanu.
Piata interna a produselor ecologice a inregistrat anual o crestere constanta de 20%, desi consumul de produse ecologice reprezinta doar 1% din totalul alimentelor. Suprafetele din agricultura ecologica din... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 10:32